Kiírták a pályázatot a budapesti Tisza-szobor elkészítésére
Kultúra
2012. dec. 11.

<p><span id="ctl05_lbLead">A Kossuth tér rekonstrukciójának részeként kiírták a pályázatot Tisza István szobrára, a közel ötméteres bronz alkotás és az azt övező szoborcsoport eredeti helyére, a Parlament északi oldalán lévő parkba kerül, ahol korábban Károlyi Mihály emlékműve állt.</span></p>

Az uniós közbeszerzési hirdetményeket megjelentető TED (Tenders Electronic Daily) című kiadvány onilne változatában december elején megjelent kiírás szerint a pályázóknak a Tisza Istvánt ábrázoló főalak kicsinyített gipsz másolatát kell elkészíteniük 2013. március 1-jéig. A pályaművekről a Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész vezette a bizottság dönt.
A Kossuth téri rekonstrukciót célzó Steindl Imre Program honlapja szerint az eredetileg Zala György és Orbán Antal tervei alapján 1934-ben elkészült szoborcsoport 17 méter magas volt, talapzata süttői mészkőből készült. A Tisza tragédiáját szimbolizáló oroszlánt 36 köbméter kőből faragták ki, és 12 darabból állították össze. Az emlékmű hátoldalán található gyászkoszorú átmérője 3 méter volt.
Az emlékmű a II. világháború folyamán megsérült, majd 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a szobor főalakját és a 18 mázsányi töredéket később beolvasztották. Az emlékmű többi darabja azonban kalandos utat járt be: így a földművelőket ábrázoló szoborcsoport Esztergomba került, "A katona búcsúja" című mellékcsoportot a Hűvösvölgyi úti laktanya udvarára, majd a keceli Pintér Művek haditechnikai gyűjteményébe vitték, míg a posztamens tetejét díszítő kőoroszlánt 1948-ban a Hegyalja út végében, a hajdani tabáni temető helyén állították fel, majd a hatvanas években nyersanyagként fiatal művészeknek osztották ki. Így került az oroszlán feje egy fiatal szobrászművészhez, aki érintetlenül megőrizte, és ma is szentendrei háza kertjében tartja.
Az MSZMP Politikai Bizottságának döntése alapján 1975-ben avatták fel Károlyi Mihály szobrát a Kossuth téren, ott, ahol egykori politikai ellenfelének, Tisza Istvánnak emlékműve állt. A Károlyi-szobrot idén a Kossuth tér rekonstrukciójához kapcsolódóan távolították el helyéről, és restaurálását követően Siófokon fogják elhelyezni.
A Steind Imre Program szerint a Kossuth tér átépítése során a szobrok tekintetében az 1944 előtti arculatot akarják visszaállítani, Andrássy Gyula mellett Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel. Ezek közül eredetiben csak a fejedelem szobra áll a téren, az Andrássy-lovasszoborra pedig idén októberben írták ki a pályázatot.

MTI

(forrás)