Egyetlen meghívott sem vett részt a polgármester által kezdeményezett egyeztetésen
Közélet
2012. aug. 23.

<p>A Fidesz-frakció nem vesz részt azon a nyílt egyeztetetésen, amelyet a polgármester a város anyagi helyzetének rendezésére hívott össze csütörtökön öt órára - írta az esztergomi képviselő-testület kétharmados többségét adó csoport az MTI-hez eljuttatott közleményében.</p>

Az MTI megbízható forrásból csütörtök délután úgy értesült, hogy a város számlavezető bankja levélben értesítette a polgármestert, addig nem vesz részt a tárgyalásokon, míg az önkormányzat nem hoz döntést az állami kamattámogatás igénybevételéről és az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak nyújtható segítség igénybevételéről.
Az ellenzéki képviselők közül az MTI-nek csak az LMP-s Batyikné Csőke Ágnest sikerült elérni, aki elmondta, hogy az MSZP-s és a Jobbikos képviselő szabadságon van, ő pedig egyedül nem látja értelmét a részvételnek, ezért távol marad az egyeztetéstől.
A Fidesz-frakció közleményében rámutatott
, ők arra kérték a polgármestert, hogy csütörtökre rendkívüli ülést hívjon össze két napirendi ponttal, amely döntés esetén kedvezően befolyásolhatja a város helyzetét. Ennek elmulasztásával a polgármester véleményük szerint megsértette az önkormányzati törvényt, ezért a Fidesz-frakció a kormányhivatalhoz fordul jogorvoslatért.
A polgármester "egy olyan egyeztetést kezdeményezett, melynek során érdemi döntés nem születhet ... Ezért a frakció nem kíván részt venni ezen a programon, mely kizárólag Tétényi Éva politikai ambícióit szolgálja" - írta a Fidesz-frakció.
A frakció közölte: Tétényi Éva polgármester önhatalmúlag indított adósságrendezési eljárást a város ellen, miközben az összes tartozásból még két százalék sem volt esedékes, és számos megoldás mutatkozott a probléma kiküszöbölésére.
A polgármester csütörtökre a város anyagi helyzetével kapcsolatos döntésekről nyilvános egyeztető tárgyalást hívott össze. A rendezvényre a képviselő-testület tagjain kívül meghívta a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatalt, a várost finanszírozó bankok képviselőit, valamint a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőit. Az itt elhangzott javaslatok alapján született döntések meghozatalára keddre hívott össze rendkívüli testületi ülést.
Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata. "Érvényes önkormányzati döntések képviselő-testületi ülésen születhetnek, azonban az aggályos, hogy a polgármester nem arra az időpontra és nem azokkal a napirendi pontokkal hív össze ülést, mint amit a kezdeményezők jogosan kértek" - fogalmazott a kormánymegbízott.
A polgármester sajtóreferense az MTI-vel közölte, öt óra után kívánnak reagálni a Fidesz-frakció közleményére, mert addig több tárgyalást folytatnak a pénzügyi helyzetben érintett szervezetekkel.
Korábban a képviselő-testület Esztergom 2012-es költségvetését 1,1 milliárd forintos hiánnyal fogadta el, amely abból származik, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét.
A polgármester a város gazdasági helyzetére való tekintettel felfüggesztette a képviselők tiszteletdíjának folyósítását, és közölte: az előrejelzések szerint szeptemberre kétmilliárd forint lesz a város hiánya, egyidejűleg az adósságrendezési eljárásban is ki kellene fizetni egymilliárd forintot, és az államnak is lesz egy 400 millió forintos inkasszója.

