Ahol minden témába vág !

Ahol minden témába vág !

2012. 10. 17. 20:27

Tisztelt Fórumozók ezennel megnyitottam a nem témába vágó fórumot. Ha valaki úgy érzi, hogy nem témába vágó amit mondani akar akkor azt tegye meg a témábavágóba. Garantálom, hogy itt minden témábavágó lesz.

Aki itt mond egy nem témába vágót az vendégem egy sörre azonnal. Várom tisztelettel a témábavágó hozzászólásokat."

 

A címen némileg változtattam, de a szöveg eredeti!

2022. 11. 27. 0:28

Kedves Strázsa!

Már megint összetévesztesz engem valakivel!
Mondjuk olyasvalakivel, aki a magyarkodásától és a volt szoc. rendszer gyűlöletététől nem lát az orráig se!
Biztos valamiért, de okkal, joggal mellőzték a családját a szocialista érában, ezért kutakodott olyasmi után, ami rossz színben tünteti fel a Kádár rendszert, azt a korszakot, aminek sokan hálás köszönettel tartoznának inkább, mint hálátlansággal.

Nekem Borvendég Zsuzsannából a wikin elég volt annyi információ, hogy a Pázmányra járt, és ott végzett...
Hajjajjj! Mindig fenntartással viseltettem eme intézmény iránt, és látom, nem véletlenül! Pláne, hogy EGYHÁZI, ráadásul katolikus!!!:(((
Úgyhogy eszem ágában sincs a műveire akár egy percet is elpazarolni, az anyagi ráfordításról nem is beszélve!

Mondd!... Ott Amerikában nem mindegy Neked, ki és mit csinált a szociban?!
Igazán alábbhagyhatnál már az ELLENSÉGGYÁRTÓ munkálkodásoddal, mert én már - főleg így 80 felé - nagyon unom, momentán NEM IS ÉRDEKEL!
Örülj inkább az életnek, ami még hátra van Neked, meg hogy - talán - JÓ helyen vagy, és (velem ellentétben) jó egészségnek örvendesz.

2022. 11. 26. 17:10

Kedves Holdfény, azt kell mondjam, igen naiv szemléletmód ahogy próbálod megfogalmazni az ügynökhálózat és a rendszer lényegét. Röviden megfogalmazva az ügynökhálózat nem az átlagember biztonságának mevédése érdekében működött, működik ma is, hanem a politikai hatalom megtartása érdekében.

Mégegyszer szeretném ajánlani (sajnos én a telefonomról nemtudom hogyan tegyek ide egy linket) hallgass bele Borvendég Zsuzsanna mondani valójába, aki egy történész szakmáját illetően, kutatott és dolgozott a nemzetbiztonsági levéltár részlegében. Saját elmondása szerint, véletlen akadt rá a lényegre, először csak azt gondolta hogy elszigetelt korrupciós ügyeket talált, aztán rájött, hogy rendszer szinten működött az a hálózat, IMPEX és külker állami cégeken keresztül, iszonyatos pénzek mentek ki az államkasszából, folytak zsebekbe. És már működött az ötvenes évek elején is.

Bár az úgynevezett rendszerváltáskor történt némi politikai átrendeződés, de ez a hálózat érintetlen maradt. 

Ha megérted hogy mi történt valójában? Miért áll ott az ország ahol? Le fog esni az állad.

2022. 11. 26. 0:29

Drága Jadzia!
Ügynöklista feltárás:
Három fontos dolog e témában, amiről megfeledkeztél, és nemcsak TE, hanem sokan:

1. MI, "átlagállampolgárok" többnyire azt se tudjuk, mi fán terem az ügynöklét!
Íme: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cgyn%C3%B6k_(titkosszolg%C3%A1lattal_egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C5%91_szem%C3%A9ly)
Súlyos teher lehet, az tuti, és hidd el, nagyon FONTOS megbízatás, én nem vállalnám, az biztos!
Nem bírnám el ezt a lelki terhet. Mert a JÓL működő ügynökökön múlik az, hogy mi, "átlagállampolgárok" nyugodtan élhessünk. Bizony ám! Ezt ÍGY hidd el!

2. Az ügynökségnek sok kategóriája van ám (lásd fenti linkben!), és mindegyiknek sajátságos feladata van, olyan, amit szintén mi, átlagpolgárok el se tudunk képzelni!

