Berzeviczy emléktáblát avattak a Balassában
2013. febr. 21.

<p>Az esztergomi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és a Berzeviczy Gergely Közgazdasági Szakközépiskola egyesülésével létrejött Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola fennállásának 101. évfordulóját ünnepli. Az esemény alkalmából 2013. február 21-én 16 órakor került sor az iskolában a Berzeviczy Gergely-emlékfal felavatására.</p>

Az ünnepség keretében felavatásra kerülnek a Berzeviczy Gergely valamint az iskola egykori tanárai Miskolczi Tivadarné Czellér Erzsébet, Szabó Mátyásné Vörös Marianna, és Jó-Dobornya László igazgató tiszteletére elkészített és elhelyezett tantermi névtáblák is. Megemlékeztek dr. Hagelmayer Istvánról az Állami Számvevőszék első elnökéről, az iskola neves diákjáról is.

Az ünnepség több helyszínen folyt.

 

A kezdőhelyszín az iskola Hagelmayer-terme volt. A termet és a táblát 2012. február 17-én avatták fel. A tavalyi ünnepségen a volt osztálytársak megegyeztek abban, hogy minden évben megkoszorúzzák ezt az emlékhelyet. Az idei év egyben jelentős évforduló is, hiszen az osztály 60. érettségi évfordulója is egyben.

A neves eseményen megjelent dr. Kukorelli István egyetemi tanár, jogtudós, az MTA doktora és volt alkotmánybíró valamint Prohászka Marcell a jubiláló osztály osztályfőnöke.

A felvezető beszédet követően Meszes Balázs iskolaigazgató köszöntötte a vendégeket. Majd dr. Kukorelli István tartotta meg köszöntő beszédét.

A köszöntők után Meszes Balázs tolmácsolta a hivatalos elfoglaltsága miatt távolmaradó Kovács Árpád egyetemi tanár, az ÁSZ volt elnökének gondolatait.

Majd a jubiláló osztály képviselői, Prohászka Marcell és Szendi József Meszes Balázzsal együtt megkoszorúzták az emléktáblát.

 Néhány perc elteltével az ünnepség a Berzeviczy Emléktábla és Emlékfal felavatásával folyatódott az igazgatói iroda előtti aulában.

A Himnusz közös eléneklését követően Szabó Barbara 12/A osztályos tanuló szavalata következett. Meszes Balázs itt is köszöntőt mondott, és felkérte Mózesné Dr. Galambos Irént, a Berzeviczy Szakközépiskola 1982 és 1999 közötti igazgatónőjét, hogy leplezze le a Berzeviczy Gergelyt ábrázoló emléktáblát.

A közgazdasági szakközépiskola hagyományos bálját a fehér rózsa szimbolizálja. A emléktábla alatti vázában az emlékezés első fehér rózsáit Mózesné Dr. Galamos Irén helyzete el. Majd Kerekesné Szepesi Márta igazgató-helyettes, a Berzeviczy utolsó igazgatója helyzete el csokrát. Őket követték Meszes Balázs; Czifra Zoltánné és Matyók Lászlóné mint az (egykori) tantestület képviselői. A jubiláló osztály delegáltjaként Prohászka Marcell és Szendi József helyezték el csokraikat. Szabó Barbara a jelenlegi diákokat képviselve vörös rózsát helyezett el az emlékfalnál.

Végül Győri Gyula és Kátai Tamás a Pannónia-Esztergom Hagyományörző Kézműveskör képviseletében helyzeték el az emlékezés koszorúit.

A jelenlevők az iskola nevelőtestületének kórusát hallgathatták meg Hunyadi Zoltán nyugalmazott tanszékvezető, főiskolai tanár és karnagy vezetésével. Ezt követően került sor az iskola híres tanárszemélyiségeiről elnevezett tantermi emléktáblák felavatására. A jelenlevők minden terem előtt rövid ismertetőt hallgathattak meg az adott személyről, akiről a termet elnevezték. A Berzeviczy-terem felavatása után az ünnepség zárásaként a meghívottak állófogadáson vehettek részt a teremben.

 

Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola