Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

jadzia

2021. 06. 09. 18:41

Egy fotóművész klassz képeit hozom Kiss Andrea a neve

Lehet, hogy egy kép erről: fejkendő és felsőruházat

2021. 06. 09. 15:10

Valóban, a feje kivételével nagyon szép a pulykakakas is, bár ízlés dolga...
Emlékszem, gyerekkorunkban nekünk is volt pulykánk, és Édes megfőzte a levesbe azt a randa fejét is, amit sok háziasszony eldobott, mondván, hogy MÉRGEZŐ (!?... ami NEM igaz!), és bizony, mi megettük azt is, sőt mi több, hárman gyerekek még össze is vesztünk rajta, mert azok a fura ragyás képződmények pont olyan finom ízűek voltak, mint a tyúkok kakasának a taréjja, szakálla.
Debrecenben régen egy étteremben ettem kakastöke és taraja pörköltet, isteni fincsa volt!:)))

Itt ezen a képen nem táncol násztáncot ez a csodaszép színű tollazatú pulykakakas, CSAK felsőbbrangúan sétálgat a sok tyúk és kakas között sátorozva, s látható, milyen tiszteletnek örvend, nem mer belekötni egyik kakas sem!:DDD ;o)
https://www.youtube.com/watch?v=tIOxwg8rRsU
[Élet iskola] - Szabadon tartott baromfik vidám reggelije, amit a Pulyka Nagyúr fölügyel... 

Élet Iskola]-Szabadon tartott baromfik vidám reggelije, amit a Pujka nagyúr  fölügyel... - YouTube

Még ez az infó is érdekelhet:
https://www.nyugat.hu/cikk/kiderult_hogy_honnan_szarmazik_a_hazi_pulyka
Idézek a cikkből:
"Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a házi pulykák az ősi Mexikóból származnak, az aztékok és a maják nemcsak étkezési céllal, hanem kulturális jelentőségük miatt tarthatták az állatokat, amelyeket különböző szertartásoknál, áldozatok bemutatásánál is használtak."

A pulyka tojója is látható kb. a 40. másodpercnél, bár alig venni észre, olyan "jelentéktelen" külseje van a ritka szép világos színű tollú, csodálatosan sátorozó pulykakakas mellett. Nekem az a sátor ide-oda forgatása tetszett nagyon.
Emlékszem, nálunk mekkora RÚT-RÚT-RÚT-ozó ribilliót rendezett a pulykakakas, ha sátorozott őkelme!:DDD
Séta közben neki-neki-futott, majd felbukott mérgében! Nem mertünk a közelébe se menni ilyenkor. Ha nem sátorozott, igen jámboran viselkedett.

Vegák NE olvassák, ami most jön!!!...

Anyám, mikor le akarta vágni, a megfogása után (ami elég nehéz volt, mert hatalmas állat egy tyúkhoz képest, a bátyám rávetette magát, és a földre szorította, csak így sikerült...) egy favágótőkén baltával egyszerűen lecsapta a fejét, és a pulyka meg fej nélkül nekifutott az istálló fehér falának, alaposan összevérezve azt!:(((

Hát igen... Az élelemszerzés nagy úr, és fölösleges ezen a "gyilkoláson" megbotránkozni, mert gondoljunk arra, ha nem lett volna a pulyka húsára szükség, meg se születhetett volna!!!
Sok állatra éri ez, emiatt kár megszólni a húsevőket. Elvégre mindenki saját maga döntheti el, húst eszik, vagy sem! Azért, mert a növény nem kiabál, mikor letépik, a cseresznyefa, barackfa, almafa, stb. nem hullajt könnyet, mert felfalják a magját képező gyümölcsét, stb... Attól még az is gyilkolászás, bezony!;o)
Vagy ott van a borsó, aminek a hüvelyét KÍMÉLETLENÜL (:DDD) felhasítják, hogy hozzáférjenek a benne megbúvó borsószemekhez, az mivel kevésbé "galád tett"?!:(((
A tyúktól elszedik a tojását, a tehén kisborjától a tejet, stb.
Hát EZ VAN! :)))
"C'est la vie"

