Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2016. 10. 12. 3:15

Kedves Zsadi!

Bocsánat rosszul emlékeztem a típusjelzésre nem X-86, hanem X-29. Elnézést, de neked megkerestem ime parancsolj a link.

http://www.keptelenseg.hu/auto-motor/x-29-elore-nyilazott-szarnyu-repulogep-83785

 

2016. 10. 12. 1:36

Apropó!
Az ajánlott X-86 repülőgél oldalát nem találtam, így nem tudom, mi az, ami valójában lehetővé teszi egy bármilyen szárnyas repülőnek a földtől kb. méteres távolságban balettozni..
A propelleres helikopternél (én szitakötőnek becézem, bár koránt sem olyan a felépítése, csak hasonló az elején lévő nagy burbula szemeivel) már nem csodálkozom semmin, az egyik legcsodálatosabb emberi konstrukciónak tartom.
Itt a közeli Esztergomban gyakran száll le tereken lévő kis füves helyen a mentőhelikopter, hogy az ott lévő balesetet szenvedő delikvenst elszállítsa:
https://www.youtube.com/watch?v=w8BtOw31j-E
2016. 10. 12. 0:31

Elolvastam, és megértettem a lényeget....
Viszont igazán kár, hogy pont olyan kísérleti eszközöket hagynak abba, amelyek igazán érdekesek, és a jelentőségük is fontos volna, ha fejlesztenének még rajta, hogy elérjenek egy olyan tökéletes valamit, ami senkinkek nincs, ezért meglepetés volna... Mint pl. az oroszok a kobraállásra képes vadászgépeikkel...
Képzelem, hogy meglepődhetett első alkalommal az ellenséges koma: 
- Hát ez meg hova a francba tűnt?!
S közben ott ácsorgott felette, majd hátulról - gondolom! - váratlanul belelőtt...

Az a balettozás meg rendkívül teccik, lehetne akár versenyt is csinálni belőle! :DDD
Bár tudom, nem ez a feladata egy vadászgépnek!...
 

2016. 10. 11. 18:43

Kedves Zsadi!

Parancsolj egy leírás amely választ ad a kérdésedre.

http://elfnet.hu/haditechnika/repulok/szuhojszu47.php

Itt megtudhatod a választ a kérdésere aztán ha fellapozod a X-86 repölőgép történetét ott is leírják, hogy milyen előnyökkel jár az előre nyilazot szárny.

Az a "balett' amit a dmolnár belinkelt ilyen formán hajtható végre csak.

 

2016. 10. 11. 17:59

"A csapos közbeszól!" :DDD
/Illletve egy illetéktelen zenész./

Khmmm, khmmm... 
Szóval, mint említettem előzőleg, mindig vannak a jóknál jobbak... valahogy úgy alakul... 
Mutáció, vagy mifene, vagy fejlődési rendellenesség (hogy EZ mitől van, a jófene se tudja, tény, létezik!), de egyszer csak jön egy autista, vagy elmebetegnek vélt egyed, aki olyasmit tud, amit a "normális" egyedek nem. És láss csodát! Egyszer csak felfedez és megold egy eddig megoldatlan ügyet a zsenialitásával, hogy mindenki elámul:
- Jé! Erre nem is gondoltam, pedig milyen kézenfekvő!

Lehetséges, hogy majd a ma még rejtélyes, és megoldhatatlan jelenségeket pont egy ilyen rendellenes egyén fogja a jövőben valamikor megoldani.
KI MERI ÁLLÍTANI, HOGY EZ LEHETETLEN?!...
Ezt én azért merem kijelentni, mert jól emlékszem rá, hogy az atomfizikus bátyámat is a rokonság elcsúfolta mindennek ("hóvízész", "lombik", stb.), senki nem gondolta volna róla, hogy majd számítógép zseni lesz felnőtt korában.

Kidobni meg semmit se kell, el kell menteni.
Elvégre és utóvégre jó tudni, mettől meddig, s milyen módon jutott el az emberiség bizonyos tudományágakban.
Milyen jó tudni pl. az ókori tudósokról, pedig mennyit tévedtek!

Na és vannak olyan furcsaságok, amiket az ókori emberek csináltak, pl. festékek az egyiptomi múmiáknál, szobroknál, hogy lövésük sincs tudósoknak sem róla, hogyan csinálták?
http://cultura.hu/wp-content/uploads/2012/08/nefertiti_.jpg


Vagy: 
Sok mindenre pl. véletlenül jöttek rá, vagy pl. az alkímisták aranyat akartak csinálni, és más lett belőle, pl. porcelán:
"Európában a Kínából importált porcelán tárgyak hatására a 15-16. század körül ("Medici-porcelán") megkezdődnek a kísérletek porcelán előállítására. Az első jelentős eredményt Johann Friedrich Böttger, német alkimista érte el, akinek 1709-ben sikerült fehér színű keményporcelént előállítania (nem volt tökéletes megfelelője a kínai lágyporcelánnak). 1710 januárjában Meissenben alapítják meg az első európai porcelán gyárat, ezt követően egyre több porcelán gyár jön létre Európa számos országában."/Forrás: Internet/


2016. 10. 11. 17:38

Hát fantasztikusak ezek a gépek, és azok a pilóták is, akik így "megülik" ezeket a Pegazus-LOVAKAT! ;o)
Írtad, láttam is, mégis alig hiszem el:
"Van közöttük egy-két furcsaság pl. Su-47 berkut amelyik szárny nyilazűsa fordított."

Mondd csak, ez nem mond ellent a fizikai törvényeknek? Légellenállás, ilyesmi?
Nem értem... Bár tény, az ORR is belehasít a levegőbe, lehet, hogy ezek az előre álló szárnyak is így működnek?
http://www.super-hobby.hu/zdjecia/0/0/9/1540_rd.jpg
2016. 10. 11. 12:19

Kedves dmolnár!

Senki sem állította, még a legelvetemültebb relativitás ellensek sem, hogy Eistein relativitás elmélete hatályon kívül került volna.  Én sem mondtam sőt azt mondtam, hogy valós és  igaz bizonyos feltételk teljesülése esetén.

Vagyis, ezzel csak azt akartam jelezni, hogy nagyon sok olyan objektum létezik a világegyetemben amit nem ismnerünk és amit eddig tudunk a működéséről az ellent mond a fénysebesség állandóságának. Például miért és hogyan tágul a világegyetemünk nagyobb sebességgel mint a fénysebesség. ?Milyen energiát lövell ki időnként a fekete lyuk, mert az általunk ismert energiafajták egyikeével sem leírható, és miért jutnak el olyan óriási távolságokra ha " fénysebességgel" közlekedhetnek? A fény megállítható, felgyorsítható, lelassítható  terjedése elhajlítható akár körbe is hajlíthetó  tehát nem abszolut a sebessége, változó.  Semmi biztosíték nincs rá és ezt Eistein sem mondta - nem is mondhatta - hogy a fény mindíg azzal a sebességgel terjedt, amit ma tudunk róla. Ezek nem zárják ki a relativitás elnméletet statikus világűr esetén. Nem beszélve arról az aprócska tényről, hogy a 300000 km/sec a fénynek a terjedési sebesség tökéletes vákumban- csak hogy ilyen nem létezik a Kvantummechanika szerint nem is létezhet- tehát ez a sebességhatár egy elméleti és nem megmért. Svájcban a részecskegyorsítókban az elméleti féynsebesség 99,9% sikerült felgyorsítani egy elektront. Érdekes az hogy nedm teljesen úgy viselkedik ahogy azt a relativitás elméletből következően várták volna- azaz a tömege nem nőtt as végtelenre és forgási ideje meg nem csökkent a 0-ra azaz lenni kell valaminek ami befolyásolja- egyensulyba tartja ezt az univerzumot vagyis statikussá teszi. De mi az? ( Most tekintsünk el a vallásos szempontoktó hogy az isteni gondviselés mert az nem tudományos megközelítés)

