Tétényi: Meggyes-botrány Esztergomban
Közélet
2013. márc. 12.

<p>Esztergomban a ma esti rendkívüli képviselő-testületi ülésen nem született döntés a város idei költségvetéséről. Azt azonban megtudhattuk, hogy a 2010-et megelőző 11 évben Meggyes Tamás vezetésével folytatott önkormányzati gazdálkodás „sikeres” volt.</p>

A 24 milliárd forintnyi kötvénytartozás felett, - aminek 50 százalékát vállalta át most az állam -, még 4 millárdos számlatartozása van a városnak, amit 2010-14 között kell visszafizetnie. Ez azt jelenti, hogy ebben a ciklusban nem jut pénz semmilyen fejlesztésre. Meggyes Tamás, előző polgármester és Steindl Balázs, fideszes frakcióvezető egymásnak adva a szót bizonygatták, hogy a világgazdasági válság és az 50 év kommunizmus az oka a jelenlegi esztergomi állapotnak. És azt se felejtsük el, hogy törvény adta kötelezettségemmel élve a Komárom - Esztergom Megyei Bíróság elindította az adósságrendezési eljárást még 2010. novemberében.

 

Steindl Balázs az ülésen azt is megkockáztatta, hogy 2005 és 2010 között jobban éltünk. Ezek után már az sem okozott meglepetést, hogy Meggyes Tamás akár egy újabb adósságrendezéssel oldaná meg a gazdasági problémát. Az országgyűlési képviselő általános megjegyzései között szerepelt többek között az is, hogy „ne költekezzünk abból, ami nincs”, vagy hogy „tisztességtelen akarat úgy megrendelni valamit, hogy nem tudjuk kifizetni”, illetve, hogy „az a város, amelyik tisztán tartani sem tudja magát” ne csodálkozzon, ha továbbra sem lesz pénze útkátyúzásra és közterület fenntartásra.

 

Arra a kérdésre, hogy a 2009-es 20 milliárdos városi költségvetést milyen módon tudták fenntartani, ha a jelenlegi 9 milliárdot sokallják és egy 6 milliárd körüli költségvetés elfogadását javasolják, Meggyes Tamás válaszul kifejtette, hogy az összes eddigi és a jelenlegi kormányzat egyre nehezebb helyzetbe hozza az önkormányzatokat. Ismerve Esztergom országgyűlési képviselőjének eddigi kommunikációját, jogosan merül fel a kérdés, hogy mi okozza ezt a pálfordulást?

 

A testület 2/3-os többségével rendelkező „Meggyes csoport” tagjai már az ülés elején kijelentették, hogy ma nem kívánnak döntést hozni a költségvetéssel kapcsolatban, annak ellenére sem, hogy január 17-e óta ez a téma folyamatosan napirenden van. Konkrét javaslatokat nem tettek, és Meggyes Tamás botrányos viselkedése után véget is ért az esztergomi testületi. A költségvetés elfogadásának határideje március 15., ezért az újabb forduló március 14-én 16.50-kor lesz.

 

 

 

 

Tétényi Éva

Esztergom, Kertváros és Pilisszentlélek

független polgármestere

 

Esztergom, 2013. március 12.

(forrás)