Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2022. 10. 18. 11:41

Nem kívánod a hátad közepére se az elöttünk járó csodát? Mik vannak?! 

A Huawei kínai cég, no de ettől még nem a világ éllovasa... (egyáltalán nem, bár próbálkozik).  Momentán itt nem is kapható, gondolom az Android tilalma miatt (merthogy egy okos telefon nem attól az, hogy van egy készüléked)

2022. 10. 17. 21:59

Abszolút nem csodálom, a hátam közepének sem kellene az ottani rendszer és "fejlettség". Csupán tényeket írtam le. Mióta nyugati cég a HUAWEI? 🤔

2022. 10. 17. 15:41

Gyakran átgondolatlanul dobálózunk kifejezésekkel. A fejlettség csúcsa az önfelszámolás lenne? Mert a "fejlett nyugat" egyértelműen afelé halad. Azt nemtudom már elértük e azt a pontot amikor ez a folyamat már megfordíthatatlan lenne? 
Persze  nehéz lenne definiálni hogy ami nem a nyugat az mi? Mert úgy tűnik szinte az egész világ a "nyugat" mintáját követi. Csak reménykedni lehet hogy a szakralitás magja még itt-ott megmaradt, amelyből újra életre kelhet egy egészségesebb civilizáció. 
Itt az USA-ban pl. már ott tartunk hogy egyes demokraták által vezetett államokban iskolákban kiskorú gyermekeket a szülők tudta és beleegyezése nélkül alávethetik különböző hormon kezeléseknek pubertáns blokkoló adalékokkal, szex change opreációkra való ösztönzéssel teszik mind ezt kiskorú 10-12 éves gyerekekkel akik köztudottan korulnál fogva képtelenek felelősségteljes döntéseket hozni.

Mi ez ha nem a teljes őrület? A szülőket pedig megfenyegetik börtönnel, meg a gyermek állami gondozásba vételével ha gátat próbálnak szabni. 

2022. 10. 17. 13:04

Kedves Holdfény!

Kína valóban nagyon sok csodálatos és korát messze meghaladó dolgot alkotott valamikor. Sőt szellemeileg is, igen érdekes filozófiai irányzataik voltak (vannak). Ettől még nem állnak az fejlett ipari országok felett. Nagyon nem. Természetesen nem probléma a a fellett műszaki megoldásokat alkalmazzák, csak hát eddig nem tudták úgy alkalmazni, ahogy kellene...  

Amúgy meg gyere vissza mihamarabb...

2022. 10. 17. 13:01

Kedves Napfény!

Meglehet, de én egészen máshogy látom. A kínaiaknál, ami "olyan nagyon fejlett" az általában a külföldi tőke által működtetett cég. Persze ezeknek a kitermelt nyereségéből marad a fejlett nagyvárosoknak is, de ennyi... A fejlettséget nem ezzel mérem, hanem az egészségüggyel, a szociális juttatásokkal, a szólásszabadsággal, az oktatással, és így tovább... Ezeken a területeken Kína a béka hátsója alatt van. Persze, amit megmutatnak, az a fény és a csoda... egy százalék a valóságból. De nyugodtan csodáld Kínát, de nem kívánnám, hogy rajtad is alkalmazzák a módszereiket...

jadzia

2022. 10. 16. 9:27

vigyázz magdra és siess vissza 

 

Lehet, hogy egy kép erről: virág

2022. 10. 15. 20:54

Kedveseim!
A jövő héten pár napig nem leszek.
Legyetek JÓK, ha tudtok!:)
https://www.youtube.com/watch?v=n_EPA2rhS5w

Legyetek jók ha tudtok zenéje magyar felirattal - YouTube

jadzia

2022. 10. 15. 19:42

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „ANNAK A PRIMITÍV 21. SZD-I MINISZTERELNŐ–KNEK, AKI ARRA AZ ALJASSÁGRA VETEMEDIK, HOGY A MEGALÁZÁS MAXIMUMAKÉNT EGY KIRUGÁSSAL FENYEGETŐ RENDŐRMINISZTERT NEVEZ κι AZ ÃSSZES PEDAGÓGUS, DIÁK, ORVOS, NŐVÉR, BETEG FŐNŐKÉNEK, ANNAK AZONNAL TAKARODNIA KELL A KÖZÉLETBŐL!!!”

