Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2021. 08. 27. 20:58

Gyönyörű szép!!! 😍

2021. 08. 27. 0:10

Debreceni lévén, alig vártam, hogy megjelenjen az interneten a Debreceni Virágkarnevál, mely mindig augusztus 20-án szokott lenni. Az idén rendhagyó módon nem volt felvonulás a Nagyállomástól ki a Debreceni Nagyerdőn lévő Sportstadionig, hanem a Nagyerdő sugárútján lehetett az álló kocsikat, idén számszerint tizennégyet megtekinteni.

A youtube video csatornára ellátogatva megtekinthetjük őket sorban.
Az idén is, mint minden alkalommal, a Királyi Korona Ékszerekkel kezdődik a képsor:
https://www.youtube.com/watch?v=kDMFtO0W77Q

Íme a Szent Korona, az Országalma és a Jogar:
Debreceni Virágkarnevál 2021 Debrecen ¤ FesztiválPortál (TIPP)

Debreceni Virágkarnevál 2021 - Virágkocsik (4K) - YouTube

Egy kis ismertető írás az eseményről:
https://www.fesztivalportal.hu/minden-mas-fesztival/debreceni-viragkarneval

2021. 08. 24. 13:15

Keves Strázsa!

Ugyan már, ez túl könnyű és sajnos nem is igaz. Az újtestamentum egyenes következtetés az ótestamentumból (Lásd Máté evangéliuma, ahol cakkra le van vezetve, hogy Jézus Dávid törzséből származik). Utána van Jézusnak is olyan kijelentése, hogy "Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. 18Bizony mondom nektek, ..."

Ez van. Ezen nincs mit magyarázni. Persze ettől olyan kusza az egész, ezt én értem, csak ugye a hit meg nem akarja érteni... Viszont Pálnak sikerült hűbéres szolgává alacsonyítani az egyházát (pedig nem akarta, úgy hiszem), mivel igen lelkesen kezdte kiszolgálni a gazdagokat elméleti alapokkal. 

No de hogy a liberalizmusnak mi köze ehhez? Pont a liberalizmus az, amelyik még a kötelező katonai szolgálat ellen is tiltakozott... Nyugodj meg, a háborúk kirobbanásának mindenekelőtt gazdasági és politikai indokai vannak, amiket természetesen a közember számára megfelelő mázba burkolnak. Ehhez a liberalizmusnak éppen olyan kevés köze van, mint a kereszténységnek a kereszténység nevében vívott háborúkhoz..  

 
 

2021. 08. 24. 12:44

Kedves Holdfény!

Hát ja... Kissé ingerült voltam, mert nem értettem, miért nyilatkozol meg (no meg Strázsa is) úgy és olyan dolgokban amiket illene ismerni. . Azután rájöttem, hogy nem biztos, hogy ismeritek, vagy nem úgy ismeritek, ahogy én... Úgyhogy vissza az alapokhoz...

2021. 08. 23. 20:02

Kedveseim dmolnar és Holdfény!

Csak röviden mert sok a tenni valóm, de később lesz még egy-két keresetlen szavam iszonyatos szűklátókörűségetekhez.

Az úgynevezett ószövetségi tanokat illetően egyet értünk szinte teljes mértékben. A kereszténység ahogy azt ma ismerjük Jézussal és tanításaival indult. Tudomásom szerint a Nikkeai Zsinat alkalmával valamikor a 400-as években kapcsolták hozzá az akkori kersztény szent iratokhoz az Ószövetségnek nevezett iratokat.

csak találgatni tudom, hogy milyen okból?... Talán hallottatok a Gresham törvényről, ami kimondja: ha egy gazdasági rendszerben kétféle pénznem van forgalomban, a rosszabik fogja kiszorítani a jobbat értékállóbbat. Ez társadalmi rendszerekre is igaz. Talán ennyire előrelátók voltak az akkori "vallási" vezetők? Ha nemtudod legyőzni állj az élére... 

Abban is egyet értünk hogy a kereszténység zászlaja alatt sok emberiség ellenes bűnt követtek el. Véleményem szerint pont az ószövetségi tanok és példák szolgáltak "erkölcsi" alapul ezek végrehajtására. Mert az tele van ilyenekkel hogy... nektek adta azt a földet az Úr. nyugodtan írtsátok ki az ott lakó őslakókat, pusztítsátok el romboljátok le bálványaikat, vagyis hitüket kultúrájukat... Jézus tanításai ehhez soha nem szolgáltak erkölcsi alapul. Hogyan lett abból ez? Ez történik ma is, csak ma nem a kereszténység zászlaja hanem a liberalizmus meg demokrácia zászlói alatt. Persze tudom ti ezt nem látjátok :( Miért is látnátok?

2021. 08. 23. 16:53

Kedves Dmolnár! 

