Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2012. 12. 03. 15:09

Gondolom a saját kommentjeid,  az erős kivételek közé számítanak!

2012. 12. 03. 13:36

Értelmes kommentet nem olvastam itt már évek óta, úgyhogy szerintem inkább örülni kell, ha elhallgat végre a sok süket.

2012. 12. 03. 12:54

Mi az ? A szeretgom, ami saját magára értve, készül a világ végére ? A Holdfény még buzgólkodik életben tartásán, de úgy látszik az érdektelenség a hozzászólások terén már kezd krónikussá válni. 

2012. 11. 29. 19:14

ez alól kivételt csak az egyes politikai pártok által kifejezetten Esztergomot közvetlenül érintő hírértékű tartalmak elhelyezése jelent."

Ezt messzemenően figyelembe fogom venni a fórumokban való kommentelés során!

Márcsak azért is, mert az esztegomi potenciális szavazóiknak kívánok üzenni.

Szóval ez így teljesen rendben lesz !:)

2012. 11. 29. 19:00

kevesebben fognak a Jobbikra szavazni 2014-ben, nekem megérte!

Nagy kérés lenne, ha inkább blogolnál ennek érdekében, nem kommentbozótharcoskodnál?

Tilos a Szeretgomon fórumokban, hírekben, feltöltött képeken és egyéb anyagokban (kivéve: blogbejegyzések) nyíltan pártpropagandát folytatni, ez alól kivételt csak az egyes politikai pártok által kifejezetten Esztergomot közvetlenül érintő hírértékű tartalmak elhelyezése jelent.

2012. 11. 29. 18:56

Elnézést a sietség okozta értelemzavaró hibákért!

Számomra teljesen világos volt eddig is... :)

2012. 11. 29. 18:53

Elnézést a sietség okozta értelemzavaró hibákért!

Ha ezáltal csak pár tucatnyian kevesebben, esetlg egy-két százan fognak a Jobbikra szavazni 2014-ben, nekem megérte!:)

helyesen:

Ha ezáltal csak pár tucatnyival kevesebben, esetleg egy-két százzal kevesebben fognak a Jobbikra szavazni 2014-ben, nekem megérte!:)

2012. 11. 29. 18:40

Esztergom aszinte a feudalizmus lépett át a szocializmusba,

helyesen

Esztergom szinte a feudalizmusból lépett át a szocializmusba.

2012. 11. 29. 18:34

"És itt jön a képbe a zsidó, akinek életében a "jövő" nem a máról-holnapra élés, hanem céltudatosság. Vitték is valamire mind szellemi, mind anyagi téren. A lehetőségek kihasználása terén sem sereghajtók. A kiegyezéskor váltak egyenjogú állampolgárrá a magyarság körében. Meg is lett az eredménye. E.J. miniszter parlamenti beszédeit olvasva,  ahol a zsidó kérdéssel foglalkozik, kitünik az irigykedés egyes képviselők mentalitásában. Amit elértek, nem ölükbe hullott, hanem okosan és keményen megdolgoztak érte. Ahogy annakidején Angliában a hugenották, nálunk ugyan később, a XIX. sz. második felében, ők voltak a gazdasági fejlődés motorjai.

"Élni és élni hagyni!" "

Köszönöm, Nadragulya!

A képviselőt behelyettesíted esztergomival, nem találsz majd különbséget. ( Mindig, és folyamatosan tisztelet a kivételeknek! )

 

2012. 11. 29. 18:31

"Azon túl lehet lépni."

Gondolom, most mindketten Esztergomról beszélünk. Nem olyan könnyű túllépni ezeken, pláne ha többgenerációs esztergomi családokról beszélünk. Esztergom aszinte a feudalizmus lépett át a szocializmusba, ahogyan jónéhány más, Esztergomhoz hasonló társadalmi adottságú kisváros. Ennél a rétegnél a generációk alatt kialakult bigottság , alaptalan önhittség mellé komoly flusztráció párosult Trianon után, majd az ötvenes évekkel kezdődően.