Tévedés ne essék ez nem helyezi hatályon kívülre a relativitás elméletet- csak azt jelenti, hogy azon túl is lenni kell valaminek. Hogy minek? Azt még nem tudjuk. Amit jelenleg tudunk az az, hogy bizonyos esetekben ellentmondás lép fel a relativitás elmélet és a tapasztalt jelenség között ( ennek az ellentmondásnak a kiküszöbölésére vezette be Einstein a Kozmológiai állandóját például) Csak hogy ez nem magyarázat, mert ennek az ellentmondásnak okai vannak amit ki kel deríteni.

Evolució: Megint csak azt kell mondanom hogy no no.... A Darwini természetse kiválasztódás és a Mendelii öröklődéstan elméletét a moder evolució szintézise az 1930-as évektől alkotta meg mára az vált általánossá az élet meghatározására- azaz bizony az élet keletkezését is ezzel a szintézissel magyarázták - pl Oparin elmélete. Vagyis bizony az evoluciós elmélet az élet eredetére is választ próbált adni  és bizony ebben nem sok sikerrel járt. Ettől még nem kell eldobni az evolució elméletét egyáltalán inkább további kiegészítésre szorul.

2016. 10. 11. 9:15

Tudod, az evolúció nem magyarázza az élet keletkezését (erre nem is törekedett soha). 

Az Einstein féle relativitáselmélettel kapcsolatban pedig jómagam is olvastam egy-két "szenzációs" bejelentést, miszerint nem magyarázza a jelenséget (általában a kvantummechanikával kapcsolatban szoktak ilyet állítani), de nagyjából pár hét alatt kiderül, hogy erről szó nincs, mert nem dönti meg a relativitás elméletet... Akármerre kutakodtam eddig, erről (komoly fizikusok megnyilatkozásait véve) szó nem esett. persze ez nem zárja ki, mint ahogy erről már írtam is, hogy erre is sor kerülhet... Mert ki tudja.. Az ősrobbanás pedig elmélet, még akkor is, ha a pár másodperccel utána történő dolgokról már tudunk, de magáról az ősrobbanásról semmit... De valószínű, hogy volt... 

2016. 10. 11. 9:08

Nagyon szépek (bármilyen meglepő is, de azok)... És mi van (lehet) még a tervező asztalokon... Amúgy nem csak a pilóták, de a számítástechnika diadala is, amit ezek a gépek tudnak... Kár, hogy arra használják őket, amire... 

2016. 10. 10. 19:22

Kedves dmolnár!

Most én mondom amit te szoktál. No no…… Ami a relativitás elméletét illeti  maga Einstein volt aki Huble-val való találkozása után átértékelte az elméletét. és bevezetett egy új  állandó értéket amelynek a Kozmológiai állandó elnevezést adta. És Lampda a jele.

Ugyan is az a gond ezzel az egész relativitás elmélettel, hogy az csak is statikus világegyetem esetén működőképes - amit úgy tudnék neked prezentálni, mint egy hegyére állított ceruza ( sikelmélet néven ismert)

 

a gond annyi hogy újabb felfedezések szerint a világegyetemünk nem statikus és benne lezajló folyamatok ellent mondana a staikus világegyetem   törvényszerűségeinek. Nem azzal van a gond, hogy kisebb mértékben ( naprendszer vagy galaxisunk mozgása mint rendszer ne lenne igaz a fénysebesség állandóságára vonatkozó tézis - hanem azzal van gond -hogyha nem statikusan azaz nem egyensulyi állapotban lévő világegyetemről beszélünk akkor bizony a fény sebessége változó és nem állandó - ez viszont a relativitás elmélete nem engedi meg ( erre vezette be Eistein a kozmológiai állandó fogalmát, amivel ezt a problémát kiküszöböli- így már a dinamikus világegyetemet vissza lehet vezetni statikus világegyetemek sotrozatára. Ez akkor került a figyelem középpontjába amikor felfedezték hogy a világegyetemünk tágul és egyre gyorsuló mértékben. Azaz lenni kell valamilyen energiafajtának,(amit nem ismerünk még és nem érvényes rá az eddigi ismereteink szerinti energia megmaradás törvénye) ami gyorsítja ezt a folyamatot-