Ez pedig Saint Saëns: Állatok farsangja c. szvittjének Tyúkok és kakasok tétele:
https://www.youtube.com/watch?v=ik_1Ufejrpw

Először jön egy élőkép, majd a kottakép, s végül a hangszeregyüttes látható, ezért háromszor lehet hallani a tételt, amely igen rövid, még egy perces sincs.

jadzia

2021. 06. 08. 19:47

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg

2021. 06. 07. 12:03

Újra itt...

Szerintem a pulyka nagyon szép, mármint a pulykakakas... Igaz, nem elsősorban a fejét kell nézni, bár az se csúnya szerintem, hanem az egész madarat, főleg mikor udvarol.. Elképesztően szép látvány... (Mondom én)

A másik madár pedig a szarvascsőrű madár... Van belőle színesebb változat is...

2021. 06. 06. 20:57

Jadzia drága!
Igyekeztem benézni, hogy még "elcsípjem" az általad betett képeket, és megérte benézni, mert mindegyik csodás, de ez a Adam James fotó igazi különleges madárrepülő "manővert" ábrázol!:)))
Szerintem ez a kis madárka nincs is tudatában annak, hogy micsoda "légcsavart" csinált itt!;o)

Én most egy hirtelen jött ötletből direkt "CSÚNYA" madarakról hoztam fotókat:
Портрет на пуяк | Author Veselin Zlatev - weselozlato | PHOTO FORUM
Mérgeskedő pulykakakas.

Hú, de élvezettel mondtuk a tyúkudvaron mérgeskedő pulykakakasra mutogatva gyerekkorunkban:
"Szebb a páva, mint a pulyka, mert a pulyka RÚT-RÚT-RÚT!" :DDD

Valaha nem hittem volna, hogy egy ilyen lógó taknyú háziállatnál van randább, de a neten találtam, íme:
szerzői jogdíjmentes földi hornbill fotó | Piqsels
Hogy ez miféle szerzet, fogalmam sincs!:DDD
Valami tukánféle lehet...

Azért remélem, éjjel tudtok majd aludni!;o)

jadzia

2021. 06. 06. 19:43

 Anurag GawandeLehet, hogy egy kép erről: nagymacska és természet

jadzia

2021. 06. 06. 19:42

Lehet, hogy egy kép erről: héja és természetNeha Joshi Sharan

jadzia

2021. 06. 06. 19:42

Lehet, hogy egy közeli felvétel erről: természetBy Shiva Khadka

jadzia

2021. 06. 06. 19:41

Lehet, hogy egy kép erről: természet Kallol Mukherjee in Assam

jadzia

2021. 06. 06. 19:40

Lehet, hogy egy kép erről: madár és természet
Photo by Adam Jones

jadzia

2021. 06. 06. 19:39

Lehet, hogy egy kép erről: madár és természet Adam Jones  fotó

jadzia

2021. 06. 02. 19:54

Napfény ezt nem tudom lehet genetikai különbség is a háttérben vagy valami más?Most ismét kezdődik Kínában a járvány már vannak esetek nem is kevés sajnos

2021. 06. 02. 13:50

Köszönöm szépen a választ, Jadzia, valamint az aktuális cikket.