Meg kell, hogy dícsérjelek!:)))
Ugyanis ezen legutóbbi írásod EMBERI hangnemével, korrektségével visszatértél a régebbi, valóban HOZZÁD ILLŐ, megfontoltan fogalmazó stílusodhoz.
JÓL TETTED, épp ideje volt, gratula!:)))
Nincs benne BÁNTÓ szó, mondat egyetlen egy sem!
Ilyennek ismertelek én régről, s ilyennek szerettelek meg fórumtársként, mert ezzel bizony kitűntél a sok direkt bántó, viszolygóan rossz érzéseket támasztó hangot megütő hozzászólók garmadai közül.

Ez az írásod - őszintén mondom! - fantasztikus jól sikeredett, bármely témakörhöz is nyúlsz benne, mindegyikben korrekt, tényszerű a megfogalmazásod, igen KOMOLY, de ez ÍGY JÓ, EZ várható el egy ilyen intelligens embertől mindenkor, mint Te vagy!:)
Magyarán: Nem szabad SOHA "elragadtatnod magad", s olyan alpári stílusban írni, ahogy tetted, ami miatt SOHA SENKI sem írhassa Neked (okkal!):
"nem teszem mert akkor olyan lennék mint te, én pedig nem vagyok olyan mint te."

Sajnos az utóbbi időben kissé (nagyon!) elragadtattad magad a szavak használatában, alig ismertem Rád! És bevallom, rosszul esett, amiket nemcsak Strázsának, hanem nekem is írtál, mert nem ehhez voltam Tőled szokva, el is keseredtem miatta. Én amúgy is túlérzékeny vagyok, elismerem, de mentségemre legyen mondva, nem lennék jó művészetet oktató tanár, ha érzéketlen lennék.

Most reagálnék én is pár dologra, amiket körbejártál alapos és tényszerű magyarázatokkal:
1./ Ádám-Éva vérfertőzése és NOÉ bárkája
Hát igen, ezen azért derültem jót, mert hathatósabb igazság tán az egész Bibliában nincs arra nézvén, hogy MIÉRT ILYEN "BÖSZME" AZ EGÉSZ EMBERISÉG?! Vérfertőzés miatt!!! Bizony ám!:(((

Ugyanis a férjem pont ezeket a Bibliában lévő okokat hozta fel érvként a JEHOVA tanúinak, akik járták "hittéríteni" a házakat, és ami miatt a két öregasszony pánikszerűen elmenekült a kapunk elől!:DDD
Mert a férjem amúgy finoman fogalmazva rá mert világítani a Bibliában leírtak következményeire, mint tényekre, hogy Isten kiadta parancsba az ELSŐ emberpárnak: "Szaporodjatok, mint a csicsóka!" Így aztán az anya a fiával, apa a lányával, testvér a testvérrel, stb. :pitty-patty-POTTY!;o)

2./ Istenhit:
Nincs olyan isten, sem teremtő erő, amiben én hinnék!!!:P
Mert kérdésem csak ennyi: KI TEREMTETTE AZ ISTENT?
Mert olyan, hogy "öröktől fogva van", olyan nincsen, mert előbb meg kéne magyarázni, s be is kéne biznyítani: MI AZ AZ ÖRÖK?!:(((

3./ Nürnbergi kód, nürnbergi kódex:
Nos, jómagam sajnos pontosan ezt sem tudtam, mit takar, de utánanéztem a neten, s ezt találtam:
https://helsinkifigyelo.blog.hu/2019/05/10/majus_10_elkeszul_az_emberkiserleteket_szabalyozo_nurnbergi_kodex

Itt részletesen le vagyon írva, mikor keletkeztek, s mi a helyzet ezekkel manapság?
A lényege: 
Emberkísérlet nem lehetséges önkéntes beleegyezés nélkül. Az bármikor visszavonható. Ha a kísérleti alany épsége veszélybe kerül, be kell fejezni a kísérletet. A társadalom számára hasznos célúnak kell a kutatásnak lennie. Előbb állat- és más kísérletek támasszák alá a vizsgálatokat. A fizikális és mentális károkat el kell kerülni. Nem végezhető halálos kimenetelű vagy maradandó károsodást okozó kísérlet. A kockázat nem haladhatja meg a szükségeset. Meg kell előzni a szövődményeket. Hozzáértő, kellő tudományos fokozattal rendelkezők végezzék a kísérletet. Nagyjából ez az a „tízparancsolat”, amelyet Nürnbergi Kódex néven ismerünk, és az emberkísérleteket szabályozza.

4./ Életkor, halandóság, életszínvonal, szabadságjog:
Teljesen egyetértek Veled, még kis hazánkat illetően is!:(((

5./ Tőke, profit, liberalizmus, diktatúra:
Ezekben is egyetértek az általad írtakkal, sőt, most már a LIBERALIZMUST is felfogtam:
A liberalizmus a diktatórikus rendszerek ellen fellépő politikai irányzat.
Sajnos ezt a fogalmat sokan félre értik, azt hiszik, ezt jelenti:
Mindenkinek MINDENT SZABAD! -Holott éppen hogy nem, mert ez anarchiába torkollana.
A tőkének meg egyetlen célja van: mennél magasabb profitot szerezni.

