Esztergom a másik oldalról - interjú Zoltai Dániel fideszes képviselővel

Esztergom a másik oldalról - interjú Zoltai Dániel fideszes képviselővel

2012. 08. 23. 8:34

Nem túl gyakran esik meg, hogy portálunk esztergomi fideszes képviselővel készít interjút, mint ahogy az sem, hogy közülük valaki egyfajta új politikai kultúra meghonosodásának szükségességéről beszéljen. Zoltai Dániel képviselő az RTVE műsorában ezt tette. Megragadva az alkalmat a képviselőt erről és a helyi közvéleményt a közelmúlt eseményei közül talán leginkább foglalkoztató gazdasági helyzetről, az adósságrendezési eljárás hátteréről, annak még várható következményeiről kérdezzük meg, valamint a jövő lehetőségeiről kérdeztük. Az interjút több részesre tervezzük, ez az első, a múlt eseményeivel foglalkozó rész.

Z.D.: Tisztában vagyok vele, hogy jelenleg az esztergomiakat nem feltétlenül az adósságrendezési eljárás foglalkoztatja, azonban fontosnak tartom, hogy a mai helyzet elemzéséhez meg kell ismerni pontosan az akkori eseményeket. Egyfajta jelzésnek gondolom azt is, hogy frakciónkból valaki elfogad egy ilyen felkérést a Szeretgomtól. Az interjút vitaindítónak szánom, nagyon remélem, hogy nem torkollik személyeskedésbe.

szeretgom: Mi történt 2010 októberében?

Z.D.: 2010. október 3-án új, demokratikusan megválasztott polgármestere lett Esztergomnak valamint minden körzetben a Fidesz-KDNP jelöltje jutott képviselői mandátumhoz. Jómagam is ekkor lettem képviselő, de azt hiszem a várost mindezek után nem sokkal már az adósságrendezési eljárás és annak jogossága, vagy nem jogossága foglalkoztatta. 

szeretgom: Akkoriban sok szó esett bizonyos lejárt tartozásokról. Ön mennyire látta kilátástalannak az akkori helyzetet?

Z.D.: Az önkormányzat anyagi helyzete objektíven megállapítható az előző évek zárszámadásaiból. De egy dolog bizonyos összeggel tartozni és más dolog bejelenteni azt, hogy nem tudjuk fizetni annak részleteit.

szeretgom: De hát ott voltak az ominózus 90 napon túli tartozások, nem?

Z.D.: Az elismert, esedékességét 90 nappal meghaladó kiegyenlítetlen tartozás összege nem érte el a teljes adósság 2%-át. Novemberben csupán ez utóbbi 2%-ra indult adósságrendezési eljárás Esztergomban és ezzel azonnal lejárt, vagyis esedékessé vált a teljes adósság 100%-os összege.

szeretgom: Lett volna más megoldás?

Z.D.: VOLT más megoldás. A helyzet megoldására akkor frakciónk többek között a hitelezőkkel való egyeztetés eredményeként az 1. mellékeltben található javaslatot tette. Két év távlatából nem állítom, hogy a határozat szövegezése tökéletes, de maga a határozat megoldást jelentett az akkori állapotra. Jól látszik viszont belőle, hogy a lejárt tartozások egy része vitatott követelés, egy része a saját cégeink felé belső tartozás volt, egy része pedig kötvénypénzből kifizethető lett volna. A kifizetéshez a hitelező bank irásos hozzájárulási szándéka a határozati javaslat végén egyértelműen és többször olvasható.

szeretgom: Akkor miért nem ez történt?

Z.D.: Az összes dokumentum kellő időben elkészült és a képviselő-testület valamint a pénzügyi bizottság határozatba is foglalta a helyzet lehetséges pénzügyi megoldását. A többi már nem rajtunk múlt. Tétényi Éva pedig mondva csinált indokokkal nem írta alá azokat, holott nem ad számára a törvény, mérlegelési lehetőséget. Kimondja, hogy csak a hatályba lépés után kérhet bármiféle jogi vagy más normakontrollt. Ha ez így működne jogilag nyilván más polgármesterek is alkalmaznák, mégsem hallunk még hasonlókat sem az országban.  

szeretgom: Ez jól hangzik, de polgármester asszony több helyen, többször lenyilatkozta már, hogy az eljárás elindításában a Har tv. 5.§ (2) bekezdés szerint nem volt mérlegelési lehetősége, tehát azt neki mindenképpen el kellett indítani.

