Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

jadzia

2022. 06. 12. 9:13

Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember és , szöveg, amely így szól: „"Három nehéz dolog van a világon: úgy mondani igazat, hogy senkinek ne fájjon. Úgy mondani kellemest, hogy hízelgés ne legyen. És úgy érvényesülni, hogy senkit se tapossunk el." Wolfgang von Goethe (1749-1832) német író, költő, grafikus”

jadzia

2022. 06. 06. 19:30

Brutális megszorítást jelentett be a kormány, lehet, ez még csak a kezdet

 

https://168.hu/penz/brutalis-megszoritast-jelentett-be-a-kormany-lehet-ez-meg-csak-a-kezdet-236950

 

Brutális megszorítást jelentett be a kormány, lehet, ez még csak a kezdet

jadzia

2022. 06. 03. 19:40

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Friderikusz Sándor szerint ma olyan világban élünk, hogy ő márjó ideje értelmét sem lálja a yfeltárásnak. A riporter egyáltalán nem finomkodolt, amikor a FideszrÅl és az őket kiszolgálókról beszélt. Mint mondta kevés kivételtÅ‘l eltekintve médiában ma olyanok dolgoznak, akiknek sem értékrendjük, sem világképük nines. A rádiózás és a televíziózás tele szerény műveletlen és tájékozatlan alakk.Mag féltehetségekkel és magukat túltisztelÅ dilettánsokkal.”

jadzia

2022. 06. 03. 19:17

sajnos igaz  nálunk is és több hasonló városban eza helyzet hét végén és 17 óra után nem lehet itt szülni earedménye alig van orvos aki tehette  elment arra az osztályr ahol dolgozhat

2022. 06. 03. 12:31

Az úgy van kedves Holdfény, hogy ahol nincs személyzet (szülésznő, altató orvos, stb.) ott nem lehet szülészet. Pont. Azután, hogy ezt hogyan fogadja a népség, az más kérdés. Gondolom elmennek szavazni a fideszre, mint tették eddig is... Közben szidják a kórházt, meg az orvosokat...

2022. 06. 03. 12:29

Szegényke... Nem is volt annyira idős... Igaz, az infarktus nem válogat.... Nyugodjon békében

2022. 06. 02. 23:05

Köszönöm szépen Jadzia, kedves vagy!:)
Micsoda felháborító eset! Még vajúdó nőt is képesek Pécsre vinni több, mint félórát zötyögtetni a szülő nőt?!:(((

És én még elhittem "ezeknek" azt is pár éve, hogy a MENTŐ MINDENHOVÁ oda fog érni 15 perc alatt!!!!:((((
Továbbá Mohácsnak a pandémiakor fontosabb volt egy covidos beteg, mint egy ÚJ ÉLET születése?!

Akkor most hogy-é van ez?!

jadzia

2022. 06. 02. 19:44
jadzia

2022. 06. 02. 19:41

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mohácsi Kórház területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti eseteket szakmaspecifikus koncentráció keretében 2022. június 1. napjától a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el” – így közölte az egészségügyi intézmény honlapján a Mohácsi Kórház főigazgatója azt, hogy június elsejétől nem lehet a kórházban szülni, az érintetteket a jövőben Pécsen látják el. A nőgyógyászati járóbeteg-ellátást, a várandósgondozást, és a „ún. progresszív ellátási szintnek felelő nőgyógyászati műtéteket”, valamint a nőgyógyászati ügyeletet továbbra is biztosítja a kórház, de a szülést már nem. A változásra a Másállapotot a szülészetben mozgalom figyelt fel.

Egyes információk szerint a döntéshez hozzájárult, hogy alacsony a szülésszám Mohácson, ezért a szüléseket már nem ott látják el. Úgy tudjuk, ha valaki akut, szüléssel, várandóssággal kapcsolatos problémával érkezik a jövőben Mohácsra, ellátják sürgősséggel, de amint felmerül abban a szülés lehetősége, átviszik Pécsre.