2022. 10. 15. 14:52

"Miből gondolod, hogy a kínaiak előttünk járnak? Amijük van, azt igen nagy részben vagy az USA-ban, vagy Európéában fejlesztették ki. És hogy zöld megoldások Kínában? A világ egyik nagyon durván szennyező állama, szinte szabályozás nélkül... "

Hát nagyon sajnálom, kedves Dmolnár, hogy NEM LÁTOD, Kína milyen fejlett Európához képest!:(((
Miért baj az, ha egy új technológiát beépítenek az iparukba? Igaz, ez már a 0-ról az 1-hez képest az 1-ről a 2-re módszer, de a továbbfejlesztése egy feltalálásnak szintén hasznos lehet, sőt!
Az lenne botorság, ha nem tennék?!
Ugyan miért kellene ugyanazt a dolgot "0"-ról kezdenie bárkinek, ha már feltalálta valaki?!
Igaz Peter Thiel mondása:
"Könnyebb valamit lemásolni, mint valami újat alkotni."
DE!
Se szeri, se száma az egyszerre feltalálásoknak az emberiség történetében, és régen az újdonságok felhasználása nem is számított lopásnak (plagizálás...), csak későbbi időkben alkották meg az ún. "Feltalálások szabadalmi törvényét" - Bejegyzés, levédés, stb.
Számomra legnagyobb "szivacs" a japán, mert ők mindent, amit hasznosat találtak, úgy szívták magukba, mint szivacs a vizet!
Nem csoda, hogy gyorsan olyan fejlettek lettek minden téren.
(Csak megemlítem, hogy a mi "Kodály-módszerünket" is rajtunk kívül ők alkalmazták elsőként a világon!)

Én nem bántom ezért Kínát, hogy átvették másoktól a hasznos módszereket, bolondok lettek volna nem tenni!
Mert látható, hogy aki nem nyitott a világban feltalált dolgokra, az LEMARAD!

Kína hatalmas. Pontosan nem tudom, mekkora, nem is fontos, a földgömb térképre nézve Tibettel együtt láthatóan majdnem akkora, mint Európa.
Tehát szükségszerű, hogy mindenféle legyen benne: szuperfejlett életformák (Sangháj), és elmaradott, szegény régiók. Erre nem tudok példát, mert legtöbb ilyen eleve be van ékelődve a fejlett része közé.
Tény, ami tény, MI ne képzejük már magunkról, hogy azért, mert sok kínai jön ide, MI FEJLETTEBBEK volnánk náluk!:(((

Zöld... Hát erről szintén nem tudom, hol állnak a kínaiak, csak azt láthatom, ami fenn van a hálón és ott mutatnak sok ilyen technológiával működő és épülő alkotásokat Kínában.
Sajnos, a "vírus-cirkusz" visszavetette az ezirányú törekvéseket az egész világon, így Kínában is:
https://index.hu/gazdasag/2020/01/02/kina_co2_szen-dioxid_uveghazhatasu_gaz_kibocsatas_eghajlatvaltozas_klimakatasztrofa_szen_napenergia/
Kína gazdasága – Wikipédia
Kína ipari fejlődése

De én csak azt mondom: Szeretném én azt látni, hogy nálunk (persze méretarányosan) annyi napenergiás és szélenergiás szerkentyű lenne, mint ott.
Most azért látni, hogy sorra kerülnek fel nálunk a drasztikus gázáremelés miatt a tetőkre a napelemek azoknál, akik gázzal fűtöttek, mert át akarnak térni az olcsóbb elektromos fűtésre.
Nálam elektromos minden energia, megérné a napelem, de már nem biztos, hogy megtérülne, idős (80) nyugdíjas vagyok. Meg pénzem sincs a beruházásra!:(((
No, majd az "örökösök"!:DDD
Napelemes rendszerek Magyarországon - NVSolar Energia

