Kultúrára és sportra nevelt ifjúság
Kultúra
2012. szept. 5.

<p>Több mint 350 gyerek vett részt abban a kultúrára és sportra nevelő egyéves programban, amely Csolnokon és térségében 11 oktatási intézmény példaértékű összefogásával indult. A tanórán kívüli hasznos elfoglaltságot nyújtó képzési projektet az Európai Unió 100 százalékban, 43 millió forinttal támogatta.</p>

A csolnoki Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár a térség 10 általános iskolájával és egy óvodájával kötött speciális együttműködést egy előzetes igényfelmérések alapján kidolgozott, szakmailag átgondolt képzési programsorozat megvalósítására. A „Térségi összefogással a kultúráért és a sportért – szemléletformálás a jövő generációjáért” elnevezésű projektet az Európai Unió, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 100 százalékban, 43 millió forinttal támogatta (TÁMOP-3.2.11/10/1-2010-0190).

A tanórán kívüli hasznos időtöltés során mind az oktatók és a közreműködő trénerek, mind a diákok kiemelten sikeresnek értékelték a gyermekek személyiségfejlődését elősegítő, képességeik kibontakozását támogató foglalkozásokat – mondta el Csolnok polgármestere. Tafferner József kiemelte, az egy éven át tartó programban több mint 350 gyermek vett részt és olyan speciális, intenzív képzésben részesültek, amelyhez más módon nem juthattak hozzá. A legnépszerűbb foglalkozásokon híres személyek is közreműködtek, mint például a sport- és egészségórákon olimpikon is tartott előadást, beszélgetést a kisiskolásokkal. Az igen mozgalmas, intenzív programban többek között hetente többször volt kultúraismereti és kreatív foglalkozás, úszóedzés Csolnok tanuszodájában, környezetvédelmi, sport és hagyományismereti versenyek és speciális témanapok.

A polgármester hangsúlyozta, a gyermekek az uniós támogatás révén ingyenesen vehettek részt a projektben, amely mindenképpen hasznos tanórán kívüli időtöltést kínált számukra. Tafferner József szerint az átélt élménysorozat a várakozások szerint hosszú távon is pozitívan kell hogy hasson a jövő generációjának életszemléletére.

(forrás)