Pécs egyébként 46,6 kilométerre van Mohácstól, ez autóval kb. 35 perces utat jelent. Közben a helyzetet nehezíti, hogy a Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika május 20-i tájékoztatása szerint „a 2018-ban elnyert Családbarát Pályázat keretén belül megkezdi a szülőszobák felújítását 2022.júniusban, mely előreláthatóan 3 hónapot vesz igénybe. Az Önök kényelmének és komfortjának érdekében átépítési folyamat a teljes szülőszobai részleget érinti”. Ez idő alatt nem lesz mód alternatív szülési lehetőséget, így kádban történő vajúdást vagy vízben szülést igénybe venni.

A felújítási időszak alatt a szülőszobát egy emelettel feljebb alakítják ki a fő épület második emeletén, „ahol a szakma szabályait figyelembe véve igyekszünk az igényeknek megfelelő szőlőszobai légkört létre hozni” – írják.

Nem most fordul elő először, hogy a mohácsi szülészet nem működik: idén februárban kb. két-három hétig tartó felvételi zárlatot rendeltek el a szülészeten arra hivatkozva, hogy túl sok kórházi dolgozó esett ki a munkából koronavírus-fertőzés miatt.    

 

 

HOLDFÉNY MEGNITOTTAMA LINEKT EZ VAN BENNE

2022. 06. 02. 14:26

Hát ezt a linket nem engedi a vírusirtóm megnyitni, vajon, MIÉRT nem engedik a hatalom "illetékesei", csak a saját felelősségemre?!:(((
Mivel már nem érint a dolog, nem nyitom meg, és KÉSZ!:P
Amióta internetezek, MEGTANULTAM LEMONDANI IS!:'(

KÜLÖNBEN IS, minek szülni EGYÁLTALÁN?!
"EZEKNEK"!?


jadzia

2022. 06. 01. 19:14

Június elsejétől nem lehet a Mohácsi Kórházban szülni

 

https://telex.hu/belfold/2022/06/01/junius-elsejetol-nem-lehet-a-mohacsi-korhazban-szulni

Hordozás gyermekágy alatt - Hurcifészek

2022. 05. 31. 22:44

Húúúú, most de rohadtul szégyellem magam!
Drága jó Jadzia, nekem fogalmam sem volt, mi a franc az a Rolex!!!:'(
De hogy egy óra márka, arra még csak nem is gondoltam volna! Naháááááát!:(((
Ha már ennyit "okosodtam", kinéztem egyet magamnak.
Gondoltam, ez az acél-fehérarany éppen megfelelne, mert ráadásul kék színű, és az a kedvencem!:)))

Rolex Datejust Watches | Siam Swiss
Nem is drága, ha jól számoltam, olyan 4 milla...
Tudjátok: "Szegény ember vízzel főz!";o) :DDDD

jadzia

2022. 05. 31. 19:56
2000-es évek elején a Fővárosban elindult egy, a Tűzoltósággal közös projekt, amely keretében orvosokat és ápolókat képeztek ki alapfokú tűzoltótanfolyamon azért, hogy a tűzoltókkal együtt vonulva olyan helyeken is tudják biztosítani a magas szintű egészségügyi ellátást, ahová a mentőszolgálat dolgozói nem léphetnek be.
Komoly tapasztalatot és tudást szereztem ott, illetve később a százhalombattai MOL finomítóban, ahol a létesítményi tűzoltókkal dolgoztam együtt évekig.
Ezért is találom meglehetősen pofátlannak Parragh László - a vállalkozók cserágnesének - szavait a Népszava interjúban:
"De sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket."
Mert az adrenalinon kívül még van ott pár dolog, ott van nekik például a több száz fokos hő is, meg például a por, a füst és a folyamatos életveszély is.
Az alábbi cikkben olvasható az a megdöbbentő tény, hogy a tűzoltók szolgálat közbeni halálozásának 45 százalékban kardiovaszkuláris, azaz szív-érrendszeri oka volt.
Köszönhetően az adrenalin hatásának is, amely egy-egy risztás alkalmával pillanatok alatt önti el az embert, és csak órák múlva tér vissza az alapállapotába.
Nem mellesleg a Fővárosban a 2000-es évek elején éppen ennek az adrenalin löketnek a csökkentése érdekében vezették azt be, hogy a riasztást nem durva csengőhang, hanem először egy lámpa felgyulladása, majd egy semleges, kellemes zene kíséri.
Nem véletlen, hogy ez a munka az egyik legveszélyesebb munka a világon, amit a kulturáltabb világban nem adrenalinnal, hanem megfelelő összegű fizetéssel szoktak honorálni, és megfelelő munkakörülményekkel. Itt meg aztán jött a katasztrófavédelem ezek helyett.
De mit is tudhat erről az az elkényelmesedett, tespedt alkatú csempeárus, akinek a fizikai aktivitása valószínűleg kimerül abban, hogy reggelente felveszi a tizenmilliós Rolexét, este meg le.
Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
 
