Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2022. 04. 30. 19:53

Kedves Strázsa!
Érdekes, amiket a globalizációról és a lokalizációról írsz...
Jómagam úgy gondolom, az EMBER már csak olyan fából van faragva, hogy abban a hitben él:
"A túlsó partról minden szebbnek látszik!"
Azaz mindig az kellene neki, ami számára szinte elérhetetlen.
Így van ez a globalizációval is.
Ha csak a multi üzletláncokat vesszük, majd kitört bennünket a frász az irígykedéstől, amit nyugaton láttunk, hogy BEZZEG nekik milyen jó, MINDENT korlátlanul lehet kapni: banánt, autót, IGAZI farmert, stb. stb.
Oszt mikor meg nálunk is így lett, mán meg EZ AZ, ami NEM tetszik!
Mert oda az identitás, minden homogenizálódik!
Azt gondoltuk, milyen jó lesz, ha minden kapható lesz majd! Azonban kiderült, NEM MINDENKINEK, még az átlagembernek sem, mert a jövedelme édes KEVÉS hozzá!:(((

Azt tapasztaljuk:
"A globalizáció hívei szerint minden állam profitál a folyamatból, de egyesek szerint nem ez látszik, az elmúlt évtizedekben eleinte nőttek a fejlett és fejletlen országok közötti különbségek. A 20. század utolsó negyedében, amikor a globalizáció folyamatai kibontakoztak, a világ különböző régióinak fejlődése hatalmas eltéréseket mutatott. A fejlett nyugat évi átlagos növekedése 2%, ezzel szemben az elmaradottabb Latin-Amerikáé csak 0,9%, Afrika stagnált, Közép- és Kelet-Európa pedig -1,1%-os hanyatlást mutatott. A leggazdagabb és legszegényebb országok közötti jövedelemszint-különbség 1913-ban 1:10, 1950-ben 1:26, 1990-ben pedig már 1:40 arányú volt. De ez a folyamat lassan megfordulni látszik.

Egyes vélemények szerint a globalizáció rossz irányba halad, mivel kizárólag a nemzetközi pénzoligarchia vagyonának a gyarapítása a célja."(Wikipédia)

Én újfent úgy gondolom, egy ilyen kis országnak, mint a miénk, kis gazdasággal csak a kiszolgálatottság juthat, az átlagember éppen hogy megél, nem vesz majd luxus autót, nem nyaral Ibizán, stb., mint a gazdagabb államok lakói, bármennyire is ezt hitte!:(((


2022. 04. 28. 20:36

Tudod kedves Holdfény, nagyon sok mindent újra kell gondolnunk, ha azt szeretnénk hogy ez a világ "civilizáció" ha úgy tetszik amit felépítettek elődeink és mi amiben van jó is meg rossz is valamilyen szinten fennmaradjon az utódainknak. lehetőleg a benne foglaltatott több jó és kevesebb rossz tartalmával. De ehhez elkerülhetetlen sok minden újra gondolása, nem elég az hogy esetleg amit jónak hittünk vagy gondoltunk évtizedekkel korábban azt kőbe vésett tényként fogadjuk el. Mi az ami jól működik és mi az ami nem?

úgy gondolom nagy a felelősség az átlag emberen is, mert mindég őket használják fel eszközként.

Itt a globalizáció vagy lokalizáció lényege. Hogyan lehet akármilyen szinten szabadságról beszélni amikor az Ember alapvető léte függőségben van egy adott rendszertől. Pl. A multiktól. Élelmiszer és sok minden más mint munkahely tekintetében. Ezeknek nincs kötődésük, elkötelezettségük pedig csak a profit iránt.

 

2022. 04. 28. 18:48

Kedves Strázsa!
Ezt írod:
"Tulajdonképpen a NATO annak idején a SZU.  Európában jelen lévő katonai hatalmának ellensúlyozására mint védelmi rendszer (amerikai kezdeményezésre és támogatásra) lett életre hívva. A SZU összeomlása után valójában okafogyottá vált. Aztán mi történt? A szóbeli megegyezés ellenére miután a megszálló csapatok kivonultak közép-kelet Európából hogy a NATO nem fog terjeszkedni tovább kelet felé szinte azonnal megszállta a volt varsói szerződés államait és utóállamait. A következő lett volna Ukrajna. Mindegy nem folytatom."

