Két elnöke van a Tatabányai Törvényszéknek
Közélet
2013. ápr. 17.

<p>Jogerősen visszahelyezte a Veszprémi Törvényszék elnöki pozíciójába Kántor András Richárdnét, a Komárom megyei bíróság volt elnökét, időközben azonban a már új vezetőt, Csorba Zsolt Ödönt is kinevezték elnöknek - írta szerdai számában a 24 Óra.</p>

A Komárom-Esztergom megyei napilap beszámolója szerint a március 14-én született ítéletben kimondták, hogy a köztársasági elnök jogszerűtlenül mentette fel életkora miatt az egykori elnököt. Az indoklás szerint olyan helyzetbe kell hozni a munkavállalót, mintha nem született volna jogellenes intézkedés, ezért munkaviszonyának helyreállítása mellett az elnöki tisztség is megilleti.
A lap beszámolója szerint az ítélethozatal előtt egy hónappal a Tatabányai Törvényszék élére Csorba Zsolt Ödönt nevezték ki elnöknek, majd a régi elnököt visszahelyező döntés előtt négy nappal született meg az a törvény, mely szerint csak akkor lehet visszahelyezni a nyugdíjazott bírákat, ha pozíciójukat nem töltötték be. A rendelkezés viszont csak a kihirdetés napján, április 2-án lépett hatályba.
Kántor András Richárdné elmondta, nehezen élte át az elmúlt egy évet és hozzátette, a jogerős ítélet után végrehajtást kell kérni, mely első alkalommal önkéntes. A továbblépésről még nem gondolkodott.
Az Országos Bírósági Hivatal arról tájékoztatta a 24 Órát, hogy minden olyan ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, mely határozott idejű vezetői továbbfoglalkoztatásról rendelkezett. Az eljárásokban a Kúria hoz döntést.

MTI

(forrás)