3. Lehetetlent kíván az, aki azt akarja, fedjék fel az ügynökök listáját!!!
Mert bizony, EGYETLEN állam sem létezik ügynökök nélkül! És képzeld el, ugyan KI vállalna ügynökséget, ha eleve tudná, hogy bármikor feltárhatnák a listát, ki volt az, mikor, és milyen kategóriában?! Ez egyszerűen képtelen kívánság, hidd el!
Ezt onnan tudom, hogy a férjem a BM Karhatalomban töltött 29 hónapig sorkatonai szolgálatot a 60-as évek közepén, továbbá 2 évig volt rendőr, URH-s járőri szolgálatban. Kistarcsán volt kiképzésen.

Tiszta lap?! Ugyan már! Ilyen egyszerűen NINCS! Mert nem is lehet.
Így aztán nem tudhatod soha, KI ÁLL MELLETTED a közúti közlekedési járműveken, vagy egy tömegben; ellenség, vagy védelmező?!;o)

jadzia

2022. 11. 25. 19:42

Bár szerintem   a valódi urambátyám korszak  Mórocz Zsigmond Rokonok című regényében jól le van írva, de tény rendszerváltáskor nem történt meg semmi ami a demokráciát hozta volna  el. Nem tárták fel az ügynökök névsorát és így nem lehetett tiszta lappal indulni. 

2022. 11. 25. 18:45

Köszönöm a felvilágosítást, kedves Holdfény. :)

Ha jól értelmezem amit írtál, akkor ez a jelenség mindég is volt és a demokrácia sem hozott el átütő változást. Persze hogy ez a jelenség hogyan is volt a háború előtti időkben, azt tapasztalatból egyikünk sem tudhatja, csak ezt meg azt hallottam, olvastam itt meg ott.

Mi akik a háború utáni kommunista rendszerben szocializálódtunk, tudhatjuk azt, hogy ott is a rendszer kiszolgálói, párt tagok stb. Olyan előnyökhöz juthattak amelyhez átlag emberek nem. Beszélek itt az ötvenes-hatvanas évekről. Bizony amikor húsért kenyérért nagy hosszú sorban állások voltak és a sorban állók nagy részének nem jutott semmi, és amikor a hentes rolója már félig le volt húzva, akkor mentek a kiváltságosok, párttitkár meg egyebek és jöttek ki dagadó aktatáskával. 

Aztán jött az oly sokak által várt és áhított úgynevezett rendszerváltás ami megint csak nem hozta el a nagy tömegek által várt változást és jó létet. De hát miért is hozta volna el? A cél nem az volt.

Mert cél akkor is volt, amit nem mondtak el az embereknek. Mielőtt a demokrácia színjátéka elkezdődött volna, a nép feje fölött az alku már régen megköttetett  a nagyhatalmak és a rendszert működtetői között. A "mutyi" maradt. Senkinek a haja szála sem görbült mindegy milyen bűnöket követett el a diktatúra alatt. Ugyan azok, akik szemrebbenés nélkül kiszolgálták a szovjet érdekeket, sőt nem kevesen közülük szovjet tankok mögül lőtték a Magyart 56-ban mint pl. Sokak által oly nagyra becsült "Árpi bácsi". Ezeknek az embereknek semmi problémát nem okozott kiszolgálni az új gazdikat, felszámolni és kiszolgáltatottá tenni a magyar gazdaságot a nyugati kapitalista érdekeknek alávetve.

Egyébként felhívnám a figyelmedet, keress rá Borvendég Zsuzsannára, ő sokat tanulmányozta a rendszerváltás előtti időszakot, különös tekintettel a külkereskedelmi tavékenységre. Elég sok előadása talán még most is elérhető. Ha az ember képes felismerni az összefüggéseket, akkor sok csodákozni való nincs.

2022. 11. 24. 16:15

Uramatyám! Hát nem tudod, kedves Strázsa?! Najátilyet! (A lányom kiskori csudálkozó megjegyzése...)

Nos a korrupció (protekció) kedvez a rokonságban, vagy ismerősnek lévőnek, főleg a régebbi kor uralkodóihoz tartozó emebreknek.
( Példa: "Hát persze hogy ő kapjon kedvezményes kölcsönt, hisz SZÜLETETT baronesz volt, illetve ő a bátyám fia, meg ő egy régi JÓ osztálytársam volt!")
Szerintem ennyi...

2022. 11. 24. 15:53

Akkor mondják el a fiataloknak, hogy feltétlenül óvakodjanak tőle, mondják el, MILYET NE!!!