Hmmmm... Érdekes meglátás!
Bevallom, ha ezer évig tipródtam volna, akkor se jutottam volna ilyen következtetésre.
Én mindig azt hittem, hogy a NATO komolyan akarta, hogy tagok legyünk mi is, akiket hívtak, még büszke is voltam, s megtiszteltetésnek vettem, hogy nem mi kunyoráltunk, tartozhassunk oda (mert egy törpe ország egymagában mit tehet, ha bajba kerül egy törpe államfővel, hehehe!), s nem ők akartak afféle "trójai faló"- ként befurakodni közénk...
Hát, ha jól belegondolok, akár igazad is lehet, hogy így volt, bár kötve hiszem, hogy ezt TE egymagad találtad volna ki, sokkal inkább talán az a közösség, akikhez tartozol.

2022. 04. 28. 17:35

Kedves dmolnar,

én úgy gondolom talán soha életünk során nem volt oly nagy szükségünk a kritikus gondolkodásra mint most. Ebből a konfliktusból akármi is lehet, csak remélkedhetünk hogy nem a legrosszabb változat lesz a végkimenetel. Ehhez pedig szükséges a kritikus gondolkodás és nem a felkorbácsolt érzelmeinket általi ítélkezés. Egyet értek veled abban hogy a háború a legrosszabb megoldás. De Tudni kell, hogy egy háborúhoz minimum 2 hadviselő fél szükséges. Én nagyon veszélyesnek tartom, amikor két hadban álló fél esetében az úgy nevezett kívül állók vagyis ténylegesen nem részt vevők az egyik felet jónak a másikat rossznak bélyegzik meg, a VALÓS TÉNYEK figyelembe vétele nélkül kizárólag a média egyoldalú érzelmekre összpontosított hatásának eredményeként. Ez a fajta hergelés vezetett mindég is a háborúk kiszélesítésére. Elég primitív és átlátható módszer, mégis úgy tűnik újra és újra sikeresen bevethető azok által akik azt szeretnék hogy a háború minél jobban elhúzodjon és kiterjedjen. Ezek pedig pont azok, akik bábjai most "farkast" kiáltanak. 

Tulajdonképpen a NATO annak idején a SZU.  Európában jelen lévő katonai hatalmának ellensúlyozására mint védelmi rendszer (amerikai kezdeményezésre és támogatásra) lett életre hívva. A SZU összeomlása után valójában okafogyottá vált. Aztán mi történt? A szóbeli megegyezés ellenére miután a megszálló csapatok kivonultak közép-kelet Európából hogy a NATO nem fog terjeszkedni tovább kelet felé szinte azonnal megszállta a volt varsói szerződés államait és utóállamait. A következő lett volna Ukrajna. Mindegy nem folytatom.

Putyinra lehet sok mindent mondani, hogy diktátor meg ki tudja mi? De tudatában van cselekedeteinek, annak súlyával is és vállalja azt. A másik oldalon nem Ukrajna hanem Amerika proxi háborúja áll. Nem vállalja ezt a konfliktust nyíltan, az ország élén egy olyan "szerencsétlen öreg" áll aki azt sem tudja hol van és azt kellene hinnünk hogy ő irányítja az országot. ? Ha pedig nem ő akkor ki vagy kik irányítják azt a demokráciát és mi célból?

Pont itt van az "átlag emberek" vagy nép ha úgy tetszik felelőssége, amikor nem hajlandóak kritikus gondolkodásra csak elfogadják a tálcán eléjük tett látszat valóságot. Így lesz aztán belőlük ágyútöltelék meg áldozat. 

2022. 04. 28. 17:21

Jájjj, jájjjj!
Csak nehogy nekünk, néhányunknak kelljen meginni az összes orosz, meg ukrán levét!:'(
Asztat én speciel NEM vállalom!:(((
Hiszen a háborúra hivatkozva tegnap NEM kaptam a szokásos tejemet a multinál! Arra hivatkoztak, hogy állítólag felvásárolták!... És azzal kecsegtettek, hogy EZ CSAK A KEZDET!

