Tétényi: „Esztergom: pénzügy és/vagy politika?”
Közélet
2012. szept. 3.

<p>Esztergom város képviselő-testülete előtt 9-szer szerepelt a Déli Kanonoksorral kapcsolatos téma az elmúlt hónapokban. A 2012. március 2.-i testületi ülésen szóbeli tájékoztatást adtam a képviselőknek a Reneszánsz Zrt.-vel történt tárgyalásról, melynek lényege az volt, hogy csak a legszükségesebb állagmegóvási munkák készüljenek el az épületen annak érdekében, hogy ne történjen vagyonvesztés, valamint hogy az önkormányzat pénzügyi kereteit meghaladó munkák ne kerüljenek kiszámlázásra.</p>

A március 9-ei ülésen tájékoztattam a testületet, hogy még egyszer személyesen tárgyaltam az ügyben a Reneszánsz Zrt. munkatársaival. Ezt követően 2012. április 13-án, április 16-án, április 27-én, május 24-én, május 31-én, június 21-én, és július 17-én előterjesztésemben a déli kanonoksorral kapcsolatos döntés meghozatala szerepelt a testületi meghívóban, azonban ezt egyetlen egyszer sem volt hajlandó tárgyalni a Fidesz-frakció. Ezek szerint féléve tudatosan készülnek egy újabb adósságrendezésre.

Addig, amíg a testület fideszes többsége nem szavaz meg pénzt erre a feladatra, a számlát sem egészben, sem részletekben kifizetni nem lehet; tehát az ok nem elsősorban pénzügyi, hanem politikai. Zoltai Dániel, az Önkormányzat Közbeszerzési és Ügyrendi Bizottságának elnökeként tisztábban lehetne azzal, hogy a legutóbbi testületi ülésen általa bejelentett, ám meg nem mutatott, és mai napig hivatalosan kézhez nem kapott nyilatkozat alapján a Reneszánsz Zrt. fizetési meghagyása került visszavonásra, az ominózus, 102 millió forintos számla azonban nem, tehát az a mai napig 90 napon túli kifizetetlen számlaállományként van, és lesz nyilvántartva. Amíg a Reneszánsz Zrt. az elvégzett munkáért benyújtott, leigazolt számláját nem vonja vissza, azaz nem sztornózza, addig a helyi Fidesz által szajkózott megoldás nem megoldás.

A Meggyes csoport által hat hónapja folyamatosan félresepert előterjesztés két fontos pontra világít rá: az egyik, hogy csökkentett műszaki tartalommal, azaz kevesebb pénzért fejezze be a munkát az épületen a kivitelező, a másik pedig, hogy erre a testület biztosítson költségvetési keretet. Ha a költségvetésben nincsen forrás biztosítva egy kifizetésre, akkor a polgármester törvényesen nem utalhat. Ezzel pedig a fideszesek pontosan tisztában vannak, hiszen hasonló eset történt tavaly év végén, amikor a képviselő-testület hiába hozott határozatot arról, hogy ki kell fizetni a gyermekek közétkeztetését, ezt törvényesen nem lehetett megtenni, mivel a Steindl Balázs vezette frakció nem rendelt hozzá költségvetési sort. Jogosan vetődik fel a gondolat, hogy ez a Meggyes-csoport bevált módszere: látszólag mindent megtesznek az ügyek rendezése érdekében, azonban az alapvető döntést nem hajlandóak meghozni, azaz szándékosan tévesztik meg az embereket. Feltételezhető, hogy ebben az esetben sincs másról szó, minthogy a független polgármester nyakába szeretnék varrni kétévi tehetetlenségüket és azt az anyagi csődöt, melyet a Meggyes Tamás által fémjelzett városvezetés hagyott hátra. Nyilvánvaló, hogy szeptemberre tarthatatlanná válik a helyzet, tehát elemi érdekük, hogy a felelősséget másra hárítsák.

 

Esztergom, 2012. szeptember 3.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)