Z.D.: Ahogy a törvény indokolásából kiderül; az eljárás elindítása előtt a polgármesternek kísérletet kell tennie a helyzet eljáráson kívüli megoldására, vagyis a testülettel együtt kötelessége a 90 napon túli tartozások megszüntetése és ennek érdekében a hitelezőkkel való tárgyalás kezdeményezése. Amennyiben az sikertelen, akkor lehet eljárni a pm asszony által hivatkozott bekezdés szerint.

Ha Tétényi annak idején betartja az önkormányzati törvény paragrafusait és aláírja a testület határozatát, megszünhettek volna a 90 napon túli tartozások.

Ez azt jelenti, hogy – betartva az adósságrendezési törvény ide vonatkozó rendelkezéseit – a képviselő-testület végrehajtotta volna a tv által előírt kötelezettségét és megszüntette volna az adósságrendezés (csődeljárás) megindításának alapfeltételeit. Vagyis, megszüntek volna a 90 illetve 60 napot meghaladó lejárt tartozások. Mindennek tudatában egyértelműen cáfolatot nyernek az ezzel kapcsolatos állítások.

Mint tudjuk, Tétényi Éva ezt nem írta alá, így adósságrendezési eljárás indult városunk ellen. Érdekes adalék az eljáráshoz, hogy polgármester asszony gyakran hivatkozik egyfajta előremutató projekt szemléletre, azonban a 2. mellékletben csatolt dokumentumban foglaltak szerint egyértelműen kiderül, hogy nem készült az adósságrendezéssel kapcsolatban semmiféle előzetes pénzügyi terv, vagy hatástanulmány.

szeretgom: Az eljárás elindult és le is zárult, egyesek szerint a város számára nem a legkedvezőbb eredménnyel. Kedjük a sort a hitelezőkkel történt 100%-os adósság kielégítési megegyezéssel.


Z.D.: Ami a 100%-os hitelezői kielégítést illeti, szerintem pénzügyileg elég merész megállapítás. Senki nem állíthatja azt, hogy egy vállalkozásnak „jót tesz” ha egy fennálló  követelést csak négy év alatt, négy egyenlő részletben tud realizálni. Elég ebben az esetben a pénz idő értékére gondolni, ami a pénz jövőbeni értékének jelenre történő visszaszámolását jelenti. A döntések meghozatalánál nyilván elsősorban a város érdekeit kell szolgálni, az pedig az volt, hogy szülessen megállapodás az adott hitelezői csoportokban. 

Sokszor felmerült az adósságrendezés első időszakában, hogy milyen hatással is lehet Esztergomra vagy az esztergomi vállalkozásokra az adósságrendezés konkrét folyamata. A KSH akkori jelentéseiből kiderül, hogy a lakosok számára vetítve Esztergomban szünt meg a legtöbb vállalkozás. Nem állítom, hogy ez az adósságrendezés folyamatának egyértelmű eredménye, de mindenképpen szerepet játszik a vállalkozói kedv illetve befektetési szándék csökkenése az adott időszakban, ami szerintem az eljárást végigkísérő hisztéria eredménye... nyilván, hogy az adott határozati javaslat önmagában nem jelentett volna megoldást, pl.nyilván kellett a megállapodás a banki hitelezőkkel, tehát elkerülhetetlenül szükséges lett volna akkoriban is erre, mint ahogy az eljárásban is négy év tőkefizetési moratóriumot enged a két pénzintézet...

 

folytatjuk

Törölt felhasználó #3155

2012. 09. 10. 16:09

"Több is „járna” mert azt, amit az érintetteknek el kellett viselniük néhány jellemtelen mameluk miatt, nem lehet kellőképpen megfizetni"