2022. 10. 14. 19:54

Mondjuk, először is abból a TÉNYBŐL, hogy a kínaiaknak igen magas színvonalú tudású vegyészeik voltak, hisz KÉT fontos dolgot is ők találtak fel még akkor, mikor Európa legfeljebb csak "ugatta" ezt a szakterületet!:P
Ugyanis a kínai alkímisták találták fel a puskaport még úgy az 5. században:

"A feketelőport Kínában az alkimisták találták fel az örök életet adó elixír kutatásakor, de annak időpontja ma is vitatott. Az alkimisták már az I. századtól használták salétrom és kén keverékét különféle „gyógyszerekben”, és 492-ből származó írás megemlíti a salétrom lángfestő hatását, ezért egyes feltételezések szerint már az V–VI. században ismerhették a kínaiak a feketelőport. Az első írásos feljegyzések azonban az i. sz. 9. század közepéről származnak a feketelőporról. Annak ellenére, hogy kínai katonai írások már a XI. században említést tesznek különféle gyújtó- és füstbombákról a feketelőpor kapcsán, a feketelőport a kínaiak eleinte szinte csak rakéták illetve tűzijáték készítésére használták.

 
Lőpormalom (1770)
”… csekély mennyiség elegendő ebből az anyagból arra, hogy nagy világosságot árasszon szét: borzasztó robbanás kíséretében gyullad föl, elpusztíthat várost és egész sereget.
– Roger Bacon középkori angol gondolkodó ferences rendi szerzetes 1244-ben közölte a puskapor összetételét[1]

A feketelőport elsőként az Oszmán Birodalom hadserege rendszeresítette szervezett módon a 14. század elején.

Franciaországban (Bordeaux-ban) már 1326-ban gyártottak feketelőport. Németországban (Augsburgban) 1340-ben állították fel az első lőporgyárat.

Gondolom, a kíniak NEM Európából lopták!!!:(((

..........................

Tovább itt van ez a csodállatos anyag, a PORCELÁN!
Ezt is a kínaiak "boszorkánykonyhájában" vegyészkedték ki:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Porcel%C3%A1n
A porcelán a kerámiaipar legnemesebb anyaga. Magas tűzön, mázasan 1200°C és 1400°C között tömörre kiégetett, kagylós törésű kerámia. Legfőbb tulajdonságai a keménység.
A porcelánt Kína Honan tartományában találták föl a Tang-dinasztia (618–907) idején,
narancshéj-hatást nyújtó mázas darabok a 15. században jelentek meg. Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, ahol azokat szépségük és különlegességük hamarosan rendkívül népszerűvé tette. Az igazi kínai porcelán mindmáig luxuscikk.

Európai története

Az 1576 és 1620 között gyártott edényekből kevés maradt fenn, ezek az európai múzeumok féltve őrzött kincsei.

18. század kezdetén Franciaországban egész sor manufaktúra készített lágyporcelánt. Az igazi európai porcelánt Johann Friedrich Böttger német alkimista keramikus, valamint Ehrenfried Walther von Tschirnhaus matematikus-fizikus találta fel. A meisseni porcelángyárat 1710. január 23-án létesítette I. Frigyes Ágost szász választófejedelem („Erős Ágost”)"

A lányomtól hallottam, hogy a papírt is a kínaiak találták fel.

Még továbbá!
Az egyik zenetanár kollégám szokott a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral Kínába menni vendégszereplésre (mert csudállatos módon OTT kultiválják a komoly zenét is!...), és Sanghájba járnak. Azt mondta, hogy maga a reptér is egy egész város, könnyű eltévedni benne. Sangháj meg akkora, és olyan modern város, amilyet mi itt elképzelni se tudunk.
Shanghai forum highlights city's goals for growth - Business -  Chinadaily.com.cn
Sangháj, a kelet Párizsa

Kína mai ipara meg olyan kitűnő minőségű, hogy a fél világ velük gyártat le már mindent, ráadásul OLCSÓBBAN, mintha Európában gyártanák.
A javíthatatlan kínai fuvoláknak már se híre, se hamva, majdnem minden HÍRES európai márkájú hangszer a kínaiak készítménye!!! S gondolom, ez így van a híradástechnikai dolgokkal is.