Mindezt körüllengi az " esztergomi lélek", a katolikus központiság minden előnye és  minden átka.

Mindebből az is következett, hogy a városlakók jó része soha nem volt képes magában keresni a hibát, hanem mindig a körülményekben. Trianon, Rákosi, Kádár, nyomják Krahácsot szindróma. Mint Poe Hollója, maradt a monoton ismétlése egy (rög)eszmének.( De hogy mi köze volt mindezeknek pl az igénytelenséghez, a szemetes városnak, amely a rendszerváltás előtt is létezett, az nehezen magyarázható. )

Miután a város fejlődésképtelenségét ily módon lezárták, jött saját egyéni flusztrációjukra a magyarázatkeresés. Nem tudnak érvényesülni, mert a páttagok, a zsidók, a cigányok  és még ki tudja kik, elzárják az érvényesülés útját.

Aki meg próbált ennek ellenére valamit tenni egyéni boldogulása érdekében, találkozott az SI faktorral ( sárga irigység ).

Tudom és hangsúlyozom, ez csak a város egy jól körlírható rétegére vonatkozik, meg azokra a szerencsétlenekre, akik azt hitték ez a helyes. Nem véletlen, hogy Meggyes ennyi ideig tudott polgármester lenni. És hogy most is nagy számú támogatója van a fidesznek és a kereszténydemokratáknak.

Amit egyébként tényleg nem értek, az az, hogy Esztergomnak igen komoly ipara volt. Hogyan nem tudott kinőni, meghatározóvá válni egy egészséges tudatú munkás és műszaki értelmiségi réteg. Dorogon ez minden további nélkül működik. Mert ott nincsenek meg a múlt általam leírt béklyói. Egészséges tudatú város. Mondhatnám, érezni a levegőben.

Az elmaradt polgárosodásra írtad a néhány épületet. Azok megvannak. Én a gondolkodásmódra értettem, az bizony maradt félfeudális szinten.

Ami Meggyes Tamást illeti, szerintem az időközi választás megnyerését követően semmiképpen nem beszélhetnk már progresszívitásról. A 2002-es választást követően pedig néhány középkorú ismert esztergomi fideszes értelmiségitől eltekintve csak ostobák, vagy jól felfogott ( és sikeresen realizált ) egyéni érdekük miatt voltak mások a szűk környezetében. 2002-től nem lehet tudatos városfejlesztésről beszélni Esztergomban.

Ami a magánvállalásom illeti, megtalálom a módját ( itt is, máshol is ), hogy a moderálási alapelvek betartása mellett is megjelenhessenek a Jobbik nagyszerű tettei!:) Ha ezáltal csak pár tucatnyian kevesebben, esetlg egy-két százan fognak a Jobbikra szavazni 2014-ben, nekem megérte!:)

2012. 11. 29. 18:04

Élvezettel olvasom eszmefuttatásaitokat.  Volt olyan "nevelő", aki már régen okított, többek között engem is. "Mivel nem találkozhatunk az életben ?" válaszai között a részeg zsidó is szerepelt.  A zsidósággal, nem zsidóként is tanulságos foglalkozni. Nem mondhatnám, hogy értéktelen egy társaság, habár szerintem sokkal széthúzóbbak, mint mi magyarok vagyunk. A válsághelyzet mégis össze tudja kovácsolni e társaságot, "néhány személy" kivételével.

Az antiszemitizmus nagyon régi. Mondhatnám egyidős az emberrel, amennyiben az irigység, mint negatív tulajdonság megfogant az emberben. A negatív szót Szent Ágostoni értelemben !