Remélem, nem felejtettem ki semmit.


 

2021. 08. 23. 12:46

Kedves Strázsa!

A probléma ott van, hogy nem válaszolsz egyetlen kérdésre sem. Hajtogatod a magadét, mint aki nem akar, vagy inkább nem tud válaszolni.  Nem beszélgetni akarsz,mint ez már több esetben kitűnt, hanem meggyőzni a magad igazáról azokat, akik leállnak beszélgetni veled. 

Én a világot azért látom úgy, ahogy látom, mert nem hamis képzelgésekben hiszek. Látom, amit a tények mutatnak. Nem kell hozzá túl nagy erőfeszítés, csak éppen nyitott szem és nyitott gondolkodás. Te valamiféle múltban élsz, amit nem egészen értek (még akkor sem, ha az elődeidre hivatkozol, akik, meglehet, a rokonságodat jelentik), megrekedtél valahol a gondolkodásodban, ami azért érdekes, mert hiszen csak pár éves lehettél, mikor az ország felszabadult a nácizmus és a nyilas söpredék rémuralma alól. Szóval a "boldog békeidők"-ről tapasztalásod nem lehet. 

No, de vegyük az érveket... Isten léte, vagy nem léte... Erről ugyan kár vitatkozni, vagy érvelni, mert a hittel szemben az érvek semmit se érnek. No de nem is a te hitedet (vagy bárki másét) akarom megingatni, hanem azt elmondani, én miért nem hiszek istenben (egyikben sem a sok közül). Kezdjük a teremtés legendákkal, jó sok van, de mind alapvetően téves. Ha maradunk a kereszténységnél, hát az ótestamentumi teremtéstörténet minden, csak nem értelmes leírás. No pláne az eredendő vérfertőzés Ádám és Éva utódai esetében, de ugyanez visszatér Noé esetében is. Micsoda őrület, hogy miután a jó isten kizárólagossá tette ezt a megoldást (vagy kihal az emberiség, de izibe) utána meg jól elítéli...  Hát ő csak tudja... És ha egyszer figyelmesen elolvasnád a Bibliát, számtalan hasonló hmmm ... "tévedésre" bukkansz. 

Ez az egyik ok. A másik maga a valóság. Vagyunk többé-kevésbé (egyes fajok esetében, mint például a ló teljesen, más fajok esetében kevésbé, mint például az ember) feltárt múlttal és a törzsfejlődés bizonyítékaival.  Több milliárd évre visszamenően ismerjük az élet útját, még ha vannak is bennük néha hiányosságok, de semmi, ismétlem, semmi az ég egy adta világon, nem utal isteni beavatkozásra. A földön az élet keletkezik, fejlődik, majd egy-egy kataklizma hatására majd kipusztul, de azért megmarad nagy nehezen, ez az isteni gondoskodás? 

Nos, hát ilyesmikre gondolok én, mikor azt mondom (pedig csak a Földről beszélünk), hogy mai tudásom alapján nincs, és nem is volt isten. Az a fajta isten, amiről néhány tudós beszél, magyarán valami szervező erő, ami számunkra ismeretlen, az egy nagyon más isten, mint amit te próbálsz hirdetni. De ennek nézz utána te...

Az emberiség a múltat nem akarja eltörölni. Minek is akarná? Hiszen abból rengeteget lehet tanulni. Aki nem ismeri a múltját, annak jövője sincs. Csak hát az a kérdés, tényleg meg akarod ismerni a múltat, vagy csak egy ábrándképet vagy hajlandó tudomásul venni, mint "múltat". Nálad ez utóbbi van erősen jelen. Nagy kár, mert ez ellen amúgy épp oly értelmetlen érvelni, mint az előző témában, mert ez is csak puszta hiten alapszik. 

A tényekkel való meg nem békélésedből adódik, némi  mániás depressziós tünetekkel, amit én úgy hívok, hogy összeesküvés elméletek gyártása és valamiféle világvége hangulat. Nincs ilyesmiről pedig szó. Pláne nem az ember genetikai megváltoztatásáról (gondolom ez nálad a Covid vírus elleni vakcinát jelenti).  Olyan, hogy nürnbergi kód, nincs, viszont van nürnbergi kódex, az ma is érvényben van. 

Nem tudom, miből következtetsz az összeesküvésre az emberiség ellen, de amikor a tudományos eredmények hatására emelkedik a várható élettartam, kevesebb halálos kimenetelű betegséggel kell szembenézni, mikor a gyermek halandóság csökken és az életszinvonal, azokban az országokban, amelyek "haszonélvezői a globális diktatúrának" (mint példának okáért kis hazánk), láthatóan nő, az emberi szabadságjogok, bennük az egyéni szabadságjogok pedig egyre jobban kiteljesedhetnek (sajnos ebben kis hazánk speciel nem jeleskedik) akkor nem nagyon értelek. Értem én, hogy téged zavar (nagyon zavar) az, hogy mások máshogy gondolkodnak, tesznek és tenni akarnak, de hát ez már csak így van, mióta világ a világ...