Ráadásul ugye mi csak azt a világegyetemet „látjuk” amelynek a fénye a 15 milliárd év alatt hozzánk eljutott. De mi volt előtte?És mi van azon túl, amely határt éppen most feszegetünk.  A dinamikus világegyetem felfogásnál az anyag energia átalakulás nem veszteségmenetes tehát valahonnan pótolni kell a veszteséget, valamely más számunkra eddig ismeretlen energiából - csak hogy az honnan keletkezik és milyen megjelenési formája van, ha mi nem érzékeljük. Egyébként a fénysebesség változásának legpregnánsabb példája a fekete lyuk.

Ott a fénysebesség 0 – az az  el sem tud indulni. Vagy ha belejut megáll. vagyis ha oda kerül lassulni kezd és a végén 0-ra csökken a sebessége. Ebből következik hogy nem állandó a fénysebesség sem. Mint ahogy a  tömeg sebesség összefüggés is csak statikus esetben igaz.

Ez nem jelenti azt hogy ki kell dobni Eistein elméletét ( ő maga sem dobta  el- hanem csak azt jelenti hogy bizonyos feltételeknek teljesülni kell ahhoz hogy igaz legyen –vagyis a relativitás elmélet is relativ.)

Éppen ezért nem való színű hogy csak egy ősrobbanás volt sokkal inkább ősrobbanások sorozatáról lehet beszélni, csak nem látjuk, mert még nem ért ide a fénye.

Másrészt azt magad is beláthatod. hogy ha vesszük a mi univerzumunk ősrobbanását ami 15 milliárd évvel ezelőtt történt akkor  első pillanatban egy kicsike gömb majd egyre nagyobb gömb keletkezett ahol az az anyag amit mi ismerünk szétszóródott. Csak hogy ha ez így történt, akkor első pillanatban a fénynek sokkal gyorsabban kellett „közlekednie- (by relativitás elmélete) és csak későbbiekben kellett a mai értékre lassulnia –kérdés hogy ez hogyan történt

Szóval van is, cáfolat meg nincs is.

 Azaz bizonyos körülmények között valós a relativitás elmélete bizonyos körülméynek között viszont nem valós.

Azaz a fény sem egyetemleges állandó haladási sebesség az univerzumban, mint ahogy a tömeg sem állandó mennyiség a térben és az anyag és energia megmaradás törvénye is csak statikus világegyetemben képzelhető el.

 

Evolució: az evolució sok mindent megmagyaráz a fejlődés törvényszerűségei közül – de nem mindent. Például hogy az RNS-ből hogyan lesz DNS azt nem magyarázza meg.

Azt sem hogy az RNS-be kódolt kapcsolódási parancsok, hogyan alakulnak át a DNS – molekulák tulajdonság átörökítő programjává.

Aztán az is kérdés, hogy az aminósavakból hogyan lesz RNS – mert az sem tisztázott és az evoluciós elmélet ezt sem tudja megmagyarázni.  Vagyis az élet elsődleges keletkezése nem magyarázható az Evolucióval – ami megint nem azt jelenti, hogy az evoluciós elméletet el kell dobni - dehogy jelenti azt. Csak annyit jelent, hogy magának az élet keletkezésének nem magyarázata az evolució - a továbbiakra minden igaz amit állít, de magára az élet keletkezésére nem magyarázat. Ettől még nem kell eldobni egyáltalán. Sőt….

