Tétényi: Pénzdobálás Esztergomban
Közélet
2012. júl. 20.

<p>Esztergom város költségvetésének több mint 1 milliárdos hiányáról nem, a város gazdasági társaságainak juttatandó közpénzekről viszont döntött a testület. A július 17-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen az mszp-s képviselő kérdésére, miszerint „Hol a pénz?”, az egyik fideszes képviselő aprópénzt dobott hozzá. Ez a magatartás is jól mutatja, hogy Esztergomban a gazdasági helyzet megoldása a kulcskérdés.</p>

A döntéshozók 2/3-át adó Meggyes-csoport a legutóbbi ülésen kizárólag a saját érdekeltségi köréhez köthető kérdésekben szavazott igennel. A 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Strigonium Holding - amelynek vezetésében június 1-től személyi változás történt, - vezérigazgatójának havi egymillió forintos fizetéséhez a képviselők újra megszavazták a különjuttatásokat, azaz a havi béren felül 170 ezer forint jár neki magáncélú és külföldi mobiltelefon-, valamint gépkocsi-használatra. Ennek a társaságnak az lenne a dolga, hogy bevételt hozzon az önkormányzatnak. Ezzel szemben a képviselők a polgármesteri vétó után újra arról döntöttek, hogy a Strigonium által kezelt önkormányzati lakások 8 év alatt felhalmozódott, elmaradt bérleti díjának mintegy 130 milliós kintlévőségét is a városra terheljék át.

A parkolási rendelet törvényessé tételére 48-szorra ugyan hajlandóak voltak Meggyesék, de mint később kiderült, csak azért, hogy szeptembertől a Strigonium Zrt. két saját cége végezze ezt a tevékenységet. Mindezért a városnak (azaz az adófizetőknek) havonta 4.3 millió forint + Áfát a felszíni, és 1.5 millió forint +Áfát pedig a mélyparkoltatásért kell fizetnie. Gyors fejszámolás után kiderül, hogy ez évi közel 80 millióra rúg, azaz a tavalyi évre bevallott parkolási díjakat szinte teljes egészében elvinné a cégcsoport. Kérdés, hogy a néhány főt alkalmazó társaság éves költsége hogy lehet ennyi, mennyit keresnek az ott dolgozók, valamint hogy valójában mire megy el a pénz?

Újra meg újra joggal vetődik fel a kérdés: az esztergomi fizetős parkolás vajon tényleg csak arra kell, hogy az évek óta a Meggyes-csoport gazdasági fellegvárának számító Strigonium Holdingot finanszírozza?  Mostani döntésével arról gondoskodott a Steindl Balázs vezette frakció, hogy a felszíni parkoltatásból származó díj az Önkormányzathoz folyjon majd be, de továbbra se a közösséget gyarapítsa. A mélyparkolókból származó bevételekre és a tényleges költségekre pedig, ahogy eddig sem, úgy ezután nincs rálátása a városnak. Éppen ezért egy hónapja büntető feljelentést tettem annak tisztázására, hogy ki vonható felelősségre mindezért. Miközben saját megélhetésükről gondoskodnak, úgy látszik, mintha nem is érdekelné a 10 körzet egyéni képviselőjét, hogy Esztergom nyílegyenesen rohan a szakadék felé.

A legfontosabb dologról a helyi Fidesz részéről továbbra sem esik szó: a város működőképességének fenntarthatóságáról. Szeptemberben a befolyó iparűzési adó és más egyéb bevételeink, valamint a várható kiadásaink és az intézményfenntartás költségei egymilliárd forintos hiányt mutatnak. Miközben a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal a Kúriához fordult, amiért a Fidesz módosító javaslatával úgy szavazták meg költségvetést, hogy a felszólítás ellenére sem voltak hajlandóak megjelölni a hiány forrását, addig a Belügyminisztériummal és banki szakemberekkel a lehetséges megoldásokról tárgyalunk.

 

Esztergom, 2012. július 20.

Tétényi Éva

Esztergom, Esztergom-kertváros és Pilisszentlélek polgármestere

(forrás)