Így van. Volt, akit próbáltam rábeszélni, a jogerős végzés birtokában indítsanak rágalmazás, becsületsértés, hatalommal való visszaélés címén, nagy összegű kártérítési perek sokaságát mindannyian, perközösségben, az érintett személyek és médiák ellen. Ezen összegeket ugyanis most már nem a városnak, hanem az érintetteknek kellene fizetni. Komoly figyelmeztetésként, némi védelmet nyújtana a jövő hasonló áldozatai számára az ilyen jellemtelen alakokkal szemben. Sajnos, ők már semmi mást nem akarnak, mint felejteni a megaláztatásokat, félnek a jelenleg folyó államosítási folyamaton keresztüli újabb bosszúállástól, megismerve a hatalom mértéktelen bosszúálló természetét, illetve nem akarnak "gesztenyét kikaparni" például azoknak, akik anno a velük való szolidaritás helyett, őket támadva nyalták azt a bizonyos hátsó fertályt. Azért írtam, hogy sajnos, mert ezek a gazemberek pontosan erre számítottak, hogy nem mernek majd pereskedni velük szemben, mert az általuk fényesre nyalt új világ a félelemre épít. Pedig nekik is ideje lenne megismerkedni az ilyen félelemmel, amelyet egyébként ők gerjesztettek, a világ ugyanis így lenne némileg igazságos.

 

Törölt felhasználó #3155

2012. 09. 09. 20:56

Én kezdek ott tartani, hogy megelégszem - kompromisszumként - azon frakciótagok lemondásával, akik közreműködtek a 70 milliós kárt okozó, hamis vádnak minősülő fegyelmi határozatok meghozatalában a Szent István Gimnázium ellen.

Kompromisszumot? Ezekkel?

Idézet:

„A 2009-ben szélnek eresztett pedagógusok, akikről volt tanítványaik úgy nyilatkoztak, „a legmegbecsültebb tanárok voltak az iskolában”, ma már szinte mind oktatásiintézmény-vezetőként dolgoznak – Esztergomon kívül. A Tatabányai Munkaügyi Bíróság hetüknek a kamatokkal és az eljárási illetékkel együtt mintegy hetvenmillió forint kifizetését ítélte meg. Az összeget a bírósági végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül kell kifizetni. A Szent Imre frissen kinevezett igazgatója már utalt rá, hogy ha az iskolára terhelik az összeg kifizetését, még krétára és fizetésre sem futja az új tanévben. A tanárok is elképzelhetőnek tartják, hogy állami pénzből fizetik ki őket, majd az összeget ráterhelik a városra. Ami elképzelhetetlen: hogy a felelősök nyilvánosan bocsánatot kérjenek a tanároktól az értelmetlen meghurcoltatásért, a várostól pedig a tönkretett iskoláért.”

Aranyos, nem? A pénz természetesen jár! Több is „járna” mert azt, amit az érintetteknek el kellett viselniük néhány jellemtelen mameluk miatt, nem lehet kellőképpen megfizetni.
Bocsánatkérést várni? EZEKTŐL?
Azért, ha tehetném, a kifizetésre kerülő összeget ráterhelném a piszkos tizenkettőre!
Fizessék ők, mert nem véletlenül tették, amit tettek, nem tájékozatlanságból. Pontosan tudták, hogy mit tesznek. Tudták, hogy a tanároknak van igazuk, és mégis! Azt is tudták, hogy a munkaügyi pert megnyerik az érintett TANÁROK!
Bocsánatkérés EZEKTŐL? Minek?
Nem jó a helyzet Esztergomban, így hát ne felejtsük el soha, hogy kik tették tönkre a várost!
Teljesen!

2012. 09. 09. 16:46

A pajszerosra gondolsz?

2012. 09. 09. 16:44

Szóval akkor a Szent István Gimnázium egyik tönkretevője,  Petrovics volt képviselő tesója az itt kommentelő Petrovics. Szép dolog a családi összetartás, így már sokkal jobban értem hozzászólásait.

2012. 09. 09. 16:06

Nem, a kommentelő a bátyja a volt képviselőnek.

2012. 09. 09. 16:00

Ez a Petrovics az itt kommentelő Petrovics?

2012. 09. 09. 10:40

Azért nekem innen hiányzik még egy név, ezek az emberek csak bábok voltak!

2012. 09. 08. 22:06

Én kezdek ott tartani, hogy megelégszem - kompromisszumként - azon frakciótagok lemondásával, akik közreműködtek a 70 milliós kárt okozó, hamis vádnak minősülő fegyelmi határozatok meghozatalában a Szent István Gimnázium ellen.

A névsor:

A fegyelmi tanács elnöke: Szalma László
A fegyelmi tanács tagjai: Ivanov Mihály és Kálmán Sándor
Vizsgálóbiztosok: Németh József és Petrovics János

Közülük ma hárman aktív képviselők.

 

Ez lehetne a "nemzeti minimum" ma Esztergomban.

