Március 15. – Testvériség, Egyenlőség, Szabadság
Kultúra
2013. márc. 19.

<p>Az évtizedek óta nem tapasztalt rendkívüli hideg és havazás, valamint orkánerejű szél miatt a városi kültéri rendezvények idén elmaradtak. Ennek ellenére az esztergomi Vármegyeháza dísztermében a szokott rend szerint zajlott le a rendkívüli testületi ülés és az ünnepi megemlékezés.</p>

A képviselő-testület egyetlen napirendi pontja, a „Megemlékezés a z 1848-49-es Polgári Forradalom és Szabadságharcról” volt. Az ülést Tétényi Éva vezette le, aki ünnepi beszédében kiemelte, hogy a megemlékezéseknek fontos mondanivalója az, hogy az egykor élt hősöktől, akik ugyanolyan emberek voltak, mint mi, megtanuljuk az igaz cél érdekében való érdek nélküli összefogás teremtő erejét, a gondolkodás szabadságának fontosságát, amellyel gyermekeink és az elkövetkező nemzedék boldogabb jövőjét alapozhatjuk meg.

 

Az eseményen a képviselők mellett megjelent Jan Oravec, Párkány város polgármestere, a Járási Hivatal vezetője Horváth Szeder Gábor, és helyettese Romanek Etelka, a történelmi egyházak részéről nagytiszteletű Ágoston Csaba református lelkész, valamint főtisztelendő Dr. Papp Szabolcs görög katolikus parókus. Az ünnepi műsorról idén az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola 9/A osztálya, valamint az intézmény énekkara gondoskodott. A dísztermi megemlékezés az ország és a város zászlainak átadásával zárult. A lobogókat Juhász István és Bánhidy Vajk képviselők adták át az Esztergomi Lovas Egyesület két, hagyományos huszárruhába öltözött tagjának.

 Az ünneplés a Városháza főkapuja előtt folytatódott, ahol a Zsolt Nándor Alapfokú Zeneiskola rézfúvósai játszottak korabeli katonadalokat, majd a 14. számú Holló Cserkészcsapat tisztelgett a zászlók előtt. Végül Székely Gellért, az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola 10/A osztályos tanulója szavalta el Gyulai Pál: Hazám című versét. A koszorúkat az időjárási helyzet miatt a polgármesteri hivatal dolgozói másnap juttatták ki a Honvédtemető sírjaihoz.

 Városházi információ

(forrás)