Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2022. 05. 26. 12:14

Hát igen... Azok a régi szép idők, amikor még csikorogtak a villamosok... :0)) A Nagyvárosi ember megszokja a zajt, bár tudat alatt továbbra is szenved tőle. Pontosabban elnyomja a kellemetlen érzéseket.  

jadzia

2022. 05. 25. 19:32

ősszel újabb járványhullám várható, és az is kiderülhet, marad-e elég orvos az állami kórházakban

 

 

Újabb orvos beszélt arról, szerinte mi várható az egészségügyben a hónap végén megszűnő felmondási tilalom után. A Szabad Európának korábban több szakember is arról beszélt, hogy felmondási hullámtól tart az egészségügyben.

Csernavölgyi István, akit a pandémia kezdetén, 2020 áprilisának elején azonnali hatállyal felmentett a székesfehérvári Szent György Kórház éléről Kásler Miklós, egyebek között arról beszélt a Népszavának, hogy a szolgálati jogviszony a járvány alatt erősen korlátozta a szabad mozgást.

Az 55 éves belgyógyász, kardiológus négy hónapja az egyik legnagyobb magyarországi egészségügyi magánvállalkozás, az OTP-s Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő Budai Egészségközpont új vezetője.

Arra a kérdésre, valóban eltűntek-e az állami rendszerből az orvosok és fölszívta őket a magánellátás, azt felelte, május végén a felmondási tilalom véget ér, így szerinte őszre kiderülhet, hogy marad-e elég orvos az állami kórházakban.

sernavölgyi István arról is beszélt, hogy náluk műtét típusonként más, jelenleg 140 és 280 nap közötti a várólista. Úgy véli, hogy a várólisták nem feltétlenül csak a kapacitás hiányától generálódnak. Mint mondta, „az elmúlt két évben az ellátóknak a Covid-betegekre kellett koncentrálniuk, át kellett alakítaniuk a struktúrát, az ágyaik egy részére még most sem vehetnek fel beteget, még mindig fönn kell tartaniuk a Covid-ellátásra”.

Hozzátette, hogy ők már visszaálltak az eredeti működésre, de őszre újabb hullám, a pandémia erősödése várható, ami alapvetően befolyásolhatja a várakozási időket is.

A kormány nem számít tömeges felmondásra, a szakszervezet szerint azonban benne van a pakliban

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén, a Kormányinfón egyebek között arról beszélt, hogy sem az orvosoknál, sem az ápolóknál nem számít tömeges felmondásra, miután a veszélyhelyzettel együtt megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke azonban a Szabad Európának azt mondta, sokan annyira ki vannak égve, hogy nemcsak a jelenlegi munkahelyüket, de magát az egészségügyi pályát is el akarják hagyni.

Azt, hogy hányan állhatnak fel a felmondási tilalom megszűntével, a szakszervezeti vezető szerint nehéz megmondani, de a saját felmérésük szerint a magasabban képzett ápoló kollégák közül minden negyedik felelte azt, hogy gondolkodik a távozáson. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyien fel is mondanak majd, de gondolkodnak rajta.

A szakmai szervezet vezetője szerkesztőségünknek úgy fogalmazott, a veszélyhelyzet alatt visszatartottak olyanokat, akik nyugdíjba mentek volna. Sokaknak olyan mértékű a kiégettsége, hogy nem akarnak már a pályán maradni. Többen vannak, akik a magánellátásba mennek át, vagy külföldre szerződnek, ahol már megbeszélt állásuk van, csak a felmondási tilalom végére várnak. SZABAD EURÓPA

 

2022. 05. 24. 16:18

Na, nekem - falusi gyerekként - első fővárosi élményem az volt, mikor hajnalban a Déli pályudvar közelében kanyarodtak épp ama ház előtt a villamosok, ahol vendégségben voltunk, hát ne tudd meg, micsoda éktelen csikorgásokat rendeztek a villamosok! És még csengettek is veszettül! Ráadásul éjfélig biztos jártak!
Úgyhogy csak pár órányi szünet volt csak a csikorgásban, csengetésben!:'(
Alig vártuk, hogy hazamenjünk, és otthon pár nap múlva nem győztük magunkat kialudni!:(((2022. 05. 24. 11:22

Hát ja... No pláne mikor a panelből jött emberek azon hőbörögnek, hogy nem tudnak aludni a madárcsicsergéstől... Azt hittem rosszul hallok, mikor először találkoztam ilyesmivel. Hát szó se róla, korán kezdik, de mi nyáron nyitott ablak mellett alszunk és soha nem zavart még se a kakas kukorékolás, se a rigók (mert ők kezdik) éneke, se a többié...  Annál inkább az isten tudja hol megszólaló riasztó (nekünk nincs).

