Orbán: összekapcsolják Esztergomot az M1-essel

Orbán: összekapcsolják Esztergomot az M1-essel

2012. 11. 21. 16:50

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Magyar Suzuki Zrt., amelyet Magyarország egyik büszkeségének nevezett a szerdai budapesti aláírási ünnepségen a miniszterelnök. Orbán Viktor egyúttal bejelentette, hogy a kormány döntése szerint megépítik a Suzuki-gyárnak otthont adó Esztergom és az M1-es autópálya közötti csatlakozást biztosító útszakaszt. A magyar Suzuki vezetője elmondta, hogy egy új autómodell tervezésébe kezdtek.

A legvalószínűbb, hogy az M11-es autóút készülhet el, ami már évekkel ezelőtt bekerült az Országos Területrendezési Tervbe (OTRT). Ez Zsámbéknál csatlakozna az autópályához.


A kormányfő közlése szerint a Magyar Suzuki Zrt. vezetőivel folytatott tárgyaláson szóba került, hogy növelik a cég magyar beszállítóinak jelenleg 30 százalékos arányát, továbbá - az autógyár javaslatára - a tervezetthez képest nagyobb lesz a Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd kapacitása annak érdekében, hogy a Suzuki teherszállítmányai is áthaladhassanak rajta.
Esztergom M1-es autópályára csatlakozásáról közölte: az előtanulmányok, a hatásvizsgálatok megkezdődtek, "a tervezés szakaszában vagyunk", és remélhetőleg hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok.
A megbeszélésen elhangzott, hogy Magyarország továbbra is támogatja az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást - jelezte Orbán Viktor, aki kifejezte emellett azon reményét, hogy a jövőben több magyar közbeszerzésen is nyertes lesz a Suzuki.
A miniszterelnök hangsúlyozta, a Suzuki-gyár az elmúlt években Magyarország egyik büszkeségévé vált, emellett kitüntetett szerepe van a rendszerváltás utáni történelemben, hiszen segített abban, hogy a magyar gazdaságot a KGST után "bizalmi alapon be tudjuk integrálni, hozzá tudjuk építeni a nyugat-európai és a világgazdaság új rendjéhez". Ezért "a Suzuki-gyár előtt könnyebben nyílik meg minden ajtó" - tette hozzá, megjegyezve, hogy mindezt jól kifejezi a Suzuki szlogenje is, "A mi autónk".
Tájékoztatott továbbá arról, hogy a közelmúltban Japánban folytatott magyar kormányzati megbeszélések eredményeként újabb japán befektetők érkezhetnek Magyarországra a következő egy-két évben.
A miniszterelnök megismételte azt az álláspontját, amely szerint a jövőben azok az országok lesznek sikeresek, amelyek a legtöbb előnyös megállapodást tudják tető alá hozni globális cégekkel. Magyarország ezért köt stratégiai megállapodást olyan nagyvállalatokkal, amelyek a magyar nemzetgazdaság és a magyar emberek érdekét is jól tudják szolgálni - mondta.

Takeucsi Hiszasi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója és Orbán Viktor miniszterelnök stratégiai partnerségi megállapodást ír alá

Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a Parlamentben tartott ünnepségen kijelentette, a Suzuki szeretne hozzájárulni a magyar gazdaság növekedéséhez. Rámutatott arra, hogy Magyarországon jelenleg több mint 400 ezer Suzuki fut az utakon, és egy 200 millió eurós beruházás keretében már megkezdték egy új modell tervezését is.
Úgy vélik ugyanakkor, hogy akár Japánba is lehetne Magyarországon gyártott Suzukikat szállítani.
Felidézte, 1991-ben alapították meg a magyarországi gyárat, az első gépkocsi pedig 1992 októberében gördült le az esztergomi gyártósorról.
A mostani volt a kormány ötödik egyezménye nagyvállalatokkal. Az első stratégiai partnerségi megállapodást a Coca-Colával kötötte a kormány, a másodikat a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, a harmadikat a székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft.-vel, a legutóbbit pedig november 9-én a kecskeméti Mercedes-gyár tulajdonosával, a Daimler AG-vel.

A 2005-ben elkészült megyei rendezési tervben található észak-dél irányú autóút valamelyest eltér az OTRT-ben látottaktól.

A megyei rendezési terv elkészítésekor Esztergomtól a 6-os útig tervezték az utat, amely egyszerre szolgálna belföldi és nemzetközi érdekeket. Mint a megyei önkormányzat honlapján olvasható: "Az új főút az M6-os autópályából kiágazva, az M7-tel, M1-gyel csomópontot alkotva, az eurorégió súlyvonalában haladva, Dorog térségében csatlakozna a tervezett 10. sz. gyorsforgalmi úthoz, illetve annak közvetítésével az esztergomi második Duna-hídhoz. Maga az útpálya - fizikai megjelenésében - a szlovák oldali magasabb rendű kapcsolat továbbvezetésével transzkontinentális gyorsforgalmi útként valósulna meg Érd - Zsámbék - Esztergom - Párkány (Štúrovo) - Körmöcbánya (Kremnica) - Túrócszentmárton (Martin) útvonalon. Ez a fejlesztés megteremtené a lehetőségét egy új, de az európai folyosók rendszerébe illeszkedő észak-déli interregionális útvonal kialakításának (Baltikum - Varsó - Zsolna - Budapest - Szarajevó - Plocse)."