2016. 10. 10. 13:08

Néha én is olvasgatom azért a Kapcsolatot (hülyeség tudom, de ez van) és Kirschner nem ütődött provi, hanem simán csak provokátor.  Azt hiszi, hogy ettől most ő nagyon ütősett írt, pedig hát legfeljebb a saját tudatlanságát tudja vele reklámozni (mert nem érti és valószínűleg a kora miatt nem is értheti azt a kort, mint ahogy mi is csak azt értjük igazán, amit átéltünk) .

 

Amúgy ezt a linket szerintem át tudod tennia Kapcsolatra is... Vagy nem... :0)

2016. 10. 10. 12:58

Hát valóban, a tudományok leginkább ismert tulajdonsága, hogy állandóan változnak. Elképzelhető, hogy valamikor a relativitás elméletet is úgy fogják tanítani, hogy hát "abban a korban" ez még megfelelt, de ma már tudjuk, hogy... A kónozás az egy fura helyzet. Ahogy plalyA is említette, se a tudást, se az egyéb tulajdonságokat nem lehet átvinni (kivéve a génjeinkben hurcolt információt), így azután ne lehet "ikertestvért" képezni... legfeljebb külső kinézetre. Amúgy vigyázat, a tudósok soha nem akarják egymást lebírkózni. (jó, persze kivételek adódhatnak, de az nem normális és nem is nagyon tudós, aki ilyesmit csinál). Tételek és elvek vannak, feltételezések, amik valameddig kiállják a próbát. Azután lassanként (vagy nem is olyan lassanként) a tudomány túllép rajtuk és új elméletek veszik át a helyüket. De ez nem a "legyőzés"....

Amúgy volt valóban egy olyan felfogás (az emberi és állati embriók vizsgálata után), hogy az embrió "végigmegy" a törzsfejlődésen. De ez, ha jól tudom, mára már elavult. Nem megy át... Ettől persze tényleg úgy néz ki, ha felületesen szemléljük. Amúgy pedig az ember nem az ősmajomtól származik. Van egy feltételezett közös ős, de ennyi... Pontosabban még nem találták meg minden kétséget kizáróan. De az a jószág pont annyira hasonlított a mostani emberszabásúakhoz, mint mondjuk mi.. Azaz sehogy..

Én még nemrégiben is ittam (vagy öt éve) igazi falusi tehéntejet és bizony, bár az íze jelentősen különbözik a boltitól, de nagyon ízlett. De például a tyúkhúsleves "igazi" tyúkból már nem annyira, pedig valamikor ugye... De valahogy "tyúk íze" volt... :0)

 

2016. 10. 10. 11:33

Hát ez lélegzetelállítóan fantasztikus!
Nem tudom, hogy csinálja, hogyan tudja legyőzni ilyen SE távolságra a földtől a gravitációs erőt?!
Besenyei Péter is nagy kedvencem, de ez?!
Hát egy CSODA!
És látszott rajta, hogy ez neki természetes, hogy balerináskodik, még élvezni is tudta! Igazi esztétiai élmény volt, KÖSZÖNÖM!

Kár, hogy nem tudjuk betenni a Kapcsolat Témába vágósába, mert az olvasók nem tehetnek arról, hogy TI nem tudtok beírni oda! :(((

Egyébként volt Kapcsolatos vitapartnerünk, Plessatt üdvözletét küldi Nektek, Dmolnár, és PlalyA! :)))
Tegnap beszéltem vele telón...
Biztos szívesen bekapcsolódna ő is a beszélgetésünkbe, bár most kevés az ideje.
Nem tudom, szegény Lilla is hol múlatja az idejét? Szoktam neki betenni ezt-azt, mert határozott kívánsága volt szép zene a reggeli kávéjához, de egy ütődött provi alattomosan belém kötött Zelk Zoltán miatt! :(((
Itt ilyesmit az ÉRTÉK A MÉRTÉK topicba szoktam tenni:
https://www.szeretgom.hu/forumok/
 

2016. 10. 10. 11:22

Mindenkinek BÉKÉS, kellemes őszi hetet kívánok!

