Esztergomban a kormányhivatal fizeti ki a szociális segélyeket

Esztergomban a kormányhivatal fizeti ki a szociális segélyeket

2012. 10. 11. 18:58

Esztergomban a városházán kifüggesztették, hogy kormányzati intézkedések miatt nem tudják kifizetni a segélyeket. A helyzet megoldására a kormányhivatal és a kincstár kifizeti az összesen 1,3 millió forintra rúgó szociális segélyeket, ha a polgármester az ehhez szükséges adatokat megküldi - jelentette be a választókerület elnöke, Völner Pál (Fidesz) csütörtökön tatabányai sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett rá, hogy szeptemberben még 1,4 milliárd forint volt a város kasszájában, és Tétényi Éva (független) polgármester egy héttel a határidő előtt fizetett a város adósságrendezésében érintett nagy adósoknak, de az utalások közé az összeg ezred részét kitevő segélyezettek nem fértek bele. "Ilyen provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Azoknak a segélyezetteknek, akiket a polgármester cserben hagyott, azt a megoldást kínáljuk, ha a város vezetése a névsort és az összegeket a kincstárnak vagy a kormányhivatalnak megküldi, a kincstár bankszámlára vagy postai úton, a kormányhivatal pedig a helyszínen készpénzben kifizeti ezeket az összegeket" - mondta Völner Pál.
A politikus szerint "nyíltan látszik, hogy Esztergomban nem a kormányzati beavatkozás okozza a problémákat, hanem mindig olyan helyzetbe hozza a városvezetés az önkormányzatot, mintha kormányzati tehetetlenkedés okozná a gondokat".
Völner Pál közölte: választókerületi elnökként szívesen megad minden segítséget az esztergomi gondok  rendezéséhez, de mint fogalmazott "az ilyen nyílt provokációkat, amiket a sajtó útján hoznak nyilvánosságra, a sajtó útján szeretnénk megcáfolni".
Tétényi Éva polgármester az MTI-nek elmondta, az önkormányzat azért fizetésképtelen, mert pontosan a kincstár volt az az intézmény, amely 400 millió forintos inkasszót tett az önkormányzat számlájára. Az összeg az állam által átvett intézmények fenntartási díja.
A polgármester hozzátette, a Völner Pál által említett 1,3 millió forintot kéthetente kell kifizetni, és azért nem volt lehetősége az utalványozásra, mert a törvények ennek rendjét szigorúan szabályozzák.
Tétényi Éva kijelentette, ha az állam önkormányzati segélyeket fizet ki, akkor állami pénzt vonnak el a költségvetésből. Ennek ellenére a kért listákat pénteken átadja a kormányhivatalnak.
A polgármester hozzátette, Völner Pál választókerületi elnökké választása óta, azaz több hónapja szóbeli kérése ellenére nem egyeztetett vele Esztergom problémáiról.
Tétényi Éva október elején jelentette be, hogy az esztergomi önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, ezzel a város fizetésképtelené vált, mert az inkasszó kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem lehet pénzt fordítani.

 

MTI

 

 


 


A helyi Fidesz frakció közleménye:

 

A Magyar Államkincstár kifizeti a segélyeket

A 2012. október 11-én Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere arról tájékoztatta az ügyfeleket hirdetményében, hogy ,,a várost sújtó állami inkasszó miatt" az átmeneti segélyeket és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásokat nem tudja kifizetni.
Sajnálattal tapasztaljuk, hogy Tétényi Éva ismét a szegény, védtelen és támogatásra szorulókat eszközül használva, a jog és a törvényesség eszközei helyett a politikai zsarolást választja.

Tétényi Éva megint a saját politikai érdekeinek érvényesítésére használta fel a szociálisan rászorulókat.
Tétényi Éva ahelyett, hogy valódi tárgyalásokat folytatna a város érdekében, ismét csak a média befolyásolásával foglalkozik.
Arra kérjük Polgármester Asszonyt, hogy a segélyre szorulók érdekében a mai napon a Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságához vagy a KEM Kormányhivatalhoz juttassa el az ellátásra jogosultak névsorát és az ellátások összegét. A jogosultak a lista alapján egy napon belül megkapják a támogatásukat. A Magyar Államkincstár Megyei Igazgatósága a támogatást postai úton vagy átutalással tudja kifizetni. A Kormányhivatal a támogatásokat készpénzben is ki tudja fizetni.

A segélyre, szociális támogatásra szorulók nem lehetnek áldozatai Tétényi Éva politikai ámokfutásának, ezért a segélyek kifizetésre kerülnek a Kormány támogatásával.
Teszi ezt annak ellenére, hogy Tétényi Éva úgy ürítette le a város számláját, hogy a kifizetések között a le nem járt esedékességű kötelezettségeket is kifizette. Korábban a lejárt határidejű követeléseket sem fizette ki.

Cunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, valamint Dr. Völner Pál választókerületi elnök elmondta, Tétényi Éva a szociális segélyeket ugyanígy, ezekkel a kötelezettségekkel együtt, határidő előtt kifizethette volna.
Ezzel is azt igazolja, hogy a politikai zsarolása eszközének használja a szegényeket és a rászorulókat.

