Telefonos álrendőr Esztergomban
2013. jan. 17.

<div>
<div>
<p>Egy 93 éves esztergomi asszonytól akart személyes adatokat megtudni egy ismeretlen férfi, aki 2013. január 16-án rendőrnek kiadva magát, telefonon kereste meg az idős nőt. A néni hitt neki, így minden kérdésére válaszolt.</p>
</div>
</div>

Az ismeretlen férfi azt állította, hogy rendőr. Az után érdeklődött, hogy az idős asszony hány éves, valamint, hogy egyedül él-e. A nő elhitte, hogy rendőrrel beszél, így minden kérdésére válaszolt. Az ál-rendőr azt mondta, meg fogják látogatni, de időpontot nem mondott. A történetet a néni elmesélte lányának, aki azonnal értesítette a rendőrséget, mert tudta, édesanyjánál „rossz emberek” próbálkoztak.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a rendőrök minden esetben rendfokozatukkal együtt mutatkoznak be. Telefonon keresztül soha nem keresik meg az állampolgárokat és nem kérnek ilyen módon személyes adatokat, egyéb információkat. Amennyiben bárki ilyen indokkal keresi meg Önöket, személyes körülményeikről, adataikról ne nyilatkozzanak se telefonban, se személyesen, ha a kérdező fél nem tudja jogosultságát igazolni az adatkéréssel kapcsolatban, valamint ilyen személyeket ne is engedjenek be a lakásukba. 

Abban az esetben, ha ismeretlenek személyesen jelennek meg otthonukban rendőrnek kiadva magukat, fontos tudni az alábbiakat; a valódi rendőrök akár civil ruhában akár egyenruhában intézkednek, igazolvánnyal, jelvénnyel és jelvényszámmal igazolják magukat, melyet a 107-es vagy 112-es segélyhívók valamelyikén vissza tudnak ellenőrizni.

Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság