Kövér végre megértette Tétényit

Kövér végre megértette Tétényit

2012. 12. 13. 15:38

„A megörökölt adósság terhének továbbcipelésével semmiképpen sem lehet azon települések polgárait büntetni, akiknek korábbi vezetői nem voltak előrelátóak – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke december 12-én a Baranya megyei Sásdon, - aki szerint nem lehet azokat a vezetőket sem büntetni, akik a 2010-es választások után az adósságot előidézők helyébe léptek.” (MTI)

A szerdai bejelentés megmutatta; a Kormány kénytelen belátni, hogy Esztergom független polgármestere 2010-ben nem tett mást, csupán a város gazdasági helyzete miatt hamarabb indította el az önkormányzati szektor adósságállományának rendezését, mint az állam. „Előbb-utóbb mindenki rájön, hogy esztergomi” – jelentette ki Tétényi Éva tavaly, amikor több száz esztergomival együtt gyalog indultak el Budapestre, hogy Orbán Viktornak személyesen adják át azt a petíciót, melyben a város lakossága segítséget kért a Miniszterelnöktől. A több ezer aláírás akkor azért gyűlt össze, mert a képviselő-testület fideszes többsége büntető költségvetést szavazott meg, s az adósságot úgy rendezte, hogy Esztergom mostanra csődbe jutott. A települési önkormányzatok jelentős része küzd azzal, hogy az elmúlt időszakban felvett kötvények deviza alapú visszafizetései olyan terhet raknak a helyi költségvetésekre, melyet a biztonságos önkormányzati feladatellátás mellett nem lehet tovább finanszírozni.

Esztergomban az állam már egy évvel ezelőtt átvette az iskolákat, ráadásul a több mint 4 milliárdos ingatlanvagyon tulajdonjogával együtt, a működtetés költségeit azonban az esztergomiaknak kell továbbra is fizetniük. Az állam inkasszóval, azonnali beszedési megbízással vehet el 1 milliárd 118 millió 700 ezer forintot a várostól. A tényleges megoldás helyett a probléma elodázása történt meg, hiszen ez az összeg csak papíron létezik. Azonnali segítséget a közvetlen állami beavatkozás jelenthet. Esztergom 30 ezer lakosa nem tehet arról, hogy 2010-ig az előző városvezetés, Meggyes Tamással az élen, fejenként 794 ezer forint adósságot halmozott fel, beleértve ebbe minden csecsemőt, időskorút, esztergomi, esztergom-kertvárosi és pilisszentléleki állampolgárt.

Ezúton kérjük Kövér Lászlót, az Országgyűlés Elnökét, hogy tegnapi kijelentéséhez híven személyesen is segítsen a Város gondjainak gyors és hatékony megoldásában.

 

 

Esztergom, 2012. december 13.

Tétényi Éva

 

2012. 12. 15. 16:10

Elnézést kérek mindenkitől, hogy aktív szerepem volt abban, hogy a hír eredeti tartalmától eltérjünk.

Nem szeretném, ha egy jogosultsággal rendelkező emiatt kitaltana a szeretgomrólVigyor

2012. 12. 15. 0:39

2012. 12. 14. 22:36

Akár igen, akár nem, a tudatállapot kétlem, hogy változott 4 év alatt :)

2012. 12. 14. 20:52

"Emlékeim szerint azt is mondta, hogy ez volt a 2008-as javaslat, amit 80%-ban leszavazott a nép."

Biztosan igazad, nem emlékszem.

Szerinted tiszta tudatállapotban szavazott akkor a választók 80%-a erről, meg a vizitdíjról, meg a több biztosítós rendszerről?

2012. 12. 14. 20:34

ha jól emlékszem, az első évben senki nem fizet, hanem a második évtől alakul át a rendszer a tanulmányi átlag függvényében

Emlékeim szerint azt is mondta, hogy ez volt a 2008-as javaslat, amit 80%-ban leszavazott a nép.

2012. 12. 14. 20:29

Ok, ezek már jóval árnyaltabb gondolatok, és többségével egyet is értek.

A különbség köztünk az, hogy számomra ez a jelenleg kategória nem pár évet jelent, nem is egy évtizedet. Igen, nézzünk szembe a valósággal, és állapítsuk meg, hogy ma távolabb állunk egy valódi középosztály kialakulásától, mint mondjuk harminc éve.

Azt gondolom, hosszú távon kell berendezkedni arra, hogy a tandíj ilyen típusú bevezetése irreális elképzelés. Hillertől hallottam nemrég egy értelmes megoldási javaslatot, amelyben, ha jól emlékszem, az első évben senki nem fizet, hanem a második évtől alakul át a rendszer a tanulmányi átlag függvényében.

Ami a pedagógus ( és bölcsész ) jövedelmeket illeti, azok értelmes megoldásával több évtizede adósak. Magyar Bálint elindított valamit, a sors fintora, hogy az érintett társadalmi réteg, jelen esetben a pedagógusok döntő többsége nem támogatta azokat a törekvéseket. Mert dolgozni kellett volna. Mert Nagy József prof szavaival élve nem letanítani kell az anyagot, hanem megtanítani.( Lásd megtanítás stratégiája. ) Márpedig-tisztelet a kivételnek-aki megszokta a kis pénz, de kis munka életrendet, az nehezen tud átállni a teljesítmény alapú munkára.

A munkádat illetően tudod Te is, hogy ma az informatikusok az egyik legjobban fizetett csoport. Ez tökéletesen rendben van. De mégsem lehet mindenki informatikus. ( Tudom ez túlzó általánosítás, hiszen nem minden informatikusra vontakozik, de a példa miatt írtam. )

2012. 12. 14. 20:13

Nem bonyolúlt számítás alapján a Te 2002- es kezdő brutto fizetésed emberek millióinak Magyarországon ma is csak álom

Ez csak azt mutatja, hogy emberek milliói álmodoznak ahelyett, hogy leülnének egy könyv mellé és kitanulnának egy szakmát, amiben ez a fizetés nem álom, hanem abszolúte kézzelfogható valóság.

2012. 12. 14. 19:44

Az a nagy gond János, hogy csak és kizárólag egy jól körülírható társadalmi réteg szemszögéből elemzed az eseményeket.

Én nagyon szeretném, ha ez a jól körülírható társadalmi réteg lenne a többség. Sajnos nem az. Ezért is mondtam, hogy a tandíj jelenleg bevezethetetlen. De nem is az ingyenebéd, ingyenutazás, ingyenhitel, ingyens.ggbelóf.sz melletti kiállás fogja a középosztályt megerősíteni, hanem az, ha szembenézünk a valósággal és nekiállunk leszámolni a társadalom energiáit béklyókba kötő démonokkal. Én 2008-ban sem ültem fel a Fidesz tandíjellenes retorikájának (meg plána nem az eü ellenesnek), most sem fogom azt mondani, hogy maradjon minden továbbra is ugyanúgy a felsőoktatás finanszírozásában.

Aztán meg ki lenne olyan hülye, hogy elmenjen pedagógus diplomát szerezni szemeszterenként mondjuk 200 000 Ft-ért, hogy utána nettó 75 ezer forintos éhbérért dolgozzon

Nem a szemeszterenként 200 ezerrel van a gond, hanem a nettó 75 ezerrel, jó reggelt. Ki olyan hülye, hogy csak ennyit juttat egy olyan szakmának, aminek a kezében ott van az ország jövője?

Meg hogy most melyik pályakezdő kaphatna számításaid szerint nettó 80 ezernél több fizetést

Oké, nem voltam teljesen pályakezdő, már két évet lehúztam részmunkaidőben ugyanannál a multinál. De egyébként bármelyik multinál 2-3 év munkatapasztalattal Budapesten olyan munkakörben ma is megkapod ezt a pénzt. Esztergomi vagy távmunka munkahelyre keresgélek lassan fél éve Java programozót, ennél többet is fizetnék, ha megvan a tapasztalat (azonnal el tudom adni projektmunkára amerikai ügyfélhez) és nem találok embert - na az vajon miért van?

2012. 12. 14. 19:34

Én alapvetően tandíjpárti vagyok, és a legjobban tanuló 15%-nak adnék maximum állami ösztöndíjat, szigorúan utófinanszírozás keretében, de azzal persze tisztában vagyok,hogy a jelenlegi társadalmi helyzetben ez a rendszer bevezethetetlen.

Teljes mértékben egyetértek.

