Armageddon Esztergomban

Armageddon Esztergomban

2012. 10. 02. 18:43

Október 3-a Esztergom életében nem csak a 2 évvel ezelőtti polgármester-választás miatt lesz emlékezetes, hanem azért is, mert az a 400 millió forint, amelyet a Magyar Állam az átvett intézmények miatt ma inkasszált, fizetésképtelenné tette a várost. Mint ahogy arra Tétényi Éva független polgármester már többször felhívta a figyelmet, azonnali kormányzati beavatkozásra lenne szükség, ami meg is történt. Csak éppen ellenkező előjellel, mint ahogy arra Esztergomnak szüksége lett volna. Az állam ugyanis Matolcsy György miniszter ígéretéhez híven az önkormányzat elszámolási számláját terhelte meg, azaz a település számláján lévő 400 milliós hiány kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatfinanszírozás nem történhet meg.

Az önkormányzat nagyobb bevételre csak jövő március közepén, az adóbefizetések idején számíthat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy október 3-tól az átmeneti segélyeket, - amely a kiskorú gyermekeket nevelők részére nyújt azonnali segítséget (körülbelül 150 fő) - nem kapják kézhez. Az ugyancsak kiskorú gyermeket nevelők részére a gyerekek étkezetési díjára sincs fedezet, ami kb. 120 családot érint súlyosan. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok pedig (580 fő) nem kaphatják meg az Erzsébet utalványukat mindaddig, amíg a kormány nem lép. Ugyancsak nem tudja ebben a helyzetben tovább fizetni a város a több mint 600 lakásbérlő és azokkal élők közüzemi költségeit, valamint az önkormányzati lakásokkal érintett társasházakban a közös költségeket, ami további 1000 főt jóval meghaladó esztergomi lakos közműszolgáltatásból való kizárását jelenti. Így előfordulhat, hogy télen nem lesz fűtés, víz és áram ezekben az ingatlanokban.

Minden esztergomit (közel 30 000 fő) érint a városüzemeltetési költségek fedezethiánya. Esős, havas időben nem tudja a város fizetni a csapadékvíz-átemelők áramdíját, nem jut pénz a nyílt árkok tisztítására, és a csapadékelvezető csatornák karbantartására sem. Ez a város alacsony fekvésű területein 5000 embert érinthet az időjárástól függően. Esztergom teljes lakossága újra megtapasztalhatja, milyen az, ha nincs közvilágítás, hiszen ezek a költségek is az önkormányzat büdzséjéből fizetendőek. A kézi hulladékgyűjtők ürítésének elmaradása folytán pedig szeméthegyek képződnek hamarosan a városban. A hideg, csapadékos idő beköszöntével a közlekedés nem csak az amúgy is rossz állapotban lévő közutak, hanem a síkosság-mentesítés elmaradása miatt is járhatatlanná válnak. Így gyakorlatilag az egész közlekedés megbénulhat a városban. Sajnos a legkisebbeket is érinti a fizetésképtelenség, mivel az önkormányzat ebben a helyzetben nem tudja elvégeztetni az óvodák fűtési rendszerének karbantartását, így az 1175 óvodás korú gyermek közel fele hidegben kell hogy töltse majd a napot.

 

A forráshiány a kötelezően ellátandó önkormányzati feladatok közül az eb rendészeti feladatok ellátását (kóbor kutyák befogása, ellátása) is veszélyezteti, ezek mellett már eltörpül, hogy a képviselők tiszteletdíját sem tudja a város a következő időszakban kifizetni. A pénzhiány miatt a legnagyobb hitelező banknak járó kamat sem kerülhetett kifizetésre, ezért annak késedelmi pótléka tovább növeli a város több mint 20 milliárdos, kötvényből származó adósságállományát.

Most a Kormányon múlik, hogy hagyja-e továbbra is a város romba döntését, avagy azonnali segítséget nyújtva szakmai és pénzügyi megállapodásokat köt a bajba jutott esztergomi önkormányzattal. A helyzet megoldása nem tűr további halasztást. Az elmúlt időszakban a független polgármester számtalan kísérletet tett arra, hogy a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és azonnal tárgyalást kezdeményezzenek a kormányzattal, azonban erre a fideszes többség nem volt hajlandó. A 2/3-os szavazati fölényben lévő, Meggyes Tamás fémjelezte frakció egy újabb adósságrendezési eljárás kezdeményezését sem támogatta, így fordulhatott elő, hogy az önkormányzat kötelező feladatellátása veszélybe került, Esztergom működésképtelenné vált.

 

 

Esztergom, 2012. október 2.

 

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

 


Videótár

MTV: Esztergom: már a segélyeket sem fizetik?

MTV: Ismét csődben Esztergom?

MTV: Csődben Esztergom

2012. 10. 04. 20:25

Azért én a képviselők hekyében nagyon, de nagyon elgondolkodnék azon, mi is történt a kiflicsücskös tüntetés után. A helyzet most súlyosabb.

