Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2021. 05. 14. 14:02

Ezt ugyan már párszor megvitattuk, de nem árt újból és újból hangsúlyozni, hogy nagyobb embercsoportok (nemzetiségek, rasszok) előitéletes szemlélete nagyon rossz irányba viheti a dolgokat, kivált ha azokból az egyének tulajdonságaira szeretnénk következtetni. Így az én értelmezésemben nincsenek "németek", meg nincsenek "olaszok" se, az egyénre vonatkoztatva... 

2021. 05. 12. 19:09

Ezzel én is pont így vagyok. Az egyénekkel szemben van nekem is kisebbségi érzésem, azaz nincs elég önbizalmam, ettől van bizonyára a lámpaláz is.
Ami a nacionalizmust illeti, én sem pártolom, bár fiatalabb koromban jobban tudtak ezen a téren is befolyásolni, de nem egyformán... Ez abban nyilvánul meg leginkább, hogy az agresszor hajlamú népeket nem szeretem, velük egy követ fújni nem kívánok, semmilyen formában nem támogatom a terrorista hajlamaikat, s bár lehet, hogy azóta változtattak az ideológiájukon (pl. a németek), de én változatlanul nem tudom elfogadni őket, azaz mélyen a belsőmben nem bocsájtok meg nekik, és ha lehet, inkább kerülöm a velük való kapcsolatot, s csak a "KÖTELEZŐ" udvariasság szintjén maradok velük szemben.
Ez van!...

2021. 05. 12. 14:46

Hát bizony ez így igaz... Bár az igazat megvallva, engem folyamatosan a kissebrendűségi érzés gyötör (illetve már nem gyötör, de bennem van), és általában másokról tartok sokkal többet, mint azt általában megérdemelnék. De ezis csak egyes emberekre vonatkozik. Rám a nacionalista, meg felsőbbrendűségi dolgok egyáltalán nem hatnak (inkább taszítanak), még az is, amikor valaki a sportolók, vagy ne adja isten a tudósok eredményeivel próbál érvelni...

2021. 05. 09. 0:13

Kedves Dmolnár Barátom!
Ezt írod:
"Minden népet fel lehet hergelni ostoba nacionalista szólamokkal"
Hát igen, sajnos, ez valóban így van, mert az EMBER csak ilyen...
Így visszatekintve az életemen, bizony, az a tapasztalatom, hogy sem egyénileg, sem nemzet méretekben szinte nincs senki, akiben ne lenne olyan hiúság, és rátarti büszkeség, amellyel másokat ne kicsinyelne le önmagához képest.
Biztos bennem is van ilyen érzelem, csak az ember ugye önmagán nehezebben veszi észre, hogy rosszul szólt,  mint másokon.
De ha valamilyen esemény kapcsán megbizonyosodom felőle, hogy indokolatlanul, s nem megfelelően        szóltam be valakinek, igyekszem a hibát kijavítani, azaz elnézést kérni, s legközelebb  elnyomni az indulatot magamban, és óvatosabban fogalmazni.

Vannak érzelmeink, amelyeket jobb elhallgatni, ha már megszüntetni képtelenek vagyunk...
Az ilyenekre szokás mondani:
- Tiltja a jólneveltségem, hogy kimondjam, amit valójában erről gondolok.

Tudom, ez sem a legetikusabb viselkedés, de SENKI SEM TUDJA ÁTLÉPNI A SAJÁT ÁRNYÉKÁT!:(((

2021. 05. 04. 15:15

Minden népet fel lehet hergelni ostoba nacionalista szólamokkal...  Ismered a receptet, még a mi bölcs vezérünk is ilyesmikkel manipulál, amikor a "migránsok", "idegenszívűek", stb. szólamokat hangoztatja... A törököknél az örmények voltak a zsidók...  Mert ők voltak a kereskedők, pénzváltók, stb...  No és persze nem voltak mohamedának, ugye.... 

De ilyen másutt is volt más indokokkal... 

jadzia

2021. 05. 03. 19:38

Holdfény ragyogó könyv élmén lesz

2021. 05. 03. 15:45

Jadzia drága!

