Hende Csaba Esztergomban: a vörös csillaggal a kommunizmus tovább él
Közélet
2013. febr. 24.

<p>Amíg ma Magyarországon az Alkotmánybíróság engedélyezi az önkényuralmi jelképek viselését, addig a kommunizmus is tovább él - mondta Hende Csaba vasárnap Esztergomban, ahol a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából közel száz érdeklődő jelenlétében Mindszenty bíboros emléktáblájánál helyeztek el koszorúkat a Fidelitas szervezésében.</p>

"Amíg Európában a vörös csillag nem önkényuralmi jelkép, amíg nem jön létre a kommunizmus nürnbergi pere, ahol az emberiség egyszer és mindenkorra elítéli a totális rendszerek minden formáját, addig a kommunizmus nem múlt idejű történelem. Ellenkezőleg, nagyon is velünk él" - jelentette ki a honvédelmi miniszter.
A politikus hangsúlyozta, az igazi választóvonal még mindig a bukott rendszer haszonélvezői, örökösei és a szabadságot választók között húzódik.
"Nincs mit mondanunk azoknak, akik még mindig hisznek Rákosiban és Kádárban (...), abban, hogy az a papírmasé jólét, amit a létező szocializmus két emberöltőt eladósító hitelből megteremtett, a létező világok legjobbika. És nincs mit mondanunk azoknak, akik az erre épített nosztalgiával, a szabadságot és a demokratikus jogokat maguk előtt tartva úszták meg gaztetteiket és rabolták ki újra a nemzetet" - monda Hende Csaba.
A miniszter arra kérte a fiatalokat, hogy a nemzeti múltra emlékezve vegyék birtokba a jövőt, hogy "olyan szabad és virágzó Magyarországot építhessünk, ahol nincs kommunizmus és nincsenek áldozatok".
Ágh Péter, a Fidelitas országos elnöke kiemelte: "köszönet az előttünk járóknak, hogy sokszor saját maguk feláldozásával megőrizték nekünk ezt a hazát; ez nem egy rög, amihez oda vagyunk kötve, ez nem egy közömbös földdarab".
Szólt arról is, hogy a fiatalok feladata az előttük lévő generációk értékeinek átvitele a jövőbe, ezért kötött a Fidelitas 2012 novemberében együttműködési megállapodást a kommunizmus által üldözöttek szervezeteivel.
A megemlékezés után ezen megállapodás első megyei megvalósulásaként Heer Ádám, a Fidelitas Komárom-Esztergom megyei választmányának elnöke együttműködési megállapodást kötött a Recski Szövetség, a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének és az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének regionális szervezeteivel.
Heer Ádám az MTI-nek elmondta, a Fidelitas vállalta, hogy a megyében városi szinten is megvalósítják az együttműködést, közreműködnek az kommunista diktatúra ellen harcolók emlékének ápolásában, valamint az együttműködést igyekeznek a Komárom-Esztergom megyével szomszédos, jelentős részben magyarok lakta szlovákiai városokra is kiterjeszteni.

MTI

(forrás)