Völner Pál: Esztergom likviditása jövőre helyreállhat

Völner Pál: Esztergom likviditása jövőre helyreállhat

2012. 10. 31. 22:04

Jövőre helyreállhat Esztergom likviditása, az idei évre jellemző működési zavarok megszűnnek. A város 23-24 milliárd forintos adósságából az állam 9-10 milliárd forintot vállal át - mondta Völner Pál, a Fidesz Komárom-Esztergom megyei elnöke szerdán az önkormányzatok állami hitelátvállalásáról rendezett sajtótájékoztatóján, amelyet a Fidesz megyei elnökségének ülése követett.

A hitelátvállalás normatív segítséget jelent, nem lehet különbséget tenni az önkormányzatok között, hogy mi vezetett idáig. Meg kell oldani a problémát, ezért egy határvonalat húz az állam, és ezt a segítséget nyújtja. A jövő évtől működési hitelt nem tervezhetnek be a költségvetésbe az önkormányzatok, a további eladósodásnak így próbál gátat vetni az állam" - tette hozzá a politikus.
Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott rámutatott, hogy 2002-ben az állam 80 százalékban finanszírozta az önkormányzatok kötelező feladatainak ellátását, az arány 2010-re 50 százalék alá süllyedt. Az önkormányzatok működésre felvett hitelei nőttek, az elégtelen finanszírozás is hozzájárult az eladósodáshoz.
Michl József, Tata polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta, a város 3,5 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki svájci frank alapon, ennek jelenlegi árfolyamon számolt értéke 5,6 milliárd forint. Tata az adóerő-képesség alapján várhatóan a 40 százalékos sávba esik, így a mostani árfolyamon 2,2 milliárd forintot érint a hitelátvállalás.
A polgármester hozzátette, a tatai önkormányzat költségvetésében folyamatosan visszafizette a részleteket, és nem vett föl több hitelt a megengedettnél. A hitelátvállalás ahhoz nyújt segítséget, hogy az európai uniós pályázatokhoz a város az önerőt meg tudja takarítani.

MTI

2012. 11. 09. 19:00

Véleményem szerint ez messzebb mutat a pillanatnyi belpolitikai érdekeknél, hiszen ha ez valóban megtörténik, azt lényegében államcsődnek tekinthetjük, hiszen az állam nem teljesíti a fizetési kötelezettségét. Valószínűleg ezután elgondolkoznak azok az állampapírt vásárló befektetők, akik finanszírozzák az országot, mikor történik meg velük is hasonló eset, nehogy már itt szedjék a drága magyar népen a sápot.

Mi történne ha a Templeton megijedne a maga 2000 Mrd Ft-nyi  államkötvényével?

Lehet, hogy igazam lesz:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/11/09/technikai_allamcsod/

 

 

2012. 11. 07. 9:43

"Azaz nagyon is értem"

Biztos? "Hol a pénz?"

 

http://mno.hu/rajatszas/hol-a-penz-1115751

2012. 11. 06. 17:24

Az önkormányzatok eladósodásának okozóit nem vizsgálják, az ország adósságállománya növekedésének okozóit meg vizsgálják épp mostanság a parlamentben.

Nem értem.

Azaz nagyon is értem.

2012. 11. 06. 15:36

Te könnyebben hozzáférsz a hivatali adatokhoz. Nem kell mást tenned, minthogy kigyűjtsd 2000-től a város adóbevételeit.

Aztán összevetjük a sok értelmetlen, és érdekesen:) magas árú beruházással, beszerzéssel. Rögtön kiderül, hol folyt el a pénz.

2012. 11. 06. 11:52

....."Tények igazolják".....

Ténynek nevezzük általában azt, ami bizonyíthatóan létezik vagy létezett.  Elő a ......kel.


Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 06. 11:41

"Tehát, hová folytak az adóbevételek?"

Tehát hová folytak az ADÓBEVÉTELEK? Szerintem ez nyilvános. Az "adóbevételek" önkormányzati felhasználása, nem titok. Vagy igen? Közérdekű "adat"! Hajrá!

 


2012. 11. 06. 11:33

Esztergomra ez nem igaz. Tények igazolják, Pelikán.

Tudod attól, hogy egy hülyeséget gyakran ismételsz, még nem válik igazzá.