Képzeld, megtaláltam a filmet, igaz, angol nyelvű, de jól lehet érteni mindent.
A páromnak a 2 kötetes könyv is megvan, majd elhozza nekem elolvasásra.
Mindenesetre annyit máris leszűrtem belőle (mellékelt írások is ezt tanústják!), hogy Hitlernek bizony eléggé "ötletadó" volt a törökök örmények kárára alkalmazott népirtása!
Nehéz elhinni, a filmet direkt úgy rendezték, hogy nem akart a törökök ellen ellenszenvet kelteni.
Háááát.... bennem bizony sikerült, de úgy gondolom, ehhez a 150 éves magyarországi törökuralom is hozzájárult. Különösen a film kezdőképei hergeltek fel nagyon, mikor ustorral verték ki az otthonaikból az örményeket.
Micsoda dolog volt ez a törököktől?! ... Egy népet csak úgy elkergetni az országból?! Hihetetlen, hogy ez megtörténhetett a XX. században.
 
Igazán KÁR, hogy megállítottuk őket annó, nem ártott volna egy kis "kóstoló" belőlük Hitler felmenőinek sem! Akkor talán nem akart volna velük szövetséget... Bár ki tudja?!:(((
Hisz egyéb aljasságokra is képes volt a VILÁGURALOM érdekében!
 270 Szmájli 2 ideas | szmájli, szmájlik, vicces

2021. 05. 03. 10:40

Ó, hát az már egészen más... Az isteni rend... Ami olyan izé... (melyik isten, már bocs, csak hogy tájékozódni tudjak, hiszen nem mindegy azért, hogy Síva, vagy a kereszetény, vagy a mohamedán isten az, bár ugye a zsidó, keresztény és mohamedán isten egy és ugyanaz, viszont háromféle isteni rendben. Szóval a dolog bonyolult, úyhogy még arra is leszűkíthetnéd, hogy az ószövetség avagy az újszövetség istenére gondolsz e (bár az újszövetségben isten az istennek se akar megnyilatkozni, helyette mindent Jézus, meg az apostolok mondanak el, főleg Pál). Szóval, melyik isten, melyik rendje? És ha már rend, miféle rend? Mert ugye ez megint csak egy nagy hablaty, hiszen Horthy is isteni rendet akart (bár közelről se az lett), no meg a mostani vezérünk is, ugye, Aztán azt akart az inkvizíció is anno... Hát te mit tartasz annak? Vagy csak belebeszéltél a világba, mert az olyan nagyon jól hangzik---

2021. 05. 01. 17:13

Nos kedves dmolnar,

pont erről beszélek. A rend Istentől való, nem a náciktól. A káosz pedig a Sátán műve. Bármennyire is szeretnéd nyomorult világnézetedet erőltetni, hogy ami nem liberális és balos gyökerű, az csak náci, fasiszta, rasszista, homofób meg egyéb nyalánkságok lehet.

A valóság viszont egészen más. Vannak akik a káoszban találják meg számításaikat, többnyire azok akik támogatják, de leginkább akik létrehozták számukra ez a rend, mert az isteni rendben nem találják a helyüket. De tudom, számodra ez magas. 

Igen az emberek valóban nyugalmat szeretnének de pont az általad szajkózott "értékrend" gátolja a normális életet élni szándékozó emberek nyugalmát. 

jadzia

2021. 04. 30. 10:06

2021. 04. 29. 21:33

Kedves Jadzia!

Az örmény népirtásról van még egy megfilmesített könyv, a párom említette, a facén hogy kikapott miatta, mert vitatták a fórumtársak, hogy nem is arról szól. Azt is kétségbe vonták, hogy ő tényleg olvasta.
A címe:

A Musza Dagh negyven napja

Franz Werfel

Az első világháború idején az oszmán-török birodalom vezetői pusztulásra ítélték a keresztény örmény népet: a sivatagba, a semmibe száműzték őket otthonukból.
Hét kis-ázsiai falu népe azonban a halálba vezető vándorút helyett a tengerparti Musza Daghra (mely egy nagy hegy!) menekült. A mindössze ötezer lélek Mózes hegyén negyven napig tartotta magát, többször visszaverve a török ostromot, míg egy francia hadihajó ki nem szabadította őket.