A liberális nézeteket vallókat összekevered a politikusokkal...  No pláne a gazdasági szereplőkkel. Ne tedd, mert sok értelme nincsen. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy a kereszténység is (sőt!) nagyon szívesen bútorozik össze diktatúrákkal, vagy ahhoz hasonló rendszerekkel (lásd kis hazánkat, de van még rá példa bőséggel). A liberalizmus a maga tiszta valójában éppen olyan megvalósíthatatlan, mint az anarchizmus (pedig közös tőről fakadnak).  De a liberalizmus az ember kiteljesedésére és az egyén szabdságának kiteljesedésére koncentrál és csak egy torz elme képzelheti el a gazdasági globalizációval azonosnak. A liberlizmus mindig és minden esetben a diktatúrák és a diktatórikus rendszerek ellen lép fel. A tőke viszont, amelyik egyáltalán nem liberális, mindig a legmagasabb profitot keresi és sem erkölcsi, sem egyéb aggályai nincsnek. Viszont a tőke nem személy, hanem egy termelési mód, nem lehet a működését úgy tekinteni mint csúnya bácsik művét... 

2021. 08. 23. 12:45

2021. 08. 19. 20:39

 Kedves dmolnar, 

"Szegény szerencsétlen, te mit tudsz te a világról"...? Ezt a kérdést én is feltehetném neked, de nem teszem mert akkor olyan lennék mint te, én pedig nem vagyok olyan mint te.:)

Illene tudnod, hogy minden ember annyit tud a világról, amennyit megtapasztal belőle élete során. Persze lehet könyvből is tanulni sok mindent, de az nem helyettesítheti a tapasztalatot. Vannak a tudományban is elméletek de azt illik a gyakorlatban is igazolni.

Tudod én tisztában vagyok vele, hogy az én világnézetem nem vág egybe az itt fórumozók többségével, amire te nem egy esetben Már felhívtad a figyelmemet nagyon kedvesen.:) Én viszont úgy gondoltam talán van értelme elbeszélgetni más világnézetet valló emberekkel hogy próbáljam megérteni miért látják ők úgy a világot, ahogy esetleg érvekkel alátámasztva. Bevallom eddig nem nagy sikerrel, érvek helyett többnyire közhelyek pufogtatása, "mérgezett fogalmak" elhintése értsd önkényesen használt jelzők mint homofób, rasszista, náci...stb. aggatása. 

Az érveknek látszó gúnyolódásod ami megkérdőjelezni szándékozik Isten létezését hogy miért engedi a sok gusztustalanságot?... A válasz nagyon egyszerű azért mert az ember szabad akarattal van megáldva. Hogy ez most áldás vagy átok? azt te döntsd el. Minden esetre óvakodj, ne kerülj ellentmondásba önmagaddal.

Ha nem rendelkeznénk szabad akarattal akkor nem emberek hanem robotok lennénk. Mondjuk ezen már egyre nagyobb gőzerővel dolgoznak jóakaróink hogy ezen változtassanak transzhamanizmus hogy létrehozzák a fél ember fél robot transzhumánt. Az általad vízionált élhetőbb világ egyik előfutára.:)

Ennek tükrében mivel tudnád alátámasztani azt a nézetedet, miszerint a tudomány egyre bonyolultabb egyre szerteágazóbb egyre átláthatatlanabbá válása egy élhetőbb világ eljövetelét vizionálják benned? 

Mert én pont az ellenkezőjét látom. Ami bonyolultabb és átláthatatlanabb az eleve nem lehet élhetőbb. Amikor az ember elveszíti az átláthatóságát közvetlen kapcsolatát használati eszközei fölött, és itt a hangsúly inkább az utóbbin van, eleve nem vezethet jóra. 
Amit te múltba révedésnek nevezel az én esetemben az nem más mint elődeim és munkájuk gyakran véráldozatuk tisztelete. Ugyanis elődeink is bennünk vannak, talán sok ezer évre visszamenőleg a génjeinkben tárolt információk által. Azt hiszem ezt nevezitek természetes evoluciónak. Tehát a múltat nem kell eltörölni. De kiknek ez a rögeszméje állandóan ezen fáradoznak. Mostmár az egész emberiséget egy génterápiás kísérletnek szándékoznak alávetni. Hová tűnt a Nürnbergi  kód???

Amit te viszont összeesküvés elméletnek nevezel az már maga a gyakorlat. Csak a hülye nem látja, vagy aki nem akarja. Vagy azért mert nem akarja tudni a valóságot könnyebb úgy vagy azért mert haszonélvezője az egyre kendőzetlenebb és egyre agresszívabb globális diktatúrának. 

