Esztergom adóssága volt a téma a Parlamentben
Közélet
2013. máj. 23.

<p>Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetéshez benyújtott módosító indítványa szerint a befizetési kötelezettség adók módjára is behajtható köztartozásnak minősülne.</p>

A tárca külön kitér Esztergomra is. A városnak 617 millió forint tartozása van a központi költségvetés felé a másfél évvel ezelőtti intézményállamosítások miatt. Engedmény, hogy csak szeptember 20-ig kell megszüntetni a tartozást.

"A 11. és 12. §-hoz
A központi költségvetésnek az Esztergom Város Önkormányzatával szemben az állam által 2012. január 1-jével átvett intézmények fenntartásával összefüggésben fennálló, a 2012. évről áthúzódó követelése mindezidáig azért nem teljesült, mert az önkormányzat a saját bevételeit elvonta fizetési számlájáról. A Kincstárnak azonban kizárólag az önkormányzat e számlájával szemben volt jogosítványa beszedési megbízást benyújtani. Az állam követelését hatékonyabban kell érvényesíteni. A módosítással az intézmények fenntartásához szükséges összegre vonatkozó követelés eredményesebben lesz érvényesíthet."

A tegnapi nap Hegedűs Lorántné Jobbikos képviselő szólalt fel Esztergom ügyében. Elmondta, hogy a kilátásba helyezett inkasszó miatt újabb adósságrendezésre kerülhet sor a városban, hiszen nem lesz pénz a hitelezők kielégítésére a korábbi egyezségnek megfelelően. A városnak szeptember 30-áig kell eleget tennie fizetési kötelezettségének a hitelezői felé, azaz tíz nap alatt lehetetlen lenne előteremteni erre a pénzt. A képviselőasszony arra is kitért, hogy a várost senki sem értesítette a tervezetről, a Jobbik hívta fel erre a figyelmüket.

(forrás)