Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2023. 10. 31. 13:54

Nem is tudsz megingatni, hisz ráadásul nem vagyok egyadül a hitemben...

Igen, tudom, a HIT nagy erő, vagy nagy butaság... De vígasztal a tudat, hogy nem vagyok egyedül eme Tesla víziókban - ha neked ez a megnevezés jobban tetszik! - való hitemben, mert nálam sokkal okosabb emberek is hisznek benne, hogy meg fognak valósulni, ahogy sok találmánya már megvalósult.

A fantáziatlan emberek unalmasak. Fantáziám nekem is van, mindig is voltak, csak bátorságom nincs hozzájuk...
De hát mitől is lenne?!
Glinkát is mindig lehurrogta a neje, és el is ment a kedve az éppen a fejében járó megírásra váró dallamtól...

 

2023. 10. 31. 10:34

Kedves Holdfény!

Nem akarlak kiábrándítani, és szívesen meghagylak a Tesla iránti csodálatodban, de... Szóval ezzel az erővel Verne is csodálatos feltaláló lett volna, mert hiszen "feltalálta" az atomtengeralattjárót (Nautilus), de hát persze nem... Nem, sajnos Tesla nem találta fel sem a sugárfegyvert, se a helikoptert, se a szökőárt előidéző módszert (bár végül is egy akkora energialöket, mint egy 7-es földrengés, ilyesmit tényleg előidéz). Ha feltalálta volna ezeket )és valóban használható is lett volna) akkor a titokzatos tulajdonosok (akiknek a leírások a birtokukban vannak), már rég bejelentkeztek volna. De hát nem így történt. Se a csehek, se a szovjetek, se az amerikaiak, se senki más nem állt elő a titokzatos sugár fegyverrel se mással. Ez van. 

2023. 10. 30. 14:43

IGEN, IGEN, IGEN!
Itt van egy videó:
https://www.youtube.com/watch?v=bx5eEqx-FwE&t=603s
Ő találta fel EZEKET 100 éve! Nikola Tesla 6 legőrültebb találmánya 

Nézd csak végig!!!

Ez erősen köszönő viszonyban van a Tesla életéről szóló könyvvel, amit pár éve olvastam:
Kocsis G. István: Nikola Tesla és az Univerzum titkai 
Kiadó: Kocsis G. István 2019. 
Forrásanyagok Nikola Tesláról: www.nikolatesla.lap.hu

A könyv olvasása óta Tesla rajongó vagyok, és meggyőződésem, hogy Teslának IGAZA VOLT!
Miért olyan hihetetlen ez? Talán Da Vinci hitelesebb volt?!

Szerintem pl. a vezeték nélküli energia feltalálását ÜZLETI okokból hallgatták, és tüntették el!
Egyszerűen ellopták, vagy a hadsereg titkosította.

Itt van még egy videó:
https://www.youtube.com/watch?v=rzIYRxWbm1g
Nikola Tesla Legendája

2023. 10. 30. 10:50

Mobiltelefon, helikopter és Tesla? Hááát... Kissé merészen szárnyal a fantázia. 🙂 

2023. 10. 29. 19:50

Igen, az volt a Gyurcsány blog, s benne a Fórum. Szerettem ott. Csak azt nem szerettem, hogy "előmoderálták", azaz előbb megnézték, mit írtunk, s vagy betették, vagy nem... Ezért aztán átmentem a Fórumba. Nem tartottam magam a nagy politikában elég tájékozottnak. 
Mert tudod: "Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul, mert arra búsul!" :DDD

Egyébként azzal indokolták a megszünését, hogy "elcsinálták" a pénzt... Most nem jut eszembe a tettes neve, de majd eszembe fog... 
Jah, asszem, Zuschlag...? De nem biztos.

És betereltek minket a Kapcsolatra, ahol elég kétkedve fogadtak... Bizony, éreztem én ezt, de valahová szerettem volna így özvegyen tartozni...
S lám, azért megmaradtam még akkor is, mikor sokan elmentek (DK megalakulása...).

Aztán ez is olyan lett, csak fordítva, mint a sárisápi partizánok: "Kevesen voltunk, de SOKAN maradtunk!"
(Mármint akik a pozíciókért álltak sorba...)

jadzia

2023. 10. 29. 18:18

Aranyos vers emlékszem mikor az Amőbának annyi lett

2023. 10. 29. 17:57

A levelezőmben "takarítgatva" ráakadtam egy versikémre. Ajánlom Dmolnárnak emlékeztetőül a múltra szeretettel :

AMŐBÁCSKA FÓRUM

Kétezerhat koratavaszába'
Volt egyszer egy kicsi Amőbácska...
Abban íra sok-sok emberecske,
Szomorú és vidám gyerekecske.