Legfeljebb a rólad alkotott kép lesz igen lehangoló.

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 06. 11:19

egyik fő oka, hogy az állam a korábbi években jelentős pénzekkel vonult ki a helyhatóságok finanszírozásából, az önkormányzatok feladatai azonban ennek ellenére tovább növekedtek

Ismétlés:

Akkor idézek a bukottól: „Működési kiadásokra soha nem
vettünk fel hitelt”

Ez az egyik, ez a másik: „Esztergom pénzügyi helyzete stabil, könnyedén tudja
finanszírozni működését!”

Ja, ezt nem 2001-ben, hanem 2010 tavaszán mondta, amikor ki kellett volna
fizetni a számlákat!

Tehát, hová folytak az adóbevételek?

2012. 11. 06. 10:47

Az egyéniség minősége az oroszlánéhoz hasonló: az oroszlán egyedül jár.

undefined
A birkák mindig tömegben élnek; abban bíznak, hogy a tömegben otthonra találnak. A tömegben az ember mindig nagyobb biztonságban és védettségben érzi magát. Ha megtámadnak, a tömegben könnyebben megvéded magad. De egyedül? Csak az oroszlánok járnak egyedül. Pedig mindenki oroszlánnak születik, csakhogy a társadalmi beidegződések teljesen átprogramozták az elmédet, és végül birka lesz belőled.

választópolgárok

2012. 11. 06. 10:38

Mondd! Már megint? Ismételten?

Korán reggel Pelikán már pálinkán!

Ha még oily gyakran, toporzékolva, hülye figurákkal spékelve, elöadod ugyanazokat a hülyeségket amiatt még hülyeségek maradnak, és aki folyamatosan hülyeségeket ad elö az nem képes véleményt alkotni mert nincs neki ilyenje. Csak valamit szajkol oszt annyi. További jó hülyeséget!

2012. 11. 06. 10:38

"Hogy hová folytak el a hatalmas adóbevételek, az irreális mértékű hitelek, arról határozott sejtéseim vannak."

 

"A számvevőszék megállapításai szerint a mostani helyzet egyik fő oka, hogy az állam a korábbi években jelentős pénzekkel vonult ki a helyhatóságok finanszírozásából, az önkormányzatok feladatai azonban ennek ellenére tovább növekedtek – mondta Domokos László a 180 percben. Működésüket hitellel fedezték a települések, ráadásul kedvező feltételek mellett, hatalmas összegeket vettek fel 20-25 évre, több éves türelmi idővel."

 

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/06/07/ASZ_elnok_igazsagos_adossagrendezest.aspx

2012. 11. 06. 10:35

Ezzel csak az a probléma, hogy Meggyes ezt 2010 novemberében mondta, az adósságrendezés elindulása UTÁN. A 2010-re 50% alá süllyedő finanszírozási arány nem vezetett nála korábban ilyen gondolatokhoz, 2010 szeptemberében még azt mondta, hogy semmi probléma nincs a város anyagi helyzetével, kiválóan haladnak a fantasztikus beruházások, támogatjuk a családokat, gyarapodás programja, stb, stb.

2012. 11. 06. 10:06

ÖNKORMÁNYZÁS vagy TÖRVÉNYSÉRTÉS

címmel rendezi Mértékadó estek programsorozatának következő előadását a Kereszténydemokrata Néppárt Esztergomi Szervezete, amely előadásra ezúton hívja az esztergomi közélet iránt érdeklődőket.

Az előadás az önkormányzás köré szerveződik, amelyben Dr. Tilk Péter PhD, tanszékvezető egyetemi docens, valamint Dr. Kocsis Miklós PhD egyetemi adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Alkotmányjogi Tanszékének munkatársai veszik szakmai szakértőként górcső alá az alábbi témákat:
- mi az az önkormányzás, mi a viszonya a központi kormányzattal, mik a feladat és hatáskörei (kitérve a Lex Esztergomra)
- mi a képviselő-testület valamint a települési képviselők feladata, jogai, illetve kötelezettségei, hatáskörei
- mi a polgármester feladata, jogai, illetve kötelezettségei, hatáskörei
- néhány esztergomi kérdéses helyzet szakmai elemzése
- van-e felelős, a felelősségre vonás lehetőségei és korlátai
Kérdések előzetesen az esztergom@kdnp.hu e-mail címen tehetők fel.
Időpont: 2012. november 8. (csütörtök), 18:00
Helyszín: Esztergom, Technika Háza (Zsinagóga épülete), kisterem

Pártállásra tenkintet nélkül  itt valószínű mindenki pártatlan és szakmailag megalapozott választ kaphat ezekre az izgató és személyünket is éríntő súlyos problémákra. Ajánlom figyelmébe a jelen polémia valamennyi résztvevőjének !