Még arra a kérdésemre sem kaptam választ miért van az hogy a liberális nézeteket vallók nagy többsége miért olyan válogatós különböző brutális diktatúrák és emberiség ellen elkövetett bűnök között???

2021. 08. 16. 13:33

Kategórikusan nem utasítom el Isten fogalmát. Csak valahogy (ki tudja miért) elfelejti, hogy isten és olyanokat enged művelni, ami nem gusztusos... Holott megtehetné, mert éppenséggel ugye ő korlátlan hatalmú úr. 

Persze abban igazad van, hogy nem hiszek egyik féle isten létezésében sem, ha hinnék, tán a buddhistta tan állna legközelebb hozzám..  Igaz, az meg nem vallás a szó legszorosabb értelmében.

No de térjünk a lényegre, mert olyan ügyesen kiforgatod az eredeti jelentését, hogy az szinte csoda. Nos, a hívő ember számára (legalábbis a keresztény) ember számára a menekülési út (bármekkora bűnt is követett el) a gyónás, meg a bűnbánat. Megöltem a szomszédott? No és? Majd jól meggyónom, bűneim alól feloldozást kapok, oszt jónapot... 

Méghogy a hívő nem nyúl könnyű kézzel a dolgokhoz, mikor megkapta az "uralkodj felettük" státuszt (ószövetség). Nevetnem kell ezen a kifacsart gondolkodáson, amit valahol olvashattál, valami hitmagyarázó marhaságban, de hát ez nem illik a keresztéynségbe. Ha illene, akkor a keresztény uralkodók, és iparmágnások, élükön a vezéreddel, már rég darócba öltözve járnának Canossát.  De hát lássuk be, eszükbe sincs. Sem a pápának, sem a főpapságnak, sem a közpapságnak.  Pedig hát ha vannak rkeresztények, akkor ők csak azok... Nemdebár? 

Ellenben a materialista tudja, méghozzá nagyon jól tudja, hogy a világ sérülékeny, óvatlan kézzel nem szabad hozzányúlni, mert nincs aki kijavítsa. A lelkiismeretét pedig nem nyugtathatja azzal, hogy majd a jó isten bácsi úgyis megbocsájtja, meg hát majd a világ végén úgyis helyrerázódik minden... Bizony, bizony, a meterialista rendkívüli módon meg van szivatva, mert senki nem mossa tisztára a lelkét önnönmaga előtt (se). 

Szegény szerencsétlen, te... Mit tudsz te a világról, amit nem valami hülye szónoklatból szedtél... ?

2021. 08. 13. 19:43

Na jó kedves dmolnar, megkísérlem a lehetetlent.:)

Tudod nagyon nehéz beszélni, próbálni megmagyarázni egy olyan személynek aki kategorikusan elutasítja az ISTEN fogalmát. Vagyis azt, hogy minket körülvevő CSODÁT, VILÁGOT nevezzük "mytikus lénynek" (ha már használtad ezt a kifejezést) valami szándék, valamilyen megfoghatatlan teremtő erő hozta létre. Maga az Élet is egy ilyen csoda. Én Valóban, nem tudom előrángatni Istent, és bemutatni neked, hogy tessék nézd meg ő az itt van. Ha csak oly módon nem, hogy mindenben ott van, ő is meg a "keze" munkája is. Nézd meg a hangyát, a fenyő toboz magját amiben egy sudár fenyő van elrejtve. Hogyan lehetett minden ilyen jól működő minősègben?
Én úgy gondolom minden Isten hívő ember lelkében kicsit másképpen nyilvánul meg, fogalmazódik meg az Istenkép. 

Az én tudomásom szerint, akik kategorikusan elutasítják Isten fogalmát hogy ez a sok csoda ami minket körülvesz nem valami tervezett szándék (jobb szó hílyán) jött létre, csak úgy véletlen minden szándék nélkül, létrejött, van, közben fejlődik és ennyi. Gondolom valami ily módon látod a világot? Vagy nem? Az én véleményem szerint ez egy beszűkült látásmód.

Ezt el lehetne annyival inézni, hogy rendben van, te így hiszed én meg úgy. És ennyi. Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű. Mégpedig azért nem, mert ha valamilyen szándék és teremtőerő hozta létre ezt a csodát, akkor én tisztelettel és csodálattal tekintek erre az alkotásra, mert én ilyet nem tudok teremteni ezt egy nálamnál magasabb rendű mytikus lény, szándék, teremtő erő, energia hozta létre. Ez azt jelenti nincs jogom belenyúlni oly módon a természetbe, hogy nem is tudom mi lesz a "hosszú távú" következménye. 

viszont ha én úgy hiszem (már megint a hit) hogy ez az egész csak úgy értelem és szándék nélkül van, akkor nyugodt lelkiismerettel ott nyúlok bele ahol akarok, mert nekem most olyan kedvem van, hasznot látok benne, vagy csak úgy kíváncsiságból. Mint amikor egy gyerek neki áll szét szedni egy kézigránátot a pincében.

szóval ez a két hitbéli változat igen különböző eredménnyel zárulhat.