Szia, kedves Dmolnár!

Néztem, néztem, mikor írtam Neked az evolúcióról, de már látom, PlalyÁt pécéztem ki ehhez a kényes témához:
Ezt írtam neki:
"Az evolúció is már elavult, nem is tudom, mi lesz itt még megfizetve a tudományágak terén, hisz mint tudjuk Poppertől, a "tudományos igazság" a vallási dogmákkal szemben a leglabilisabb dolog, mert bármikor megdőlhet! Mindig jönni fog egy okosnál is okosabb ember, nemde?!
Newton, Einstein egyenlőre viszik a pálmát..., még... DE!
Ki tudja, mikor jön egy újabb híresség, akit majd előbb támadnak a tudósok, de előbb-utóbb behódolnak a tudása előtt!

Mert az AKKORI idők állása szerinti megdönthetetlen (bizonyítható!) elméletekkel áll elő."
...................

Kérlek, nézd el, hogy dőlt betűk vannak, én nem akartam, nemtom, hogy lehetne egyenesbe hozni őket, bocsika!:'(
Tehát:

KI a jófene akarja sutba dobni a tudományokat? Én nem, sőt, nagyonis érdekelnek (bár nem egyformán minden ága!), de az is, hogyan VÁLTOZAK? Mert annyit én is tudok: EZ AZ EGY állandó bennük: A VÁLTOZÁS!

A "tudományos igazság"-ról valóban Popper Péter egyik könyvében olvastam, hogy az bizony bizonytalan, mert bármikot megdőlhet.
Számtalan példát hozhatnék rá, de minek? Te biztos jobban ismered őket, legszembetűnőbb a "geocentrikus világnézet, és a heliocentrikus világnézet":
Ptolemaiosz világképe, a Föld a középpontban:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Geocentrikus_vil%C3%A1gk%C3%A9p
Koppernikusz világképe: a Nap a középpontban:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Heliocentrikus_vil%C3%A1gk%C3%A9p

Az evolúcióról is olvastam valahol, hogy inog alatta a talaj...
"Az öreg Csárli csak származtassa magát a majomtól, de MI nem attól származunk!" - mondták állítólag a kortárs nemes emberei...

S valóban, úgy tudom (az ember összeolvas, összehallgat, néz mindenféle tücsköt,bogarat!), KÉT különböző ág, az ősmajom és az ősember.
Hogy hol hallottam, vagy olvastam, nemtom... De tény, már Egészségtanban tanultuk 8. osztályban, hogy az embrió bejárja az utat a sejtosztódás folyamán a törzsfejlődés útját (morula, basztula, gasztrula, vagy mifene... ennyire emlékszem, majd primitív állatokra hasonlít), míg végül ember alakja lesz, de eléggé gnóm szegény,,, Kezdetlegesek a végtagjai, aránytalanul nagy a fej, és a szív, meg ilyesmi...


A klónozás sem úgy megy, ahogy azt pl. Móricka elképzelné: kiszednek egy pár sejtet az ujjbögyéből, és azonnal KÉSZ az ikertestvére, akire minden disznóságot ráfoghat! :DDD

A relativitás elmélet is áll még, de a fene se tudja, mit hoz a jövő?
Maga Einstein is létrehozott valamiféle "kozmológiai állandót", aztán meg visszavonta, mert kétségei támadtak, de a későbbi tudósok meg helyénvalónak tartják mégis... Hát honnan a francból merjek én egyszerű zenészként bármit is kétségbe vonni, ha tudós nagyságok hajba kapnak téziseken?!:(((
Kezd ez is olybá tűnni, csak egymást akarják lebírkózni!:(((