2022. 11. 24. 15:41

Kedves Holdfény,

mi az "uram-bátyám" korszak ? Nem tudom.

2022. 11. 24. 11:52

Kedves Holdfény!

Ezek a fiatalok a kezdet. Majd felnőnek és közülük fognak kikerülni azok, akik talán (mert sajnos semmi sem biztos) megvalósítják a valóban polgári demokratikus országot. Vannak idősebbek is valóban, csakhogy azok is, akárcsak mi, a régi rendszerben szocializálódtunk és nagyon bennünk vannak még a régi reflexek. 

2022. 11. 23. 23:50

Igazatok van, de NEM JÓL VAN EZ ÍGY!!!:(((
Én úgy gondolom, a fiataljainkra nem tolhatjuk át a harcosságot, az igazságosság kikényszerítését!
Okés, kezdjék ők, de könyörgöm, főleg a középkorúak tartsanak velük, az idősek meg OKOS tanácsaikkal támogassák őket. Van jó pár OKOS, igazi államférfi (olyan Árpi bácsi féle!) az országban, a napokban is hallottam többüket az atv-ben megnyilatkozni ezügyben!
Megüt a guta, hogy én már NEM érhetem meg, hogy az ország jobb sorsra kerüljön, mint ami ezalatt az ÉRA alatt történik vele!:(((
Férfiak és asszonyok!
Hallgassátok Koppány vezért:
"Rabok legyünk, vagy szabadok?!"
Eltiltották Vikidálékat a rockoperától - Blikk

jadzia

2022. 11. 23. 19:20

egyetértek sajnos ez az igaz mivel mindenki félti a családot a megélhetést  a gyerekek   jövőjét ezért nyel  egy nagyot és némán húzza az igát tovább.....  ami reményre ad okot a sok fiatal a tanártüntetéseken akik ki mernek állni a célért a jövőért az országért

2022. 11. 23. 11:06

Nem, nem... Nem gyáva ez a nép, csak a túlélésre van berendezkedve. Mindig az erősebbnek hajt fejet és kész. Erre nevelték a századok. Volt ugyan egy-két próbálkozás, de mind elbukott, hát akkor inkább a béke, bármilyen kellemetlen is... Persze ebből is ki lehet nőni, csak nagyon hosszú idő kell hozzá...

2022. 11. 23. 0:10

Hát sajnos, EHHEZ nincs mit hozzátenni!:(((

Azért én mégis megkockáztatom, hogy kimondjam, mit gondolok: GYÁVA NÉP VAGYUNK MI? GYÁÁÁÁVÁÁÁÁK!!!
AMELY CSAK SÍR-RÍ a helyzet miatt, de CSELEKEDNI ELLENE NEM MER!:(((
És ez megbocsáthatatlan! Hiányzik az összefogni akarás, mert nem szeretjük egymást eléggé, nincs elég egyetértés, és tolerncia a kicsit más ember felé, mint amilyenek mi magunk vagyunk.
Én így látom ebben a feneségben az okot.


2022. 11. 22. 11:45

Én... Sajnos. Persze tenni semmit se tehettem, mert ki voltam, illetve vagyok én? Bizony előre láttam, bár ilyen mérvű eldurvulásra, mint ma van, nem számítottam. Nem kellett hozzá különben nagy jóstehetség. A mutyi amúgy is népi játék volt évszázadok óta, meg az urambátyám is, mi változott volna meg egycsapásra? 

2022. 11. 21. 19:09

Ki gondolta volna még 89-90-ben is, hogy visszajön az "uram-bátyám" korszak?!
Pedig sokunknak a háta közepe se kívánta!:(((
De nagy általánosságban elmondhatjuk:
"Anyám, én nem ilyen lovat akartam!"