Jajj mán, ne mán!... Fussunk, fussunk! - mint a betyárok a népmesében:
https://www.youtube.com/watch?v=pn_Z3y5h18w
A brémai muzsikusok

2022. 04. 28. 13:09

Hát persze... Ahogy Jadzia is írta, valóban, ők se angyalok. De ha megkérdeznél egy hétköznapi ukrán embert, hogy mit számít az neki, hogy lehet e oroszul beszélni, vagy se, valószínűleg furán nézne rád. No pláne, mondjuk tíz éve, hogy haragszik e az oroszokra. No mindegy. Jó sok mozgatórugója van a mostani helyzetnek, csak az a baj, hogy a háború nem megoldás egyikre se. Normális kommunikációra pedig mindkét fél képtelen. No pláne mindegyik sértett pofát vág, bármiről is essen szó... Nem látszik ennek a vége sehogy se, és ahogy lenni szokott, mi isszuk meg a levét, nem Lőrinc és társai...

jadzia

2022. 04. 27. 19:59

Reméljük hogy ássa és ne minket fenyegessen az atommal ettől félni lehet. Igen azért az ukránok sem angyalok Hodfény o Zelenszkij néha többet követel azEU  tól mint leehtne de sajnálom őket nagyon főleg a  civileket nőket gyerekeket időseket, akik semmiről sem tehetnek ,életük céltlanná válik lassan

Megrázó fotók az orosz-ukrán háborúról: az emberek a föld alá menekülnek -  Terasz | Femina

2022. 04. 27. 18:20

Hát igen... Hallani olyan vélekedéseket is, hogy "Az ukránok se angyalok!":(((
Úgyhogy a háborús helyzetből nem lesz könnyű kilábolni egyik félnek sem, s ami a fő baj, éppen pont azok isszák meg a levét, akiknek - érintetlenség okán - tulajdonképpen semmi közük az egészhez!:(((


2022. 04. 27. 11:09

Hmmm... Nincs európai közöny... Magyarországi közöny propaganda, az van... Talán az egyedüli az unióban... Más kérdés a gáz és olaj probléma. Sajnos Európa pár országa erősen függ az orosz olajtól és a gáztól. Ugyan lehetne embargót hirdetni, csak hát akkor ki nyerne ezen? ESetleg Ukrajna, de az se biztos. Indulatból, ahogy teszik ezt a lengyelek is, meg az ukránok is (mindkettő érthető) nem lehet politizálni, sajnos... Az ukránok eljátszották a szomszéd jóindulatát, sőt a saját országukban élő oroszok jó részének jóindulatát is (speciel a kárpátaljai magyarokét is), amint egyre erősebben az ultranacionalista vonalat kezdték követni... Persze erre a háború nem jó válasz, de ha már megtörtént, akkor legalább a háború eszkalációját kell megakadályozni, bár kétséges, sikerül e. Mert Putyin nagyon elszmította magát (így jár minden diktátor) és ezt a háborút semmiképpen nem fogja tudni "győztesként" befejezni. Szerintem megásta a saját sírját... Vagy még csak most ássa. 

jadzia

2022. 04. 26. 19:23

engyelország plakátokkal és közösségi médiás kampánnyal szeretné áttörni „az európai közöny falát” a háborúval kapcsolatban, így Magyarországra is eljuttatják háborúellenes plakátjaikat (?), felhívásukat. - #StopRussiaNow néven zajlik az Ukrajna-párti tájékoztató és adománygyűjtő kampány, a kommenteknél található linken, a cikkben benne van, hogyan tudunk mi mindannyian segíteni!! - „A #StopRussiaNow kampány azok sikolya, akiket szülővárosaik utcáján brutálisan gyilkoltak meg.” - írja a lengyel kormány.

Lehet, hogy egy kép erről: személy, gyermek és , szöveg, amely így szól: „Berlin Borodjanka HOL A GYEREKED MACKÓJA? #STOP NOW RUSSIA”

2022. 04. 20. 11:10

Bizony, bizony... Emlékezni kell erre is, akár a többi szörnyűségre...

2022. 04. 20. 11:10

A gyűlölet az mindig kívülről jön. Én bizony, lehet, hogy szerencsé ember vagyok, de olyannal, aki természetből gyűlölködik nem nagyon ismertem. Akit meg ismertem, az meg általában súlyos lelkibeteg volt... Nagy általánosságban azt tudnám mondani róluk, hogy a saját, sokszor sanyarú, de mindenképpen a vágyaiktól elmaradó, életükért kerestek "felelősöket", akikkel ha elbánnának, akkor minden jó lenne. De, és ez a meglepő, maguk nem bátrak az ilyen elbánásban... Mert mások mögé bújnak és másokat izgatnak...   

2022. 04. 20. 11:06

Kedves Holdfény!

Bárcsak felemelte volna. De tudod, valahogy ez akkor talán a kevés városi polgárnak és néhány nemesnek valóban jelentős előrelépés volt, de a jobbágyoknak meg a többieknek, bizony, semmit se jelentett...

