Évi 60 000 forint megtakarítás az ÖkoKörben
Környezetünk
2012. szept. 5.

<p>Ennyi megtakarítást ígér egy 4 tagú család számára az ősszel folytatódó <a href="http://tudatosvasarlo.hu/okokorok">ÖkoKör program</a>. A Tudatos Vásárlók Egyesületének és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesületnek ingyenes Esztergom és környékbeli településeken háztartászöldítő projektjükben résztvevők a mérések alapján átlagosan ennyivel csökkentették gázszámlájuk összegét.</p>

Az ÖkoKör nemcsak a családok, fogyasztók rezsijét képes csökkenteni: a résztvevők jókedvűen, kis közösségben, egymás jó tapasztalatait és a zöldülés rögös útján megélt buktatókat megosztva tudnak változásokat elérni. A programot olyanoknak ajánlják, akik mindig is szerették volna zöldíteni a háztartásukat, de egyedül túl nagy falatnak tűnt. Az ÖkoKörben új barátokkal és egyszerű módszerekkel érhető el eredmény.

A háztartási kiadások csökkentése környezetvédelmi szempontból is jelentős: kevesebb hulladékot termelnek (élelmiszerekből, csomagolóanyagokból) és jelentősen apadnak az energiafelhasználás (víz, villany, gáz) mutatói is.

A programba csoportvezetők és csoporttagok jelentkezését is várják. Csoportvezetőnek bárki jelentkezhet, nem kell hozzá előképzettség, elég a lelkesedés és a szervező alkat. A leendő csoportvezetők számára a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) ingyenes trénerképzést tart, majd részt vehetnek a csoportok szervezésében.

Az 5-12 fős ÖkoKörök 2-3 hónapig járnak össze, összesen 9 alkalommal találkoznak. A folyamat során a résztvevők az ÖkoKörök kézikönyv, és még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz és hulladék), amelyekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek.

Az eredmények bíztatóak: az ÖkoKörök eddigi résztvevői háztartásonként átlagosan közel 600 liter vizet, 7 kilowattóra villamos áramot és 18 köbméter földgázt spóroltak meg, fél kilóval kevesebb élelmiszert dobtak a kukába, másfél kilóval kevesebb vegyes hulladékot termeltek heti szinten.

További információ az ÖkoKörről:

http://tudatosvasarlo.hu/okokorok

Jelentkezés az ÖkoKör programra:

tve@tve.hu

További információ:

Andacs Noémi

(1) 225-81-36, (30) 490 2024

noemi@tve.hu

 

A projektről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2010-től mostanáig 280 háztartás bevonásával próbálta ki és dolgozta ki a nemzetközi szinten legjobb gyakorlatként számon tartott viselkedésváltoztatási Eco Teams program hazai változatát. A résztvevő háztartások a program végére átlagosan 20%-kal kevesebb élelmiszerhulladékot és 21%-kal kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek, 13%-kal kevesebb villamos energiát, 23%-kal kevesebb földgázt és 9%-kal kevesebb vezetékes ivóvizet használtak, valamint jó 15%-kal kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint korábban.

 

2012-ben öt nagyvárosban (Eger, Esztergom, Kecskemét, Tatabánya és Szeged) valamint környékükön zajlanak ÖkoKörök helyi partnerszervezetek bevonásával.

Eger: Part Egyesület

Esztergom: Esztergomi Környezetkultúra Egyesület

Kecskemét: Zöldernyő Egyesület

Tatabánya: Tatabányai Klímakör Közhasznú Egyesület

Szeged: Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület (Ópusztaszer)

 

A mintegy 20 országban különböző nevek alatt futó, leginkább EcoTeams-ként ismert  ÖkoKörök program gondolata és elindítása a Global Action Plan International (GAP) nemzetközi civil szervezet nevéhez fűződik, amelynek 2009 óta a TVE is tagja. A programot 1990 óta világszerte több mint húsz országban vezették be és fejlesztették tovább a skandináv államoktól az Egyesült Államokon, vagy épp Fehér-Oroszországon át egészen Vietnámig bezárólag. Az EcoTeams ma a világ legnagyobb közösségi, részvételen alapuló környezetvédelmi akcióprogramja, amely már több mint egymillió embert ért el. A program az ENSZ Fenntarthatóságra Nevelés Évtizedének is hivatalos partnere.

(forrás)