2022. 05. 23. 20:32

Na igen, ez így van!
Jó példaként szúrta ki e témát "A mi kis falunk" tv filmsorozat rendezője, amelyben Viki, a fővárosi lány hepciáskodik folyton valami jellegzetes falusi zaj miatt, s vész össze a szomszédsággal pl. a kakaskukorékolás miatt!

Jót nevettem ezen, mert mikor a 2000-es években a zeneiskolánk fúvószenekara Belgiumban vett részt egy versenyen, és egy farmon volt elszállásolva a karmesterünk a feleségével, s ők fejezték ki nem tetszésüket a háziaknak a japán kiskakasuk miatt, amely igen éles hangon kezdte a kukorékolást hajnali 4 órakor!;o)
https://www.youtube.com/watch?v=Zvx4_x4-lNI
Jónás kukorékol
Jónás kukorékol - YouTube
A karmesterünk azzal fenyegetőzött, hogy kitekeri a kakaska nyakát!:DDD

Én meg azon szoktam nevetni, mikor a kis japán kakas "becserkészi" a normál méretű tyúkokat egy kis letyem-petyemre!;o)

2022. 05. 23. 13:00

Tudod, érdekes jelenséget figyeltem meg. Jönnek a nagyvárosból a beköltözők, és alig érkeznek meg, elkezdenek lármázni, hohy itten füvet nyírnak hétvégén, meg fát vágnak, meg büdös a disznóól...  Csak nézek és azon gondolkodom, ezt előtte nem tudták? 

2022. 05. 20. 22:19

Igen, így igaz, ahogy írod, valóban rokonok:
A hegyek lenyűgöző akrobatái | ZooZoo Portál
Alpesi kőszáli kecske

A hegyek lenyűgöző akrobatái | ZooZoo Portál
A hegyek lenyűgöző akrobatái:
"a kőszáli kecske hajlékony patáival egész lassú lépésben is tud mozogni" 

Ami a gazdasági okokbóli állattartást (tehenek, lovak, birkák, s disznók) illeti, valóban sajnálatos, de hát az urbanizációval a falvak is lassan "kisvárosokká" válnak, ahol eleve állattartási rendeletek okán egyre több helyen tilos az ilyen állatok tartása, különösen a disznó az, amely bizony, bűzzel jár, s a szomszédok okkal tiltakoznak ellene!:(((
Swinery Stock fotók, Swinery Jogdíjmentes képek | Depositphotos

2022. 05. 20. 12:09

Merthogy majdhogynem rokonok...  Tény és való, a kecskék is szeretik a magaslati helyeket. A szomszéd utcában, még akkor, mikor a gyerekek kicsik voltak (de szép is volt...) lakott két kis kecske... Növendékek voltak és igen játékosak, úgyhogy amikor arra sétáltunk (ki se lehetett kerülni őket ugye), akkor megálltunk és lehetett velük játszani, mert felugrottak a kerítés lábazatára, pedig alig volt rajta hely, és ott idétlenkedtek...  Meg a nejem szülőhelyén, meg a nagymamájánál (illetve a szomszédságban) is voltak kecskék, úgyhogy amíg lassan-lassan el nem fogyogattak, volt kivel szórakozniuk a csemetéknek...  De hát eltűntek mára, akárcsak a tehenek, meg a lovak, meg a birkák, és még a disznók is eltűnőben vannak... 

2022. 05. 18. 1:53

Hát a mi fehér szőrű, szarv nélküli gedánk is imádott felkapaszkodni a zsenge fiatal akácfákra, és rágni azokat a szúrós gallyakat!:((( Hogy a fenébe nem szúrta a tüske a pofáját!:(((
A bátyám ezért a felfelé törekvése miatt "zerge faj"-nak nevezte!:DD

2022. 05. 16. 12:20

Ilyenekről afrikai vadászok írtak, akik a Danakil földön jártak (Dr. Mészáros Kálmán). Dr. Mészáros le is fényképezett akkoriban egy ilyen "legelőt" kecskéstől... De írt róluk Kittenberger is...

