Felvételt nyert a Magyar Teátrumi Társaságba a Várszínház
Kultúra
2012. nov. 29.

<p><span id="ctl05_lbLead">Nyolc új tag - köztük a Magyar Állami Operaház - felvételéről döntött a Magyar Teátrumi Társaság szerdai budapesti közgyűlésén.</span></p>

A Magyar Teátrumi Társaság az Operaházban megrendezett X. közgyűlésének első felében a jelentkező színházak, szervezetek vezetői bemutatták intézményüket. Ezt követően a dalszínház mellett az Esztergomi Várszínház, a Magyar Színháztechnikai Szövetség, az ExperiDance Produkció, a gödöllői Művészetek Háza, a Thália Színház, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Játékszín tagfelvételi kérelmét is megszavazta a tagság.
A döntés nyomán immár 48 színházat, szakmai szervezetet tömörítő Magyar Teátrumi Társaság közgyűlésének napirendi pontjai között szerepelt a program szerint az új tagok felvétele mellett a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) érintő kérdések megtárgyalása, az egyesület havilapja, a Magyar Teátrum aktuális helyzete, a színházi újsággal kapcsolatos tervek, a 2012-es Magyar Teátrum Díj és gála, valamint a Magyar Teátrum Ösztöndíj létrehozásának ötlete.
Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a közgyűlés előtt az MTI-nek a POSZT-ot érintő kérdésekről szólva felidézte: zajlik a színházi találkozó átalakításának folyamata, miután a Magyar Teátrumi Társaság idén a Magyar Színházi Társasággal megegyező, 16,6 százalékos tulajdonrészt szerzett a POSZT-ot működtető, pécsi önkormányzati többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságban. A közgyűlés napirendi pontjai között említette az oktatás és a magánutas színészképzés kérdését is.
A Magyar Teátrumi Társaság elnöke a Nemzeti Színház vezetői álláshelyére beadott pályázatát érintő kérdésekre annyit mondott: a döntés megszületéséig nem kíván nyilatkozni.

MTI

(forrás)