Nyergesújfalu 446 milliót visszautalt a Holcimnak
Gazdaság
2012. júl. 30.

<p>Nyergesújfalu önkormányzata visszautalt 446 millió forintot a Holcim Hungária Zrt.-nek, mert a város nem tudott megvalósítani az ipari parkban egy útépítést, amelyre a település pályázatot nyert, és a Holcim biztosította volna hozzá az önrészt - mondta a polgármester hétfőn az MTI érdeklődésére.</p>

Mihelik Magdolna (Fidesz-KDNP) szerint a tervezett beruházás azért nem valósulhatott meg, mert a közbeszerzési eljáráson ötödik helyet elérő vállalkozás megtámadta az eljárást, ami a határidők csúszását okozta. A sorozatos határidő-módosítások miatt a Holcim végül a támogatás visszafizetését kérte.
A Holcim támogatásával a település ipari parkjában egy feltáró út épült volna meg, amely segítette volna a további területek értékesítését, valamint terveztek egy szivattyútelepet, amely az ingatlanon összegyűlő csapadékvizet a 10-es út alatt vezette volna a Dunába.
A Holcim Zrt. 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezi felépíteni a Nyergesújfalu Ipari Parkban, a közeli 141 éves lábatlani gyár kiváltására. Az új cementgyár az elérhető legjobb technikákat alkalmazná, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.
A Holcim Hungária által közzétett eredménykimutatás szerint a vállalat nettó árbevétele 2010-ben 23 milliárd, 2011-ben 19,7 milliárd forint volt, 2010-ben 585 embert foglalkoztattak, a létszám 2011-re 464-re csökkent.

MTI

(forrás)