Képviselő-testületi ülés: eladnák az élményfürdőt
Közélet
2012. szept. 13.

<p>Az esztergomi képviselő-testület csütörtöki ülésén megegyezés született az ingatlanhasznosítási koncepcióról, több ingatlant eladásra szánnak, köztük az Aquasziget élményfürdőt.</p>

A képviselő-testület ülésén 17 előterjesztésből kettőt Tétényi Éva független polgármester vont vissza, a fennmaradók mintegy felét a többségben lévő Fidesz-frakció nem vette napirendre. Elmaradt többek között a grémium önfeloszlatásáról, az adósságrendezéssel kapcsolatos kérdésekről és a közterület-felügyelet létszámnöveléséről szóló vita.
Megegyezés született viszont az ingatlanhasznosítási koncepcióról. A város önkormányzatának tulajdonában lévő, jelenleg üresen álló lakásokra, nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, valamint a beépítetlen földterületekre vonatkozó előterjesztés célja az volt, hogy a kezelésükkel, állagmegóvásukkal kapcsolatos költségek ne terheljék a kritikus állapotban lévő költségvetést.
Az ingatlanok hasznosításából és értékesítésből származó bevételre a városnak rendkívül nagy szüksége van. A polgármester az ülésen jelentette be, hogy az államkincstár nem lát lehetőséget az 1,1 milliárd forintról szóló inkasszó felfüggesztésére. Mivel ezt az összeget az Országgyűlés megszavazta a 2012-es költségvetés megalkotásakor, csak törvénymódosítással lenne elérhető az inkasszó leállítása vagy felfüggesztése.
A vitában Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője módosító indítványában azt javasolta, hogy az eladásra kijelölt élményfürdőt vegyék le az áruba bocsátandó ingatlanok listájáról. Mint mondta, ha felépül a közelben tervezett két szálloda, akkor már gazdaságosabban lehet üzemeltetni. Hozzátette: szerinte az egész koncepció megkérdőjelezendő a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben.
Meggyes Tamás (Fidesz) nem értett egyet frakciótársával. Szerinte a nagy értéket képviselő ingatlanra is lehet vevőt keresni, emiatt nem kellene törölni az ajánlati listáról, de azt ő is hozzátette, hogy most nehéz lesz olyan érdeklődőt találni, aki ekkora befektetésre vállalkozna.
A szavazáskor az utóbbi véleményt támogatta a többség, így az esztergomi élményfürdő is az eladandó önkormányzati ingatlanok között szerepel.
Az Aquasziget 3,6 milliárdos beruházással valósult meg, 2005-ben nyitotta meg kapuit.

MTI

(forrás)