Fidesz Frakció Esztergom

2012. 10. 14. 20:37

Meggyes lesz Wölner kampányfőnöke???

2012. 10. 13. 12:24

Megyei elnökként politikai plakátok kiragasztására kötelezte az irányítása alá tartozó iskolákat,

A végérvényesen átvert pedagógus társadalom (mert semmi kétségük ne legyen: nem csak ideiglenes az életpálya-model elódázása) X-eléskor ezt se felejtse el!

2012. 10. 12. 17:52

"Esztergomiak szavazzatok Völnerre és csókoljatok neki kezet az üveggolyókért!"

Majd küldök róla fényképet!:)

2012. 10. 12. 17:10

elkezdték felépíteni Völlner Pál politikai imázsát 2014

Csakhogy én nem veszem be. Megyei elnökként politikai plakátok kiragasztására kötelezte az irányítása alá tartozó iskolákat, meg egyházi irányítás alá akarta betolni, tiltakozásul az akkori oktatáspolitika ellen. Éppen most láthatjuk az ő "tandíjmentes" felsőoktatás megoldásukat, példátlan forráskivonást az oktatásból, pedagógus társadalom fikázását. Nem csodálkozom, hogy államtitkárként  sem produkált semmit a kontraszelektált csapatával. Például a Malévnak vége, a MÁV mára már százmilliárdos romhalmaz, korábban Winkfeint és Tittmannt fikázó politikai táblákkal kitáblázott közutak nem épülnek, ideje új politikai karrier után nézni. Nagy lehet a baj, ha már Esztergommal is megelégszik. Most meg a "toljatok rá mindent Tétényire" fikázással építi esztergomi politikai imázsát. Ha a kétharmados kormányzati és önkormányzati hatalom birtokában kifizeti a törvényben előírt állami kötelezettségeket, fikázás nélkül, még akkor sem lenne ügyes és profi. Így meg egyszerűen undorító számomra. Mi vár rád szegény Esztergom, ha megválasztják, semmit nem old meg, mindenért mást hibáztat. Esztergomiak szavazzatok Völnerre és csókoljatok neki kezet az üveggolyókért!

2012. 10. 12. 11:50

A mostani akció egyetlen hibapontja a választási regisztráció bevezetése lehet!:)

2012. 10. 12. 11:49

Profi módon elkezdték felépíteni Völlner Pál politikai imázsát 2014.

Ügyes, profi munka!

2012. 10. 12. 11:12

A Fidesz frakció szerint Tétényi Éva ürítette le a város számláját.

Van pofájuk ezt leírni?

 

Egyébként a kormányhivatalnak lesz erre kerete. Hamarosan majd erre is megjelenik a város számláján az inkasszó!

választópolgárok

2012. 10. 12. 8:23

Ha Meggyesben egy hangyafing nagyságú becsület lenne, akkor a parlamenti képviselöi juttatása egy részét rendelkezésre bocsájtaná, hogy a rászorultak, általa idézett kárát, egy picit enyhítse. Csak egy szimbólum lenne, de lenne. Szimbólum, illetve jllemzö, hogy most is hallgat mint ebürülék a földben, és Völner-t küldi elöre. Vagy talán a Fidesz kormány már nem is reagál Meggyesre, csak Völner az aki tud tenni valamit? Hát nem lepödök meg, hiszen Meggyes idestova két és fél éve a parlamentben kétszer szólalt meg. Egyszer hogy NEM, egyszer hogy IGEN. Egyébként, ha jelen volt, biódíszletként ücsörgött és parancsra a narancsra nyomta a gombot. Ennyi teljesítményért még közmunkából sem tudna megélni valaki.

2012. 10. 11. 23:25

A 400 millióból, amit leinkasszáltak?:)

2012. 10. 11. 22:06

Hát az a "kétharmad", az mindenre ad felhatalmazást. Most nagyonjó a jótevő szerepében tetszelegni, erre is játszanak, hogy megmutassák, ők mennyire a szegények ellen, elnézést mellet? vannak.

2012. 10. 11. 21:05

A kormányhivatal miből fizeti ki a segélyeket? Van erre külön kerete?

2012. 10. 11. 20:22

Haladás.

Már nem fidesz- kdnp. Talán megértették, egyedül maradtak.

választópolgárok

2012. 10. 11. 20:01

Nem igazán tisztelt Fidesz Frakció Esztergom!

Ha a város eladósodás miatt fizetésképtelenné válik, akkor inkább azt kellene felelöségre vonni illetve a sajtóban, nyilvánossan szapulni, támadni, aki ezt az adósságot teljes felelöség nélkül a város lakóssága fejére zúdította. Ez a Meggyes Tamás vezetése alatt garázdálkodó Fideszes képviselötestület. Tessék ide címezni pofátlanságukat!

Arról hogy Tétényi hivatalbalépése óta szemétkednek, keresztbetesznek, ócsmánykodnak, hazudnak, inkább nem minösítek mert nincs is sok értelme! Pofa be és takarodjanak!