Vagyis ha ma valaki az én 10 évvel ezelőtti bruttómmal elhelyezkedik, akkor nettó 80 ezer forinttal több a fizetése, mint anno nekem volt. Ezt is kalkuláljuk azért bele a tandíjkérdésbe.

Nem bonyolúlt számítás alapján a Te 2002- es kezdő brutto fizetésed emberek millióinak Magyarországon ma is csak álom.

El lehetne kezdeni kommunikálni, hogy kedves szülők, nálatok hagyunk az SZJA-ból havi 10-20-65 ezret gyerekenként, ha azt akarjátok, hogy a 20 év múlva a gyereknek diplomája legyen, most kezdjetek abból félretenni, és ez így fair is lenne.

Gondolom, itt a számok az 1-3 gyerekhez igazodnak.

A Te esetedben említett 3 gyermek esetén gyermekenként 5.200.000 Ft+kamat-inflációt tudnál összehozni.

Egyedülálló 1 gyermekes minimálbéren gyermekenként 2.400.000 Ft+kamat-inflációt tudna összehozni.

Házaspár 3 gyermekkel minimálbéren gyermekenként 2.400.000 Ft+kamat-inflációt tudna összehozni.

 

Pl, a Corvinuson egy önköltséges képzés átlagban (jelenleg, azaz ki tudja mennyi lesz 20 év mülva) 600.000 Ft/év és számoljuk hozzá a lakhatást étkezést, utazást stb. És ha így nézzük, felvetéseddel ebben nem értek egyet, hiszen az csak a kimondottan magas jövedelműeknek lehet elfogadható-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012. 12. 14. 19:21

Az a nagy gond János, hogy csak és kizárólag egy jól körülírható társadalmi réteg szemszögéből elemzed az eseményeket.

Tudod, hogy hány szülőnél tudnának egyáltalán 10-20-65 ezret pluszban náluk hagyni gyerekenként az SZJA-ból például?

Meg hogy most melyik pályakezdő kaphatna számításaid szerint nettó 80 ezernél több fizetést?

Aztán meg ki lenne olyan hülye, hogy elmenjen pedagógus diplomát szerezni szemeszterenként mondjuk 200 000 Ft-ért, hogy utána nettó 75 ezer forintos éhbérért dolgozzon például az alsó tagozat kezdő- a gyerek későbbi életének legmeghatározóbb, ezért legfontosabb- szakaszában azért, hogy képes legyen valaki sikeres életpályára állni, és  majdan megállapíthassa, hogy tulajdonképpen a tandíj nem rossz dolog, csak több SZJA-t kell hagyni a szülőknél.

2012. 12. 14. 17:32

Én alapvetően tandíjpárti vagyok, és a legjobban tanuló 15%-nak adnék maximum állami ösztöndíjat, szigorúan utófinanszírozás keretében, de azzal persze tisztában vagyok, hogy a jelenlegi társadalmi helyzetben ez a rendszer bevezethetetlen. El lehetne kezdeni kommunikálni, hogy kedves szülők, nálatok hagyunk az SZJA-ból havi 10-20-65 ezret gyerekenként, ha azt akarjátok, hogy a 20 év múlva a gyereknek diplomája legyen, most kezdjetek abból félretenni, és ez így fair is lenne.

Amikor én elkezdtem dolgozni pályakezdőként, 36% SZJA-t vontak a fizetésemből. Ma 16%-ot vonnak a pályakezdők fizetéséből, 20%-kal több marad nettóban náluk. Ez az én 2002-es kezdőfizetésemmel számolva havi 80 ezer forint plusz lett volna nettóban. Vagyis ha ma valaki az én 10 évvel ezelőtti bruttómmal elhelyezkedik, akkor nettó 80 ezer forinttal több a fizetése, mint anno nekem volt. Ezt is kalkuláljuk azért bele a tandíjkérdésbe.

Ha választani kellene, hogy oké, ingyenes a diplomád, de utána dupla annyit adózol életed végéig, vagy fizetős diploma, alacsonyabb adószint, minden normális szakmát választó ember az utóbbi mellett döntene.

2012. 12. 14. 17:19

Ebből az következik, hogy maradjanak birkák?

Pedig, ha kiálltak volna, akár a Völner meg a Czunyiné is megélhette volna a hátsó ajtón való távozás lelket melengető élményét.

