Esztergomban maradhat a Magvető-szoborcsoport?
Közélet
2012. júl. 22.

<p>A Népszabadság mai cikke szerint csak a másolata kerülhet vissza a Parlament elé annak a Kossuth-szobornak, ami 1951 óta Dombóváron található. A dombóvári alkotáshoz hasonlóan az esztergomi Magvető-szoborcsoport is a háborút követő években került Esztergomba, a Baross Gábor utca elejére. Jövőjét illetőleg nagy a csönd.</p>

A kormány szándékai szerint a Kossuth teret az 1944 előtti állapotoknak megfelelően állítják helyre. Ehhez szükségük lesz olyan műalkotásokra is, amik azóta más városokba kerültek.

Dombóváron a lakosság azonnal összefogott, aláírásba kezdett, a képviselő-testület egyhangúlag határozatot hozott, hogy nem adja vissza Kossuthot Budapestnek, és ennek eredményeként a kormány végleg letett a szobor elszállításáról. Az alkotásról inkább szilikonminta segítségével másolatot készítenek, ezen felül a tolnai város másfélmilliót kap az ezt követő rekonstrukcióra.

Az esztergomi szoborról nagy a csend. Novemberben a Szeretgom próbált pár illetékest megszólaltatni, eredménytelenül. A sajtóban egyetlen politikus nem mondta, hogy elvinnék vagy akár lemásolnák a szobrot, és az ügy egyelten szó erejéig nem volt téma az esztergomi képviselő-testületi üléseken. Ezzel szemben a legutóbbi -a szobor jövőjét firtató- cikkünk óta nyilvánosságra került látványtervek szerint újra felállítanák azt a Tisza-emlékművet, aminek része volt a mi Magvetőnk, amit valamilyen módon pótolni kell.

A kép bal oldalán áll az emlékmű:

 

A Tisza-emlékmű eredeti állapotában, jobbra a Magvető (kép forrása: Szoborlap.hu)

Reméljük Dombóvár esete precedens értékű, és mire az ügy lezáródik mi is egy rekonstruált Magvető-szoborral gazdagabbak leszünk. Ehhez persze az kell, hogy ha arra kerül a sor, akkor a lakosság és a tizenöt döntéshozó határozottan kiálljon a déli városrész egyetlen köztéri alkotása mellett.

 

(forrás)