Jajj, a hallisztet ne is emlegesd, mert én még ettem "halízű" rántottcsirkét! A hátam közepére se kívánom!:P
A tejről nem is szólva! Mert az meg mindent magába vesz! (Ezért nem ehet a szoptatós anya akármit... pl. babot! :DDD)

Ugyanis még azt is megérezni a frissen fejt tejen, mikor hajtják ki először tavasszal a friss füves legelőre, valósággal büdi lesz eleinte a tej az új fűtől!:(
De nemcsak ez a gond!
Mi már úgy megszoktuk a "kezelt tejet", hogy az ún. frissen fejt nyers tejet képteenek lennénk már meginni!
Én pl. kecsketejen nőttem fel (úgy hívták, hogy "hivatalnok tehén", mert apám az volt), de mikor vettem kecskesajtot az esztergomi piacon, ki kellett dobnom, nem bírtuk megenni, büdösnek éreztük, pedig tuti friss volt!
Csak hát geda íze volt... Gyerekként meg a tehéntejet vizesnek éreztem. A kecsketej ugyanis nem dobja fel a tejszínt, hanem "homogenizált" állapotban marad, ezért sűrűbb az állaga. Hogy miért, fogalmam sincs!

2016. 10. 10. 9:55

Nos, ha kedveled a vadászgépeket, akkor talán ezt is kedvelni fogod... 

https://www.facebook.com/andras.vid/videos/1223876724302712/?pnref=story

2016. 10. 10. 9:39

Hát a süllőt én is jobban szeretem, mint a törpeharcsát, főleg roston...  :0)

2016. 10. 10. 9:38

Azért csak óvatosan a tudományok temetésével... A relativitás elméletet eddig még senki nem cáfolta meg és nagy valószínűséggel még sokáig nem is fogja. Ahogy az evolúció tanát sem, mert nem is lehet, ellenben kiterjesztették, azaz úgy értelmezik manapság, hogy nem az egyedüli mozgatóerő. Van más is, és van másnak is szerepe, mint például a mutációk (amik naponta történnek minegyikünkben, köszönhetően például a háttérsugárzásnak). De ettől azért az evolúció elméletet nem kell kidobni a szemétkosárba. 

Amúgy moslék ügyeb annyi igazad van, hogy a "hagyományos" módszerek valóban eltűntek a térképről. De ez nem manipuláció. Csak éppen a malac gyorsabba nő és gyarapodik a súlya, ha mondjuk fehérjedús táplálékot kap, a halliszttől a szójáig). Persze ettől meg a hús íze más, ami természetes, mint ahogy a tej íze is más, ha a tehén a legelőn legel, vagy tápot kap... 

2016. 10. 10. 9:23

Nagyjából ugyanazt írtuk úgyhogy szerintem nincs vita köztünk... :0)

2016. 10. 10. 1:22

Kedves Dmolnár!

Már késő van, de Neked még nem válaszoltam, megpróbálok koncentrálni még egy kicsit...
Bár olvastam egy könyvet, afféle angol írónőtől, az 1640-es Angliában játszódik, a király despotizmusa, a "Gavallérok" (rojalisták) és a "Kerekfejűek" (parlamentalisták puritánokkal megtűzdelve!) háborúja... A Vége nyitottá hagyta a történelmet... és én kissé kiakadtam rajta... Öldökölni, azt tudnak mindenhol, és minden korszakban az emberek!
Ami érték az egyiknek, az a másiknak fölösleges cafrang! 
Pl. a díszes templomokat, kastélyokat a puritánok lepusztították!
Szerintem nemcsak egyfajta irányzat volt az, hanem jó nagy adag EMBERI IRÍGYSÉG is volt benne! :(((
Na mindegy...

Most megpróbálok visszapottyanni a mába:

Tehát: 
Génmanipuláció, fegyverek, nukleáris energia.
Ezt a gén-dolgot Plalyával elég részletesen kitárgyaltátok, maradt nekem a fegyverek és az energia.