Fórumoztak, nem volt ott blog egy se'...
Így pergett sok fényes nap, s az este.
Egyszer aztán vége lett a dalnak,
Nekivágták Amőbácskát falnak...

Susanne Jadie

2008. 12. 16.

Amoeba cell. Small unicellular animal. Virus and bacteria. education and  science. flat cartoon illustrationの素材 [FY310193982022] |  ストックフォトのamanaimages PLUS

2023. 10. 28. 9:30

Ismét Nikola Tesláról:
https://www.youtube.com/watch?v=bx5eEqx-FwE
Ő találta fel EZEKET 100 évvel ezelőtt!
Nikola Tesla 6 legőrültebb találmánya
/Pl. a mobiltelefon, és az elektromos autó, valamint a helikopter/
Tesla in his lab, New York - Nikola Tesla Photo (26914481) - Fanpop
Tesla negatívan viszonyult mindenhez, ami a háborút célozta.
Tudományos munkáinak nagy részét ellopták... SOHA nem kerültek elő!


jadzia

2023. 10. 27. 16:59
Orbán a mai rádiós kinyilatkoztatásában arról beszélt, hogy szükséges a magyar kormány megerősítése, és ehhez újabb nemzeti konzultációra van szükség. Van 10-11 komoly kérdés, amiben elmondhatják az emberek a véleményüket. Ha ezzel meg lenne a felhatalmazás, fejtegeti Orbán, „akkor orkánerejű ellenszélben is be tudnám kormányozni Magyarország hajóját” a brüsszeli kikötőbe.
Orbán kétségtelenül az egyik leggyakoribb metaforával élt, a révbe érkező hajó (gör. naosz, lat. navis) képével, amely az ókori görög és római, valamint a keresztény irodalomban épp úgy megtalálható, mint a XX-XXI. század szépirodalmában.
Orbán metaforájának külön ízt ad, hogy egyes szám első személyben beszél, nem úgy, mint az egyházatyák, akik nem önmagukra, hanem az egyházra vonatkoztatták a hajós hasonlatot: az ő világukban az egyház a tengeren hánykódó hajóra emlékeztet, amelyet minden oldalról vihar támad, ám a hajó nem süllyed el, hanem utasait célba juttatja. Ugyanis a hajó tulajdonosa és legfőbb parancsnoka Isten, kormányosa Krisztus, a segéderők az egyház papjai és főpapjai, a keresztet formáló árbóc a halál feletti győzelem jele, a kormánylapátok a két szövetséggel azonosak, a dagadó vitorlák Krisztus szeretetét jelképezik, s a szilárd vaspántok Krisztus parancsolataira emlékeztetnek.
A metafora hallatán egy hitéhez hű keresztény ember a fentiekre asszociál, ám Orbánnak önmagáról példás szerénységgel egészen más jut az eszébe: az emberiséget megmentő, s az élővilágot a túlpartra átmenekítő Noé, avagy a társait minden veszedelemből menteni próbáló leleményes Odüsszeusz.
Csakhogy nekünk meg eszünkbe juthat Orbán hajójáról valami egészen más is. Például azok a törvények, amelyek már az ókorban olvashatóak voltak, s amelyek rendeletekbe foglalták, hogy mi a teendő a lopásra, rablásra és egyéb bűncselekményekre igénybe vett hajókkal és azok legénységével, a kalózkodásra szakosodott tengeri rablókkal és martalócokkal, Hammurápi törvényeitől kezdve a Lex Gabinán és I. Károly angol király emlékezetes törvényén át („private man of warre”) egészen a „United Nations Convention on the Law of the Sea” konvenciójáig.
Szóval jó lesz, ha kicsit visszafogottabban ad hangot a brüsszeli révbe érkezéssel kapcsolatos reményeinek Orbán.
Mert – ha már szépirodalom – emlékeztessük a magyar miniszterelnököt Rejtő Jenő Az elveszett cirkáló című munkájának párbeszédére, ahol a „Kölyök” az alábbiakat mondja Rozsdásnak: „Borzalmas, amit csináltunk… elloptunk egy cirkálót, becsaptunk egy nemzetet.”
És tegyük hozzá: a szárazföldet érő kalózokra sosem várt sok jó, ahogy ezt egy kora újkori metszeten is szemrevételezhetjük.GÁBOR GYÖRGY

2023. 10. 27. 10:12

Hát pedig néha kell... (lásd: II. vh). Persze leginkább tanulni kell a múltból, mert azzal nem sokra megyünk, ha haragszunk a régiekre...

