Az esztergomi Szent Adalbert alapítványt díjazták Pozsonyban
2013. márc. 13.

<p><span id="ctl05_lbBody"> Martonyi János szlovákiai látogatásán szóba kerültek az Ipoly-hidak is.<br /></span></p>

Martonyi János első idei hivatalos pozsonyi látogatása során szlovák partnerével a kétoldalú kapcsolatok kiemelt projektjeit tekintette át, majd egyeztettek a közép-európai regionális szervezetek és fórumok célkitűzéseiről, valamint aktuális európai témákról is. A találkozón olyan lezáratlan "érzékeny" témák is terítékre kerültek, mint a kettős állampolgárság kérdése.

A találkozón a közös infrastrukturális beruházások kapcsán szó esett az Ipolyon építendő újabb hidakkal kapcsolatos kilátásokról is. Ezzel összefüggésben Martonyi abbéli reményének adott hangot, hogy a tervekben szereplő két újabb híd építése már 2014-ben megkezdődhet.

A találkozót követően Martonyi János és Miroslav Lajcák közösen adta át az idei "Jó szomszédságért és megértésért" díjakat. A 2008-ban alapított közös elismerést, amelyet minden évben azok a személyek vagy intézmények kapnak, akik és amelyek a legtöbbet tettek szlovákok és magyarok kölcsönös megismerésének és megértésének érdekében, az idén Renáta Deáková szlovákiai származású, Budapesten élő műfordító, valamint az esztergomi székhelyű Szent Adalbert alapítvány kapta.
Egynapos hivatalos látogatása hátralévő részében Martonyi János Ivan Gasparovic szlovák államfővel, Robert Fico szlovák kormányfővel, valamint a Magyar Közösség Pártja (MKP) vezetőivel is találkozik.

 

MTI nyomán