Elkezdődtek a papszentelések
Egyház
2013. jún. 15.

<div>
<div>
<div>
<p>Az elkövetkezendő időszakban mintegy húsz újmisés pappal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a szentelést Erdő Péter bíboros végezte június 15-én.</p>
</div>
</div>
</div>

A júniusi hagyományosan a papszentelések hónapja, ebben az évben mintegy húsz újmisés pappal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház.

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek június 15-én, szombaton 10.30-kor az esztergomi bazilikában pappá szentelte Ádám Miklóst, Lejtényi Emánuelt és Lőrincz Zoltán Pétert, valamint diakónussá Hodász Andrást, Lakatos Bencét, Marton Zoltánt és Szemere Istvánt.

Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában arról beszélt, milyen módon állítja elénk a mai evangélium a pásztori küldetést. A juhaiért életét adó pásztor: ez az a részlet, mely kiemelkedik a szokásos képből, mely egészen különlegesen Jézusra vonatkozik – mondta Erdő Péter. Majd rámutatott, a szertartás során a felszentelt pap részesedik Krisztus hármas küldetésében. Fontos tehát, hogy papként magát Krisztust, a Jó Pásztort jelenítse meg a hívek közösségében és a külvilág felé. Ahhoz, hogy küldetése sikeres legyen, figyelnie kell az emberre. A mai emberre. Miközben az emberre figyel, Krisztust képviseli. Ha ő az életünk középpontja, akkor fáradhatatlan szenvedéllyel tanulmányozzuk a tanítását, imádságban tartjuk elevenen hozzá fűződő kapcsolatunkat. Keressük az akaratát, és ő válaszol. Szeretettel és ellenállhatatlan erővel. És megadja a Szentlelket, aki hatékonnyá, áldottá, áthatóvá teszi a mi szavunkat is – fogalmazott Erdő Péter.

Végezetül a szentbeszédekre történő felkészülés fontosságáról beszélt, és arra hívta fel a figyelmet, milyen megelevenítő hatást gyakorolhat egy jó pap jelenléte a régen kiszáradt lelkű kerületek vagy települések életére.

Erdő Péter beszédét teljes terjedelmében itt olvashatják.


Magyar Kurír

(forrás)