Nos, engem mindig elbűvöltek a VADÁSZREPÜLŐK!
Ahogy kötelékben repülnek? Hogy csinálják olyan mérnöki pontossággal az egymástól való távolságokat, és hogy egyszerre mozduljanak?! Fel nem foghatom!
Mert a balerinák kara is ezt csinálja, de az más... nincs életveszély, és láthatják egymást!
http://www.vehir.hu/data/image/553x1000/2013/08/01/lead_1.jpg


Vegyi fegyver...
Hmmm... Ez régen is volt, a középkorban már, csak nem fegyvernek hívták, hanem mérgezésnek!
És inkább egyedi esetek fordultak elő, nem tömegméretek (Ásotthalmi boszorkányok arzénnel tették el láb alól a nem kívánatos férjeket pl.).

A nukleáris fegyver az más!
Ez valóban olyan veszedelmes, hogy az emberiség, - ha van egy csöpp esze! - NEM fogja alkalmazni, mert tudja már, hogy MINDEN kipusztulhat, nincs hová bújni előle...
Reméljük, nem kerülnek VALÓDI ŐRÜLT kezébe, mert akkor FINIS!:(((

Az nem jó, ha olyan élőlényeket hurcolnak be, amelyek kártékonyak, legyen az kis állat, nagy állat, vagy bacilus, vírus...
A legnagyobb gondot az okozza, hogy felismerhetetlenek az orvosok számára is pl. a trópusi betegségek, pedig már fekészülhettek volna rá, hisz a világ a repüléssel kitárult mindenki előtt.
Az élőlények kipusztítása megbocsáthatatlan bűn, de azt hiszem, megelőzhetetlen!
Itt vannak pl. a fecskék:
Aranyos madárkák, de mióta repülőkkel írtják a szúnyogkat, valójában ezzel a fecskék élelmiszerét irtják ki, és azok törvényszerű, hogy éhenhalnak.
Verebek is jóval kevesebben vannak, és a rigók a kertjeinkben is megfogyatkoztak, megfigyeltétek?!
Sajnálatos, de mit tehetünk? Tűrjük el a vérszívókat?

Sóska, spenót. Érdekes, a sóskát utálom főzve! De szeretem rágcsálni én is a savanyú levélkéket.
És úgy hasznosabb is állítólag. Ahogy a spenót is a vastartalma miatt, de azt képtelen lennék lenyelni, teljesen íztelen!
Viszont!
Én is a németenél ettem először KÖRETKÉNT húshoz. Úgy kell készíteni, hogy megmosás után enyhe sós vízben megfőzni (pár perc!), majd leszűrni, és olvasztott vajban, vagy Ráma margarinban megforgatva úgy enni a húshoz, mint a pároltkáposztát!
Tényleg finom!
Nekem van ún. "spenótfám", rengeteg szokott lenni, magától kel, csak egyszer ültettem pár palántát, azóta nem győzöm irtani. Ez bőven terem, és hatalmas, kéttenyérni levelei vannak. Ezt egészben hagyva szoktam felhasználni a leírt módon.
Itt van egy szál magas spenótfa a kaprok mellett:
http://m.cdn.blog.hu/ma/margitblogja/image/2008-06-21/6031338/h-spenotfa.jpg


A törpeharcsa tényleg finom, de undok agresszív kis dög! :(((
A hugi tenyere közepéből nemrég, kb. 60 év múlva vettek ki a tenyere közepéből egy bognártüske maradványt, be volt már tokosodva! De mindig érezte, van ott neki valami...
A rusnya kis döge!!!!:(((

http://www.horgaszvizkatalogus.hu/images/stories/halak/torpeharcsa4.jpgMennyivel szebb egy süllő:
http://www.xn--tpart-0ta.hu/wp-content/uploads/2011/01/sullo-600x351.png