2023. 10. 27. 10:08

A szovjet sci-fi írok nagyon sokan a kommunizmusba tették a történeteket, és Asimovnak is van olyan könyve (speciel éppen az "Én a robot" amely szinte idealizált világot ír le. 

Ami meg a tévé falat és az önvezető autót illeti, no meg a karórában a telefont, nos, azok vagy már megvalósultak (karórában a telefon, meg egy egész számítógép), vagy épp a megvalósulás küszöbén vannak (önvezető autók).

Így vlnak időszerűtlenné az sci-fi írók, hacsak nem valami emberi, társadalmi gonddal foglalkoznak (lásd: Lem)

2023. 10. 25. 20:04

 

 

"HA A JELEN MEGPRÓBÁL TÖRVÉNYT ÜLNI A MÚLT FELETT, ELVESZÍTHETI A JÖVŐT." /Churcill/

jadzia

2023. 10. 25. 17:52

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „"Légy az, kibÅl árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. S menj oda, hol fázik a szeretet." /Gárdonyi Géza/”

2023. 10. 25. 13:20

Nem kell tisztázni, mert tisztában voltam vele, hogy Asimov Amerikában élt.  De nem tételeztem fel, hogy OTT ne lehetett volna olvasni Marx, Lenin műveit. Okés, nem volt kötelező tanulmány, de ha valaki hitelesen akart írni a jövőről, feltehetőleg gondolhatta volna, hogy a 13. évezredig csak volt valahogy pár társadalmi rendszer az emberiség életében... De neeem, a trilógiában vígan császár-rend volt, meg háborúk, igaz, űrbéli golyhó (bolygó) társak közt, mifene... Sose volt egy ÉLVEZHETŐ  társadalmi rendszer?!

Kár...
Akkor szerintem ezzel még ADÓSOK a sci-fi írók.

Sokféle sci-fit olvastam, külföldieket, Szepes Máriát, Nemerét, Kuczka Pétert, szovjet novellákat. 
Az egyiknek asszem, "A zöld limuzin" volt a címe.
Ez egy olyasmi autó volt, amely maga ment haza, betartván a szabályokat, indult, bekanyarodott a rendőr mutatása alapján, beparkolt a ház előtt, mint a Knight Rider (Kitt) a sorozatban. De ez a könyv 1950-ben lett kiadva.
A karórában volt a tv, meg otthon egy egész fal volt a képernyő..., ilyesmik.
Nagyon szerettem azt a kis könyvecskét, de a többi sok száz könyvemmel a költözéskor ez is eltűnt sajnos!:(((

Filmek közül a szovjet SOLARIS volt a kedvencem.

2023. 10. 25. 9:28

Nos, tisztázzunk gyorsan egy dolgot. Isaac Asimov sohasem volt orosz, az USA-ban élt. Így azután valószínűleg az életben nem olvasta sem Marxot, se Lenint. Vagy ha olvasta is, mi a fenéről írt volna? Hogy béke van, meg egyéni szabadság és csak az űr (ami azért nem semmi) kihívásaival kell szembenézni?  Hát abba nem fér bele semmi kalandos, ha úgy veszem. Amúgy a Gaia valami kommunizmushoz hasonló dolgot villant fel. 

Ami az előzményeket illeti, maga az "Én a robot" is előzmény, ott találkozni először Daneel-el. No meg még egy rakás könyv és itt-ott feltünnek a trilógia (amit helyesen látsz, nem is trilógia) szereplői.

2023. 10. 25. 7:51

A társadalmi változások tiszta sor, hogy a gazdasági után következnek, EZ érthető!
Azonban érdekes, de nekem HIÁNYÉRZETEM volt az Alapítvány trilógia olvasása után, s lám, lám, valóban VAN előtte könyve, az "Alapítvány előtt"! :)
Sőt! Van egy "0". könyve is, Az Alapítvány előtti. A címét nem tudom, állítólag fönn van a neten. És van a trilógia UTÁN is még 3 könyv: Az Alapítvány pereme 1-2. valamint az utolsó (ha télleg utolsó!...): Alapítvány és Föld. Tehát van mit olvasnom! :)))