2012. 11. 06. 9:59

Tétényi Éva, a tervtanács elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a tervtanács szakmai ajánlatokat tett a beadott tervpályázatokkal kapcsolatban a városi döntéshozóknak." stb.

Lehet tudni, hogy konkrétan mik voltak a szakmai ajánlatok? Lehet, hogy tök ellentétes dolgokat találtak ki a városi döntéshozók, mint amik az ajánlatokban szerepeltek. :P

2012. 11. 06. 9:55

Amit írsz, igaz az átlagos vagy az átlagnal alacsonyabb bevétellel rendelkető településekre.

Esztergom nem ezek közé tartozott. Esztergom a kevés kimondottan gazdag önkormányzatok egyike volt. Ilyen jelentős mértékű adóbevétellel egy értelmes, tisztességes városvezetés egy gyönyörű, lakható, a városlakó és a turisták számára is vonzó települést lehetett volna létrehozni 2000 és 2010 között. Annál is inkább, mert Könözsy László polgármestersége idején komoly beruházások voltak. ( Nemigen értett a politikai PR-hez, ezért szinte csak föld alatti beruházások voltak, amelyet nem lehetett látványosan eladni a népeknek. )

Hogy hová folytak el a hatalmas adóbevételek, az irreális mértékű hitelek, arról határozott sejtéseim vannak.

2012. 11. 06. 9:38

"azonban a város tovább finanszírozhatatlan, ha a működési költségeket nem csökkentik"

&

"önkormányzatok kötelező feladatainak ellátását, az arány 2010-re 50 százalék alá süllyedt"

 


 


 


2012. 11. 06. 9:27

"Azt pedig mindannyian jól látjuk, mennyire voltak megalapozottak és rentábilisak ezek a beruházások."

Befejeződtek az elkezdett beruhátások?

pl. ..."A Prímás-sziget illetve Kis-Duna part Lépcsős hídjától a Kossuth hídig tartó szakasza új arculatáról szóló kiállítás megnyitóján elhangzott, a beadott tervmunkák mindegyike tartalmazta a pályázat kiíró szándékát, tudniillik, hogy méltó külsőt kapjon a Prímás-sziget fent említett része. Tétényi Éva, a tervtanács elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a tervtanács szakmai ajánlatokat tett a beadott tervpályázatokkal kapcsolatban a városi döntéshozóknak." stb.

http://www.hidlap.hu/news/view/tajepiteszet-a-primas-szigeten


2012. 11. 06. 8:46

Az általad idézett jegyzőkönyvek tanúsága szerint Esztergomot nem a korábbi kormányzat pénzmegvonásai lehetetlenítették el, ld. Meggyes Tamás:

Az adósság hitelekből és kötvényekből áll össze és beruházásra fordíttatott, több mint 90 %-ban. A legutóbbi idők ki nem fizetett számlái 100-200 millió forintban mérhetők, ebben vannak működési elemek. A hitelek beruházásból vannak, amelyet mind gyarapodásra, építkezésre fordítottak, azonban a város tovább finanszírozhatatlan, ha a működési költségeket nem csökkentik.

 

Azt pedig mindannyian jól látjuk, mennyire voltak megalapozottak és rentábilisak ezek a beruházások.

2012. 11. 06. 6:46

"Ők továbbra is " élnek, mint Marci Hevesen".  A mai napig élvezik a lenyúlt javadalmakat"

Mire gondol pontosan? Kik élvezik? Mit nyúltak le, és kik.

"Bűnpártolás"?

2012. 11. 06. 6:39

Jegyzőkönyvekben a válasz. De ez ne zavarja egyáltalán.

 

undefined