Felszámolták a szelektív szigetet, de tovább gyűlik a szemét
Közélet
2012. szept. 27.

<p>Az Eszköz Kft. a múlt hónapban felszámolta a szelektív szigetet a Magvető szobor körül, arra hivatkozva, hogy illegálisan kommunális hulladékot is leraknak a konténerek mellé. Pár méterrel odébb újra gyűlik a szemétkupac.</p>

Előre vetítem, hogy a Magvető szobor körül valóban áldatlan állapotok uralkodtak az utóbbi időkben. Fekvése miatt fontos, hogy milyen képet fest ez a kis park és környéke, mivel a vasútállomásra érkező turisták ezen az útvonalon haladnak a belváros felé, itt szerzik az első benyomásukat a városról. Augusztusban az Eszköz Kft. felszámolta a hulladékszigetet, hogy a méteres szemétkupacokat megszüntessék és elejét vegyék az illegális hulladéklerakásnak. Ez egy hónap távlatából úgy tűnik, nem oldotta meg a problémát, ugyanis azóta pár méterrel odébb a bokor alatt gyűlik a szemét.

2012-09-27

 

Viszonyításképp itt egy kép arról, hogy nézett ki a környék pár nappal a szelektív sziget felszámolása előtt.

2012-08-08

Ezen a helyen hosszú évig működött a hulladékgyűjtő sziget, melyek helyét a képviselő-testület jelölte ki. Az esztergom.hu-n egy 2006-os rendelet található meg, melynek melléklete felsorolja az akkor működő, és tervezett szigetek helyét, így a magvető szobor körülit is. Ekkortájt még 25 hulladék-szigetet terveztek a városban, köztük az ipari park területén ingyenes használatú hulladékudvar kialakítását is.

A cég honlapján a tájékoztató oldalon még mindig szerepel a Magvető szobornál augusztusban felszámolt gyűjtőhely. Ugyanitt olvasható az is, amiről a sajtó is rendszeresen beszámolt, hogy az Eszköz az évek alatt megszüntetett és áthelyezett hulladékgyűjtő-szigeteket. Szentgyörgymezőn például a Hunyadi utcából a Klapka térre, holott a 561/2005. (IX.15.) esztergomi önkormányzati határozat **módosítva a 447/2007.(VI.15.), a 765/2007.(X.30.) határozattal** szerint annak helye a "Szentgyörgymezőn a Hunyadi utcai gázcseretelep mellett" lenne.

Nem tudom, hogy jogilag kinek a döntése szükséges a szelektív szigetek megszüntetéséhez, áthelyezéséhez, és hogy mi van a cég közszolgáltatási szerződésében erre vonatkozólag, de az biztos, hogy a mostani döntés nem oldotta meg az illegális szemét kérdését a park területén. Azoktól viszont elvette a szelektív gyűjtés lehetőségét, akik rendeltetésszerűen használták volna a lerakót.

(forrás)