Alapítvány és Föld - Isaac Asimov
Viszont a trilógiában nemcsak a sötét jövőkép, hanem pl. az zavart nagyon, hogy mához viszonyítva 13 EZER év múlva is van még császár, meg kizsákmányolás és s...g nyalás?!
Hát akkor MIKOR A FENÉBE LESZ MAJD KOMMUNIZMUS, hívják is akárhogy!?
Az ember esze megáll! Ezek (szovjetek) nem olvasták Marxot, meg a SAJÁT Leninüket?!
Különbenis ha én írtam volna, valamiféle "VILÁGELNÖKNEK", vagy hasonlónak nevezném a Galaxis Birodalom vezető figuráját, nem császárnak! Ez olyan visszataszító számomra, mert már a nevében benne van a korlátlan és GONOSZ teljhatalom! Mire föl?!
Akit IMÁDNI KELL, s véletlenül sem lehet szeretni (mikénk Mátyást szerette a nép)...
Az Én a robot-ot sajnos nem olvastam, megkérdem a keresztfiam, megvan-e neki?

2023. 10. 24. 12:04

Igen, a gazdasági változások mindig a társadalmi változások előtt járnak. Hiszen, gondolj bele, amíg nincs elég ennivaló, addig a gyengékről (vagy akárcsak gyengébbekről) való gondoskodás se alakulhat ki. És így tovább, egészen napjainkig...  Asimov világa néha nagyon sötét (Alapítvány trilógia), néha meg megnyugtatóan kellemes (Én a robot). 

Mátyás király esetében a nagyrabecsülés annk szólt, hogy bár a végletekig kizsigerelte az országot, de megbízható volt és a főurak ellenségeskedései és az azok nyomán lezajló rablások és fosztogatások nem voltak annyira elharapodzva, mint előtte, meg utána. Magyarán az élet az adott keretek között kiszámítható és biztonságos volt. 

2023. 10. 24. 9:46

Hát erre kicsit nagyon nehéz mit válaszolnom, minthogy csak azt, IGAZAD VAN!
Az "exportforradalom" nem lesz számomra sosem érthető, s nem azért, mert hülye vagyok a politikai ideológiához - bár eliesmerem, nem értek hozzá -, hanem azért ugyanis, hogy nem igazán érdeklődöm iránta, bocsika! 
Jobban érdekel engem a JÖVŐ, az olyan, amilyet Asimov vizionál, legalábbis technológiailag, bár tudom, sajnos nem fogom majd megérni, de reménykedem, hogy LEHETSÉGES a fejlődés, s talán a javulás is.
Nincsenek illúzióim! Tudom jól:  
- az EMBER mindig ember fog maradni, s a technika, amit őmaga alkot majd mindig meg, hogy saját maga hasznára legyen vele, mindig jóval előbbre fog járni az ideológiájánál.
- Ez szerintem az emberi EGÓ-ból ered.
- Először jövök én, aztán ÉN, s végül is még mindig csak ÉÉÉÉN!

Mátyás király: Hát igen, a NÉP nagyra becsülte, hisz nem véletlen, hogy róla maradt fenn sok mese, monda, amelyeknek csak egy része lehet igaz, de hogy szerették, az biztos!
Én is kedvelem, már az élete valós története miatt is.

https://www.youtube.com/watch?v=LJKK9bwz-tQ
Mesék Mátyás királyról: Mátyás szolgái

Mátyás szolgái | kecskemétfilm.hu

https://www.youtube.com/watch?v=qcxHx0TGRS4
Beatrix királyné tréfája

Mesék Mátyás királyról: Beatrix királyné tréfája | Napi Mesék


jadzia

2023. 10. 23. 17:01

Nemzeti ünnepünk október 23. - 33 évet vártam rá, hogy szabadon, büszkén, sírás nélkül, a Himnusszal ünnepelhessem. Az azóta eltelt újabb 33 évben hol büszkén, hol újra sírással küszködve, de az enyém lett - olyan, amilyen történelmünk, összetett. Mocskos és véres, emelkedett és fényes. Emberi. Szerettem volna, ha tiszta és tökéletes, de még emlékezete sem az. Így is életemnek meghatározó része lett. 67 esztendő, s közben elszállt az életem, életünk. Én azt kívánnám, hogy hazámnak ne legyen többé szüksége hősökre, de a valóság megint nem az én kívánalmaim szerint fejlődik... Nemzeti ünnepeink számomra olyanok, mint hazánk születésnapjai, hiszen azokon a történelmi napokon valóban újjá született az ország, a nemzet. S az ünnepeltnek köszöntés jár - Isten éltessen Magyarország! Jánosi Katalin

Nem érhető el leírás a fényképhez.

jadzia

2023. 10. 21. 17:44

Nem érhető el leírás a fényképhez.