A legősibb macskafajta példányait mutatják be a sportcsarnokban
Kultúra
2012. aug. 24.

<p>A legősibb macskafajta, a ciprusi hegyi macska két példányát is bemutatják az esztergomi Nemzetközi Macskakiállítás keretében augusztus 25-én és 26-án a Pézsa Tibor Sportcsarnokban.</p>

Ma világszerte körülbelül 600 millió macska él, ám a ciprusi hegyi macskából összesen öt tenyészetet tartanak számon - tájékoztat a kiállítást szervező Panoráma Macska Közhasznú Egyesület közleménye.
A ciprusi hegyi macskák a World Cat Federation (Nemzetközi Macskaszövetség) közreműködésével kerültek Magyarországra, a Sunshine-RockingCoon Cat tenyészetbe. A világ eddig egyetlen csokoládé-teknőc ciprusi hegyi macskájának hat hete, egy másik nősténynek pedig egy hete lettek kölykei ebben a tenyészetben.
A ciprusi hegyi macska inkább tömzsi, nagy testű, izmos állat, feje viszonylag nagy, arcorri része kissé hosszú, füle aránylag kicsi. Szőrzete félhosszú és rövid is lehet, télire hosszabbra, dúsabbra nő és minden színváltozatban előfordul.
Az esztergomi macskakiállításon egy fekete-fehér rövid szőrű és egy fehér félhosszú szőrű cicát láthat a szakma és a közönség.

MTI

(forrás)