Zoltai a testület felhatalmazását nem kérte, és a testületet továbbra sem tájékoztatta a „városmentő” tárgyalásairól.

Zoltai a testület felhatalmazását nem kérte, és a testületet továbbra sem tájékoztatta a „városmentő” tárgyalásairól.

2012. 11. 08. 17:54

Sőt, rettegve az esetleges kellemetlen kérdésektől és reakcióktól, cinikusan közölte, hogy majd a tévében mondja el monológját, azaz a képviselők nézzék a nem túl nagy nézettségű  RTVE-t, ha tájékozódni szeretnének…  A város megmentője szerepében tetszelgő Fidesz frakció pedig egyhangúlag lesöpörte azt az indítványt, amivel tényleges, és törvényes megállapodást köthetett volna a város a hitelezőkkel.

A hivataltól kapott tájékoztatás szerint, eddig  összesen 78 millió forintnyi tartozással kapcsolatos hitelezői nyilatkozat érkezett be a hivatalba, ellentétben a sajtóban olvasottakkal, ahol ennek az összegnek a sokszorosáról nyilatkozott a pénzügyi bizottság tagja.

 

A leszavazott sürgősségi indítvány:


Tárgy: Felhatalmazás megállapodás előkészítésére

 

A sajtó tájékoztatás szerint a „Fidesz-frakció megegyezett az adósok egy részével, hogy az önkormányzat anyagi helyzetére való tekintettel december végig nem kérik a pénzüket, mintegy 300 millió forintot”. A Jobbik támogatná azt, ha a város és a hitelezők között létrejönne egy ilyen jellegű megállapodás, de mivel ilyen megállapodás a város nevében csak testületi felhatalmazással tehető meg, ezért kérjük, hogy Zoltai képviselő úr tájékoztassa a testületet arról, hogy eddig kikkel és milyen jellegű tárgyalásokat folytatott és ennek eredményét,( pld. szándéknyilatkozatok), szíveskedjen bemutatni a testületnek.

A Tisztelt Képviselő Testületet pedig felkérjük, hogy adjanak felhatalmazást Zoltai  képviselő részére, hogy nevezett személy hivatalosan is előkészíthessen egy olyan kétoldalú megállapodást, ami kamatmentes fizetési haladékot biztosítana a városnak. Ennek keretében Zoltai képviselő hivatalosan is megállapodhatna azon hitelezőkkel, akikben hajlandóság van a kétoldalú megállapodás megkötésére, hogy utalják vissza a városnak a város által korábban átutalt törlesztő részleteket, amely összegekkel kapcsolatban fizetési haladékot adnának.

 

Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy fogadja el a következő határozati javaslatot:

I.

Határozati javaslat:

……/2012.( XI.08.) esztergomi öh.

Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy megbízza Zoltai Dániel képviselőt azzal, hogy készítsen elő kétoldalú megállapodást a város hitelezőivel, amely megállapodás azt tartalmazza, hogy a hitelezők visszautalják a város által már részükre kifizetett törlesztések azon részét, amely rész visszafizetésére kamatmentes és legalább 4 hónap fizetési haladékot adnak .

 

2012. 11. 11. 18:54

Zentai úr, ha valóban a város érdekében tesz, miért titkolózik? Ha nem sumákol, vagy "nagyít", miért nem a testületi ülésen számol be? Ezen kívül, mintha az anarchia első jelei mutatkoznának a testületben....

2012. 11. 10. 12:44

Hát persze, szerintem is vicces, amikor megpróbálnak úgy csinálni, mintha ők önálló párt lennének, mikor létezésük egyetlen értelme az, hogy a Fidesznek két frakciója legyen a parlamentben (kétszer annyi felszólalás, bizottsági helyek, stb...), de ha már elkezdték azt játszani, hogy Esztergomban ők önállóak, akkor tessék ebben következetesnek lenni! Nyilvánvaló, hogy mind országosan, mind városi szinten kimutathatatlan, hogy szavazott-e valaki egyáltalán rájuk, hiszen nem indultak önállóan...

választópolgárok

2012. 11. 10. 12:23

KDNP

Nos szerintem kaptak egyet a fejükre és inkább csenben maradnak. A KDNP amúgy is csak a "vakbél" formában léteznek, teljesen beleolvadtak a Fideszbe. Bél az belül van, vak meg úgysem látnak semmit. Egytöl egyig összes vezetöjük megélhetési parazita politikus, ha alibiböl valamivel a nyilvánosságra lépnek akkor pofára is esnek, igy inkább csönd az irány. Jól meg lehet élni igy, az adófizetök kárára. Mert haszon nincs belölük az biztos. Lásd Hoffman Rózsikát.