Holdfénynek  írt válaszomra válasoltál, de végén feltett kérdésemre már nem. :)

2021. 08. 13. 11:05

Bocs, de valóban más nyelven beszélünk. Te hozakodsz elő azokkal, ami engem "foglalkoztat" (amúgy nem foglalkoztat, mert egyiket se tartom értelmes gondolatnak) és csak rákérdezek, mit is értesz alattuk... De látom, igazából semmit. Hangzatos levegőbe elpuffogó szavak. Gondoltam besegítek, de úgy látom az oly "édes múlt" neked se olyan édes... (no pláne, ha visszamehetnél oda és megtapasztalnád úgy isten igazából). Így viszont marad a változásokat nyomon követni képtelen, a saját monomániájába süllyedt és minden problémát összeesküvés elméletekkel összefüggésbe hozó egyén... Ami neked meglehetősen rossz lehet. De vannak ám ilyen oldalak, ahol a sorstársaiddal találkozhatsz. Vannak a laposföld hívők, az oltásellenesek (nálad például nem tudom eldönteni oltásellenes vagy e, vagy azokat tartod félrevezetettnek, akik oltatták magukat). De van még sok más és ott kedvedre kiélheted magad.  Azokon az oldalakon olyan világvége és összeesküvés látomások vannak, hogy azokhoz képest te kismiska vagy (néha ezeket is meglátogatom, ha nagyokat nevetni szeretnék). Mondjuk a te specialitásod, hogy Ádámtól és Évától kezdve a kommunisták az okai mindennek, ami persze emberfeletti nagy blődség, no meg az a titokzatos  egy milliomod, akik állandóan összeesküsznek a világ kiirtására...  (de gyanítom, szerinted ők is kommunisták...) úgyhogy tényleg hagyjuk. Írj a virágokról, a kedvenc hobbidról, az irodalomról, stb. és nem foglak zargatni. De ha megint jössz a magad homofób dolgaiddal, meg a kommunistázással egybekötött összeesküvés elméleteiddel, akkor megint szembe találod magad velem. Mert én ugyan egyesek szerint mérhetetlenül toleráns vagyok, de ezekkel az "elméletekkel" nem....

2021. 08. 12. 17:21

Kedves dmolnar.:)

szerintem mi nem egy bolygón élünk, és nem egy nyelvet beszélünk. Az értelmezési képességed igen korlátolt, de ha szépen akarok fogalmazni, akkor azt mondom hogy nagyon választékos. Szinte megszállottságig szajkózod hogy én mit sírok vissza. Ha valamit "visszasírnék" az a gyerekkorom lenne. De azt sem sírom vissza. 
Azt sem értem igazán miért vesszőparipád az "Isten Haza Család"? Ha nem érted akkor biztosan nincs meg hozzá a felszerelésed. Olyan mintha elmennél teniszezni ütő nélkül.

Érdekes te úgy látod, hogy a Tudomány egyre táguló felismerései egyre élhetőbb világot teremtenek. Én meg pont az ellenkezőjét látom. Azt látom hogy egyre bonyolultabb, átláthatatlanabb és egyre kevésbbé élhtő világot produkálnak. Itt van pl. Ez az oltás őrület globális mivolta. Azt látom hogy ma sajnos nem több mint az Emberiség 20 esetleg 30% a tud még gondolkodni. Ez valóban nagy előre lépés lenne? Ennek a 20-30% nak a kezében van az Emberiség sorsa. Mert ha nem lesznek képesek lefogni a kezét annak a 0.0001% nak akik úgy gondolják azt tesznek a 8 billióval amit akarnak, akkor még rágondolni is elképesztő hogy mi lesz. Ebben az elmúlt egy évben történt eddig a legnagyobb Emberiség ellen elkövetett bűntény.

2021. 08. 12. 11:16

Kedves Strázsa!

Már megint a szokásos hülye szómenés... A vallás egy átvett szó, és egy rendszerezett ideológiát jelent. Az hogy magyarul miért nem hitnek hívják, számomra nem tiszta, mint ahogy az sem, hogy a paradicsomot miért így hívják, holott az összes nyugati nyelvben a paradise szó jelentése a bibliai paradicsomot jelenti és ott az ehető paradicsom neve tomato, míg nálunk régen, ha jól tudom, török alma volt a neve mikor idekerült. 

