Levéltári konferencia a kommunizmus-kutatásról
Kultúra
2012. szept. 11.

<p>A Magyar Levéltárosok Egyesülete és a megyei levéltár közös konferenciát rendez csütörtökön és pénteken Esztergomban a kommunizmus nevében elkövetett bűnök és az állampárti diktatúrák történetének feltárásával kapcsolatos legújabb kutatási eredményekről.</p>

A konferencián Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Gyimesi Endre levéltári miniszteri biztos köszöntői után hangzanak el a határon túli magyar vonatkozású levéltári források kutatásáról szóló előadások. A levéltárosok beszámolnak a csehországi, szlovákiai és szerbiai kutatási lehetőségekről, a kárpátaljai iratfeltárási projektről, illetve a nyugati magyar emigráció történetére vonatkozó kutatás módszertanáról - mondta Csombor Erzsébet, a megyei levéltár igazgatója kedden az MTI-nek.
A rendezvényen megtárgyalják a magyarországi állambiztonsági iratok forrásértékének problémáit, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlással kapcsolatos iratok forrásként használatát, majd a konferencia első napját kerekasztal beszélgetés zárja, amelynek témája az állambiztonsági iratok kezelése.
Pénteken az egyháztörténeti kutatások kerülnek a középpontba. Az előadások érintik a politikai rendőrség egyházakkal kapcsolatos iratainak kutatási nehézségeit, és az egyházi témájú minősített iratok felülvizsgálatát a Külügyminisztérium gyakorlatában. Arra is választ keresnek, miért ügynökközpontú a jelenkori magyar történetírás.

MTI

(forrás)