Biztonságosak a vörösiszap-tározó gátjai a Tatai Környezetvédelmi Zrt. szerint
Környezetünk
2013. júl. 5.

<p>Az almásfüzitői vörösiszap-tározó gátjai stabilak és nem szivárognak, ezt 14 hatóság 62 vizsgálata és mérések egész sora bizonyítja - közölte a tározók rekultiválását végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) pénteken az MTI-vel arra reagálva, hogy csütörtökön Csiba Katalin LMP-s politikus kijelentette, <a href="http://www.szeretgom.hu/content/73386-lmp-aggodalomra-ad-okot-az-almasfuzitoi-vorosiszap-tarozo">aggodalomra ad okot</a> a tározók állapota.</p>

A TKV tájékoztatása szerint a politikus a Greenpeace már többször cáfolt nyilatkozatára hivatkozik, amely szerint a környéken vett mintában magas az arzén értéke, miközben a civil szervezet nem hajlandó közzétenni a hiteles mérési jegyzőkönyvet.
A társaság emlékeztet arra, hogy a magyar és a szlovák hatóságok ellenőrzött és nyilvánosságra hozott mérései szerint a rekultiváció megkezdése óta folyamatosan javul a környezet állapota, nem kerül sem vörösiszap, sem más szennyező anyag a talajba vagy a Dunába.
Csütörtökön Csiba Katalin kijelentette, az LMP törekszik arra, hogy ezeket a tározókat eltüntessék Magyarország területéről, és kormányzati pozícióba kerülve mindent elkövetnének annak érdekében, hogy teljes körű vizsgálatokat végezzenek el a Duna menti vörösiszap-tározóknál.
Almásfüzitő és a szomszédos települések lakói ragaszkodnak a rekultiváció befejezéséhez, életük minősége lényegesen javult, amióta a tározókat növényzet borítja - közölte a TKV.

MTI

(forrás)