Ez, hogy elvileg a kínai oltóanyag nem alakít ki védelmet, olyan szempontból meglepő számomra, mivel ha jól tudom, Kínában csak a kínai oltóanyagokkal lettek az emberek, több millió, beoltva ami ezek szerint azt jelentené, hogy a kínai népesség nincs elegendően védve. Ehhez képest náluk már szinte nincs is COVID eset és az élet már hónapok óta majdnem hogy  a normális kerékvágásban zajlik. A gazdaság is virágzik. Rebdezvènywk vannak. Nos, ez akkor hogy lehet? 🤔

jadzia

2021. 06. 02. 10:00

https://index.hu/gazdasag/2021/06/02/kinai-vakcina-antitest-szint-falus-sarkadi/

 

A Sinopharm-vakcina beadása után a visszajelzések alapján nem termelődik olyan specifikus antitest, amilyen a többi oltóanyag esetében termelődik. Ez az antitest felismeri a vírust, és neutralizálja, vagyis semlegesíti. Nagy probléma, hogy nem tudjuk, hányan küzdenek azzal a problémával, hogy megkapták ugyan a két védőoltást, de nem szereztek immunitást

– ezt Falus András osztotta meg velünk, aki szintén támogatja az antitestszintmérést Index

jadzia

2021. 06. 01. 20:12

a webbetegből hozok leírást:

2020. elején a Pekingi Biológiai Termékek Intézete (Beijing Institute of Biological Products) létrehozott egy inaktivált, koronavírus elleni vakcinát, ami a BBIBP-CorV elnevezést kapta. Ezt később klinikai vizsgálatok alá vetette az állami tulajdonban levő kínai vállalat, a Sinopharm. Kínában 2020. december 24-én, csütörtökön engedélyezték a védőoltást, és a vakcina Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben is használatban van.

Egy koronavírusokból készített vakcina

A BBIBP-CorV úgy fejti ki hatását, hogy az immunrendszert a SARS-CoV-2 koronavírus elleni antitestek előállítására tanítja. Az antitestek kapcsolódnak a vírusfehérjékhez, például az úgynevezett tüskefehérjékhez, amelyek beborítják a vírus felszínét.

A BBIBP-CorV vakcina létrehozásához a Pekingi Intézet kutatói a koronavírus három variánsát szerezték meg kínai kórházakban kezelt betegektől. Választásuk azért esett az egyik variánsra, mert az gyors szaporodásra volt képes majmok veséjéből származó, bioreaktor tartályokban tenyésztett sejtkultúrákban.

z inaktivált vírusokat már több mint egy évszázada alkalmazzák. Jonas Salk az 1950-es években arra használta ezeket, hogy létrehozza a gyermekbénulás (poliomyelitis) elleni védőoltását, és ezek képezik az alapját más betegségek, köztük a veszettség és a hepatitis A elleni oltásoknak.

Immunválasz kiváltása

Mivel a koronavírusok a BBIBP-CorV vakcinában nem élő vírusok, így anélkül injektálhatók be a karba, hogy COVID-19 megbetegedést okoznának. A szervezetbe kerülve az inaktivált vírusok egy részét bekebelezik egy bizonyos típusú immunsejtek, az úgynevezett antigénprezentáló sejtek. Az antigénprezentáló sejt darabokra szedi a koronavírust, és annak egyes darabjait a felszínére hozza, ott megjeleníti a többi immunsejt számára. Egy úgynevezett helper (segítő) T-sejt észlelheti a fragmentumot. Ha a fragmentum kapcsolódik az egyik felszíni fehérjéjéhez, akkor a T-sejt aktiválódik, és segíthet más immunsejteket toborozni, hogy a szervezet reagáljon a vakcinára.

Antitestek termelése

Az immunsejtek egy másik típusa, az úgynevezett B-sejtek is találkozhatnak az inaktivált koronavírussal. A B-sejtek felületi fehérjéi nagyon sokféle formában vannak jelen, és néhánynak ezek közül megfelelő formája lehet ahhoz, hogy rákapcsolódjon a koronavírusra. Amikor a B-sejt elfogja a vírust, a vírus egy részét vagy egészét bekebelezi, és koronavírus-fragmentumokat fejez ki a felszínén.

A koronavírus ellen aktiválódott helper T-sejt rácsatlakozhat ugyanarra a fragmentumra. Amikor ez történik, a B-sejt is aktiválódik. Ez szaporodni kezd és olyan antitesteket bocsát ki, amelyek formája olyan, hogy rá tud kapcsolódni a vírus felszíni fehérjéire.