2022. 11. 21. 12:37

Hát igen, erre megy az ország... Illetve erre vezetik a mostani vezetői. Urak akarnak lenni, minden ocsmány hagyományával a Horthy rendszer "urainak".

jadzia

2022. 11. 19. 19:00
Hallgatom ezeket a gimnazista fiatalokat (nekem is van kettő, nem is akármilyenek!), a tizenéveseket, akik minden rutin, csináltság, megfelelési vágy, manipulációs szándék vagy kényszer nélkül okosabban, bölcsebben, felelősségteljesebben beszélnek, a helyzetet összehasonlíthatatlanabbul világosabban látva és láttatva, mint a magyar nép akaratából a politikusi pályára került és onnan a Várhegyig felkapaszkodott hazugok, közhelyeket hablatyoló vagy értelmetlen szófoszlányokkal „B-közép” táboruknak kedveskedni szándékozó, az ő képükbe is gátlástalanul és a hatalom védte cinizmusukkal szakmányban belehazudó politikusoknak nevezett (bruhaha) gazdasági bűnözők, szimpla megélhetési karrieristák. Ezek a fiatalok nem csupán a saját és leendő családjuk jövőjével vetnek számot, valóban felelősségteljesen, hanem az ország jövőjével is, szemben azokkal, akik legfeljebb övéiket, magukat, családjukat és csókosaikat állítják saját lábukra, mindenki mást mély undorral és megvetéssel semmibe véve, lenézve és ellehetetlenítve. Ezek a fiatalok itt szeretnének élni, hol máshol, itt vannak a szülők, a rokonok, a barátok, a haverok, ezeket az utcákat ismerik, ezen a nyelven fejezik ki magukat a legpontosabban, jóllehet rengetegen közülük már úgy beszélnek angolul, ahogy a Várhegyig felkapaszkodottak közül alig-alig, a Balatonban szeretnek fürdeni, hazai zenekarok koncertjein összeölelkezni, csakhogy ezekre esélyük sincs, s ezt pontosan látják, épp oly pontosan, mint azok az egykori velük egyidősek, akik hasonlóképpen érezték harmincvalahány évvel ezelőtt, kimenni vagy itthon maradni, ám ha maradnak, akkor az otthont nekik kell megteremteni, s elzavarni azokat, akik maguknak rendezkedtek be már vagy negyven éve. Aztán megteremtették az otthont, kizárólag önmaguknak, szétlopva maguknak és övéiknek mindent, amit csak lehetett és azt is, amit nem lehetett, kegyelmes urakká és úrnőkké, kiemelt káderekké és magukat minden jóval, aranydió-mogyoróval elkényeztető akarnokokká farigcsálva amúgy minden más normális világban agyi és szellemi jelentéktelenségük okán az észrevétlenségbe szürkülő önmagukat, hülyére véve, átverve és becsapva az országot, bohócsipkát húzva demokráciára, kereszténységre, emberi szolidaritásra, s leokádva mindazt, ami egy országot a legalapvetőbben ír le és jellemez. Vagyis azt, mit gondol egy ország vezetése állampolgárainak egészségi állapotáról, mit gondol az ország vezetése a rászorulókról, a magukra maradottakról, az ellehetetlenített helyzetbe kerültekről, a megalázottakról és megnyomorítottakról, végül mit gondol az ország vezetése mindannyiunk jövőjéről, vagyis a mostani fiatalokról, képzésükről, oktatásukról, pályájukra és a nemzetközi munkaerőpiacra történő felkészítésükről.
Ma már pontosan tudjuk, mit gondol az ország jelenlegi vezetése a fentiekről.
És most lesz majd bajban a kormány mellé rendelt sajtó valamennyi mosdatlan szájú, kizárólag vezényszavakat visszaböfögni képes sajtóimitátora, ugyanis a most felszólaló diákszónokok száját egyetlen trágár szó sem hagyta el. Akkor hát mibe is kapaszkodjanak bele ezek a kormánybérből és pártfizetésből élő visszhangok, akik szemforgató módon belecsimpaszkodnak egy-egy lófaszba, hogy aztán azt ők maguk kuncogva és teli pofával röhögve megtoldják néhány genitáliával vagy még inkább különféle dehumanizáló (szardarab, fehérjehalmaz stb.) kifejezéssel, miközben vitára, párbeszédre, hazugságoktól és csúsztatásoktól mentes ellenérvre, önálló gondolatra egyikük sem képes.
S miközben ezek az alakok közpénzekből Horthy-idők irredenta nótáit adják ki, a MÁV Szimfonikusok és a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának (!!!) közreműködésével, miközben Trianon-szobrokkal pakolják teli az országot, teljes odaadással készítik elő a második Trianont, a legsúlyosabbat, amely semmilyen körülmények között többé már nem pótolható országvesztéshez vezet, azzal, hogy az általuk okozott romhalmazokról menekülni kényszerülnek a gyermekeink, azok a fiatalok, akik itthon lennének orvosok és tanárok, mérnökök és a tudomány legkülönbözőbb ágaiban kutatók, nyelveken beszélő, értelmes, okos, perspektívákban gondolkodó fiatalok, hogy valahol máshol a nagyvilágban gyógyítsanak, tervezzenek, kutassanak, tanítsanak.
Ez az igazi Trianon! A terület nagysága megmarad ugyan, de teljes szellemi-intellektuális ugarrá legyalulva, szolgáltató cselédvilággá nyomorítva.
Hogy megint azoknak legyen igazuk, Mikszáth-nak, Kemény Zsigmondnak, Vajdának, Eötvösnek, aztán Adynak, Móricznak és az összes nyugatosnak, akik már százötven éve is ugyanígy látták, igaz, mindhiába.
 