Megoldás:

A fideszesek bejelentik a kerálnak, hogy ha nem segít, lemondanak és új választás lesz, ahol kizárt a fidesz nyerése. Erre a kerál megijed, hiszen ekkora politikai buktát nem vállalhat, oszt megmenti Esztergomot.

Persze szar ügy, hiszen ebben az esetben sok alattvaló hasonlóképpen fordulna a kerálhoz, annyi pénz meg nincs.

Zsullal értek egyett, menni kell, amíg lehet.

2012. 10. 04. 11:43

Tétényi "Jen d" Arc" Éva hogy lehet még Esztergom élén? Armageddon.Sírós

2012. 10. 04. 11:24

Obersovszky hogy lehet még a köztévén? Gusztustalan.

2012. 10. 04. 10:00

Tétényi. és Obersovszky "M1"

Esztergom: már a segélyeket sem fizetik?

http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/10/04/06/Esztergom_mar_a_segelyeket_sem_fizetik_.aspx

 

Kérdések, na de a válaszok.....?

2012. 10. 04. 9:44

2011.Szeptember..."Tétényi Éva azt mondta, ha elutalja a kért egymilliárd forintot, év végére nem lesz pénz az intézmények működtetésre, illetve november elején nem tudnak bért fizetni."

undefined

http://richpoi.com/plugins/content/content.php?content.1971

2012. 10. 04. 9:11

Ami az inkasszó következményeit illeti, a korrektséghez az is hozzátartozik, hogy elgondolkodjunk azon, mi lett volna, ha a kormány nem államosítja az intézményeket?

Mert joggal hangzik el, hogy eintand történt.

De ez az einstand pontosan azt az állapotot rögzíti, mintha a város maradt volna az intézmények működtetője.

És ha a valóságban is így lenne,nincs einstand, akkor is szükség lenne a négyszáz millióra az intézmények működtetésére.

Akkor is ugyanitt lennénk, hogy a város fizetésképtelen lenne.

 

Törölt felhasználó #3155

2012. 10. 04. 7:12

Amíg Esztergom szavazóinak jó részére egy poros konzervatív gondolkodásmód lesz jellemző, komoly változásra nem lehet számítani. Nem véletlen, hogy birka módjára tűrik amit velük tesznek. Egy öntudatos polgárok lakta településen már régen komoly tömegdemonstrációk lennének.  Ami bíztató, hogy komoly értékmódosulást tapasztalható a 18-23 évesek körében. Ez általános jelenség Ők talán már nyitottak lesznek a változásokra.

2012. 10. 03. 21:25

Nincs Esztergomban egy civil szervezet,ami nem lenne köthető valamelyik eddigi uralkodó párttal.

http://www.polgariesztergomert.hu/

Törölt felhasználó #3155

2012. 10. 03. 21:02

A nép hibázott a látottak szerint. No, de még sem lehet leváltani!
Mi több, legközelebb is hibázni fog, csak valószinű kisebbet, jó esetben sokkal kisebbet!

Törölt felhasználó #3155

2012. 10. 03. 20:39

"Miért lehetetlen az, hogy lesznek hiteles indulók("

Hiteles indulók eddig is voltak. De az istenadta nép a fideszeseket, kereszténydemokratákat  választotta. :)

Törölt felhasználó #3155

2012. 10. 03. 19:36

No, és akkor mi légyen? Szög meg kötél, ahogyan azt annak idején javasolta "valaki"?
Nem. be kell fejezni a jajgatást! Miért lehetetlen az, hogy lesznek hiteles indulók(Már amennyiben lesznek szabad választások!)?
Ha meg nem, hát azt köszönhetjük magunknak! Akkor majd később lesz változás, nem áll meg a világ!

2012. 10. 03. 19:27

Ja,az összefogás. És kivel ezek ellen a ganaj fideszesek ellen ? Talán a maszoppal,a dk-val ? Ne vicceljetek már. Hiteltelenebbnél hiteltelenebbek ezek is !! Nincs Esztergomban egy civil szervezet,ami nem lenne köthető valamelyik eddigi uralkodó párttal. Mert a megoldás a pártokrácia nélküli városvezetés lenne. De ismerve a körülményeket erre nulla az esély. Ergo Esztergom egy fekáliával töltött mosógépben vergődő valami,ami csak ciktóberben lesz majd tiszta.

2012. 10. 03. 18:54

" Az elmúlt időszakban a független polgármester számtalan kísérletet tett arra, hogy a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és azonnal tárgyalást kezdeményezzenek a kormányzattal, azonban erre a fideszes többség nem volt hajlandó."

Azt gyanítom, 2014-ben több helyi ( is ) fideszes is belefut majd büntetőeljárásba. Ohne mentelmi mindegyiknél.

