Sport Életműdíj 2013
2013. febr. 12.

<p>2012-ben civil kezdeményezésre 15 esztergomi sportegyesület megalapította az „Esztergom Sportjáért Életműdíj”-at, melyet olyan személyek kaphatnak, akik több mint 50 éve a sportban eltöltött munkájuk, példamutatásuk miatt elismerést érdemelnek.</p>

2012-ben Markó Béla labdarúgó volt az első, aki díjazásban részesült.

2013-ban az alapító sportegyesületek szavazatai alapján Pálos Imre, a közkedvelt sportvezető és sportújságíró kapott elismerést. Az elismeréssel járó díjat és oklevelet február 9-én a Rugby Club Hotelben az Esztergomi Vitézek Rugby Sportegyesület által szervezett jótékonysági sportbálján az ismert sportvezető Vincze Ferenc adta át az ünnepeltnek.

Pálos Imre 1940-ben Kassán született. Iskolás éveit Gyulán töltötte, itt is érettségizett, ahol a helyi asztalitenisz csapat tagjaként több egyéni és csapatbajnoki címet szerzett. Felsőfokú tanulmányait a Miskolci Műszaki Egyetemen folytatta, és a helyi NB 2-es MEAFC játékosaként, csapatkapitányaként több főiskolai bajnoki címet szerzett.

Mérnökként végzett 1964-ben, és még ebben az évben pályázat útján Esztergomba, a Labor Műszeripari Művekbe került. 1967-ben az Labor MIM Vasas spotegyesület titkára és a helyi sajtóélet sporttudósítója lett. Széles látókörűségének köszönhetően tényszerű, és élvezetes cikkek tömegét írta a labdarúgás, kézilabda, birkózás, torna, úszás, tömegsport, rugby, kispályás labdarúgás, természetjárás, atlétika sporteseményeiről. Több éves titkári munka mellett 1973-tól a MIM Vasas birkózó szakosztály vezetését is ellátta, egészen a Labor MIM megszűnéséig, 1994-ig. Oroszlánrészt vállalt az új Esztergomi Birkózó Sportegyesület megalapításánál, melyet mint elnök 15 évig vezetett, biztosította annak zavartalan működését. Közben 1992 decemberétől az Esztergomi, majd 1995-től a Megyei Kereskedelmi és Ipari kamara ügyvezetőjeként végezte feladatait. 1986 és 2006 között az Esztergom és Vidéke hetilap munkatársaként végezte sokrétű munkáját nyugdíjba vonulásáig. Pálos Imre a sport és a sportújságírás megszállottjaként munkájáért 1973-ban Esztergomért emlékérmet kapott.

 

Esztergom, 2013. február 12.

 

Koller József