Új gépjárművet és védőruhákat kapott a katasztrófavédelem
2013. márc. 19.

<p><span id="ctl05_lbLead">Új gépjárműveket, gépjárműfecskendőket és mobil laborokat, valamint védőruhákat kapott a katasztrófavédelem, ezeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éves tiszti értekezletén adták át kedden Budapesten.</span></p>

A sajtóanyag szerint nyolc saját fejlesztésű és gyártású szállító járművet adtak át, feladatuk, hogy támogassák a vízhiányos területeken történő beavatkozásokat. Emellett nyolc hivatásos tűzoltó-parancsnokság - Monor, Dabas, Esztergom, Kiskőrös, Szendrő, Szeged, Kaposvár és Gyöngyös - kapott egy-egy nagy teljesítményű gépjárműfecskendőt. További, veszélyes anyagokkal kapcsolatos eseteknél használandó járművek, úgynevezett katasztrófavédelmi mobil laborok kerülnek Békés, Nógrád, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Csongrád, Somogy megyékbe és a fővárosba.

     Bemutatták az új bevetési védőruhákat is. A BM OKF szerint a hazai gyártásnak köszönhetően folyamatosan biztosíthatók lesznek a tűzoltási, műszaki mentési, katasztrófaelhárítási tevékenységet végző állomány számára. Az idén háromezer, a következő években pedig évente kétezer védőruha kerül a rendszerbe, így három év alatt a jelenlegi védőruházatot teljesen kicserélik.
    Az éves értekezleten - amely első alkalommal volt sajtónyilvános - Pintér Sándor belügyminiszter egységesnek és eredményesnek minősítette a katasztrófavédelem múlt évi munkáját. Felidézte: 2011-ben döntöttek az átalakítás szükségességéről, és megteremtették egy új, egységes katasztrófavédelmi rendszer jogi alapjait.

A 2 db HEROS ICTUS 1000-res és 8 db HEROS AQUADUX X 2000-es gépjárműfecskendőket 3 nap alatt (2013.03.12.-14.) vették át előzetesen a leendő üzemeltetők oktatással egybekötve. A BM HEROS Zrt. Ezüstfa utcai telephelyén az üzemeltetők először egy elméleti oktatáson estek át, ahol megismerkedhettek a gépjármű tulajdonságaival és a hozzá tartozó dokumentációkkal. Ezt követően az átadási helyszínen tesközelből is megismerkedhettek az új szerekkel. Bemutatták számukra a jármű tűzoltástechnikai rendszerét, a felépítményét és a málhafelszereléseket.

MTI/katasztrofavedelem.hu