 

Korábbi cikk a témában: M11-es Munkacsoport alakul Esztergomban

MTI/szeretgom

 

2012. 12. 03. 8:08

Hát remélem azért 20 km-nyi 2*1 sávos autóutat ki tudunk még gazdálkodni. A régi kormányrendelet szerint ennek amúgy is 2016-ig kéne elkészülni Tinnyéig, 2020-ig Esztergomig, szóval csak valamelyest előrehozták a kivitelezést. A 10-es utat meg pont azok a sötétzöldek fúrták, akik a mostani utat is. Persze, ha van egy erős kormányzati akarat, akkor a 10-est se tudja megfúrni ez a hippigyülekezet, csak gondolom egyszerűbb (olcsóbb) volt beadni a derekukat.

2012. 12. 02. 20:05

 Nagyon örülnék, ha Orbán Viktor bejelentése megvalósulna,mert akkor minden út Esztergomba vezet.Itt csak az a legnagyobb probléma,hogy a beigért 10-es út /Bécsi-út/ tervei már évtizedek óta az illetékesek rendelkezésére áll.A mai napig egy kapavágás nem történt,talán ezt a projektet kellene inditani,- és nem egy olyan beruházást igérni,ami a " 0"-án

áll,sőt egy új komáromi hiddal spékelve.Sajnos a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a projekt nem látszik kivitelezhetönek.Ha az EU. csökkenti az UNIO új büdzséjét, akkor minimum 2020.-ig a magyarországi fejlesztésekre /út-vasút,hid,csatornázás stb/csak harmadával kevesebb forrás jut.Tehát a jelenlegi helyzet nem valami nagy optimizmusra ad

okot.De azért bizakodjunk,hogy mi Esztergomiak megint egy igérettel gazdagodtunk.

2012. 11. 23. 17:03

2006- Gyurcsány Ferenc prezentációján láttam az előtervet  akkor még Tát után valahol autópálya híd volt a Dunán át tervezve az Európai folyosó elképzeléshez illeszkedve. Most  2évszünet után remélhetőleg ez komoly híd nélkül!


2012. 11. 23. 11:30

Valamint ki lehet sajátítani egy hét alatt mindent, az új törvények értlemében.

2012. 11. 23. 9:04

Amint kiemelt beruházássá nyilvánítják az útépítést, le is lehet zavarni a régészeket a terepről az új törvények értelmében.

2012. 11. 23. 7:50

Valóban, egy ismerősömmel beszéltem erről a témáról az este. Útépítő mérnök, így van rálátása a témára. Az ötlettől számított hazai tempót ismerve minimum 10év. Nyomvonal tervezés (itt az M.O-nál is bejátszott ingatlanspekulációkról ne is beszéljünk), felmérés, tervetés, engedélyezések, kitűzés, régészeti feltárások és már csak az építés. Ezt ma Magyarországon két éven belül? Kuvaitban az iraki lerohanás után szétlőtt kb. 6o Km-es autópályát 40 nap ltt építették meg - Japcsik! Talán, ha nekik fontos, ezt is megépítik hasonló sebességgel.

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 23. 7:49

Dehogy viccelek, dehogy fanyalgok. Én is örülnék, ha igaz volna az állítása Orbánnak!
Csupán nem hiszek neki. Annál is inkább, hogy a tervezett útvonal már meg van, és Völner 12 milliárdra becsüli a beruházás árát, amely szerintem csak egy erős felújításra elég egy ekkora távon!
Tehát sima propaganda az egész szerintem, és miután a most is meglévő utat, kicsit felújítják majd (esetleg) tele fogják harsogni az étert, hogy új autópálya épült Esztergom meg az M1-es között. De úgy legyen!

2012. 11. 22. 22:42

" Lehet, hogy a Közgépnél már írják is a pályázatot?"

Tudod mit? Ha megépíti időre, még a választások előtt a Közgép, áldásom rá!

2012. 11. 22. 22:40

Az a baj, hogy ahogyan az ország, Esztergom is kettészakadt ( legalábbis a politika iránt érdeklődök nem túl jelentős tábora ). Megszűntek a színek, de még az árnyalatok is.

És hogy ez bekövetkezett, mindkét  küzdő fél gyakkorta önös, gyakorta kisded játékának köszönhető.

