Nyergesújfalu 446 milliót visszautalt a Holcimnak

Nyergesújfalu 446 milliót visszautalt a Holcimnak

2012. 07. 30. 18:55

Nyergesújfalu önkormányzata visszautalt 446 millió forintot a Holcim Hungária Zrt.-nek, mert a város nem tudott megvalósítani az ipari parkban egy útépítést, amelyre a település pályázatot nyert, és a Holcim biztosította volna hozzá az önrészt - mondta a polgármester hétfőn az MTI érdeklődésére.

Mihelik Magdolna (Fidesz-KDNP) szerint a tervezett beruházás azért nem valósulhatott meg, mert a közbeszerzési eljáráson ötödik helyet elérő vállalkozás megtámadta az eljárást, ami a határidők csúszását okozta. A sorozatos határidő-módosítások miatt a Holcim végül a támogatás visszafizetését kérte.
A Holcim támogatásával a település ipari parkjában egy feltáró út épült volna meg, amely segítette volna a további területek értékesítését, valamint terveztek egy szivattyútelepet, amely az ingatlanon összegyűlő csapadékvizet a 10-es út alatt vezette volna a Dunába.
A Holcim Zrt. 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezi felépíteni a Nyergesújfalu Ipari Parkban, a közeli 141 éves lábatlani gyár kiváltására. Az új cementgyár az elérhető legjobb technikákat alkalmazná, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.
A Holcim Hungária által közzétett eredménykimutatás szerint a vállalat nettó árbevétele 2010-ben 23 milliárd, 2011-ben 19,7 milliárd forint volt, 2010-ben 585 embert foglalkoztattak, a létszám 2011-re 464-re csökkent.

MTI

2012. 08. 17. 20:29

Bocsánat: ...olvas önk. újságot....

2012. 08. 17. 20:27

Csak a nyergesi hozzászóló kedvéért: ha valóban nyergesi, és így önkormányzati újságot, megtudhatja a mínusz okát. 2011-ben az örökölt beruházások pótmunkái (rossze tervezés több esetben), és a drasztikusan csökkenő IPA volt az oka a hitelfelvételnek, a 250 milliós keret nincsen felhasználva, év végére esély van visszafizetésére.

Ily módon a testületnek a jövőben még van lehetősége nagyobb fejlesztések indítására, bár az elmúlt időszak jogosnak ítélt (hmm), de a beruházásokat megakadályozó, tehát a város érdekeivel szemben álló jogorvoslati folyamatok először - szerencsére, hiszen műemlékként értéke marad Nyergesnek - a Kernstok-villát, majd ezt a beruházást lehetetlenítették el; így felmerül a kérdés, érdemes-e bizonyos cégek megjelenése után dolgozni.... Nyilván ez a dolgunk, de mindenképp több, mint bosszantó esetek ezek.

2012. 08. 17. 19:40

Mivel minden lehetséges módon próbálkozik - itt éppen "nyerges"-ként - a maximálisan jogszerűen és a határidőket betartva eljáró nyergesi képviselő-testület lejáratásával, itt is leírom: ugyan volt kezdeményezés az önkormányzaton kívülről, a támogató részéről a közbeszerzés visszavonására, a közbeszerzés győztesévé a Magyar Aszfalt-ot hirdettük. Visszavonni egy közbeszerzést akkor, amikor látható, ki a győztes, lehet, de a Kbtv.-nek megfelelő indok hiányában (ilyen ugyanis nem volt), Btk. esete. Nem kívánok börtönbe vonulni senki gazdasági előnyére. Az NFÜ által kezdetektől felügyelt, az eljárás szakaszaiban tanúsítványokkal ellátott folyamat végén - az 5. helyen befutott cég jogosvoslati kérelmére tekintettel - legnagyobb döbbenetünkre a közbeszerzési döntőbizottság nem csak a korábban sokszor vizsgált MA ajánlatában talált hibát, hanem az önkormányzatot elmarasztalta, pl. azért, mert nem láttuk az eljárás elején, hogy tarthatatlanok lesznek a határidők. (Ami az NFÜ-s munkatorlódás miatt alakult így, hiszen válaszainkra hónapokig nem volt reakció) Ezt támadtuk meg. A svájci Holcim központ egy hónapot adott újabb közbeszerzés lefolytatására (jogorvoslatra sem elég), amiből kettő lett, de minden próbálkozásunk ellenére ekkor is a kiírásnál tartottunk, ez is NFÜ-tanúsítvánnyal ellátott lett volna. Bárki megnézheti az anyagot, nyilvános.

 

2012. 08. 02. 11:15

Azért  a felvezető szöveghez hozzátenném: miért?.... nem lehet megtámadni az önkormányzat döntését ??? Ezt úgy hívják: hogy jogorvoslat. Akit valami sérelem ér, az miért is nem szólalhat fel ellene???  Azért, mert akkor a kiíró kiesik a vállalt haáridőből??? Ez kész röhej!!! Tessék a határidőket , eljárási szabályokat betartani, akkor nincs ilyen probléma.

2012. 08. 01. 22:44

Nem egy egyszerű történet.

Sikeres Eu-s pályázatot tudhatott magáénak a város, 60 %-os önrész , 40%-os Eu-s pénz. A 60%-ot a Holcim átvállalta ,( az önkormányzat helyett ) biztosította az önrészt a megvalósításhoz.

 

Azonban a végrehajtás, a közbeszerzés valahogy nem jött össze, bukott az egész mutatvány. Megy a mutogatás, hogy ki volt a hibás, a meghiúsulás miatt ment a pénz vissza a Holcimnek. A Polgármester bíróságra viszi a dolgot ( állítólag ), de a lényegen semmit se fog változtatni.

Az biztos, hogy a közeljövőben ilyen, vagy hasonló léptékű beruházás nem lesz, az önkormányzat minuszossá vált ( nem emiatt ) az elmúlt időszakban

2012. 07. 30. 21:18

Vajon ki volt az az ötödik vállalkozó?

Csak nem az aki Esztergom város pénzét is inkasszózta?

Hát vannak még csodák?

2012. 07. 30. 19:00

Én meg már azt hittem, hogy végleg megakadt a cementgyár valami környezetvédelmi dolgon. Ezek szerint még napirenden van.