Völner Pál: Esztergom likviditása jövőre helyreállhat
Közélet
2012. okt. 31.

<p>Jövőre helyreállhat Esztergom likviditása, az idei évre jellemző működési zavarok megszűnnek. A város 23-24 milliárd forintos adósságából az állam 9-10 milliárd forintot vállal át - mondta Völner Pál, a Fidesz Komárom-Esztergom megyei elnöke szerdán az önkormányzatok állami hitelátvállalásáról rendezett sajtótájékoztatóján, amelyet a Fidesz megyei elnökségének ülése követett.</p>

A hitelátvállalás normatív segítséget jelent, nem lehet különbséget tenni az önkormányzatok között, hogy mi vezetett idáig. Meg kell oldani a problémát, ezért egy határvonalat húz az állam, és ezt a segítséget nyújtja. A jövő évtől működési hitelt nem tervezhetnek be a költségvetésbe az önkormányzatok, a további eladósodásnak így próbál gátat vetni az állam" - tette hozzá a politikus.
Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott rámutatott, hogy 2002-ben az állam 80 százalékban finanszírozta az önkormányzatok kötelező feladatainak ellátását, az arány 2010-re 50 százalék alá süllyedt. Az önkormányzatok működésre felvett hitelei nőttek, az elégtelen finanszírozás is hozzájárult az eladósodáshoz.
Michl József, Tata polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta, a város 3,5 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki svájci frank alapon, ennek jelenlegi árfolyamon számolt értéke 5,6 milliárd forint. Tata az adóerő-képesség alapján várhatóan a 40 százalékos sávba esik, így a mostani árfolyamon 2,2 milliárd forintot érint a hitelátvállalás.
A polgármester hozzátette, a tatai önkormányzat költségvetésében folyamatosan visszafizette a részleteket, és nem vett föl több hitelt a megengedettnél. A hitelátvállalás ahhoz nyújt segítséget, hogy az európai uniós pályázatokhoz a város az önerőt meg tudja takarítani.

MTI

(forrás)