2012. 11. 10. 11:47

Én is rááldoztam a 42 percet, mondhatom, tanulságos volt.

Ami elsőként megütötte a fülemet, az a szemétszállítás ügyében elhangzott egyik kijelentés volt: Zoltai mondta, hogy az Eszköz Kft. könyveit átnézve úgy látszik, hogy lehetőség van a szemétdíj csökkentésére. Ez igen érdekes annak fényében, hogy előtte meg azt is mondta, hogy jelenleg a lakosság kb. 20 %-a folytat "potyautaspolitikát", azaz nem fizet, vagy nem annyit fizet. Ha valaki más következtetésre jut, szóljon, de nekem ez azt jelenti, hogy a szemétdíj indokolatlanul magas, hiszen még a 20 % kiesésével is többlet van belőle... Egyébként ha az Eszköz Kft. ilyen jól áll, elgondolkozhatnának azon, hogy ha több utcai szemetes lenne, a város is kevésbé lenne szemetes. Tapasztaltam, hogy helyenként nehéz szemetest találni az utcákon, kezdetnek jó lenne ezek számát szaporítani...  Tudom, hogy a szemét témája azért szerepelt, mert ezzel szándékoztak lejáratni Stámusz Andreát és a Jobbikot, de becsúszott némi mellétalálás.

És a többi: játszunk el a gondolattal, hogy Stámusz Andrea vagy Nyíri Attila vagy Batyikné Csőke Ágnes egyszerű képviselőként megkeresi a hitelező cégeket, hogy tárgyaljon velük a hitelek későbbi fizetéséről. Vajon nem az lett volna-e a cégek első kérdése hozzájuk, hogy mégis milyen felhatalmazás alapján tetszik ezt kérni? Hogy lehet, hogy egy fideszes képviselő esetében nem merül fel ilyen kérdés? Persze nyilván a cégek is tisztában vannak a helyi erőviszonyokkal, tudhatják, hogy a Fidesz azt szavaz meg, amit akar, tehát lesz hozzájárulás szükség esetén.

Az "értelmes" jelzőt én sem használnám a nyilatkozókkal kapcsolatban. Zoltai lehet, hogy sokat dolgozott a megállapodások érdekében, de a munkája sikeres is lehetetett volna, ha elkezdi hamarabb, a testület felhatalmazásával és tudtával, valamint úgy, hogy a polgármester, a jegyző, és a bíróság is tudjon róla, és akkor törvényes keretek között lehetett volna megállapodni, és időben intézni a fizetések átütemezését. Arra alapozni a város megsegítését, hogy a polgármester úgyis csak az utolsó pillanatban szokott utaltatni, vagy később, hát nem tűnik értelmes felelősségteljes gazdasági szakemberi döntésnek. Némi rosszindulattal az is lehetséges értelmezésnek látszik, hogy a cégeknek ez a nyilatkozat semmibe nem került, és Zoltai mondhatja, hogy ő segített volna, de megakadályozták ebben, persze távol áll tőlem az ilyen rossz indulat.

Bánhidy Vajknál pedig elakadt a lemez, szépen felmondta a fideszes mantrát az önkormányzatokat ellehetetlenítő szocialista kormányról, de azon már nem gondolkozott el, hogy akkor Meggyes hogyan mondhatta, hogy Esztergom beruházásokra vett fel hiteleket és bocsátott ki kötvényeket, nem a feladatai ellátására, azokkal semmi probléma (ld. a Pelikán olvtárs által idézett jegyzőkönyveket). Az önkormányzatot ellehetetlenítő kormány témájában pedig valahogyan kimaradt a jelenlegi, amelyik elveszi az intézményeket, de a rájuk szánt pénzzel együtt és ezt nevezi segítségnek. Történelemtanárként pedig azt is tudhatná, hogy a "mi lett volna, ha" típusú kérdéseknek nincs értelme. Ha nincs adóssgrendezési eljárás, akkor is ugyanannyi lenne a város adóssága, csak rövidebb futamidővel kellene visszafizetni, miután az önkormányzatok most sem vehetnek fel hitelt kormányzati hozzájárulás nélkül, nem hinném, hogy nagy mozgástere lenne a városnak ekkora adósságállománnyal.