Franz Werfel regénye a céltudatos helytállás és a gyűlöletes népirtással való elszánt szembeszegülés története, amely úgy ábrázolja az örmény nép tragikus sorsát, hogy közben nem próbál ellenszenvet kelteni a török iránt. (Libri könyvforgalmazó)

Itt nálunk vannak sokan örmények, van nekik önkormányzatuk is.
Becsületes, tehetséges nép a tapasztalataink szerint.

Meg fogom keresni a neten, remélem, fent van valamelyik filmes oldalon.

2021. 04. 29. 20:09

Rendre? Miféle rendre? Mint a nácizmus, vagy a Horthy fasizmus, vagy esetleg a Szálasi féle? Vagy Rákosi? Az emberek nyugalomra vágynak, ahol senki nem pofázik bele a személyes dolgaikba. Persze vannak, akik szivesebben látnák a csendőrtollakat, avagy az ÁVH-t, de hát istenkém, ilyennek is kell lenni... "Hol sajt van, kukac is van".

Annak pedig, hogy az emberek szabadon élhessnek és mozoghassanak, épp az EU és a hasonló szervezetek a letéteményesei. 

Ami pedig azt a lázadásodat illeti, hogy jaj de kevés gazdag kezében a tulajdon túlnyomó része (még ha túlzás is, amit írsz), az pedig tiszta kommunista álláspont. Mondjuk ez tőled fura, de ennek a liberalizmushoz semmi köze, ez a kapitalizmus diszkrét bája, hogy Fellini filmcímével éljek...

jadzia

2021. 04. 29. 18:37

Angelina Jolie filmje a kambodzsai népirtásról

jadzia

2021. 04. 29. 18:35

Kedves Strazsa!

Dehogynem emlékeztek meg a művészetek ben is ezekről az eseményekről.

Így Christian Bale főszereplésével  az örmény népirtásról Az invázió címmel, vagy Mel Gibson Apocalypto cmű hatalmas műve ahol a maja őslakosokat a sapnyol hódítók igázzák le avagy irtják ki, vagy a csodás Vangelis zenére történő Paradicsom meghódítása,  Kolmbusz hódítása az indián  őslakosok   szenvedése és ezt hosszan lehet sorolni, akár Mel Gison Passio című filmje Jézus szenvedéséről és kereszthaláláról.Mindegyiknek  van napja én meg is szoktam emlékezni versekkel képekkel.

Apocalypto előzetes | Film előzetesek

KRITIKA: Az ígéretAz ígéret

 

2021. 04. 28. 17:51

Kevés dmolnar

Ha valami hablaty, akkor ez a válaszod az. Ennél többet vártam volna tőled.

Menjek egy puskával a román határra?

Te az az ember vagy, aki véletlen sem mulasztana el egy alkalmat a magyar történelem fikázására, mintha hivatásból tennéd. Vagy annyira rövidlátó lennél hogy nem vagy képes felismerni a valóságot?

Magyar volt az államalapító nemzet a Kárpát medencében. Befogadó nép volt, nem pusztította a jövevényeket. Nem is tehetett mást, hiszen ilyen a magyar néplélek. Ezt sokan ki is használták. Az hogy különböző nemzetiségek kiszakítottak nagy területeket ebből az egységből, tették ezt nem saját erejükből, véleményem szerint még saját szándékukból sem, hanem ármánykodás és a Habsburg uszítás hatására. Azóta is attól rettegnek, nehogy elveszítsék a lopott szajrét. Ezért kell gyűlölniük mindent ami magyar, ellopkodni még a szimbolumainkat is, meg elmagyartalanítani történelmi nagyjainkat.

Aztán ami a leggroteszkabb az egészben, az úgynevezett nagyhatalmak úgy döntöttek hogy szét darabolják országunkat. De itt is csak vesztesek vannak, úgy gondolta a nyugati kapitalizmus hogy így jobban kifosztható lesz a Kárpát medence. Ebben mondjuk nem tévedtek, Csak abban, hogy ez fenntartható lesz. Hát nem fenntartható, sőt ez már az egész Földre vonatkozik. Ha az Emberiség nem lesz képes jó gazdaként működtetni világunkat, akkor bizony pusztulásra van ítélve, vagyis saját magát fogja elpusztítani. Ma minden a profitnak van alárendelve, még maga az élet is. 