dr Kunetz Zsombor mBA

2022. 05. 31. 0:43

Hát nem lehet kellemes, az biztos! De az még roszabb, ha valaki hangosan beszél álmában!
Mi annak idején Debrecenben a Makarenkó kollégiumban 32-en voltunk a hálóban emeletes vaságyakon.
Volt egy jópofa eset:
Mi harmadikosok voltunk egy hálóban, és volt ott köztünk egy "simás gimis" matek zsenink.
Mi 13-an voltunk köztük zenegimnazisták. Egyik este - mi külön kimenővel rendelkeztünk - koncert után (úgy 23 óra körül) az osztálytársnőmmel a zenészek kis külön tanulószobájában írtuk a leckét, és  képtelenek voltunk megoldani egy geometriai bizonyítást, pedig mindketten jó matekosok voltunk, majd nagy sokára úgy döntöttünk, abbahagyjuk, és lefekszünk.
Reggel, mikor felkeltünk, megszólal a jómatekos simás lány:
- Ti este nem tudtatok befejezni egy matekbizonyítást? Zsuzsi egész hajnalban beszélt, ahogy mindig szokott, és egy bizonyatással bajlódott.
- Sajnos, igen! - mondtuk.
- Pedig közel jártatok ám a megoldáshoz!
- Tényleg? El tudnád mondani?
- Persze!
- Erre a lány szépen elmondta nekünk a levezetést, és a megoldást is, mi meg gyorsan leírtuk!

No igen, néha akadnak azért olyan esetek, jó az, ha valaki beszél álmában!:)))

De sajnos ennek az elenkezője is igaz. A bátyám egy barátja is beszélt álmában otthon, de a szülei kihallgatták, sőt, ki is kérdezték, ő meg felelt nekik, mit művelt egész nap, és a szülők meg reggel jól eltángálták miatta!:(((
Kollégiumi pokoljárás - Kívül tágasabb
Régi kollégiumi emeletes vaságyas szoba

jadzia

2022. 05. 30. 19:40

Hegyesiné Orsós Éva: súlyos problémák vannak az idősotthonokban, megoldásuk nem tűr halasztást

 

 

https://hirklikk.hu/kozelet/hegyesine-orsos-eva-sulyos-problemak-vannak-az-idosotthonokban-megoldasuk-nem-tur-halasztast/398795

2022. 05. 30. 15:50

Jut eszembe... Holnap és holnapután nem leszek itt, dógom van...

2022. 05. 30. 15:49

Nem tudom, biztosan így van... (mi nem tartozhat az öröklődésbe?) Mindenesetre irigylem azokat, akik a horkoló társ mellett is nyugodtan tudnak aludni. Nekem a hadseregben és a kollégiumban emiatt a horkolás ügy miatt kínkeserveket kellett kiállnom... 

