Transparency International: Esztergom átláthatatlan
Gazdaság
2013. máj. 8.

<p>Esztergom 0 pontot kapott a Transparency International Nyilvánossági Indexén. Az esztergom.hu tartalmi és formai szempontból is megbukott a szervezet tesztjén.</p>

"Magyarországon az önkormányzatoknak több mint az egyharmada, 40 százaléka titkolja, hogy mit és hogyan vásárolt közbeszerzéssel. Így nincs kontroll, nincs nyilvánosság. Pedig közérdekű adatokról van szó.

Az önkormányzatok 40 százaléka ugyanis semmilyen, a kutatás során vizsgált adatot nem közöl a honlapján. De ha kirakják az adatokat, akkor se verik azokat nagydobra: általában nem könnyen észrevehető helyre, nem kereshető formában teszik fel a közbeszerzési adatokat." - írja a Transparency International.

Tegyük hozzá, hogy az esztergom.hu, ami 2008-ban nyerte el mai formáját, néha most is elérhetetlen hétvégenként, bár ez nem olyan gyakori, mint pár évvel ezelőtt. Nagyobb probléma, hogy például a mai napig nem kerültek fel a 2011 április és a 2012 január közötti testületi ülések jegyzőkönyvei a honlapra, és hogy az oldal szerkezete majdnem olyan átláthatatlan, mint a ksh.hu. Egyes lapjai végtelenül elavultak, nem aktuális információkat, felhívásokat tartalmaznak. Az üvegzseb valamiért két különböző aloldalon található meg, de ezeket is csak a Google kereső segítéségével fedeztük fel, mert odanavigálni az oldalon belül nem tudtunk. Üvegzseb 2006-2008, illetve 2008-2011. 2011 április utáni adatot ezeken az oldalakon hiába is keresünk.

Jó hír viszont, hogy a honlapon mindenki megtalálhatja a politikai beállítottságához legjobban illő polgármester köszöntőjét. Az előző polgármester híveinek: Meggyes (teljes változat), a mostani polgármester rajongóinak Tétényi köszöntője.

 A Transparency International az alábbi kategóriákban adott nulla pontot a város honlapjára:

  • Közbeszerzési terv 2012 (a nyilvánossági index értékébe nem számít bele),

Tartalmi szempontok:

  1. Közbeszerzési terv 2013,
  2. Közbeszerzési szerződések 2012,
  3. Éves statisztikai összegzés 2011-re vonatkozóan,
  4. Jogorvoslati eljárás vonatkozásában a kérelem előírt adatai,
  5. Szerződések teljesítésére vonatkozó adatok a 2012-ben indított eljárásokra vonatkozóan,

Formai szempontok:

  1. Minden elért anyag olvasható,
  2. Minden elért anyag könnyen megtalálható (max 3 kattintás),
  3. Minden elért anyag egyértelműen azonosítható (hivatkozás, elnevezés érthető),
  4. Van külön közbeszerzés, közérdekű adatok, pályázat vagy üvegzseb link, ahol a közbeszerzési adatok megtalálhatók,
  5. Strukturáltan érhetők el az adatok,

A vizsgálat a városokra és a megyei önkormányzatokra terjedt ki. A Komárom-Esztergom Megyei önkormányzat honlapja hasonló eredményt ért el, mint mi.

A járás városainak eredménye:

  • Dorog: 7 pont
  • Esztergom: 0 pont
  • Lábatlan: 0 pont
  • Nyergesújfalu: 6 pont

 

(forrás)