MTI


 

A Fidesz sajtóközleménye

 

A Fidesz-KDNP frakciónak konkrét javaslatai vannak Esztergom gazdasági problémáira, Tétényi csak beszélgetne róla.
Mint ismeretes Tétényi Éva önhatalmúlag adósságrendezési eljárást indított a város ellen miközben a város összes tartozásának még 2% százaléka sem volt esedékes, valamint számos megoldás mutatkozott a probléma kiküszöbölésére. Ő azonban inkább a csődöt választotta.
Frakciónk a jelenlegi helyzet orvoslására rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezte augusztus 23-ra. Tétényi Éva megsértve az Önkormányzati törvény ide vonatkozó paragrafusait nem hívta össze a testületit az adott napirendi pontokkal, ezzel szemben egyeztetést hívott össze a mai napra, mely részben sajtónyilvános. Frakciónk
konkrét határozati javaslatai a következők voltak:

1.      Kamattámogatással kapcsolatos döntés.
2.      Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok (ÖNHIKI)       támogatásának igénylésével kapcsolatos döntés.

A súlyos, de Polgármester asszony regnálása óta sajnos nem egyedi eset miatt jogorvoslatáért, a Kormányhivatalhoz fordultunk.

Tétényi Éva ahelyett, hogy a rendkívüli testületi ülést az ügy fontosságára való tekintettel mihamarabb összehívta volna, egy olyan egyeztetést kezdeményezett, melynek során érdemi döntés nem születhet, csak és kizárólag a képviselő testületi ülésen. A rendkívüli ülést azonban csak 28-ra hívott össze, azt sem a törvényileg előírt napirendi pontokkal.  Ezért a frakció nem kíván részt venni ezen a programon, mely kizárólag Tétényi Éva politikai ambícióit szolgálja.


 

Tétényi Éva sajtóközleménye

 

Sajnálatos tény, hogy Esztergomban folytatódik az „üres székek” politikája, mely szerint a Fidesz frakció eddig egyetlen egyszer sem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni Esztergom jövőjét illetően. Szeptember 30-án a fizetésképtelenség beáll, amennyiben nem kap a város gyors állami segítséget (támogatás nyújtása, állami inkasszó visszavonása, egyéb kompenzáció).

Csütörtök délután a bankokkal és az ellenzéki képviselőkkel előzetesen egyeztetett tárgyalási anyag megvitatásán, - ahogy azt a sajtóhírekből megtudtam - a testület többségét adó Fidesz-frakció nem jelent meg, annak ellenére, hogy a helyet és az időpontot egyaránt ők kérték. Esztergom súlyos gazdasági helyzete indokolja az eddigi gyakorlat megszűntetését, magyarul azt, hogy a döntések ne megalapozatlanul, egyeztetés nélkül szülessenek maratoni testületi üléseken. Részben ez, részben pedig az indokolja a rendkívüli testületi ülés jövő keddre történő összehívását, hogy a hivatal a szükséges szakmai előterjesztéseket előkészítse, illetve a szabadságukat töltő ellenzéki képviselők is visszaérkezzenek. Az önkormányzat testületének többségét adó Meggyes-csoport ekkor dönthet arról is, hogy betartható egyezségek kötésére újabb adósságrendezést indít-e, avagy végre hajlandó a tárgyalásos konszenzuskeresésre.

Az egyeztető tárgyaláson a meghatározó civil és szakmai szervezetek vezetői és az érdeklődő állampolgárok vettek részt. A banki szakemberek által összeállított készpénzfizetési tervből egyértelműen kitűnik, hogy szeptember végén vagy az adósságrendezésben jogerős ítélettel jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyegeket utalja az önkormányzat, mert minden nem finanszírozható. A várt 1 milliárd 152 milliós bevétellel szemben 1 milliárd 650 millió forintos azonnali kiadási tétel áll, tehát valami teljesíthetetlen lesz. A jogerős bírósági ítéletet nem bírálhatja felül senki, csak egy új adósságrendezési folyamatban hozható létre új egyezség a kifizetésekre. Az állami inkasszó mértékét, melyet a központi költségvetés kizárólag csak Esztergom esetében von el az állami tulajdonba vett intézmények fenntartására, Matolcsy miniszter úr válaszlevele alapján nem kívánják mérsékelni, tehát úgy tűnik, hogy ősszel bezárnak óvodáink, a közszolgák pedig mindahányan fizetés nélküli szabadságra mehetnek Esztergomban.

(forrás)