Öt év után: alkotmányellenes a fűnyírórendeletet
Közélet
2012. okt. 12.

<p>2007-ben, a kétharmados felhatalmazással bíró Meggyes frakció városszerte nagy felháborodást keltő rendeletet alkotott, melyben kötelezővé tette a lakótelepek lakói számára a házak körüli önkormányzati tulajdonú zöldterületek művelését. A Kúria a Magyar Közlönyben megjelent határozata megsemmisítette az alkotmányellenesnek nyilvánított szabályozást.</p>

A jogszabály alkotmányellenességének megállapítását a Kormányhivatal jogelődje kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál még 2007-ben, miután törvényességi felhívását az akkori képviselő-testület nem vette figyelembe. Az Alkotmánybíróság illetékessége ez év elején megszűnt az ügyben, és eljáró bíróságként a Kúria vette át az ügyet, mely alig 9 hónap alatt elvégezte azt a feladatot, amire az Alkotmánybíróságnak 4 év is kevés volt.

A Kúria megállapította, hogy a rendelet szövegével, a kertészeti szakmunkák közterületen való elvégzésének kötelezővé tételével az Önkormányzat túllépett az alkotmány és a törvények által kijelölt felhatalmazásán és kifejezetten az Önkormányzat által vállalt feladatot hárította lakóközösségekre.

A rendelet előírásainak megfelelni nem tudó lakóközösségek, társasházak az évek során sokszázezres számlákat fizettek ki a büntetések elkerülése érdekében. A Kúria döntése után ezeket az összegeket is jó eséllyel vissza lehet követelni és perelni az önkormányzattól.

 

Az indoklás és a határozat szövege: A Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf. 5015/2012/6. számú határozata

(forrás)