Megindul a közlekedés Komárom és Almásfüzitő valamint Komárom és Esztergom között
Gazdaság
2013. jún. 24.

<p>Június 25-én indulhat meg a vasúti közlekedés Komárom és Almásfüzitő valamint Komárom és Esztergom között</p>

A Duna áradásának levonulását valamint a pályahálózat helyreállítását követően, a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonal Komárom–Szőny–Almásfüzitő közötti szakaszán várhatóan június 25-én indulhat meg a vonatközlekedés a Dunától távolabbi vágányon, 40 km/h-ás sebességkorlátozással. A másik, Duna felé eső vágányon előreláthatóan június 27-től járhatnak ismét a vonatok, csökkentett, 20 km/-ás sebességgel.

Mint arról a MÁVINFORM korábban tájékoztatást adott, a Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon, Almásfüzitő és Komárom között a Duna áradása miatt június 8-a óta nem közlekedhetnek a vonatok. A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbusszal szállítja el a vasúttársaság.

Komárom–Szőny között a homokzsákos árvízi védmű elbontása hétfőn kezdődhet meg. A közel 700.000 homokzsák elszállításához a MÁV a tervek szerint három mozdonyt, 12 alacsony oldalfalú kocsit és 20 vasutast biztosít. A vasúttársaság az apadást követően is szorosan együttműködik a védekezésben, a helyreállítási munkálatokban résztvevő szervezetekkel, és segíti a katasztrófavédelem, a vízügy munkáját. A védekezés megkezdése óta folyamatosan több mint 140 vasutas, számos mozdony, vontatójármű és vasúti kocsi biztosította az árvíz elleni sikeres küzdelmet.  A több százezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg a katonák, az önkéntesek (köztük vasutasok is), és vasúti kocsikon szállították a helyszínre a vízügyi szakemberek irányítása mellett.

Komárom–Esztergom vonal

A Komárom–Esztergom vasútvonalon szintén június 25-én indulhat meg a vonatközlekedés, 20 km/h-es sebességkorlátozással. Az Almásfüzitő–Dunaalmás szakaszon, mintegy 40 méteren mosta el a Duna a vasúti ágyazatot a sínek alól. A károk pontos felmérése és a helyreállítás az árvíz visszahúzódása után kezdhető meg. A helyreállítás befejezéséig vonatpótló buszok szállítják az utasokat Komárom és Esztergom között.

A vasúttársaság felhívja az utazni szándékozók figyelmét, hogy a fentiekben megadott tájékoztatási időpontok csak a kedvező időjárási viszonyok esetén tarthatók. Ellenkező esetben a forgalom megindulása későbbi időpontra tolódhat.

Utastájékoztatás

A MÁV-csoport az utasait folyamatosan tájékoztatja az árvíz miatt kialakult havaria helyzetről, a vasúti közlekedést érintő változásokról. A MÁVINFORM 0-24 órás szolgálata a sajtón keresztül és a saját honlapján (www.mav.hu), valamint a MÁV-START honlapján (www.mav-start.hu) is megjeleníti a legfrissebb információkat. Az internetes tájékoztatás mellett az utasok és érdeklődők rendelkezésére áll a vasúttársaság telefonos ügyfélszolgálata is a MÁVDIREKT, amely a nap bármely szakaszában a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon érhető el. A vasútállomások és pályaudvarok információs eszközei, valamint a személyes  ügyfélszolgálatok is segítik a tájékozódást.

 

MÁVINFORM

(forrás)