6 év után törölték az ingyenes használati jogot
2013. ápr. 28.

<p>Megkereséssel fordult a megyei önkormányzathoz Esztergom város polgármestere két esztergomi ingatlan ügyében.</p>

A 662 m2 alapterületű Széchenyi tér 14. és az 5911 m2 alapterületű Dobogókői 8. Esztergom Város Önkormányzatának tulajdonában állnak -korábban a megyei önkormányzat egy-egy intézményének (Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthonai, valamint a Pszichiátriai Betegek Otthona) elhelyezésére szolgáltak, és az ellátott kötelező közszolgáltatásra tekintettel ingatlan-nyilvántartásba bejegyezett, ingyenes használati jog illette meg a fenntartót.

Az eltelt évek során az ingatlanok visszakerültek a Városi Önkormányzat használatába (a Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2009. évi átszervezése, illetve a Pszichiátriai Betegek Otthonának 2007. évben új helyre költözése miatt), azonban ezt nem követte az ingatlan-nyilvántartási átvezetés. Esztergom kérése arra irányult, hogy a közgyűlés járuljon hozzá a bejegyzett használati jog törléséhez mindkét ingatlan tekintetében.

Miután az egyes állami tulajdonban lévő vagyontárgyak önkormányzatok tulajdonba adásáról szóló 1991. évi XXXIII. törvény 40.§ (7) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a vagyont a tulajdonos részére vissza kell adni, ha megszűnik az a közszolgáltatás, amelynek ellátásához biztosítékul szolgált, vagy ha az önkormányzat nem az adott vagyon használatával látja el a közszolgáltatást, így a megyei önkormányzat bejegyzett használatijogának jogszabályi alapja megszűnt.

A fentiekre hivatkozással Popovics György azt javasolta a megyei közgyűlésnek, hogy járuljon hozzá az ingyenes használati jog törléséhez.