Az életben elégedetlen ember, az okosabbik fajtát kivéve, nem magába néz először, hanem másban keresi elégedetlenségének okát. Abban a másikban. aki az életben vitte valamire és gyarapodott. És itt jön a képbe a zsidó, akinek életében a "jövő" nem a máról-holnapra élés, hanem céltudatosság. Vitték is valamire mind szellemi, mind anyagi téren. A lehetőségek kihasználása terén sem sereghajtók. A kiegyezéskor váltak egyenjogú állampolgárrá a magyarság körében. Meg is lett az eredménye. E.J. miniszter parlamenti beszédeit olvasva,  ahol a zsidó kérdéssel foglalkozik, kitünik az irigykedés egyes képviselők mentalitásában. Amit elértek, nem ölükbe hullott, hanem okosan és keményen megdolgoztak érte. Ahogy annakidején Angliában a hugenották, nálunk ugyan később, a XIX. sz. második felében, ők voltak a gazdasági fejlődés motorjai.

"Élni és élni hagyni!"

2012. 11. 29. 17:23

Amúgy el lehet persze érni, hogy egy társaságban zsidózó/cigányozó/buzizó emberrel ugyanaz történjen, mintha hangosan fingott volna egyet a vacsoraasztalnál (vagyishogy elkönyveljük egy büdös paraszt bunkónak és ne álljunk vele szóba), de nem úgy, ahogy azt te csinálod. A közgondolkodást nem úgy kell megváltoztatni, ahogy te csinálod. És nem is itt és nem is mi fogjuk ezt megtenni.

2012. 11. 29. 17:09

Az ún. neveltetés kérdéséről.

Azon túl lehet lépni. Apám is zsidózik, ha olyan hangulata van, akkor most nekem is kellene? Ugyan már. Ezek a tapasztalatok akkor válnak az utód fejében is követendő mintává, ha olyan életútra lép, ami nem vezet sehová, majd emiatt neki kell állnia valaki mást hibáztatni. Olyankor jön a készen kapott template, és már megy is hülyeség kifelé a fejből.

Azt gondolom, hogy a sikertelen város titulust nem az utóbbi két évben

Nem, ez egy 700 éves frusztráció, ami hol gyengül, hol erősödik. Az Árpád házi dinasztia idejének nagy részén ez a város rajta volt Európa térképén. A város fele magyar, másik fele latin volt, kereskedők, a királyi udvar szolgái, kézművesek. Minden jel szerint (elég jól állok a családfakutatással) az én családnevem is már akkor is itt élő, valószinűleg észak-olaszországból érkezett, fazekas és üveg készítéssel foglalkozó, valószinűleg a királyi udvarnak is beszállító kézművesekre ragadt rá, és lett továbbörökítve. Aztán először csak a királyi udvar ment el, azután a törökök kiűzték a prímást is, aki a 19. századig vissza se jött. Na ott lett vége Esztergomnak. Ha a 17. században visszajöttek volna és nem Nagyszombaton építik a belvárost, hanem itt, ma nem így nézne ki Esztergom. De pont ahogy a prímás hazajött, fellendült Esztergom, csökkent a frusztráció és bár voltak megtorpanások (filoxéra járvány amibe tönkrement a borkereskedő polgárság), de egész Trianonig lényegében felfelé ívelt a város (nézd meg mennyi épület, iskolák, bérpaloták, bérházak, kaszárnyák épültek 1867 és 1919 között). Trianon elvitte a város gazdaságának alapjait (az esztergomi borkereskedelem inputja főleg odaát volt, ez a jövedelem innen kiesett teljes egészében), onnantól ismét előjött és erősödött a sikertelenség.

Meggyesről sokminden rosszat el lehet mondani, de azt az egyet jól látta meg és jól kezdte el csinálni, hogy a sikertelenség átkából ki kell törni a városnak (ez sem feltétlen az ő érdeme, akkoriban még nagyon okos emberek is adtak neki megfontolandó tanácsokat). Sajnos 2006-ban nem nyert országosan a Fidesz (pedig a mai eszünkkel kimondhatjuk, hogy akár 2002-ben, akár 2006-ban fordítanak, ma nem lennénk ekkora sz.rban, 2008-ban ők kapták volna a nyakukba a válságot és ma lenne egy normális piacpárti kormányunk), és mint hűbérbirtok a város pártfenntartó üzemmódra állt át, ami ezt a lendületet megtörte és a cél tartás is elveszett. Ma a helyzet rosszabb, mint Meggyes előtt, a sikertelenség a pártfenntartói éveink miatt hatványozottan él a városban.

