Meggyesizálódás
Közélet
2013. jún. 21.

<p>Előszó. Ismét le leszek anyázva. Vélemény rovatunk következik. A tegnapi napon folytatódott a már megszokott párharc városunk vezetése közt. A már megbukott Meggyes és az efelé jó úton haladó Tétényi órákon át tartó cicaharcát élvezhette az erre éhes közönség. Testületi ülés volt.</p>

A figyelmes szemlélő talán már rájöhetett arra, hogy eme párharc résztvevőit maga a háborúzás élteti. Igazából kettejük párharca az ami az energiák nagy részét leköti. A város meg... olyan amilyen. Kíváncsi lennék lenne-e olyan aki őszintén azt merné most mondani: minden a legnagyobb rendben van.

Attól tartok az esztergomi polgármesteri szék rossz hatással van arra, aki egyszer beleül. 
Az előszóban foglaltakat felvállalva azt kell mondjam: Tétényi meggyesizálódik.

Miért?

Talán emlékezhet mindenki még arra, amikor Meggyes 2009 környékén hisztérikus rohamban tört ki egy félreszavazás kapcsán. A frakciója elaludt és véletlen Nyíri Attila előterjesztését szavazta meg, ahelyett, hogy ahogy szokták leszavazták volna. 
Talán arra is emlékezhet mindenki, hogy mekkora felháborodás követte ezt. 
Teljesen jogosan? Igen.

Most kisértetiesen hasonló eset történt, azzal a különbséggel, hogy a szavazást Tétényi vezényelte le. A képviselők korrigálni szerették volna hibájukat, amelyre az törvényességet felügyelni hivatott aljegyző is lehetőséget látott, azonban Tétényi Éva egy a legsötétebb Meggyes-korszakot idéző arrogáns választ adott:

"világosan elmondtam, miről szavazunk. Legközelebb figyeljenek jobban oda, a következő testületi ülésen, szeptemberben visszatérhetünk a kérdésre".

Sajnos a folytatás sem volt különb, a polgármester a következőket javasolta:

"Tegyék meg törvényességi észrevételüket a kormányhivatalnál, a város lakossága pedig örüljön, hogy Önök véletlenül jól döntöttek".

Tudjuk jól, a Fidesz-frakció többsége bármit megszavazhat, így Tétényi viselkedése nem más, mint időhúzás.

Feltenném a kérdést: ha valaki egy helyzetben Meggyes viselkedési normái szerint viselkedik, mennyivel különbözik attól? Ha a másik fél viselkedése elfogadhatatlan, az feljogosít arra, hogy mi is ugyan így cselekedjünk? Akkor hol lesz a különbség?

Persze a sajtó imádja az ilyen balfaszságokat, tele is lett az ország a hírrel. Ennyi elég? Előbbre jutottunk? Semmivel sem.

De nincs vége. Tétényi mártír szerepének legjobb PR szakemberei a Fidesz-frakcióban ülnek.

A kispályás letámadások nagymestere, Meggyes újabb zseniális húzásával Tétényin óhajt saját módszereivel - értsd: az önkormányzat fizet majd egy ügyvédet - behajtani 1 millát, mert anno nem írt alá egy közbeszerzést és ezért a várost megbüntették.

A birka frakció jó néhány tagja pedig még mindig nem látja, hogy rossz segget nyalnak már, természetesen a nevét adta ehhez. Szavaztak, ahogy kell.

Ha itt meg tudta volna állni a polgármesteri gépezet, hogy ne kreáljon azonnal, a testületi ülésben megfáradva valami baromságot reakcióképp, akkor a mártírrá válás egy újabb sikere jöhetett volna el.

De nem. Ahogy anno Meggyes sem óhajtott csendben maradni, vagy esetleg hozzáértőt megbízni a kommunikációval, ugyanúgy nem megy ez Tétényinek sem.

Sajtóközleményükben az említett közbeszerzésről a következőket sikerül megfogalmazni:

"A bírságot azért szabták ki, mert az aláírás nem történt meg időben, mivel Tétényi Éva széleskörű szakmai konzultációt folytatott annak érdekében, hogy az Önkormányzat számára előnytelen szerződést mily módon lehetne megakadályozni."

Tök jól hangzik mindez, kár, hogy a sajtóközleményt megíró személy elfeledkezett arról, hogy már a bírság kiszabásakor is kényszert érzett a kommunikálására az esetnek.

Akkor azonban széleskörű konzultációról szó sem volt, sőt egyenesen azt állították, hogy Tétényi nem vagy alig tudott valamit az adott közbeszerzésről, és ez akadályozta meg abban, hogy aláírja azt.

Akinek nem ugrana be fejből, hogy miképp hangzott ez 2011-ben, annak idézném is:

"Az adósságrendezési eljárás alatt indított közbeszerzésről 2011. június 30-án szereztem tudomást, amikor arra kértem a jegyzőt, hogy tájékoztasson az Élményfürdővel kapcsolatos közbeszerzésről."

Felvetődik a kérdés: hogy lehet széleskörű konzultációt folytatni arról, amiről tudomásunk sincsen?

Ezeket a kommunikációs hibákat nem lehet szó nélkül hagyni. A megfelelő konzekvenciákat le kell vonni az érintetteknek belőle. Főképp az Orbános - árvizes baki után. 

 

bejoahibas.blog.hu

(forrás)