A liberalizmus pedig ennek az Embert és világunkat pusztító erőnek ideológiai szekértolója. Azt is fel kéne már ismerni, hogy a SZABADSÁG önmagában egy üres semmit nem jelentő fogalom. Az emberek többsége nem szabadságra vágyik, hanem RENDRE. A rend szabadságára, hogy helyükre kerüljenek a dolgok, mert szinte semmi és senki sincs a megfelelő helyén. Amit a liberalizmus ajánl, az nem más mint a KÁOSZ szabadsága.

Nem. Kedves dmolnar nem gondolom hogy golyószóróval kéne nekiesnünk szomsédainknak. Nem vagyok annyira primitív. Ha nem jön el a felismerés hogy közös érdek lenne egymás valós érdekeit szem előtt tartani, nem egymás rovására cselekedni, ( mert ugye ez is a nyugati kapitalizmus "alapértéke" hogy csak más rovására képes profitot termelni. "The business of the business is the business" még akkor is, ha az egész világ beledöglik.) akkor úgy is megette a fene az egészet. 

Az a néhány száz család akik kezükben tartják a világunk vagyonának több mint 90%-át teljesen megőrültek. 

2021. 04. 28. 16:19

Kedves Jadzia

Dehogy is nem volt. Rengeteg népirtás történt. Csak az nem látja, aki teljesen elfogult. 
csak hogy néhányat említsek. Az Indiánok kiírtása, az Örmények népírtása Törökök által, a szibériai haláltáborok, délvidéki népírtás, felvidéki népírtás, a Palesztinok írtása, cambodiai népírtás.

Csak hogy néhányat soroljak. Azoknak az embereknek és hozzátartozóiknak ez ugyan olyan fájdalmas volt, mint az úgynevezett holokauszt elszenvedőinek.

A különbség csak annyi, hogy ezek nincsenek a köztudatba tartva, nem készülnek filmek, nem kötelező tananyag és ezek bagatelizálását nem bünteti törvény.

2021. 04. 28. 11:35

És persze megint semmi példa, csak a hablaty. Mert ugye nem követelte vissza eddig egyetlen kormány sem a Trianonban elvett területeket, ami ugyan háború lenne és valószínűleg Strázsa menne az első vonalba (nem hiszem) és boldogan áldozná az életét (nem hiszem) és ha már a sajátjáét nem, hát a gyrekeiét, meg az unokáiét (kötve hiszem). Mert ugye a rendszerváltás idején (sem) volt kérdés a határok megváltoztatása, semmilyen formában. Sem Lengyelország - Németország, sem Franciország - Németország, sem Olaszország - Ausztria viszonylatban (hogy a többiről már ne is beszéljek). Tehát ez a "lehetőség" egy hagymázas elme kicsapongása, aki nem tud sem számolni az erőviszonyokkal sem a valódi lehetőségekkel. 

No de itt meg is álltunk, mert innentől fogva a "Nincs magyar" szóösszetétel szerepel, mint bizonyíték... Hát annak bizony elég gyengécske. Mert ugye mi a "magyar"? Mert ezt nekem eddig a hozzád hasonlóak közül senki nem tudta értelmesen elmondani, nemhogy megmagyarázni. Valami borgőzös fejtegetést hallottam, hogy az olyan "érzés" és aki "magyar" az úgy érez (mondta általában az igen csekély műveltségű, de önnmagában rettentően biztos, viszont a saját nyomorát másra kenő egyének többsége). Csak hát ugye a fene jobban tudja, ki mit érez és hogy érzi. 

Ellenben van egy építő javaslatom. Fogj egy puskát (lehet kapni) menj ki a román határra és üzenj hadat, mondván, vissza akarod kapni az ősi (vagy annak vélt) jusst. Osztán, arccal előre. Két eset lehetséges. Vagy a bolondokházába csuknak (az rettentő kínos, de mártíromságnak nem utolsó), vagy agyonlőnek (de te úgyis boldogan ugye...)  

2021. 04. 27. 19:51

Kedves dmolnár

Hozzak fel példát a megszállásra? Most legszívesebben megint azt kérdezném hogy viccelsz? De ezt már kérdeztem. Vagy ahogy szokták volt mondani csak amolyan költői kérdés? Vagy tényleg vak lennél? Elvakult híve az "új világrendnek"? Ahol csak minden jó és szép? Ahol minden csak az emberiség érdekeit szolgálja?

most kezdjem el mondani neked hogy a megszállásnak több formája is létezik? Az egyik a nyílt idegen katonai megszállás és diktatúra, amihez nincs sok hozzáfűzni való, volt is belőle részünk. Persze groteszk módon vannak akik ezt felszabadulásnak tekintik. Sok hozzáfűzni valóm ehhez sincs.