Emlékeim szerint, amikor orbán a Szent Adalbert Központból "angolosan" távozott, nem a diákok voltak többségben. Valahol a szeretgomon vannak is erről felvételek.

2012. 12. 14. 15:05

Esztergomban pont ez a korosztály már végignézte, hogy mi történik akkor, ha valaki nekiáll a fideszes oktatáspolitikába bújtatott magánbosszú ellen tüntetni. Első kézből van tapasztalatuk a következményekről. Orbán először esztergomi diákok elől kényszerült hátsó ajtón elsunnyogni egy nyilvános szereplésről.

2012. 12. 14. 14:00

A Dobónak van egy 8 osztályos gimnáziuma. Onnan 98%-ban jelentkeznek továbbtanulásra. A többi gimnáziumi osztályból szintén sokan célozzák meg a továbbtanulást.

Úgy látszik, nincs ok az aggodalomra. Mindenki olyan jól fog érettségizni, hogy bejut az államilag támogatottak közé, vagy nem gond a tandíj!

2012. 12. 14. 13:36

"Nem ugyanaz a mérce."

Valóban nem. de nem elsődlegesen azért, mert Esztergom nem egyetemi város. Inkább azért, mert alapvetően ez a mentalitás jellemző a városra. Ilyenné tették, ilyenné vált, és nemcsak 1945 óta.

A főiskolát illetően meg megnézem a videót.

Amúgy 1976 nem a 19. század, és annyit írtam, hogy soha olyan rangja, színvonala, szellemi kisugárzása nem volt előtte sem, és nem lett a fenntartóváltást követően sem. Nem a múltat, hanem a színvonalat akartam megidézni. Amúgy meg addig van magas színtű tanítóképzés, míg megvan a gyakorló.

Középiskolának meg ott van a Dobó és ott van a Balassa is.

2012. 12. 14. 13:13

Szóval ezt mondtam a 4-es posta bezárásakor is. Esztergomban az is csoda lenne, ha nem süllyednénk lejjebb, csak megállnánk ezen az amúgy sem magas szinten.

2012. 12. 14. 13:10

"intézeti forma a 70-es évek elején megszűnt."

Igen, két-három hete jelentették be, hogy intézet lesz megint, nem az egyetem egyik kara.

 

"Hiszen mindig is tanítóképző volt"

A többi képzést meg szétszórják Pest és Csaba közt, tényleg marad a tanítóképzés. De nem a tanítóképzéssel van a bajom, hanem, hogy már nem lesz önálló kar sem, hanem csak intézet. Nehogy hasraessek, mert visszaesünk a 19. századi szintre. A KTV youtube csatornáját ajánlom, kb 2 hete volt róla videó. Úgy tálalták a hírt, hogy "hát, azért a tanítóképzés az marad, mert annak itt hagyománya van".

 

"van egy halom középiskola"

István nuku, Bottyán nuku, a Szent Imrébe legutóbb már annyi gyerek se jelentkezett, hogy évfolyam induljon. De pont amiket felhoztál példának városokat, ott azért tüntettek, mert egyetemi városok. Nem ugyanaz a mérce.

2012. 12. 14. 11:04

"Itt meg van egy TK, amit most fognak lefokozni Tanítóképző Intézetté."

Szerintem Tanítőképző Főiskolára gondolsz, mert tudomásom szerint az intézeti forma a 70-es évek elején megszűnt.

És ha így van, az nem jelent lefokozást, hiszen mindig is tanítóképző volt. A renszerváltás előtt igen magas szakmai színvonalú, országos hírű főiskola volt.

De ami a jelen helyzetben lényeg, hogy a főiskolásokon kívül van egy halom középiskola, anak vannak diákjai, vannak tanárai, vannak a diákoknak szülei, barátai, rokonai.

Szóval bőven tele lehetne például a Széchenyi tér, lehetne ülősztrájk a középiskolákban.

Folytassam?

2012. 12. 14. 10:16

Szeged és Gyöngyös egyetemi városok több ezer hallgatóval. Itt meg van egy TK, amit most fognak lefokozni Tanítóképző Intézetté.

2012. 12. 14. 7:00

Szerintem ez nem kérdés, de hol vannak azok, akik mellé ki lehet állni?