És vajon hol volt Zoltai gazdasági szakértelme akkor, amikor a frakciója megszavazta a reorganizációs megállapodást, amit, mint látjuk, nem tud teljesíteni a város. Lehet, hogy Tétényi nem ért a gazdasághoz, de ő mondta, hogy ez a megállapodás tarthatatlan lesz...

Kíváncsian várom, mit szól a KDNP helyi szervezete ahhoz, hogy az RTVE még mindig nem értesült arról, hogy nincs Fidesz-KDNP frakció a testületben... A riporter (aki Obersovszky egyik legjobb tanítványa lehet!) is így használta, és a feliratokon is ez állt. Nem néznek helyi tv-t a kereszténydemokraták?

választópolgárok

2012. 11. 09. 11:37

Hozzászólásodban csak egyetlen szó zavar: èrtelmes / a többivel veleményedben osztozom /

2012. 11. 09. 10:31

Életemből 42 percet áldozva, megnéztem a felvételt.

Igen kellemes, élvezetes eszmecsere volt. Olyan, amilyet láthattunk a rendszerváltás előtti időkben, és olyan, amilyeneket most láthatunk a közszolgálati telvízióban.

Adott egy készséges kérdező, szerintem csupán mikrofonállvány funkcióban, és adott két várospolitikus, akik a mikrofonállványnak hála, végigsírhatják a műsort, és önnön nagyságukról elmélkedhetnek. Még azt is megtehetik, hogy folyamatosan belerúgjanak jelen nem lévő személyekbe. Ugyebár ez egy televízióban, egy riporter jelenlétében nem történhet meg. Ott nem.

Hogy közben valódi tényekről alig esett szó? Istenem, hát minden nem férhet bele egy ilyen adásba!

Ami szomorú, hogy a frakció két értelmes tagja vállalta ezt a szerepet.

2012. 11. 09. 10:11

Határozati javaslat:

……/2012.( XI.08.) esztergomi öh.

 

.....ezek nem javaslatok.....hanem elfogadott határozatok..

pl.828/2010. (XI.19.) esztergomi öh.,826/2010. (XI.19.) esztergomi öh.,825/2010. (XI.19.) esztergomi öh...stb

Nyílt levélben, fórumokon, egyetlen egyszer nem láttam, olvastam, hogy az "esztergomi Jobbikk" (teljesség felsorolása nélkül )a fenti határozatok be nem tartását számon kérte volna, a határozatokban megjelölt "felelős" személyektől. Hangsúlyozom ÉRVÉNYES határozatok. Mi az oka a "számonkérés" elmaradáésának?


2012. 11. 09. 9:42

Ez a sürgősségi indítvány ügyes munka!

2012. 11. 09. 9:38

Zoltai képviselő úr ismét nem a testület előtt (ahol ők vannak többségben!) felelt a kérdésekre, és még csak nem is vitázott. Több mint 4 héttel a  nyilatkozatuk után, kimazsolázott néhány kérdést és témát magának, amikre azután kényelmesen, vitapartnerek nélkül, tele dezinformációkkal és önsajnálattal válaszolgatott a RTVE stúdiójában.

Viszont annak örülök, hogy a hivatalos közleményünk levetetése, és két nyílt levél után azért kénytelen volt megszólalni, bár érezhető, hogy ennek egyáltalán nem örült.
Igaz a felkészüléshez majd négy hét szükségeltetett, és persze megint csak nem vitázhattunk, és az eredeti kérdéseinkre továbbra sem válaszolt. De mondhatjuk, hogy ezt már megszoktuk tőlük.

Ha kapunk lehetőséget az RTVE-től, akkor mondatonként válaszolunk az ott elhangzottakra, és rávilágítunk arra, hogy a képviselő urak bizony megint csak alaposan félremagyaráztak szinte mindent, és hiánypótlásként majd mi kérdezünk. Bár  borítékolom, hogy válaszokat vagy nem fogunk kapni, vagy azokra megint négy hetet kell majd várnunk. 

választópolgárok

2012. 11. 09. 8:55

Nem a TV kamera elött kell "politizálni" hanem a testületi ülésen a választók és polgárok érdekében dolgozni. Na utóbbi a legnehezebb. Pofázni könnyebb!

Habár hogy is mondta Orbán? Ne azt nézzék amit mondok hanem amit teszek. Nos ebben az esetben a teszek egy semmi volt!

2012. 11. 08. 23:35

Ebből islátszik, hogy ennek a tíz impotensnek csak a szája jár, de TENNI a városért nem hajlandóak, pedig csak egy gombot kellene megnyomniuk. A "város megmentői" - na igen... Nevetés