Amíg ezek az emberek tagjai a Fidesz frakciónak, számomra a Fidesz frakció semmilyen erkölcsi alappal nem bír arra, hogy ennek a városnak a jelenéről vagy jövőjéről bármilyen döntést meghozzon, befolyásoljon. Amíg ezek az emberek tagjai a Fidesz frakciónak, addig a Fidesz frakció nekem ellenségem. Biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül ma Esztergomban ezzel a véleménnyel.

2012. 09. 08. 21:33

Csak nem valami új politikai kultúra? Elmehet ez a Dani gyerek is a fenébe! Blablabla, meg mantra! Szokott járni Esztergomban gyalog? Van szeme a látásra? Előre mondom kevés, bármit mond! Talán ha lemondana a frakció...

Törölt felhasználó #43

2012. 09. 08. 21:01

Jó hírem van, nemsokára jön a második rész. Ha már ekkora "sikere" volt ennek a résznek :D

2012. 08. 30. 13:56
  • Én már csak személyeskedés helyett arra vagyok kiváncsi mennyi folyt a párt kasszába a 23 ból! No meg a helyi vállalkozok mehhyit igényeltek a naqgygyűlésre utaztatásokért! Valamikor egszer ez is nyilvános lesz oszt jónapoT!

2012. 08. 26. 22:25

Zoltai Dánieltől egy „minden oldalról” szokványos kérdésre várnék választ: Milyen eredményeket tud felsorolni az őket elsöprő többséggel megválasztó esztergomiaknak a Fidesz frakció? Minden körzetben jelöltjük nyerte el a választók bizalmát, a többiek csak listáról kerültek be a testületbe. Az önkormányzati hatalom, mint ismeretes, teljes egészében a mindenkori képviselő testületi többség kezében van. Ezenfelül a parlamenti választáson is, elsöprő többséggel szavaztak az esztergomiak a jelenlegi kormánypártra és annak esztergomi parlamenti képviselőjére. Minden lehetséges hatalom rendelkezésükre áll elképzeléseik megvalósítására, a jelenlegi kormánypárt és helyi képviselői számára. Még egyszer: Az általa szorgalmazott személyeskedésektől mentesen kérem képviselői tevékenységük eredményeinek felsorolását.

2012. 08. 26. 16:54

Tisztelt Fórumozók!

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat és észrevételeket.

Bevallom, hogy engem is meglepett a fokozott érdeklődés, amit a felvetett téma iránt ebben a fórumban tapasztaltam. A konkrét kérdésekre igyekszem a következő interjú keretén belül választ adni. A személyeskedőkre az élet talán majd választ ad. Az nem az én stílusom.

Üdvözlettel:

Zoltai Dániel

2012. 08. 25. 12:10

Ez a Zoltai gyerek nem tud mást hajtogani, csak a régi lejárt lemezt a "Pm asszony rázúdította a városra az adósságrendezési eljárást..." - kezdetűt.

Annyira átlátszó egy védekezés ez, amikor kiállítunk egy bűnbakot a kirakatba, akire lehet ujjal mutogatni - a háttérben meg szétlopjuk a várost, kifacsarjuk belőle még azt a keveset is amit benne hagytunk az elmúlt 10 évben... Remélem mind elnyeritek a méltó büntetéseteket! (személy szerint a kőbányát javasolnám addig, amig le nem dolgozzátok azt a lenyúlt 25 milliárdot)

választópolgárok

2012. 08. 25. 10:50

A Szeretgom kezd elviselhetetlen lenni mióta egy SSY alatt irogató fideszes provokátor, talán Bejó jóvoltából, zavarja a "légkört". Kár ezért az eddig élvezehetö oldalért.

2012. 08. 24. 23:51

73 komment... Wow :)) Inkább bele se olvasok a lelki békémért :))

2012. 08. 24. 21:08

Mentálisan? Vagy...?

2012. 08. 24. 19:54

A magam részéről örültem, hogy megjelent ez az interjú, mert érdekel a másik oldal álláspontja, lelkiismeretesen áttanulmányoztam a mellékleteket is. Mivel arról volt szó, hogy folytatása lesz, talán lenne lehetőség további kérdéseket feltenni Zoltai úrnak, nekem lenne néhány.