2022. 05. 13. 17:58

Hát gondolom, hogy MAJD EGYSZER... Mert többször utána biztos Neked se kell majd!:P:D;o)
Légvonalban közel - Riport Tarnabodról | Litera – az irodalmi portál
Kecskenyáj pásztorral

Hegyi kecskéket láttam már filmen, de még ilyet én se láttam soha:
A famászó kecskék meg a turisták – Irodalmi Élet
Fáramászó, fát legelésző kecskék!:DDD


2022. 05. 13. 11:58

Hát ettem én már többféle kecskesajtot, és valóban, volt olyan is, ami olyan volt, mintha benne lenne a kecske, szőröstűl, bőröstűl... Szóval nem ízlett... Pár embernek a társaságban annál jobban... Úgyhogy én maradok a sima kecskesajtnál. Kecsketejet meg sohasem ittam. Valahogy nem került rá sor... Pedig amúgy legalább egyszer szerettem volna megkóstolni.  De hol tej nem volt ott, ahol én voltam, hol én nem voltam ott, ahol volt.... Na, de majd egyszer...

2022. 05. 13. 0:24

Valamikor itt a szomszéd városban, Esztergomban is így volt.
Ott lehetett kapni kecskesajtot is, vettünk belőle, de képtelen voltam megenni, olyn fura szaga volt a tehénsajthoz képet.
Ez azért érdekes, mert én kecsketejen nőttem fel, igaz, mi sajtot nem csináltunk, de nem hiszem, hogy emiatt nem tudtam megenni. Biztos vagyok benne, hogy manapság már a kecsketejet se tudnám meginni...
Szegény ember tehene:
A kecsketej, valóságos gyógyírt jelenthet számos betegségre! -  Filantropikum.com
Igaz, nálunk "hivatalnok-tehénnek" hívták, mert azoknak volt kecskéjük, még egy juhászt is felfogadott a járási tanács, hogy legyen, aki legelteti Kunszentmártonban a "Túlláton" a kecskenyájat.
Igen, Túllátnak hívtuk a Hármas-Körös túlsó partját, még Szabó Gyula színművész (a nemzet színésze, a nagy mesemondó!) is így nevezte, mikor volt vele egy riport a származásáról.
90 éve született Szabó Gyula színész - Frakktól Columboig - ATEMPO.sk |  zenei-kulturális portál
Szabó Gyula színművész (1930-2014)

2022. 05. 12. 12:46

Tényleg szerencsések vagytok. Nálunk a polgármester és bandája kiűzték a kistermelőket, olyan kicsi a piac, hogy már nem is lehet piacnak nevezni...

jadzia

2022. 05. 11. 19:44

Szerencsés aki mint mi kisvárosban élnek. Itt a környező falvakból az őstermelők a falusi emberek behozzáka portékájukat és a piacon árulják helypénzt fizetve Kapni tényleg vegyszermentess primőrt emberi áron nagy tojást házi tejet sajtokat sőt van a városban heti egy alkalommal termelői   piac  is méz sajtok kolbászok és egyebek árusításával

2022. 05. 11. 11:47

Azt kell mondjam, hogy ma már a piacokon sincsenek kistermelők. Legalábbis ahogy én láttam. Kofák vannak, akik a nagybanin szerzik be az árut, sokszor ugyanazt, amit a "multik" is árulnak. OLyan háztáji kistermelő, aki rendszeresen jelen van az idényjellegű dolgaival, nagyobb ritkaság, mint a fehér holló. Ma már ilyesmit legfeljebb csak a nagyobb kertészetek tudnak megtenni, mint például nálunk a veresi paradicsom kft. vagy mi. De ők nagyok. 

2022. 05. 11. 0:31

Kedves Dmolnár!
Mondjuk, igazad van abban, hogy ott a piac, ahol a kistermelőktől lehet friss (még aznap hajnalban leszedett) zöldséget, gyümölcsöt kapni, csak ott a bibi, hogy sajnos a piacok egyre kevesebb településen vannak manapság... :(((
Nem éri meg a fenntartásuk, csak az igazán nagy városoknak, és választék is inkább csak az alföldi városokban van (pl. Debrecen, Kecskemét, Cegléd, stb.).
Pesten persze MINDEN van! Ilyen-olyan piacok, bevásárló csarnokok... 