Aztán van a megszállásnak egy burkoltabb formája, ami legalább olyan káros mint a nyílt diktatúra, mert egyik formájában sem képes az adott társadalom valós saját érdekeit érvényre juttatni. Ez itóbbinak vagyunk élvezői manapság. Sőt nem csak mi, hanem az emberiség nagy része ebben a csapda helyzetben van. 
Hogy kik által? Ezt ugyan nem kérdezted, de a fantáziádra bízom.

A Szovjetek kivonulása után könnyű volt ezt a burkolt megszállást véghez vinni. Az Antall bábkormány első dolga az volt, hogy örökre lemond az összes megszállt, elcsatolt területekről akkor, amikor egész közép-kelet Európa térképe éppen átrajzolódni készült. Ma sem történik az oktatás magyar szellemben, a történelem oktatásról nem is beszélve. Idegen érdekeket képviselő helyzartók ülnek szinte minden fontos pozícióban. A törvényhozástól kezdve a végrehajókig mindenhol. Nincs magyar honvédség, NATO van. Nincs magyar rendőrség INKAL security van. Nincs magyar nezeti bank, csak a nevében az. Deviza hitel van. Sorolhatnám még, de nem látom értelmét. Akinek szeme van látja, akinek füle van hallja. Aki pedig vak és süket, annak hiába mondja az ember.

 

jadzia

2021. 04. 27. 18:54

Kedves Strazsa!

Igen a véleményemet mondom , mert tán azt még szabad.....

Ha belegondolok, mivel atz Átkosban kísérleti osztályba jártam  hála égenk az első osztálbyen/gimi/ kötelező olvasmány volt Homérosz Iliásza és Odysseája. Hát igen, a trójai háború sem volt játék.....ahogy Patrokloszt Hektór megöli és emiatt bosszút áll Akhilleusz ,Hektór holttestét kocsija mögé kötve végighuroclja a harctéren... az is borzalmas, majd jöttek a magyar történelem eseményei ,muhi csata törökök egri vár ostroma és a többi. A XX szőzad borzalmas volt az I és II világháborúval de olyan szörnyűséget mint a fasizmus ésa holokauszt, még senki sem csinált. És sajnos egyre több újfasiszta megnyilvánulás üti fel a fejét a politikában világszerte, ezért sem szabad soha sem feledni ezekt az eseményeket.Én sem hozom ide csak akkor mikor évfordulója van ,de akkor szigorúan.

Mint szabadon gondolkodó olvasott meber megadtam a lehetőséget Tormay Cecile és Wass Albert műveinek is Wass egyáltalán nem jött be, Cecile regénye szép lett volna / az ősi küldött/ ha a 200-dik oldal környékén nem üti fel a feját az antiszemitizmus  Furcsa a  tatárjárás korában... de a stílusa bevallom tetszett... de el kell utasítsam nézetei miatt, 

És az bánt ,hogy a magyar irodalom nagyjait ,most nem sorolom fel megint tiltja a hatalom ,a tnbkönyvekből is kivették miközben Wass tananyag lett.A Jadviga párnája, a Harmonia Caelestis ,a Fogság nem kis kaliberű Európa számtalan országában is elismert  irók nagyszerű művei ,szerintem egy fiatalnak javára válna ,ha tanulhatna róla.

2021. 04. 27. 18:04

Kedves Jadzia,

vitatkozni én sem szándékozom, a véleményemet próbálom elmondani, mint gondolom te is.

Wass Albert írásait sokan szeretik, vannak akik nem. A háború bizony szörnyű dolog, többnyire gyilkolászásról szól. Aztán akik úgy gondolják hogy nyertek, (mert valódi nyertese nincs egy háborúnak) próbálnak minden felelősséget a vesztes félre hárítani. Ami aztán sok esetben további konfliktusok táptalajává válik. A Románok pedig kizárólag igazság érztükről és becsületességükről híresültek el.

igen a minőségi példamutatás nagyon kiányzik mai világunkból.