A Duna hordaléka?
2013. jún. 5.

<p>A fenyegető ár vészesen közeledik, tömérdek szemetet szállítva. A zavaros, sötét, szennyezett víztömeg láttán most szinte elképzelhetetlen, hogy erre a folyóra illenék a kedves, sokakat megihlető, szelíd, kék Duna megnevezés. A folyó hátán érkezett sok szemét és hordalék mellett, szerncsére a Kék Duna is felbukkant Esztergomban.</p>
<p>A KÉK Duna Rádió Esztergom ismét a miénk, hozzánk szól a 98,1 Mhz-en!</p>

Tegnap délután az autórádiómon az utinformon keresztül ismerős hangra lettem figyelmes. A helyi eseményekről volt szó, abban a jól ismert, megszokott stílusban, amit már csaknem egy éve nem hallottam. Meglepetésemre ez tényleg a KÉK Duna Rádió adó feltámadása volt.

Bizonyára mindenki emlékszik az előzményekre. A Kék Duna Rádió Esztergom térségében 1996. áprilistól üzemelt a 92,5 Mhz-en, egészen 2012-ig, amikor kénytelen volt beszüntetni az adását, mert lejárt a sugárzási engedélye. Ezt követően, aki áttekert a komáromi adóra, még néhány hónapig tudta hallgatni, majd rövidesen, a frekvencia engedély lejártával ez a lehetőség is megszűnt. A Médiatanács a szerződést nem hosszabította meg, mert – mint ahogy azt országszerte hasonlóan tette – egy „közszolgálati” rádió megjelentetését tartotta kívánatosnak ezen a frekvencián.

Ennek a kiszorítósdinak az lett a következménye, hogy az Esztergom térségében élők elveszítették a legtöbbek által hallgatott csatornájukat. Ez a rádió a folyamatos zenei szolgáltatásával nemcsak szórakoztatta a kölönböző korosztályokhoz tartozó hallgtóságát, hanem a gyakori híradásával, a mondhatni percre friss helyi érdekű információival szolgálta a vonzáskörzet lakosságának ez irányú igényét. Tájékoztatott a helyi eseményekről, segítségére volt azoknak, akik elvesztett dolgaikat keresték, tudósítottak mindenről ami, a városunkban történt, legyen az egy rendezvény, egy közelekedési akadály, vagy bármilyen a közérdekű információ.

Szerencsésebb lett volna, ha nem ilyen, a várost fenyegető esemény kapcsán kaptuk volna vissza (reméljük nem csak ideiglenesen) a rádiónkat, hanem már korábban, a döntéshozók bölcs belátásának lett volna ez a következménye, amolyan első lépés a békülés felé...

Ennek ellenére örülünk a visszatérésnek, hiszen egy ilyen válságos helyzetben egy helyi rádióadó az az egyetlen hírforrási lehetőség, ami mindenkihez azonnal eljut. Egy ilyen kritikus helyzetben, mint a mostani árvízi, ezen keresztül a város és a katasztrófavédelmi vezetés felhívásokat tehet közzé, mozgósításokat rendelhet el, segítséget kérhet a lakosságtól, vagy figyelmeztethet egy esetleges katasztrófára. Reméljük, hogy ez utóbbira sohasem lesz szükség, de az megnyugtató, hogy időben kaphatunk jelzést.

A Kék Duna Rádió tulajdonosainak, munkatársainak köszönjük, hogy „startrakészen” álltak, azonnal bekapcsolódtak a városvédő munkába. Bízunk abban, hogy a Kék Duna Rádió nem „Kék Duna Árvíz Rádió” amit az árvíz hozott magával és az apadással el is megy. A térség rádiójaként a megmaradását fontosnak tartjuk, valós és jogos igények kielégítését szolgálja, a környékbelieknek ez jelenti a „közszolgáltatást”! Ennek megértését várjuk a Médiatanácstól.

A Rádiónktól aggódva várjuk az árvízi helyzetjelentéseket, remélve, hogy rövidesen a vízszint csökkenéséről számolhatnak majd be. Addig is kérünk minden esztergomi polgárt, hogy összefogva, – minden korábbi valós vagy vélt sérelmet félretéve – a lehetőségéhez mérten vállaljon feladatot a védekezési munkákból. Most nem egymással, hanem a természeti erőkkel szemben kell a köz- és magánvagyont, a városunkat megvédeni!

Ne felejtsük: A víz nem válogat, nincs tekintettel arra, hogy valaki tűzött-e ki a házára zászlót vagy nem, és hogy az milyen színű!

 

Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete

Körmöczi Miklós

elnök