Esztergomban a kormányhivatal fizeti ki a szociális segélyeket
Közélet
2012. okt. 11.

<p>Esztergomban a városházán kifüggesztették, hogy kormányzati intézkedések miatt nem tudják kifizetni a segélyeket. A helyzet megoldására a kormányhivatal és a kincstár kifizeti az összesen 1,3 millió forintra rúgó szociális segélyeket, ha a polgármester az ehhez szükséges adatokat megküldi - jelentette be a választókerület elnöke, Völner Pál (Fidesz) csütörtökön tatabányai sajtótájékoztatóján.</p>

A politikus emlékeztetett rá, hogy szeptemberben még 1,4 milliárd forint volt a város kasszájában, és Tétényi Éva (független) polgármester egy héttel a határidő előtt fizetett a város adósságrendezésében érintett nagy adósoknak, de az utalások közé az összeg ezred részét kitevő segélyezettek nem fértek bele. "Ilyen provokáció mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Azoknak a segélyezetteknek, akiket a polgármester cserben hagyott, azt a megoldást kínáljuk, ha a város vezetése a névsort és az összegeket a kincstárnak vagy a kormányhivatalnak megküldi, a kincstár bankszámlára vagy postai úton, a kormányhivatal pedig a helyszínen készpénzben kifizeti ezeket az összegeket" - mondta Völner Pál.
A politikus szerint "nyíltan látszik, hogy Esztergomban nem a kormányzati beavatkozás okozza a problémákat, hanem mindig olyan helyzetbe hozza a városvezetés az önkormányzatot, mintha kormányzati tehetetlenkedés okozná a gondokat".
Völner Pál közölte: választókerületi elnökként szívesen megad minden segítséget az esztergomi gondok  rendezéséhez, de mint fogalmazott "az ilyen nyílt provokációkat, amiket a sajtó útján hoznak nyilvánosságra, a sajtó útján szeretnénk megcáfolni".
Tétényi Éva polgármester az MTI-nek elmondta, az önkormányzat azért fizetésképtelen, mert pontosan a kincstár volt az az intézmény, amely 400 millió forintos inkasszót tett az önkormányzat számlájára. Az összeg az állam által átvett intézmények fenntartási díja.
A polgármester hozzátette, a Völner Pál által említett 1,3 millió forintot kéthetente kell kifizetni, és azért nem volt lehetősége az utalványozásra, mert a törvények ennek rendjét szigorúan szabályozzák.
Tétényi Éva kijelentette, ha az állam önkormányzati segélyeket fizet ki, akkor állami pénzt vonnak el a költségvetésből. Ennek ellenére a kért listákat pénteken átadja a kormányhivatalnak.
A polgármester hozzátette, Völner Pál választókerületi elnökké választása óta, azaz több hónapja szóbeli kérése ellenére nem egyeztetett vele Esztergom problémáiról.
Tétényi Éva október elején jelentette be, hogy az esztergomi önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, ezzel a város fizetésképtelené vált, mert az inkasszó kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem lehet pénzt fordítani.

 

MTI

 

 


 


A helyi Fidesz frakció közleménye:

 

A Magyar Államkincstár kifizeti a segélyeket

A 2012. október 11-én Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere arról tájékoztatta az ügyfeleket hirdetményében, hogy ,,a várost sújtó állami inkasszó miatt" az átmeneti segélyeket és a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásokat nem tudja kifizetni.
Sajnálattal tapasztaljuk, hogy Tétényi Éva ismét a szegény, védtelen és támogatásra szorulókat eszközül használva, a jog és a törvényesség eszközei helyett a politikai zsarolást választja.

Tétényi Éva megint a saját politikai érdekeinek érvényesítésére használta fel a szociálisan rászorulókat.
Tétényi Éva ahelyett, hogy valódi tárgyalásokat folytatna a város érdekében, ismét csak a média befolyásolásával foglalkozik.
Arra kérjük Polgármester Asszonyt, hogy a segélyre szorulók érdekében a mai napon a Magyar Államkincstár Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságához vagy a KEM Kormányhivatalhoz juttassa el az ellátásra jogosultak névsorát és az ellátások összegét. A jogosultak a lista alapján egy napon belül megkapják a támogatásukat. A Magyar Államkincstár Megyei Igazgatósága a támogatást postai úton vagy átutalással tudja kifizetni. A Kormányhivatal a támogatásokat készpénzben is ki tudja fizetni.

A segélyre, szociális támogatásra szorulók nem lehetnek áldozatai Tétényi Éva politikai ámokfutásának, ezért a segélyek kifizetésre kerülnek a Kormány támogatásával.
Teszi ezt annak ellenére, hogy Tétényi Éva úgy ürítette le a város számláját, hogy a kifizetések között a le nem járt esedékességű kötelezettségeket is kifizette. Korábban a lejárt határidejű követeléseket sem fizette ki.

Cunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, valamint Dr. Völner Pál választókerületi elnök elmondta, Tétényi Éva a szociális segélyeket ugyanígy, ezekkel a kötelezettségekkel együtt, határidő előtt kifizethette volna.
Ezzel is azt igazolja, hogy a politikai zsarolása eszközének használja a szegényeket és a rászorulókat.

Fidesz Frakció Esztergom

(forrás)