Én változatlanul színesben akarom látni a világot, és hogy ezt megtapasztalhassam,  hajlandó vagyok tenni is érte.

2012. 11. 22. 22:33

Természetesen rendkívül fontos és örömteli a hír a legtöbb Esztergominak. Szerencsére a kormánynak is nagy szüksége van, minden apró kis sikerre. Nagyon valószínű a Suzuki szerepe, hogy kilobbizta magának és ezzel számunkra az  összeköttetést az M1-el. Akár újabb cégek idetelepülését is segítheti. Nagyon fontos szerepe lehet meggyesék által szétvert  Esztergom talpra állításában. Szerintem, sokkal hamarább be fog indulni az építkezés, mint ahogy gondoljátok. Ez egy rendkívüli nagy beruházás. A 2014-es választások előtt, ezt még gyorsan meg kell nyerni valakinek. Lehet, hogy a Közgépnél már írják is a pályázatot?

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 22. 21:25

Te most azt gondolod, hogy ez amit itt előadsz vicces? Csak szólok, hogy nem az.

Függetlenül attól, hogy mi az ember hozzáállása az országos politikához, esztergomi lakosként ennek a hírnek örülni kell, nem fanyalogni rajta.

Egy évvel ezelőtt a kormány hozzáállássa teljesen más volt a Suzukihoz, valami komoly dolog kellett, hogy a háttérben végbemenjen ahhoz, hogy ez a megállapodás megköttethessen. Az ilyen komoly teljesítmények előtt pedig le a kalappal.

Ebből pedig az is következik, hogy valóban végre kiemelt prioritás lehet a város közúti kapcsolatainak javítása.

választópolgárok

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 22. 20:55

A legeslegfontosabbat meg nem is említed! A piros popsi plecsniket! Tudod amit a japán tudósok meséltek Kusza Szemnek, ö meg Lázárfaluban!

Hát hogy is mehetne el a Suzuki a pirosseggü országból? Inkább kötelezövé kell tenni hogy ide jöjjön a Honda, Mitsubishi, Yamaha, Subaru, meg a Szumo birkózok is!

 

Apropó piros segg! Sarló, kalapács mincs rajta? A komcsi idök nem hagytak nyomot? Húha! Most biztos a Fidesz-fejesek rémülten nézik a seggüket a tükörben! Nevetés

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 22. 20:19

Te el vagy tévedve! Orbán megtiltotta a japánoknak, hogy kimenjenek, és passz!
Amennyiben pedig mégis megpróbálnák e szörnyűséget elkövetni, majd jól kikokizza, sallerozza őket, oszt' jónapot!

Ezt nem vccből mondom, hanem komolyan! Mit képzelnek a japánok, meg ez kis Suzukicska! Kik ők a világ legokosabb miniszterelnökéhez, és annak jobbkezéhez képest?
Smafuk.
A csatát már megnyertük, hiszen az EU megdícsérte a magyar gazdaságpolitikát, mivel az a legeslegeredményesebb az egész EU-ban.
Akkor meg?

2012. 11. 22. 19:45

Ne légy ennyire negatív. Az M0 egyébként az előző kormányok sara.

Induljunk ki abból, ha véletlenül kivonulna Esztergomból, Magyarországról a Suzuki, az a város végét is jelentené, a fidesznek meg hatalmas szavazatveszteséget.

2012. 11. 22. 19:07

Jelen világunkban a főnök mondja az igazat.

Nem oly egyszerűek ezek a dolgok, lásd, az M0 sincs még készen, pont az esztergomi érdekeltségű része. :(

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 22. 18:01

Orbán: összekapcsolják Esztergomot az M1-essel

 

Mi ebben az újdonság, már sok-sok éve összekapcsolódott! Legnagyobb sajnálatomra, és a volt Szent István Gimnázium mégnagyobb kárára!

2012. 11. 22. 17:24

"Amennyiben a főnök mondott igazat, ez még nagyon messze van a kivitelezés megkezdésétől."

 

2014-ben választások jönnek. Addigra át "kell" adni.

2012. 11. 22. 17:15

Ez a jóindulatom jele!Hátha igaz lesz!

2012. 11. 22. 17:12

most hatvanöt vagyok.Vajon megérem -az avatást?Mert ennek a dumagyurinak már nem hiszek!!!Figyeltek moderátorok?Nem cigányoztam.

2012. 11. 22. 17:08

A főnök meg ezt nyilatkozta:

az előtanulmányok, a hatásvizsgálatok megkezdődtek,

Amennyiben a főnök mondott igazat, ez még nagyon messze van a kivitelezés megkezdésétől.

(Tulajdonosi hozzájárulások, kisajátítások, bírósági perek, közműegyeztetések és jóváhagyások, stb. nem sorolom tovább)

Szerintem Völner fejében vannak csak a tervek, ebből jövőre, de inkább azt mondom, öt éven belül nem lesz semmi.

Lufi.