A vírus megállítása

A BBIBP-CorV vakcinával történő oltást követően az immunrendszer reagálhat az élő koronavírusok által kiváltott fertőzésre. A B-sejtek olyan antitesteket termelnek, amelyek a betolakodókhoz kapcsolódnak. Az antitestek, amelyek a vírus tüskefehérjéjét célozzák meg, megakadályozhatják, hogy a vírus a sejtekbe jusson. Az antitestek más típusai egyéb módon gátolhatják a vírust.

Az immunrendszer emlékszik a vírusra

 

A Sinopharm klinikai vizsgálatai bebizonyították, hogy a BBIBP-CorV vakcina képes megóvni az embereket a COVID-19 megbetegedéssel szemben, a hatásosságáról azonban több adat is rendelkezésre áll, melyek nem mindegyike szerint éri el a 78%-ot, ezek azonban részben ellentmondásosak és több adat is szükséges lenne még. Azonban még senki nem tudja megmondani, hogy meddig is tart ez a védelem. Elképzelhető, hogy az antitestek szintje hónapok elteltével csökken. Az immunrendszer azonban tartalmaz olyan speciális sejteket is, úgynevezett memória B-sejteket, amelyek évekig vagy akár évtizedekig őrizhetnek információt a koronavírusra vonatkozóan.

 

 

 

Nos mivel új vakcina és nem próbálták ki 60 éven felül a sok egyéb betegség kiatt nem javasolják. És a WHO is főleg férfiakon rpóbálta ki. Sajnos több teszt is azt mutatta hogy az oltottak szervezetében nincs ellenanyag ami azt jelenti nem különösen hatásos...nekem egy a abjom vele személy szeritn,az hogy kronavírus van benne

2021. 06. 01. 19:30

Jadzia, az oltóanyagokkal kapcsolatban lenne a következő kérdésem:

a kínai oltóanyag miért csak bizonyos esetekben jó és miért nem javasolt 60 év felett? Én őszintén szólva a kínairól gondoltam azt, hogy esetleg még a legkevesebb problémát csinálja mert hagyományos módon működik, mint azok az oltások, amiket már mindannyian többször is kaptunk. Tehát mi a baj vele? 

2021. 06. 01. 11:23

Kedves Jadzia!

Ehhez nincs mit hozzátenni... 

jadzia

2021. 05. 31. 20:05

jadzia

2021. 05. 31. 19:25

Holdfény hiszen épp ez az nem mindegyik jó mindenre,A mRNS alapú vakcinák mint a Pfizer és Moderna  azok jók 98 % os védettséget adnak és a gyerekenek kismamáknak is biztonságosan  adhatók.Azok az oltások melyekben  adenovírus avagy elölt koronavírus van/Sinopharm/ nem jók csak bizonyos esetekben A Sinopharm 60 éves koron túl nem javasolt.Az Astra zZeneca meg a vérrögképződés miatt necces.

De egy tény oltást el kell fogadni sőt kérni kell mert különben nem lesz nyájimmunitás soha és a vírus járványokat hoz majd ismét.

 

2021. 05. 31. 11:34

Sziasztok, megjöttem, itt is vagyok két napig, azután megint nem leszek... Mert hát a munka nem vér... 

Amúgy látom, megy a pánik az oltások körül. Holdfény veje amiatt, hogy nem kaphat, Holdfény meg amiatt, hogy nehogy kapjon...  Hiába, az élet bonyolult. 

Azonban a variánsokkal kapcsolatban úgy látszik szerencsénk van, mert mintha mindegyik vakcina védene mindegyik ellen, legalábbis egyelőre. Nekem Sputnyik V van, a többieknek Pfizer (a mázlisták) így azután mindenki nyugiban van és tervezhetik a nyaralást.