GÁBOR GYÖRGYfilozófus, habilitált egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt tudományos főmunkatársa,

2022. 11. 18. 18:01

Én most lássuk, milyennek látnak bennünket Európa többi tagja?

"Pesszimizmus és túlzott büszkeség, kivagyiság és kisebbrendűség jellemzi egyszerre a magyarságot - derítette  ki a közelmúltban egy tudományos dolgozat. Mifelénk csak a győztesnek szabad sírni. A Bernben elbukó aranycsapat mindmáig a nemzethalál jelképe. Mert nekünk Mohács kell..."

De mi velünk a baj?
Miért nem tudunk fesztelenül örülni a részsikereknek, az olimpiai bronznak, Baumgartner Forma 1-es státuszának, operaénekeseink világsikereinek, Kertész Imre Nobel-díjának?
"A múltnak köszönhető, hogy a magyar köztudat még mindig nem tudja értékelni, helyére tenni a sikert, mi több, azt sem mértük fel, mi számít kudarcnak - summázta a pszichiáter, BUDA BÉLA.
Hozzáteszi: - a jelenlegi kétpólus politizálás megzavarja a társadalmi vitákat, sokat "tesz" azért, hogy ne jusson előbbre az önértékelésben."
UNGÁR ANIKÓ bűvész-illuzionista szerint "temperamentumos nép a miénk, amely hajlamos a szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokra. Hol türelmetlenkedünk, hol meg lelkesedünk valamiért. Mindebben a média felelőssége is óriási. A Való Világ-show-k azt sugallják, a semmi is elegendő!"
Nem hiszem, hogy lenne sajátosan magyar karakter. Inkább egy régi séma létezik, amit a média felerősít, és ránk erőltet." - teszi hozzá még Buda Béla.
TÖRÖK GÁBOR politológus ezt a kettősséget szintén igaznak véli.
Fontos motivációs elem a kishitűség mellett a nemzeti büszkeség.
Ungár Anikó úgy gondolja, "az EU-hoz való csatlakozásunk hozzásegít a hátrányaink mielőbbi ledolgozásához.
Különösen a fiatalok válthatnak majd könnyen, ők nem rágódnak a múlton."

Te mit gondolsz, kedves olvasó, vagy fórum társ?

2022. 11. 18. 17:21

Pakolászás közben ráakadtam a könyvek között egy régi 24 ÓRA c. megyei újság 2004. május 2-i számára.
Ha valaki nem tudná, Magyarország 2004. május 1-én lett az Európai Unió tagja.
Magyarország Európai Únió

Ebben a lapban természetesen ezzel a témával foglalkoztak, vagy komolyan, vagy viccesen olvashattunk arról, milyenek is vagyunk európaiak, és azzal is, az itt élő népek milyennek látnak minket, magyarokat?

"A tökéletes európai Finnországban nevelkedne, Svédországból kapná a fizetését, Németországban közlekedne, Portugáliában lenne szerelmes, de Franciaországban szeretkezne, Olaszországban öltözködne, Hollandiában spórolna és Spanyolországban öregedne meg."

A karikatúrista szellemes rajzai és szarkasztikus szövegei szerint pedig:
Milyen is az európai:
- Szellemes, akár egy német
- Jó szervező, akár egy görög
- Türelmes, mint egy osztrák
- Barátságos, akár egy belga
- Rugalmas, mint egy svéd
- Úgy főz, mint egy brit
- Műszaki zseni, akár egy portugál
- Fegyelmezett, mint egy olasz
- Úgy vezet, mint egy francia.

/Sajnos, a karikatúrákat nem tudom idehozni, bocsi!/

(Folytatom!)

jadzia

2022. 11. 17. 19:36

egyetértek ágyéki gerinc CT