Ettől függetlenül a vallások közös jellemzője (tudhatnád, ha már belekotyogsz) egy (vagy több) általunk nem megismerhető mítikus lényben való hit. Aminek a bizonyítéka a hit maga és semmi más. (A hithez nem kell bizonyíték). A materializmus ilyen szempontból nem vallás. Nem hiszem hogy a világ anyagi természetű, hanem ismereteim alapján tudom..  És egyáltalán nem hiszek semmiféle "felsőbb" hatalomban. (Sőt még abban sem, hogy a "világnak" akarata van)

No pláne te általában vallás alatt a kereszténységről beszélsz, noha vannak bőségesen más vallások, amik egyátalán nem annyira dogmatikusak, bár meg kell mondani a zsidó alapú vallások valóban kifejezetten dogmatikusak. Hogy jól ellátták a feladatukat? Ezt mire alapozod? Eseteleg megakadályoztak háborúkat? Nem, sőt.. Esetleg segítettek felszámolni a nyomort és az elnyomást? Hát ugye azt sem, sőt... Ma sem tesznek mást ahogy így elnézem a világot... 

Mi a tradicionális értékrend? Legyél szíves kifejteni, mert ott tartunk ahol az "isten, haza, család" fogalomnál, amit megint voltál szíves nem kifejteni. (Gondolom nem szívesen tennéd, ha ugyan képes vagy rá, mert egyből kilógna a lóláb, hogy mennyire mélyen úr akarsz lenni, a szó pusztán vagyoni és parancsuralmi értelmében). Én azt tudom csak, hogy az értékrendek változnak és változtak, sőt a jövőben is változni fognak. Egyiket se fitymálom le, mert minek is tenném... Legfeljebb szánakozom az akkor élt népek sorsán és hülyeségnek tartom azokat visszasírni. 

A tudomány valóban úgy működik, ahogy leírtad. Minél többet ismer meg, annál több kérdés marad nyitva (pontosabban az új felfedezések még újabb dolgokra vezetnek). Hogy hova vezet mindez? Nos, egyre inkább egy élhetőbb világ felé. Persze van egy másik vetülete is, amikor a tudomány eredményeit rossz célokra használják fel. Megesik. Elég gyakran megesik. De hát ugye ettől még nem kell visszamászni a fára...  Bár példának okáért, te megteheted, hogy visszavonulsz a tradicionális értékrendbe. Van elég kihalt falu, vegyél ott egy tanyát, földet és élj tradicionálisan. A kutya nem fog háborgatni.. Szánthatsz, vethetsz, állatokat tennyészthetsz és önellátó lehetsz... Távol a Tesco kultúrától. Biztosan jól fogod érezni magad..

Amúgy az utolsó mondatod maga a förtelem és aljasság. Kissé túl mélyre süllyedtél... 

2021. 08. 12. 10:54

Kedves Strázsa!

Amit Holdfénynek írtál, az a merő képzelgésről és a minimális tudás hiányáról árulkodik. A nagytőke finanszírozta a októberi forradalmat Oroszországban? Hát ez igen csak érdekes, ahhoz képest, hogy az intervencióba majdnem belepusztult az ország. Ahhoz képest is, hogy a nagytőke a fehérek oldalán állt. És ahhoz képest is, hogy a későbbiekben a nagytőke teljesen kivonult az országból, és figyelmét a nácikra irányította, mert (milyen érdekes) a nagytőke a nácikat finanszírozta...

A parasztság megfosztása a földtől és bekényszerítése az iparba a XVIII. században kezdődött, speciel Angliában. Hol voltak akkor még kommunisták? Iszonyat mennyiségű ismerethiányod van. A királyságok, mint követendő társadalmi rendszerek? Hát ez egy vicc. Mert ugye mily jó is volt a Spanyoloknak (nem volt jó), vagy akár nekünk a Habsburg uralom alatt (nem igazán), esetleg a németeknek a császáruk alatt... Néha az eszem megáll, mert ezek a királyok robbantották ki tevőlegesen (mert akkor még volt nem csak névleges hatalmuk) az első világháborút, no meg volt közöttük gyengeelméjű és kimondottan őrült is. Gondolom a parasztok is gondtalanul éltek ( a te fejedben), csak akkor miért lázadtak fel egyhangú rendszerességgel? Biztos a kommunisták izgatták fel Dózsáékat is ugye? 

Bocsáss meg de ilyen fokú műveletlenséggel egyszerűen kár szóba állni, most is csak azért tettem meg, nehogy azt hidd, te fújod a passzát szelet..

 

2021. 08. 12. 10:43

Ha segítettem, akkor örülök. Amúgy én még a régi, tán gimnáziumi történelemkönyvből emlékszem egy hasonló képre. De hát persze hol van az már?

