Tétényi: Esztergomnak azonnal pénzre és strukturális átalakításokra van szüksége
Közélet
2012. aug. 1.

<p>Esztergomnak azonnal pénzre és strukturális átalakításokra van szüksége - jelentette ki Esztergom független polgármestere az <a href="http://atv.hu/videotar/20120801_megmenekulhet_esztergom#szg">ATV Start</a> című műsorában szerda reggel.</p>

Tétényi Éva leszögezte: elérkeztek ahhoz a ponthoz, hogy valamit tenni kell. Kifejtette: mikor Esztergomban átvette az állam az iskolákat akkor mindenki örült, hogy "megmenekült a város", hiszen több mint 1,1 milliárd forintot megspóroltak volna, ha azt a kormányzat egy másik intézkedésével nem vonta volna el Esztergomtól. Most rögtön egymilliárd forint kellene ahhoz, hogy ezt az évet valahogy kibírja az önkormányzat, "és akkor nem beszéltünk a jövő évről" - fogalmazott.
A helyzet megoldásával kapcsolatban a városvezető azt mondta, most nézik, hogy van-e olyan "híd amelyen át tudnak menni".
A bankokkal való tárgyalásokra vonatkozó kérdésre Tétényi Éva úgy felelt: Esztergomnak azonnal pénzre van szüksége. Egyrészt azt nézik meg, hogy lehet az állami inkasszót csökkenteni, vagy eltörölni, másrészt azt, hogy kaphat-e átmenetileg Esztergom valamilyen likvid hitelt. Ezen felül olyan strukturális átalakításokat kell megtenni, amelyeket már egy évvel ezelőtt kellett volna - közölte a polgármester, megjegyezve, hogy elsősorban az önkormányzat száz százalékos tulajdonú gazdasági társasága okozza a legtöbb bajt, hiszen az nem bevételt, hanem veszteséget termel.

mti

(forrás)