Az elmaradt polgárosodásban

Körbenézve a városban én nem látom a nyomait az elmaradt polgárosodásnak. Ha megnézed az 1900-as évek városképét, olyan mint Veszprém belvárosa, vagy akár az akkori Kecskeméttel is összevethető (jó persze nekünk itt nem volt annyi pénzünk mint ott a barackra épülő mezőgazdasági termelésnek, de a már említett esztergomi borkereskedelemnek nem ment rosszul a szénája). A szűk polgári belvárost persze egyszobás, fürdőszoba nélküli, vályog parasztházak tömkelege vette körül, de hát ez ugyanígy volt minden mezővárosban akkoriban.

Az tény, hogy Trianon után (és részben már előtte is) ebből a városból a tehetségnek el kellett mennie, ha érvényesülni akart, mert itt sok helye nem volt. Ez persze eredményez egyfajta kontraszelekciót a 18-20 év feletti korosztály tekintetében, de a tapasztalat azért az, hogy a tehetség minden generációban megjelenik, mindenhol, akár a legeldugottabb indiai falu kényszerszállásán születik is meg valaki, ugyanakkora az esélye rá.

2012. 11. 29. 16:45

Amit leírtál, az is a magyarázatok közé tartozik természetesen.

De a személyes ilyen-olyan kudarcok mellett ne feledkezz meg a családi háttérről sem.

Az ún. neveltetés kérdéséről.

Vizsgáld meg, hogy az évszázadok során mi volt az a külső hatás, amely leginkább befolyásolta az itteniek személyiségfejlődését, és szerintem megtalálod az egyik lényeges okát annak, hogy miért erős a városban az antiszemitizmus.

Azt gondolom, hogy a sikertelen város titulust nem az utóbbi két évben ( Fidesz-TÉ küzdelem), nem is az utóbbi( tíz évben Meggyes) , nem is az utóbbi húsz évben Rendszerváltás ), de nem is az utóbbi hetven évben ( szocializmus ), hanem jóval előbb érdemelte ki. A gyökereket is ott kell keresni. Az elmaradt polgárosodásban például, amely nem a városlakók döntése volt.

2012. 11. 29. 16:30

érdekes véleményeket fogsz hallani a zsidókról.

De én nem akarok ilyen emberekkel beszélgetni. Az ilyen emberek ostobák. Ostobákkal nem beszélgetek. Mit nem lehet érteni a szellemi felső 10%-on? Nyilvánvaló, hogy rasszizmus, antiszemitizmus ebből a körből kizár bárkit.

( cigányokról, homoszexuálisokról ... ).

Ezeket meg most minek kell egybevenni az előzőekkel? A cigányzó zsidóval te mit kezdenél például? Ne mondd, hogy nem voltál még ilyen társaságban.

Normális ember nem firtatja a másik ember szexuális szokásait, a homofóbia a látens homoszexualitás legbiztosabb indikátora. Utálja, hogy a másik felvállalja azt amit ő nem mer, pedig legszívesebben sorra térdelne egy focicsapat előtt. Ennyi.

Normális ember kimegy egy szakmai konferenciára mondjuk Hollandiába, és a cigány bőrszínű, indiai és kurvaokos előadót hallgatva fel sem merül benne, hogy bármilyen genetikai predesztináltság okán az illető egy mocskos genetikai hulladék lenne.