2021. 08. 12. 1:09

Azt a mindenit, télleg! Köszi szépen, mit össze kecsekebukáztunk miatta! Látod, hogy hiányzol a "csipetcsapatbl"!;o)
Kun Béla... Hmmm. Ezer esztendeig se jutott volna eszembe!
Pedig gondoltam, hogy Rákosi előtti magyar államvezérféle lehet.
Mentségemre legyen mondva, hogy mikor tanultunk a Tanácsköztársaságról töriből, nem emlékszem, hogy lett volna kép róla a tankönyvekben...
https://mult-kor.hu/10-teny-kun-belarol-20150218?print=1
A vörös terror 133 napja - 2019. március 29., péntek - Háromszék, független  napilap Sepsiszentgyörgy

2021. 08. 11. 20:03

Kedves dmolnar, ki kell hogy józanítsalak. Nem a vita kedvéért, hanem a tisztánlátás érdekében.:)

Mi a vallás? Itt most Magyarul beszélünk. A vallás az a nézet rendszer, amit magadénak VALLASSZ (vallás) már megint az a fránya magyar nyelv, amelyben a legtöbb szónak értelme is van, nem csak jelentése. Tehát az ateizmus, materializmus is vallás. A különbség annyi, hogy amit te megmerevedett dogma rendszernek nevezel, (van benne rész igazság) azok úgy jöttek létre, hogy egy adott kultúra és hitvilág, (világnézeti rendszer) köré szerveződtek. Tehát természetes módon alakultak és megtartó erőként szolgáltak évezredeken keresztül különböző társadalmakban. Csak hogy mint oly gyakran ha van egy jó irányba mutató kezdeményezés, megjelennek a "jó szándékú nagyon okosok" és pillanatok alatt mellékvágányra terelik a szerelvényt.

Az a nézetrendszer "hitvilág" amit te nem vagy hajlandó vallásnak nevezni, az azért van, mert annyira megvetően tekintessz a tradícionális értékrendet magukénak vallók felé hogy a te nézetrendszeredet nem is vagy hajlandó annak nevezni ami, hanem valami mindenek felett álló magasabb rendű világnézet ami a TUDOMÁNYON alapul. A tudományról is már elmondtam hogy mi az valójában. A tudomány viszi előre a világot mondják sokan. De hogy hová? azon kevesen gondolkodnak el.

a világnak minél több részletét ismerjük meg, vagyis szerzünk tudomást hogy adott valami van tudománynak nevezzük. Minél több részletét ismerjük meg a világnak, annál többet tudunk meg arról hogy még mit nem tudunk. Leegyszrüsítve minél többet tudunk, annál többet nem tudunk. 
minél többet ismerünk meg részleteiben a világról, az úgynevezett tudományok egyre szerteágazóbbak, egyre bonyolultabb követni ezeket, egyre több erőforrást igényelnek, egyre költségesebb berendezéseket miért? Azért hogy megtudjuk mennyi mindent nem tudunk még? Elég hülye játék ez. Arrol nem is beszélve hogy ezek nagy része hadi vagyis pusztító fejlesztésre irányul. Mostmár olyan magas szintre fejlődtünk hogy egész élő rendszereket pusztítunk el.

persze mind ez szivárvány színekbe öltöztetve.:)

 

2021. 08. 11. 16:30

Elnézést rossz helyre kattintottam az előbb talán most sikerül :)

2021. 08. 11. 16:28

Kedves Holdfény, nem állt módomban korábban írni, de most szeretnék válaszolni az utolsó hozzám írt válaszodra.

Úgy gondolom kicsit félre értelmezted azt a bejegyzésemet. A "Tesco generáció" alatt sajnos mint világjelenséget értettem. Ezzel nem a kommunizmus bűneit mentegetem, mert tudni kell, pont a kapitalisták a nagy bankár családok finanszírozták pl. a "a NAGY OKTÓBERI SZOCIALISTA FORRADALMAT " is. Mégpedig abból a célból, hogy kegyetlenül felszámolják a még meglévő nem kapitalizmust építő (értsd nem profit meg GDP növekedésre épülő rendszer) mint amilyen a királyság is rendszereket. Nyugaton ez a paraszti társadalom felszámolása már megtörtént, azzal a különbséggel, hogy ott ez aránylag lassú lefolyású volt, durván 100 év, több generáció alatt. A kommunisták ezt elintézték iszonyatos brutalitással egy évtized alatt. Szükség volt a gyökértelen prolik mint társadalmi réteg létre hívására. Egy pillanatra se legyenek kételyeid, a kommunizmus is kapitalizmus, csak állami kapitalizmus. Mi volt az első dolguk a kommunistáknak amikor átvették a hatalmat a háború után? Felszámolták az összes magán vállalkozást, hogy mindent rendszer függővé tegyenek. Ez volt a baj a parasztsággal is. Túl önállóak voltak. El tudták látni magukat, sőt még másokat is.

Amit gyerekkorom idejéről írtam, érzékeltetni próbáltam akkor még maradványaiban, morzsáiban létezett az önfenntartás ösztöne.

Az ONCSA telepekről nem sokat tudok, abban viszont biztos vagyok, a kommunisták Igen nagy erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy negatív színekben tüntessenek fel mindent, ami a háború előtti rendszerhez volt köthető.

Igen kérdésem is van. Miért van az, hogy a liberális nézeteket magukénak tudó emberek túlnyomó része, akik egyben humanisták is, (jelentsen ez a szó bár mit is) bizonyos brutális Diktatúrákkal szemben nagyon elnézőek tudnak lenni? Olyannyira, mintha az nem is az lett volna, mintha meg sem történt volna.?