Kidoboltatik az Esztör napi íjászverseny!
Kultúra
2012. szept. 3.

<p>2012. szeptember 8-9-én a futárok híradása szerint török hadak érik el Esztergom várát. A várvédők – mivel  jó szokás szerint kevesebben lesznek, mint a törökök - harcosokat keresnek segítségül, ezért az Esztör napokon íjászverseny is megrendezésre kerül.</p>

A versenyen nagy hangsúlyt kap a harcos lendület és az íjásztudás egyaránt. Az íjászversenyt kombináltan értékelik, figyelembe véve a találati pontosságot, és a versenyző gyorsaságát. A pálya átlagos képzettségű harcos számára könnyen teljesíthető szintidővel, 2D és 3D- s célokkal lesz kiépítve. Célonként egy lövést lehet leadni. A célfelületeken 5- 8- 10 pontot lehet elérni, amihez hozzájönnek a szintidő megtakarításból származó „+”, vagy idő túllépés miatt „-” pontszámok, másodperc alapon.

A verseny az alábbi kategóriákban zajlik majd:

Apród: 10- 14. éves leány és fiú.

Sólymok: 14- 18. éves leány és fiú.

Harcos: 18- 55. éves hölgy és úr.

Tiszteletre méltó: 55 év feletti hölgy és úr.

A versenyen részt venni csak tradicionális íjakkal, és sporthegyes favesszőkkel lehet. Középlövő íj és kifutó használata nem engedélyezett. Akinek lehetősége van rá, örömmel vesszük, ha a versenyzők korhű viseletben versenyeznek. Természetesen, aki nem rendelkezik hagyományőrző viselettel, az is indulhat, de a szervezők kérése az, hogy a konzervatív öltözködés előírás (lehetőleg ne rövidnadrágban és papucsban érkezzenek a résztvevők).

A versenyre nevezni 2012. szeptember 8-án, 8 és 9 óra között lehet a Várkapuval szemben állva a balra eső területen. Gyakorlásra 9 és 10 óra között van mód a versenypályán.

Eredményhirdetés verseny után egy órával. Nevezési díj nincs. Kategóriánként az első három helyezett díjazva lesz. A versenyből kizáró ok: alkoholos befolyásoltság, és a rendezvény méltóságához méltatlan viselkedés. A versenyen mindenki saját felelősségére vesz részt. Az esetlegesen okozott mindennemű kárért a felelősséget a versenyzők vállalják, ezt a beírólapon aláírásával igazolják. Fiatalkorúak esetében a kísérő a felelős személy.

A szervezők békés harcot, eredményes versenyzést kívánnak!

(forrás)