Sikeres programot zárt a Szalézi-Irinyi Középiskola
Környezetünk
2013. ápr. 29.

<p>A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskolában 2012-ben kezdődött meg annak az iskola által elnyert pályázatnak a megvalósítása, melynek célja a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismeret átadása az iskolában tanuló fiatalok számára, címe pedig: Szalézi-Irinyi Középiskola tevékenysége a nyergesújfalui kistérség fenntartható fejlődéséért. A pályázat azonosítója: KEOP-6.1.0/A/11-2011-0094.  A diákok az előadásokon információkat kaptak arról, hogyan használják fel tudatosan a természetben fellelhető energiákat és hogyan alakítsák ki egészségesen életmódjukat. A négy rendezvényen összesen több mint 320 fő vett részt.</p>

Wierlné Kárász Tímea, a projekt vezetője elmondta: a program célja a minél környezettudatosabb és egészségesebb életmód kialakítása a fiataloknál. Emellett a helyi termelők termékeinek megismertetésével segíteni kívánják annak a szemléletnek a kialakulását, hogy helyi szinten kell támogatni a gazdaságot, ami távlatokban az egyéni jólét növekedését is segíti.

A rendezvényen résztvevők reggel megtekintettek egy témába vágó filmet, majd csoportos foglalkozásokon vettek részt: internetes oldalakat ismertek meg, kiszámították saját ökológiai lábnyomukat, eszközbemutatóval egybekötött előadást hallgattak meg, közös ötletelésen vettek részt, plakátot készítettek.

A nap csúcspontja a „bio-piac” volt, ahol helyi termelők áruit ismerhették meg, amelyekből kedvükre kóstolgathattak a diákok.

A program keretén versenyek megrendezésére is sor került, amelyek szintén kötődtek a környezetvédelemhez, ennek keretében fotó-, rajz-, ötletpályázatok zajlottak le, és egy „Bringázz a suliba” vetélkedő lebonyolítására is sor került. A legügyesebb diákokat, és pályaműveiket szakértő zsűri bírálta el, és elismerő csomagokkal jutalmazza a legjobbakat

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(forrás)