2022. 05. 27. 23:12

Hát gondolom, ez is egyéni sajátosság, sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy szülői ÖRÖKSÉG.
Édesanyám pl. olyan ébrenalvó volt, hogy nyáron, ha nyitva volt az ablak, azt is meghallotta, ha egy kutya elsétált a házunk előtt, és a körmei kocogtak a járdán.
Egyébként a párom szerint én is hanyattfekve szoktam horkolni, de erről rögtön tudok, hogy horkolhattam, mert végig kiszárad a légcsövem a szétágazásig, s nem győzök olyankor felébredéskor nyeldekelni.
A férjem, de a mostani párom is tud aludni a horkolásomtól, a férjem nem is szólt róla, hogy horkolni szoktam, így sokáig el se tudtam képzelni, mitől szárad ki a légjáratom éjjel.

Itt egy weboldal, amelyben arról olvashatsz, miért veszélyes az erős horkolás:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/apnoe/8355/miert-veszelyes-az-eros-horkolas

"A fő probléma ezzel az, hogy a gátolt orrlégzés miatt horkolás közben hosszabb-rövidebb ideig tartó belégzési szünetek jelentkeznek. Vagyis az alvó személy egy pillanatnyi szünet után (ez akár 1 perces is lehet) hirtelen levegő után kezd kapkodni, amely erős horkolásnál komoly alvási zavarokhoz, például alvási apnoéhoz vezethet.

Az erős horkolás hosszú távon magas vérnyomást is okozhat

Az éjszakai légzéskimaradás (apnoé) önmagában nem életveszélyes állapot, azonban hosszútávon súlyos következményei lehetnek. Mivel ugyanis kimaradáskor a vér oxigénszintje csökken, a széndioxidszint viszont emelkedik, ennek eredményeként emelkedik az adrenalin szint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. Éppen ezért történik az, hogy hosszabb kimaradás után a horkoló szinte felugrik és kapkodva vesz levegőt."
/Dr. Augusztinovicz Mónika, allergológus, fül-orr-gégész/

2022. 05. 27. 11:39

Hát nem tudom... A nejem horkol, méghozzá alkalmanként igen erősen (ha háton fekszik) de akármennyit és éltünk le együtt, én bizony se elaludni, se aludni nem tudok tőle, mert ha alszom, akkor is megébredek rá... Úgyhogy gyengéden (fel se ébred rá) átfordítom az oldalára és kész...  Érdekes, hogy viharra, autók zajára, sőt, a gyerekek szuszogására se szoktam reagálni, sőt... 

2022. 05. 26. 16:49

Drága Dmolnár!
Nem, nem az EMBER nyomja el a kellemetlen érzéseket, hanem az EMBERI AGY!
Olvastam valahol, hogy sokan pl. megszokják, ha horkol a párjuk, és nyugodtan aludni tudnak tőle.
Én is így voltam ezzel, mert annó hozzászokott az AGYAM a férjem horkolásához, és fel se vettem.
Mikor a férjem halála után 9 év magányban töltöttem az éjszakáimat, és a mostani páromról kiderült, szintén horkolva alszik, de - a szüleivel ellentétben! - én ezt fel se vettem. Ugyanis az agyam "visszaemlékezett a horkolás okozta zajra", és kiszűrte, azaz ad acta tette: EZ A ZAJ ISMERŐS, nem kell törődni vele. Ezért volt aztán, mikor a párom szülei panaszkodtak nekem, mennyire nagy zajjal alszik, hogy ők nem tudnak tőle aludni sem, csodálkoztak, hogy én biza észre se veszem, nyugodtam tudok tőle aludni.
Viszont minden másfajta neszre (pl. éjjel felkel, és kimegy a wc-re), azonnal felébredek.
Úgyhogy a nagyvárosi emberek AGYA hozzászokik a város éjszakai zajaihoz, ezért nem zavarja őket.
(Falu sorozat, Viki szereplő.)
Ilyen csodállatos az emberi agy!:)))
https://www.youtube.com/watch?v=elM0pIj2p58&list=RDelM0pIj2p58&start_radio=1&rv=elM0pIj2p58&t=5
Bartók: Szabadban IV. Az éjszaka zenéje - Zongora: Szabó Gyula
Festmények: Horváth Zoltán, Tornyai János, Torjay Valter, Hollósy Simon
Tornyai János – Wikipédia
Tornyai János festménye