Tétényi új adósságrendezésre kér felhatalmazást a testülettől
2012. aug. 27.

<p>Az előző városvezetés sorozatosan elhibázott gazdasági stratégiájának köszönhetően Esztergom Város Önkormányzata súlyos gazdasági helyzetbe jutott. A képviselő-testület 2/3-át adó Meggyes-csoport az elmúlt két évben bebizonyította, hogy érdekeik és a városlakók érdeke nem egyezik. A legutóbbi, általuk javasolt egyeztetésen sem jelentek meg, tanúbizonyságot adva arról, hogy bármekkora a baj a városban, politikai céljaik mindennél előbbre valók. Az elmúlt két évben számtalanszor kíséreltem meg az együttműködést a frakcióval, ezt ők rendre elutasították. A rendkívüli ülésre azért kerül sor, hogy Esztergom Város gazdasági helyzetével kapcsolatos legfontosabb döntéseket meghozassa a testület.</p>

2012. augusztus 28-án délután 5 órára a következő napirendi pontok tárgyalására hívom össze a rendkívüli testületi ülést:

- Esztergom Város Önkormányzatának 60 napon túli tartozásainak összege 229 millió 661 ezer forint. A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásról szóló 1996. évi XXV. törvény 5. § (1) bekezdése értelmében kérem a képviselő-testület felhatalmazását az adósságrendezési eljárás azonnali kezdeményezésére, tekintettel arra, hogy a kialakult gazdasági helyzetünk megoldására sem Magyarország Kormánya, sem az illetékes Minisztériumok többszöri kérelem és megkeresés ellenére sem nyújtottak semmiféle segítséget, továbbá a képviselő-testület 2/3-os többségét adó Fidesz-frakció üres ígéreteken és üres székeken kívül nem tudott kézzelfogható segítséget nyújtani a város megmentésére.

- Esztergom Város Önkormányzata idei költségvetésében 1 milliárd 118 millió 700 ezer forint, működési célú hiány szerepel, mely összeg finanszírozására a testület nem jelölt meg semmiféle forrást. A hiány csökkentése érdekében a testület úgynevezett ÖNHIKI pályázat benyújtását rendelheti el. Az igénylést az év során az alábbi határidőkig lehet benyújtani: április 30., szeptember 10., és november 5. Igénylést egy önkormányzat évente legfeljebb 2 alkalommal nyújthat be, kivéve, ha olyan előre nem látható esemény következik be, amely az önkormányzat működőképességét veszélyezteti.

- A kilátástalan helyzet megoldása érdekében a képviselő-testület 2/3-os többségét adó Fidesz-frakció nem hajlandó semmilyen formában együttműködni Esztergom Város független polgármesterével. Esztergom gazdasági helyzetének és a városlakók életének javítására megoldás lehet a képviselő-testület azonnali feloszlása.

 

Esztergom, 2012. augusztus 27.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros

és Pilisszentlélek polgármestere