Az antiszemitizmus lényege - én azért vagyok kevesebb, azért élek rosszabbul, mert a zsidók blablabla. Aki antiszemita az azért az, mert úgy érzi sikertelen és azt gondolja aki sikeres az azért az, mert zsidó, vagy zsidóbérenc, vagy akármi.

A cigányozás lényege - én is egy senki vagyok és semmim nincs, de hát még én is több vagyok, mint egy cigány.

A két dolog két külön irányba mutat, az egyiket a sikertelenség érzése élteti, a másikban önigazolást keres a rasszista.

Ha bármelyik érzést olcsóbban, könnyebben más úton is megkapná, nem zsidózna és nem cigányozna.

 

Esztergomban bárkinek aki ideragadt és idezárkózott joga van érezni a sikertelenséget. Ez egy sikertelen város, tele frusztrált sikertelen emberekkel. Nem csoda, ha zsidóznak. Kitörési lehetőség ebből: sikeresnek kellene lenni, csókolom. Dolgozni, nem nyavajogni. A cigányozás pedig ugyanennek a másik oldala: sikertelen vagyok a zsidók miatt, de hát legalább fehér a bőröm, akkor mégis vagyok valami. Ja, egy szarkupac, de hát eddig már nem jut a gondolat, meg különben is fura lenne ezt bevallani magunknak, nemdebár.

 

2012. 11. 29. 16:11

Off

Most látom, hogy tegnap késő este meg ma hajnalban átírtam a profilom. Ezek a ténykedéseim kiestek az emlékezetemből. Segítenél felidézni?

On

2012. 11. 29. 16:07

Esztergom ideális hely lehet az antiszemitizmus vizsgálatára. Talán arra is, hogy mik azok a tényezők, amelyek antiszemitává tesznek embereket. Nemcsak a csürhét.

Vannak feltételezéseim, miért olyan erős Esztergomban az antiszemitizmus, de ezt tények nélkül hangoztatni komolytalan lenne.

Esztergomban iskolázott, úm a régi úri középosztály ( amely kategória az én szememben mindig a hülyeség szinonímája volt ) -hoz tatotókkal beszélges időnként, érdekes véleményeket fogsz hallani a zsidókról. ( cigányokról, homoszexuálisokról ... ).

Azt tudom tenni, hogy megosztok folyamatosan olyan, nem túl nagy elmélyülést igénylő ismereteket, amelyek esetleg rádöbbenthetnek egy-két embert arra, hogy milyen hülyeséget vall, és mi a következménye, ha a hülyeség hatalaommal párosulhat. Itt is, másutt is.

2012. 11. 29. 15:58

"Általában csak olyankor ha gyenge a vallás,"

Valóban nem mindig. Oroszországban az egyház élet-halál ura volt, csak az a társadalom is eljutott az éhenhalás szélére. Pontosabban már nem a szélén voltak.

Elolvastam a tanulmány bevezető részét. Lehet természetesen összefüggés, biztosan van is, de ez szerintem csak szükséges, de nem elégséges feltétel.

2012. 11. 29. 15:54

Tényleg érdekelne a személyes akcióterved, amivel rá akarsz bírni egy 44 éves, 5 éve munkanélküli, kopasz, amúgy 110 kilós "macit", hogy holnaptól ne utálja a zsidókat és ne a zsidókat szidja a kocsmában a hasonszőrű haverjaival. Zsidót meg úgyse lát a kocsma meg a panellakás közötti 500 méteren, másfelé meg úgyse jár (max regisztrálni és szavazni).

Nem tudsz ezzel mit kezdeni. Az unokája talán ember lesz, ha bekerül egy jó iskolába, de aki ilyen, az már ilyen marad.

Itt meg most sok az ilyen, sok a frusztrációjuk, és nagy a hangjuk.

2012. 11. 29. 15:51

 


Egyébként meg a szart is szard le!:)

Vagy egy "10% -os"  köldöknézés is jó program lehet kétségtelenül.

 

Egyébként ez a liberális gondolkodásmódra utalás kimondottan tetszett!:)