Önök kérdeztek, a KDNP válaszol
2012. szept. 6.

<p>A KDNP Esztergomi Szervezete csütörtökön tartott nyilvános taggyűlésére előzetesen is érkeztek kérdések a párt helyi szervezetének esztergomi állásfoglalására vonatkozóan. A kérdésekre ezúton adunk választ.</p>

Nyilatkozatom keretein belül először szeretnék pár fogalmat a helyére tenni azzal a szándékkal, hogy a jövőben ezeket már nem szeretném, ha vitatnák.

Legelőször is: nincs olyan, hogy Fidesz-KDNP frakció. Sem országosan, sem megyei szinten, sem helyi szinten. A Házszabály szabályozza részletesen a frakcióalakítás lehetőségeit (helyi szinten az SZMSZ), amely szerint – nagy vonalakban – egy bármely párthoz tartozó képviselő, csak egy képviselőcsoportnak lehet a tagja. Ennek megfelelően van Fidesz frakció, van KDNP frakció, és ez a két frakció szövetséget kötött a kormányzásban, ami folytán beszélhetünk Fidesz-KDNP frakciószövetségről. Ez azonban feltételezi az önálló KDNP frakciót az önálló Fidesz frakció mellett.

Esztergomban a képviselő csoport alakításához a képviselő-testületben 3 képviselő szükséges. Köztudott, de ezúton meg is erősítem, hogy a képviselők között nincs kereszténydemokrata politikus. A KDNP nem alakított frakciót a képviselőtestületben. Ennek tudatában a Fidesz frakció nem jelenthette volna be a Fidesz-KDNP frakció megalakulását, és ez a polgármester asszonynak is feltűnhetett volna, de ha másnak nem is, a jegyzőnek legalább egy erőset kellett volna köhögnie, tekintettel arra, hogy a megválasztott képviselők nem tagjai a KDNP-nek, ezért még a KDNP helyi szervezetének egyhangú felhatalmazásával sem hozhatott volna létre senki Fidesz párttagként KDNP elnevezésű frakciót.

Ezek után ostobaságnak tartom, hogy egyes hírportálok valamint a Fideszes képviselők ennyire kötik még mindig az ebet a karóhoz, mikor elődöm, és én is jeleztük, hogy ezt ne tegyék, és nyilatkozatban kértük őket, hogy a KDNP név használatától tartózkodjanak.
Másodszor: a kereszténydemokrácia egyik alapelve (a háromból) a szubszidiaritás, azaz a felsőbb szint nem avatkozhat bele kérés nélkül az alsóbb szintek feladataiba, illetve problémáiba, vagyis minden problémát azon a szinten kell megoldani, amelyiken keletkezett. Magasabb szervezeti szint az alsóbb szintű szervezetek problémamegoldásban csak kérésre segíthet, és akkor viszont köteles is segíteni.

Ebből kifolyólag nem igaz az az állítás, hogy a helyi választások során a KDNP országos vezetése a helyi jelölésbe közvetlenül belefolyt vagy beleszólt volna. A KDNP alapszabálya rögzíti, hogy a helyi szervezet hatásköre polgármesterjelölt, illetve önkormányzati képviselőjelöltek állítása. Esztergomban 1990 óta van a Kereszténydemokrata Néppártnak helyi szervezete, és a helyi szervezet a 2010-es választások során nem állított és nem támogatott sem polgármester-jelöltet, sem önkormányzati képviselőjelölte(ke)t. Ehhez képest Steindl Balázs nyilatkozatában azt olvastam, hogy őt és a többi megválasztott képviselőt a KDNP is jelölte. Erről a jelölésről az esztergomi KDNP tagsága nem tud. Ezt az ellentmondást szerintem nem nekem kellene feloldanom, tekintettel arra, hogy nem én állok a vékony jégen.

Harmadszor: sajtó-helyreigazítási pert – ígéretemmel ellentétben – azért nem kezdeményeztünk eddig a különböző hírportálokkal szemben, mert az SZMSZ melléklete szerint Steindl Balázs azt jelentette be, hogy Fidesz-KDNP frakció alakult meg, és ez került bele az SZMSZ mellékletébe, tehát a sajtó a Fidesz-KDNP név használatáért nem vonható felelősségre. Más kérdés, hogy az esztergomi KDNP az ilyen közléseket továbbra is annak kezeli, amik azok valójában: provokáció és erőfitogtatás, mert az értelmesebb szerkesztők már elődöm nyilatkozata után megértették a valós helyzetet, és annak megfelelően publikálnak/javítanak.

A fentiek ismeretében kérdéseire válaszaim tehát a következők:

1. kérdés:

Hogyan oldaná fel azt az ellentmondást, hogy Ön szerint nincs frakciószövetség a két párt között, miközben bizonyos, hogy a 2010-es választások előtt is csak a két párt felső irányításának engedélyével lehetett Esztergomban a Fidesz és a KDNP együttműködésben kampányolni és a város körzeteiben megnyert választás után megkezdeni a ciklust? A választási mechanizmus szerint egyetlen helyi képviselő sem indulhat a választókörzeti vezetés engedélye nélkül. Bizonyos az is, hogy ez így történt Esztergom, illetve az esztergomi KDNP esetében is.