2012. 10. 03. 14:13

Nem vagyok jós, de szemmel láthatóan eljött a pont, amikor a képviselő-testület fel fogja oszlatni magát, mert megérkeztünk a mélypontra, esetleg az országgyűlés teszi ezt (bár azt kétlem). A kérdés, hogy ezek után ki viszi majd el a balhét, mert a Fidesz biztosan nem, és Tétényi Évától sem várhatjuk (elvégre ő "a mindig együttműködni akartam"-ja mögé fog takarózni ártatlanságát igazolandó). Tehát ez senki hibája, de bárki lesz is két évig, biztos nem fog jól járni, mert 2014-ben a Fidesz vissza fogja követelni a most elhagyott helyét új arcokkal.

Az sem lepne meg, ha már meg is lennének a jelenlegi Fideszes képviselőink új állásai a kialakuló járásoknál, területi kamaráknál, iskolákban, stb., és ha jól sejtem mindenki vezető beosztást fog kapni. Aki meg nem, az megy nyugdíjba.

Tessék kérem szépen ezt Önök kérték, ez Magyarország, ez Esztergom 2012-ben.

Adja Isten, hogy ne legyen igazam, és a felelősséget felvállalja a jelen helyzetben a testület a polgármesterrel, és megoldják a problémákat, bár szerintem ők erre is, akár csak a város vezetésére alkalmatlanok vagy a képességeik, vagy a jellemük miatt...

Ha ez bekövetkezik, valaki nagyon jól fog járni az értékesítésre kerülő ingatlanokkal, lehetőségekkel, stb. A város számára túl későn fog kiderülni, hogy mi mozgatja szálakat: tudatlanság vagy rosszindulatú gazdasái, esetleg politikai erő...

2012. 10. 03. 9:32

Engem az érdekelne, mi történik az ország többi településén, biztos vagyok benne, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, ahonnan ekkora elvonások vannak, bár tudom, mi még büntiben is vagyunk, jól bele kell dörgölni az orrunkat a választásunk eredményébe, mert ugye egy dolgot nem tud a jelenlegi kormányzó erő - vesziteni. Amig ellenzékben volt a Fidesz, felbátoritotta az általa vezetett önkormányzatokat az eladósodásra - valószinűleg már akkor is az unortodox gazdaságpolitika hivei voltak -, most pedig, hogy rájuk szakadt, már csupán az országos adatok érdeklik, azokat igyekeznek kozmetikázni. Érdekelne pl. a város gazdasági állapota évről-évre, pl. az össz bevétel alakulása, az össz kifizetések (ezen belül szerintem érdekes lehet a városi holdingnak kifizetett összegek), és a hitelállomány alakulása, grafikusan. Persze, tudom, most az jön, aki nem hiszi járjon utána - amire én nem vagyok alkalmas sajnos.

2012. 10. 03. 9:02

Mond valamit az alábbi .....

 

http://szeretgom.hu/static/15554.1

2012. 10. 03. 8:50

A 10 semmirekellő gazember munkáját és a nemzeti összetartozást kiválóan tükrözi a helyzet. Mikor jut végre oda az esztergomi, hogy kirángatja ezeket a sz.háziakat a testületi ülésről!?

Egy kisebb faluban, már az utcára aem merné kitolni egyik sem az arcát, a Bécsi út végén, a Lajtán túl sem csinálhatná egyik sem ezt.

2012. 10. 03. 7:52

Vajon megoldás lehet-e, hogy az Államadósság csökkentő Alaphoz hasonlóan, a helyi befizetésekből finanszírozzák a gyerekeket érintő költségeket?

Cserébe a vállalkozások iparűzési adókedvezményt kaphatnának.

Továbbá ezen a ponton indokolt lenne megszűntetni a parkolási díjakat, ami eddig is csak a költségeket jelentette, mégcsak nullszaldós sem volt.

 

És nem utolsó sorban a képviselő testületnek végre önkritikát kellen gyakorlonia, hogy a munkájuk és annak gyümölcse a város érdekeit szolgálja-e?

Ez nem a Matolcsynak a sara, hanem annak a nemzeti együtt-nem-működésnek, amit ezek csinálnak a választások óta:

Jelképesek a gondok, amik jelentkeznek: kihűl a gyerekszeretet (hideg óvodák), megfulladunk a szemétben (szemét = eredeti funkcióját el nem látó tárgy), szociális autizmus (az elesettek magára hagyása), szeretet-éhség (nincs közétkeztetés) ... stb.

2012. 10. 03. 2:46

ITT a bizonyíték:

"Az elmúlt időszakban a független polgármester számtalan kísérletet tett arra, hogy a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és azonnal tárgyalást kezdeményezzenek a kormányzattal, azonban erre a fideszes többség nem volt hajlandó. A 2/3-os szavazati fölényben lévő, Meggyes Tamás fémjelezte frakció egy újabb adósságrendezési eljárás kezdeményezését sem támogatta, így fordulhatott elő, hogy az önkormányzat kötelező feladatellátása veszélybe került, Esztergom működésképtelenné vált."

 

Ki lehet írni a város határában lévő ESZTERGOM táblára: A SENKI FÖLDJE!