Az Esztergomi Köztisztasági Kft. közleménye (Frissítve)
Közélet
2012. okt. 4.

<p>Az esztergomi szemétszállításnak nincs köze a városi kassza helyzetéhez, a szolgáltatásért ugyanis a lakók közvetlenül fizetnek az Esztergomi Köztisztasági (Eszköz) Kft.-nek - közölte a társaság ügyvezetője csütörtökön az MTI-vel, hozzátéve: a polgármester állításával ellentétben nem áll le a hulladékszállítás a város fizetésképtelensége miatt.</p>

Nagy Attila "riadalomkeltésnek" nevezte Tétényi Éva független polgármester szerdai nyilatkozatát, és kijelentette: a szemétszállítási szolgáltatás ellátása független attól, hogy "a politikai szándékok ütköztetése éppen milyen nyilatkozatokra indítja a közéleti szereplőket".
Hozzátette, a társaság "arra kéri a közéleti személyiségeket, hogy ne használják fel a köztisztasági feladatokat végző céget politikai szerepjátékokra".
Esztergom polgármestere szerdán jelentette be, hogy a város fizetésképtelenné vált, mert az önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, és ennek kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem lehet pénzt fordítani. "Minden esztergomit érint, hogy a város nem tudja fizetni a közvilágítást, a szemétszállítást és a téli útüzemeltetést" - mondta.
Tétényi Éva emlékeztetett arra, hogy korábban többször javasolta: a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és kezdeményezzenek tárgyalást a kormányzattal, de erre a fideszes többség nem volt hajlandó.
Zoltai Dániel (Fidesz), a pénzügyi bizottság tagja az MTI megkeresésére elmondta, a Fidesz képviselőcsoportja a hitelezőkkel korábban megegyezett abban, hogy 580 millió forintnyi adósság kifizetését decemberre halasztják, így az állami inkasszó után is lenne a városnak 180 millió forintja. A képviselő hozzátette, hogy a polgármester szeptember végén a fizetési határidő előtt hét nappal 880 millió forintot utalt el a hitelezőknek, értelmetlenné téve ezzel a Fidesz-frakció tárgyalásait és kezdeményezését.
Kitért arra, ha a kincstár nem kapja meg az inkasszó összegét, hatvan napon belül hivatalból új adósságrendezést kell indítani a város ellen. "A Fidesz képviselői remélik, hogy erre nem kerül sor" - közölte a pénzügyi bizottság tagja.
A képviselő-testület korábban egyhangúlag megszavazta, hogy a nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak a város elleni állami inkasszó felfüggesztése érdekében. A minisztérium válaszában közölte, hogy a tárca vezetőjének nem áll jogában az inkasszót felfüggeszteni.
Tétényi Éva erre reagálva azt mondta, hogy jogilag egyetért a miniszterrel. Szerinte a kérdést megnyugtatóan az rendezhetné, ha a testület élne felterjesztési jogával, és ennek hatására az Esztergom számára hátrányos törvényt módosítanák és az inkasszót eltörölnék. (MTI)

 

Az Eszköz Kft. közleménye:

 

Az Esztergomi Köztisztasági Kft. az esztergomi polgármester legutóbb az országos sajtóban is megjelent tájékoztatására, valamint a vállalathoz érkező, Tétényi Éva nyilatkozata kapcsán felvetett lakossági érdeklődésekre reagálva jelzi, hogy a hulladékszállítási szolgáltatás a jövőben sem fog változni, leállni. „Tétényi Éva szerint minden esztergomit érint, hogy a város nem tudja fizetni a közvilágítást, a szemétszállítást és a téli útüzemeltetést” – olvasható az Eszköz Kft-t is érintő mondat a polgármester nyilatkozatáról szóló hírben, s a visszajelzések alapján máris látható, hogy a riadalomkeltés a fent idézett mondattal is megtörtént. Nem várható el mindenkitől, hogy egy ilyen nyilatkozat esetében a sorok között olvasva meglássa a politikai szándékot, így teljesen érthető, hogy a lakosság „készpénznek veszi” Tétényi Éva mondatait és elfogadja a tőle hallottakat, így például azt is, hogy az Eszköz Kft. nem végzi majd el feladatát, így a város hulladékgazdálkodási kötelezettségének nem tesz eleget.

A városi hulladékkezeléssel és hulladékszállítással foglalkozó Eszköz Kft. nyomatékosan kihangsúlyozza, hogy a polgármester állításával ellentétben a hulladékgazdálkodás ügyében nem érinti az esztergomiakat a városi kassza helyzete, és nem történik meg, amire a polgármesteri mondat céloz, hogy a szolgáltatás minősége és mennyisége csökkenne, megszűnne. A köztisztasági feladatokat végző Eszköz Kft. működését törvény, mégpedig a Hulladékgazdálkodási Törvény határozza meg, ezen felül a várossal aláírt szerződés köti. Ennek a megállapodásnak alapeleme, hogy az önkormányzati törvény előírása szerint városi megbízás alapján végzi munkáját az Eszköz kft., de a lakosság közvetlenül a kft-nek fizet a hulladékgazdálkodási szolgáltatásokért, tehát, azt a vállalat mindig el fogja végezni. Ez független attól, hogy milyen a városi kassza állapota, vagy – ahogy a jelen esetben is látni lehet – a politikai szándékok ütköztetése éppen milyen nyilatkozatokra indítja a közéleti szereplőket. Ehhez hozzáfűzve a kft. arra kéri a közéleti személyiségeket, hogy ne használják fel a köztisztasági feladatokat végző céget a politikai szerepjátékokra.

(forrás)