Hát kb. ezért mondom én azt, hogy fejlettebbek nálunk, különösen nálunk, magyaronál.

2022. 10. 14. 18:28

Nem sörben, sorban. Csak épp nem engedi a korrekturt a rendszer.....

2022. 10. 14. 18:26

És nem utolsó sörben ezt 

Kína wikipedia

Egyébkènt a cégnek ahol dolgozom egy volt menedzsere épp a Corona pandemia előtt, 2019-Ben volt Kínában, a gazdasági témák érdekeltèk és irt egy könyvet is, amit elolvastam. Nos, ő azzal kezdi a könyvet, hogy a repülő utazás Frankfurt-Shanghai időutazás volt - és nem hátrafelé! Előre. 

2022. 10. 14. 18:22

2022. 10. 14. 18:10

Természetesen fejlettebb Kína mint Magyarország, mint Európa. 

Egy magyar Kínàban

2022. 10. 14. 12:42

Miből gondolod, hogy a kínaiak előttünk járnak? Amijük van, azt igen nagy részben vagy az USA-ban, vagy Európéában fejlesztették ki. És hogy zöld megoldások Kínában? A világ egyik nagyon durván szennyező állama, szinte szabályozás nélkül... 

Sárga veszedelem, pedig nincs... 

jadzia

2022. 10. 13. 19:51

Ezeka hidak csodazsépek természertbarátok és Kín sokkal fejlettebb  nálunk

jadzia

2022. 10. 13. 19:50

az északi sark képe régen és ma ahol is látható hogy a vastag jég már alig látható 

2022. 10. 13. 14:40

Drága Jadzia, angolul nem tudván f.....m sincs, MIÉRT raktad ezt a két képet ide... :'(

Én is hozok, "csak úgy"! :DDD
Viaduktok Kínában:
Egy folyó felett, hegyek között vezet Kína első “zöld” autópályája -  Impress Magazin
Folyó felett, hegyek között vezet Kína első "zöld" autópályája.

Értelmetlennek tűnő szakasz került egy kínai autópályára, de van benne  ráció | Vezess
Értelmetlennek tűnő szakasz került egy kínai autópályára, de van benne ráció.
https://www.vezess.hu/vezetunk/2021/05/04/ertelmetlennek-tuno-szakasz-kerult-egy-kinai-autopalyara-de-van-benne-racio/

Elkészült a Csungking-Kujjang közötti nagysebességű vasútvonal - Vonattal?  Természetesen!
Elkészült a Csunking-Kujjang közötti nagysebességű vasútvonal - Vonattal? Természetesen!

Hmmm... Hmmm... 
Én úgy látom, Európa sehunba sincs Kínához képest!

Csak azt nem értem, MIÉRT jönnek a kínaiak ide Európába, hogy "olcó" áruikat ránk lőcsöljék?!
Náluk nincs elég vásárló erő, vagy mi???!!!

Először ugye voltak nálunk a LENGYEL PIACOK, aztán megjelentek a kínai áruházak.
Minden tönkrement magyar kereskedő boltját ők vásárolták fel. De nekem kétszer se kell mondani, hogy nagy valószínűséggel éppen MIATTUK mentek a mieink tönkre!:(((
Már a 80-as években sok kínai kereskedő volt pl. Győrben...
Akkoriban mondtam, nem gondoltam volna, hogy a Bibliában lévő "SÁRGA VESZEDELEM" pont a MI országunk által fog megjelenni Európában!:(((

jadzia

2022. 10. 13. 7:50

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, vízfelület és természetThe Arctic Ocean photographed in the same place 105 years ago vs. today.

jadzia

2022. 10. 12. 19:54

ez is röhej egyik országban sincs háborús vészhelyzet csak itt nálunk és ennek az örve alatts imán bármit elrendelhetnek.mi meg szívunk