Az eddig is érthető volt, hogy 2010 novemberében a pillanatnyi helyzetet meg lehetett volna oldani a kötvénypénzek felhasználásával, de ez csak úgy let volna lehetséges, hogy a kimutatott tartozások egy részét a Fidesz-frakció félretolta, mondván, hogy vitatott követelések, saját cégnek való tartozás, vagy saját megtakarítás. Ezekkel azért akkor is kellett volna valamit kezdeni, mert pl. a vitatott követelések következménye lett az, hogy nem volt közvilágítás (Tivi kft.), meg az is, hogy azóta sincs helyijárat (Volán). A saját cégek is munkát végeztek, amiért fizetség jár, nekik is dolgozóik vannak, akiknek fizetést kell adni, tehát nem olyan egyszerű, hogy nekik nem kell fizetni. Esztergom útjait meg meg lehet nézni, meg a szemétszállítást, meg a gazt, stb. Szóval a kérdésem az lenne, hogy a pillanatnyi helyzet megoldása (= a maradék kötvénypénz, azaz hitel felhasználása) után hogyan lett volna a tovább? Akár úgy is feltehető lenne a kérdés, hogy a Fidesz-frakció javaslatához készült-e hatástanulmány, vagy akár egy pénzügyi megvalósíthatósági terv? Mik lettek volna a további elképzelések? Mennyivel lett volna akkor jobb a helyzet, hogyan lett volna több forrása a városnak? Volt szó arról, ha jól emlékszem, hogy a bank adna talán egy szakértőt, akivel együtt át lehetne alakítani a gazdálkodást, itt mire gondoltak?

Nem gondolják-e, így utólag legalább, hogy a polgármester talán elfogadta volna a javaslataikat, ha bemennek hozzá, és egyeztetnek vele? Ha együttműködnek vele a helyzet feltárásában, és lehetséges megoldásokat hoznak? Ha nem csak sajtóközlemények útján kommunikálnak?

Ugyanez a kérdésem most is. Ha nekik van megoldásuk a jelenlegi helyzetre, akkor azt bizonyára kiszámolták, átgondolták, jónak tartják. Ha így van, miért nem lehet azzal bemenni a polgármesterhez (az új gondolkodás szellemében) és elmondani neki valamiféle egyeztetés keretében? Erre rászánnak egy órát, elmondják Tétényi Évának, hogy mi a tervük, aztán megtartják az ülést, megszavazzák, nélkülük, akaratuk ellenére döntés úgysem születik, nem veszíthetnek semmit. Még az arcukat sem, hiszen az ő javaslatuk oldja meg a város gondját. Mi az akadálya annak, hogy ezt így csinálják? Erre tényleg nagyon kíváncsi vagyok, meg lehetne kérdezni?

Akárki akármit is mond, Tétényi tényleg számtalanszor próbálta hívni őket, hogy beszéljék meg, még uzsonnameghívás is volt talán, azért ez nagyon úgy néz ki, hogy nem Tétényi a hibás az együttműködés hiányában.

választópolgárok

2012. 08. 24. 17:15

Szivesen meghallgatom a "másik" oldalt is, legföképpen ha nyitott és közremüködönek bizonyul. Nos az Esztergomi Fidesz frakció tagjaira ez sajnos egyáltalán nem jellemzö. Tehát tök mindegy mit is mondanak, úgyis csak az igazukat fújják, nem igazán lehet tölük újat hallani. Nincs bennük akarat valójában a város elönyeit elötérbe helyezni.

Magyarul mondva kutyából nem lesz szalonna.

Törölt felhasználó #43

2012. 08. 24. 15:46

Pl. ezért,talán...

""Amire tulajdonképpen büszke lehetek, az az,
hogy egy adósságrendezést vagy majd az idő kiderül, egy csődeljárást sikerült elindítani." (Tétényi Éva)

vagy ezért...

"A kisfiam szokta mondani, nem az a baj, ami történik, hanem az, hogyha nem mondunk igazat." (Tétényi Éva)

vagy talán...

"A hónapok óta a Meggyes-csoport, illetve a Hídlap által csak a „Tétényi Éva által elindított csődeljárásként” emlegetett adósságrendezési eljárással kapcsolatban tájékoztatom Esztergom város lakosságát, hogy az – ellentétben a frakció sajtóközleményeiben, illetve a Hídlapban állítottakkal – az Steindl Balázs döntése nyomán indult el."(Tétényi Éva)

 

Hmmmm.....