De jómagamnak egy valóságos különvárost sikerült látnom Németországban Hamburg városában. 
AZ IGEN! Ott aztán télleg volt minden!:)))
Igaz, nagyobb élményt jelentett ott számomra a DAGÁLY megjelenése, mikor harsogva zúdult be a város csatornáiba az Elbán keresztül a TENGER!
Premium Photo | The warehouse district speicherstadt during twilight sunset  in hamburg, germany. illuminated warehouses in hafencity quarter in hamburg.
Este tíz órakor még simán lehetett egyszerű kis fotómasinával is fényképezni!:)))
1993 vagy 1994? Már nem emlékszem pontosan, a lányomnál voltam látogatóban...

Hamburg'da (Almanya) Erasmus Deneyimi | Erasmus deneyimi Hamburg

Ez a vízből feltörő szökőkút is igen exkluzív jelenség!:)))
(Görgess balra, ott látható, kicsit nagy a kép...)

2022. 05. 09. 12:29

Természetesen el lehetne különíteni egy helyet, miért is ne? Csak éppen a "multi" (nem tudom neked mi a multi, ezt is érdekes lenne tudni) , megköveteli a származási és egyéb igazolásokat. Így azután Józsi bácsi a két napja trágyalével megpermetezett eprével legfeljebb a helyi piacra mehet ki, mondjuk a multihoz biztos nem.  Ez van. Valóban, a nagy áruházak által kínált termék íze közel sincs a valóban érett gyümölcséhez, de hát tudni kell, a szállítás és a valószínűleg hosszú tárolás miatt, gyakran féléretten szedik le a termést és az a szállítás közben érik be... De hát ott a lehetőség, a piacon kell venni, a kistermelőtől...  Persze inkább idényárut, de hát valamit valamiért... 

2022. 05. 09. 12:24

Hála istennek, már azt hittem Soros Györggyel fogsz jönni, vagy Bil Gatessel... A világon mindig akadnak "nagy megmondó" emberek, akiknek a viziói vagy bejönnek, vagy sem. Mondjuk általában nem jönnek be. És vannak komoly tudosók és elméleti szakemberek, akik nem mondják meg a jövőt (mert azt a fene se ismeri), de felismerik egy gazdasági formáció törvényszerűségeit. Ilyen volt speciel Marx meg Engels. Ha őket olvasnád és nemcsak az általad idézett úr összefüggésből kiragadott mondatait, elképzelhető, hogy értenéd is a világ egy részét. Bár nem vagyok meggyőződve róla. 

A globalizálódás elkerülhetetlen velejárója a tőkés termelési módnak, éppen úgy, mint az időnként fellépő válságok (Kondratyev ciklus, ha érted). Általában a polgári közgazdászok azaon gürcölnek, hogy valahogy megszüntessék ezeket a válságokat (sikertelenül), illetve hogy fenntartsák a tőkés termelési módot (mintha nélkülük nem lenne képes fennmaradni). A te nézeteid, valahol mélyen a régmúltban ragadt nézetek, soha egy értelmes mondatot nem tudsz kinyögni róla, pedig már mennyit kérdeztem....

2022. 05. 09. 0:30

Kedves Strázsa!
Nem tudom, honnan vetted a "helyi szezonális termékek" elkülönített értékesítési ötletét a multiknál, de tavaly láttam nálunk, hogy az egyik multinál bizonyos etnikum EZT már régebben kitalálta!
Nevezetesen hol "EPERVÁSÁRT" tartottak, hol málnát, vagy zöldborsó-zöldbab vásárt (mikor mit) a parkolóban!...
Hát tudod, az ilyenekre inkább nem tartok igényt.
Nekem jobban tetszettek azok a dömping kertészeti vásárok, mikor lejöttek Nógrádból teherautóval az őstermelők, és zsákokban lehetett tőlük nagyon szép krumplit, hagymát, babot, egyéb terményt olcsón, házhoz szállítva kapni. Be is vásároltuk tőlük az egész évre a szükséges krumplit, hagymát, stb.
Jól jártak az őstermelők is, és mi vásárlók is!
Ezek az akciók már évek óta - sajnos! - megszűntek.
Vajon KINEK a lelkén szárad?!