Válasz:

Amit Ön bizonyosnak vesz, az nem az. Lehet, hogy a Fidesz alapszabálya lehetővé teszi a felsőbb szintű irányítást helyi ügyekben, a KDNP alapszabálya viszont ezt kimondottan tiltja. Az esztergomi KDNP 2002 óta nem választott, nem választhatott választókerületi vezetőt,  mert a Meggyes vezette helyi Fidesz a KDNP-t szisztematikusan igyekezett mindenhonnan kiszorítani éppen emiatt nem volt együttműködés sem a két párt között. A két szervezet kapcsolatának hiánya pedig szükségszerűen a szövetség hiányát is jelentette/jelenti./Meggyes 2002-ben tett kijelentését idézem:” Torta csak egy van, amit tovább nem lehet szeletelni ...” /

2. kérdés:

Egy korábbi, Székely János püspök és Harrach Péter frakcióvezető által tartott esztergomi KDNP-s fórumon meg is nyilvánult a helyi KDNP szervezet két csoportja, az alapítóknak mondható idősebb tagság és a relatíve új tagság. Harrach Péter akkor azt mondta az esztergomi gyűlésen, hogy a kiélezett vita a párt helyi szervezetének helyzetéről a rendezésig maradjon belső ügy, a tisztázás után pedig nyilatkozzon a KDNP vezetése az új helyzetről. Ez a nyilatkozat még várat magára. Szabad-e tudni, hogy hol tart a párt helyi szervezetének megújhodása?

Válasz:

Harrach Péter nem a KDNP esztergomi szervezetén belüli vitára gondolt (ilyen alapvetően nincs is), hanem az Esztergomban kialakult KDNP-Fidesz ellentétre. Erről az alábbi nyilatkozatot tudjuk adni: a Kereszténydemokrata Néppárt Esztergomi Szervezete a helyi közügyekben önálló társadalmi akaratképző erő, és mint ilyen, független a helyi Fidesztől. A KDNP Esztergomi Szervezete mint társadalmi szervezet kijelenti, hogy a pártszervezet nem vallási csoportosulás, hanem a helyi politikai akaratképzés része, amely során a keresztény értékekre figyelemmel, javító szándékkal veszünk részt a helyi közéletben. A pártépítésünk, illetve a helyi szervezet bővítése pedig folyamatosan zajlik; nyitott kapukkal várjuk a helyi közügyekben tevékenyen részt venni szándékozó keresztény múltú és értékrendű tagokat / pártoló tagokat.

3. kérdés:

A helyi KDNP megosztottságából Tétényi Éva és támogatói baloldali tömbje húzza a hasznot, hiszen az ő politikai stratégiájuk egyre inkább nyílt jobboldal-ellenes, tehát nemzeti-keresztény oldal ellenes. Ön illetve elődje, Mészáros János miért választotta Tétényi Évát és az őt szponzoráló baloldalt, mint politikailag támogatandókat? Miért nem azokkal próbálnak egy platformon maradni, akikkel országos szövetség, s jelenleg kormányzati együttműködés, koalíció van? Milyen érdek fűzi ahhoz, hogy ne a szövetséges Fidesz, hanem az azzal ellentétes oldalon álló politikai erőknek kedvező nyilatkozatokat, lépéseket tegyen a korábbi helyi KDNP vezetés, így Ön is?

Válasz:

Sajnálom, ha a közleményemből azt a következtetést is le lehetett vonni, hogy a KDNP a baloldal élén álló független(?!) polgármesterasszonyt támogatja. Nem tesszük. Álláspontunk, hogy a város vezetése morális válságban van. Éppen ezért az esztergomi KDNP nincs egy platformon Tétényi Évával, és nincs egy platformon a képviselő-testületi többséget adó Fideszes képviselőkkel sem, mert a mi szemszögünkből most az látszik, hogy Tétényi Éva és a Fideszes többségű képviselőtestület van egy platformon, azért mert bár tudják, hogy a kirakatban zajló folyamatos politikai csatározásukkal egy egész várost züllesztenek le, és osztanak meg, mégsem tér egyikük sem jobb belátásra, és a város polgáraitól kapott felhatalmazásukat nem arra a célra használják, amire azt kapták. A legnagyobb probléma nem az adósság okozta válság, hanem az a morális válság, amit őt együtt okoztak, mert ezt együtt viszik végbe most is. A KDNP célja, hogy a Tétényi és Fidesz frakció által okozott romokon újraépítse a közösséget.

4. kérdés:

Mint egy olyan párt helyi vezetője, melynek országos vezetése jelenleg kormánykoalícióban van egy másik párttal, az Ön márciusi tisztségbe kerülése óta találkozott-e hivatalosan az országos pártszövetség másik felének, a Fidesz helyi képviselőivel? Ha igen, miről szólt ez a találkozó, mi hangzott el ott?

Válasz:

Nem találkoztam még hivatalosan olyan helyi Fideszes képviselővel, aki részt vesz a jelenlegi képviselő-testületben is. Közeledésük első jelének azt venném, ha módosítanák a frakció-nevüket, és KDNP névvel nem adnának ki több nyilatkozatot és sajtóközleményt. Országosan többek között Völner Pállal beszéltem, mint választó körzetünk esetleges olyan országgyűlési képviselő-jelöltjével, akit KDNP is tudna támogatni a következő országgyűlési választásokon, de ez legyen egy sokkal későbbi téma.

Összegezve:

A KDNP Esztergomi Szervezete morálisan elítéli, és egyben elhatárolódik a Tétényi Éva polgármester és a Fideszes többségű képviselő-testület által együttesen végzett közösség-romboló politikától, és azt mindkét fél részéről a közhatalommal való visszaélésnek minősíti. Ezzel egyidejűleg szövetségese lesz mindenkinek, aki a közösségi érdekeket a saját érdekei elé helyezi, és közéleti tevékenységét nem a problémák mélyítésére, felelősség egymásra kenegetésére, hanem azok megoldására összpontosítja.

Dr. Révfalvi Gergely

elnök, KDNP Esztergomi Szervezete