A nemzet felemelkedéséhez persze kell, ahogy kellenek a kiművelt emberek is, de egymagában kevés... Sajnos. Azóta se vagyunk mi igazán Európa (már ahogy azt érteni szoktuk és nem földrajzilag). Valahol fél lábbal (néha meg egészen) vagy a Balkán, vagy Ázsia...

jadzia

2022. 04. 18. 19:44

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, emlékmű és szabadtéri

 

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek és szabadtéri

 

𝐌𝐈𝐍𝐃𝐄𝐍𝐓 Ö𝐑Ö𝐊Í𝐓𝐒𝐄𝐓𝐄𝐊 𝐌𝐄𝐆, 𝐒𝐙𝐄𝐃𝐉É𝐓𝐄𝐊 Ö𝐒𝐒𝐙𝐄 𝐀 𝐅𝐈𝐋𝐌𝐄𝐊𝐄𝐓, 𝐒𝐙𝐄𝐃𝐉É𝐓𝐄𝐊 Ö𝐒𝐒𝐙𝐄 𝐀 𝐓𝐀𝐍Ú𝐊𝐀𝐓, 𝐌𝐄𝐑𝐓 𝐄𝐆𝐘𝐒𝐙𝐄𝐑 𝐄𝐋𝐉Ö𝐍 𝐌𝐀𝐉𝐃 𝐀 𝐍𝐀𝐏, 𝐀𝐌𝐈𝐊𝐎𝐑 𝐅𝐄𝐋Á𝐋𝐋 𝐕𝐀𝐋𝐀𝐌𝐈 𝐑𝐎𝐇𝐀𝐃É𝐊 É𝐒 𝐀𝐙𝐓 𝐌𝐎𝐍𝐃𝐉𝐀, 𝐇𝐎𝐆𝐘 𝐌𝐈𝐍𝐃𝐄𝐙 𝐌𝐄𝐆 𝐒𝐄𝐌 𝐓Ö𝐑𝐓É𝐍𝐓." - 𝐄𝐢𝐬𝐞𝐧𝐡𝐨𝐰𝐞𝐫™

2022. 04. 17. 16:01

Én is azt remélem, Jadzia drága!
Csak hát ezt nem tudhatjuk meg, mert pont a JÓ EMBEREK azok, akik nem dicsekvő fajták...
Továbbá sokuknak nincs is tudatában, hogy ők jók, mert nekik AZ a természetes viselkedés, ahogy viselkednek.
Egyszerűen nem tudnak mások lenni! :)))

jadzia

2022. 04. 16. 19:43

Így igaz az egyszerű nép között igen sok jó ember naponta találkozom velük de sajnos az ellenkezőjével is akikben tombol a gyűlölet a rosszakarat és az irigység. de még jó hogy nem vagyunk egyformák és reménykedem hogy a jók vannak többségben

Pinterest fotó

jadzia

2022. 04. 16. 19:40

Így igaz Holdfány Széchenyi nagy magyar  ember és politikus volt kevés  születik ilyen!A mostani kurzus emberei lába nyomába sem érnek.

2022. 04. 16. 18:11

Kedves Jadzia!

A legnagyobb magyar ezzel felemelte kis elmaradott országunkat a MODERN, HALADÓ EURÓPAI ÁLLAMOK SORÁBA!
Örök hála és köszönet neki érte!
Ő bizony nem vesztegette el sem az életét, sem a vagyonát "hiábavalóságokra"!:)))
Magyar Tudományos Akadémia műsora | Jegy.hu
A Magyar Tudományos Akadémia Budapesten az egyik legszebb helyen fekszik

2022. 04. 15. 19:47

Drága Jadziám!

Én azért merem remélni, hogy Ady Endrének ebben NINCS igaza.
Úgy gondolom, az emberek valóban nagyon rosszak, mint tapasztalhatjuk léten-nyomon, de szerintem azért JOBBAK, mint azt nagy általánosságban hinnénk róluk. Főleg azon "kis emberek" között sok a JÓ EMBER, akiket nem is ismerünk, illetve akiket közülük NEM JÓL ismerünk.
El se hiszed tán, és ugyancsak meglepődnél, milyen SOK a JÓ EMBER az egyszerű nép gyermekei között.
Szinópéi Diogenész – Wikipédia
Nem csak EGY van ám Diogenészből, hanem meglepően SOK! :)))

jadzia

2022. 04. 15. 9:32

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „"AZ ELŐDÖK TISZTELETE ÉS EMLÉKÜKNEK MEGBECSÜLÉSE AZ ALAPJA A CSALÁDSZERETETNEK ÉS EGYSZERSMIND A HAZAFISÁGNAK IS."”